Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy olej opałowy szkodzi silnikowi??

Featured Replies

Napisano

... sie powinno - ale w Polsce wszystko zależy od interpretacji przepisów

Napisano

gdzies na jakies stronie czytałem dyskusje na takie tematy i koles pisał jak zrobił instalacje w klekocie tzn zbiornik od inst. gazowej przewod zakrecony wokoł rury wydechowej screwy.gif (na to bym sie nie odwazył) elektro zawor ( ale chyba muszą byc dwa jeden do bio a drugi do ON niewiem.gif) filterek i przełacznik w kabinie i cheja banana odpala na ON i wyłacza silnik na ON wiec pompa przepłukana jest.

Napisano

... za dużo kombinacji faint.gif

Napisano

> ... za dużo kombinacji

Jeśli macie dostęp do paliwa zza wschodniej granicy, to lepiej takie tankować. Paliwo mają dobre, miałem okazję zobaczyć letnie, zimą, w stanie płynnym.

Napisano

... a jak byśmy chcieli mieć cfaniaczek.gif

Napisano

1:3 biedronka/ON w lato spoko działa ale tylko z powodu pompy Lukasa a czemu lato? bo zimą gęstnieje niestety mamy delikatną pompę

motor mniej klekocze śmiga ok

a zawsze to jakaś oszczędność

Napisano
  • Autor

Sopel-rozwiaznie ciekawe, ale czy bedzie sie wtedy opłacało jak sie zmiesza i jeszcze STP zakupi, ludzie rózne rzeczy próbuja wiec i tutaj pewnie jest ktos kto na tym jezdzi i moze sie natknie na ten post i opowie nam małe co nieco...

Napisano

... dla spokoju można co pare tankowań zalać np. V-Pover (żeby nie zamulić silnika)

Napisano

... jak sie cieplej zrobi to potestujemy

Napisano

... znowu - jakieś 3 lata temu zrobiłem to i teraz jakos mi sie juz nie kce hehe.gif

Napisano

> ... a może by tak zacząć od 50/50 (roślinny/ON) i jakiś np STP do wtryskiwaczy...

Mam silnik 1.9TD (75KM)... Zrobiłem próbę wiosną w tamtym roku, przed wymianą filtra paliwa...

Widząc rezerwę (max. 5 litrów) zalałem 2 litry sklepowego oleju (zdaje się - kukurydziany albo sojowy - w każdym razie najtańszy zlosnik.gif ) i jeżdżąc na takiej mieszance dolewałem jeszcze kilka razy po litrze, cały czas mając zapaloną rezerwę.

Nawet po wlaniu ok. pół litra oleju PO frytkach (przefiltrowanego na wszelki wypadek przez papierowy filtr do kawy ok.gif) nic się nie działo, auto paliło jak zwykle, nie było kopcenia ani wahań obrotów...

Z racji tego, że u mnie (w Belgii) różnica w cenie oleju np z ALDI-ego czy LIDL-a a oleju na najtańszych stacjach (JET, Shell Express, DATS - przy discountach spożywczych) nie jest wyższa niż 10-15% odpuściłem sobie eksperymenty...

Za to ostatnio, przy wymianie świec żarowych, przekonałem się że nie mam pompy paliwa przy baku - pompa wtryskowa zasysa bezpośrednio z baku i drugim przewodem oddaje nadmiar paliwa.

Więc podłączenie "zamiast" jakiegoś zbiornika z olejem opałowym nie stanowi problemu a kontrola drogowa (byle nie zbyt wnikliwa) nic w baku nie znajdzie...

Opał mogę tu kupić na niektórych stacjach (szef bierze do traktorka) albo na próbę podciągnąć z jakiegoś pieca icon_rolleyes.gif.

Jeżeli, tak jak ostatnio, dziennie będę robił po 100 km to pewnie wkrótce będę się mógł podzielić wrażeniami...

Napisano

... bardzo ciekawe doświadczenia, czekam na następne opnie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ... bardzo ciekawe doświadczenia, czekam na następne opnie

No właśnie , śmigał jeszcze ktoś na Bartku, Słonecznikowym, Rzepakowym i innych z pierwszego tłoczenia?

Napisano

... jade jutro do MakSyfa to popytam o przepalony olejek zakrecony.gif

Napisano

> ... jade jutro do MakSyfa to popytam o przepalony olejek

Nie wiem, czy ci dadzą...

Słyszałem, że taki olej muszą oddawać specjalnym firmom do utylizacji, czyli tak sobie nie mogliby go np. wylać do zlewu albo... pracownikowi do baku... grinser006.gif

Tu w Belgii panuje recykling - na komunalnym "wysypisku" mieszkaniec może wyrzucić bezpłatnie (poza plastikiem, makulaturą, meblami, itp.) np. odpady z ogrodu albo właśnie zużyty olej (silnikowy również ok.gif) - to czego nie powinien pozbywać się "najprostszymi" metodami...

Napisano

znalazłem w sieci duzo informacji na temat rzepaku i nawet robia juz gotowe instalacje dwuzbiornikowe ceana 1600 bez montazu

www.4kolka.pl dział biodiesel

Napisano

od soboty jezdzę na olejuy rzepakowym ( 2,40 w biedronce ) 50/50 z on

na razie sprawuje się super - silnik faktycznie ciszej chodzi smile.gif

Napisano

a jak by sie mjało np. kupno UNO bez silnika i wlozenie motoru z VW 1.6 TD były by problemy z zarejestrowaniem wiadomo ze pojemnosc zmieniam to musze miec wbite i ubezpiecznie placic za 1.6 ale ile takie przyjemnosci kosztuja i ile papierow ? nie liczcie i nie mowcie ze to duzo roboty bo to wiem i nie takie statki sie robi.

Napisano

.. wiesz jak to jest w Polsce - nie smarujesz - nie jedziesz - zawsze cos sie da wykombinować - a poza tym wszystko jest zależne od interpretacji przepisów

Napisano
  • Autor

Ale proszę o rozmówki na temat paliwka a nie SWAPÓW... smirk.gif, zapraszam do rozmowy innych uzytkowników frytkowego paliwa

Napisano

... tak jest - poczekamy - poczytamy waytogo.gif

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

odświeże kotleta bo znowu ON poszedł zaje...w góre, u mnie po 4,79, masakra shocked.gif więc może podzieli sie ktoś uwagami na temat jazdy na wynalazkach ze Stonki lub na red bullu, dotychczas smigałem na made in bielarus ale tez juz drogie, po 3,6 i pewnie jeszcze skoczy wiec tez kiepski interes...

Napisano

real sprawy z kuj - pom

1) Mercedes z 1978r 300 D na Aleksandrowskich blachach mimo lat super motor reszta wzgledna trafiony na red bulu przez kontrole - zarekwirowany dowod rejestracyjny, holowany na parking policyjny, mozlowosc odbioru laweta do warsztatu na czyszczenie i na przeglad plus zalozenie ze wlasciciel od dawna jezdzil na opale a mozna to wykryc nawet do kilkunastu tankowan czystym ON policzyli mu ilosc pelnych tankowan x cena ON na dzien kontroli

2) sasaid kupil w komisie Octavie w TDi Trafili go 3 miesiace od zakupu Wykryli red bula mimo ze on lal tylko ON podobna sytuacja ilosc wykrywalnych tankowan x zbiornik x cena nadzien kontroli

Napisano

u mnie jazda na made in EAST skonczyla sie wymiana wtryskiwaczy i od tamtej pory to H nie oszczednosc dla mnie

lepiej sie nauczyc oszczędnej jazdy albo postarac sie o podwyżkę hehhhehehe - pozdro

Napisano

kolejny real z kuj - pom

VW T4 '95 na red bulu po ''3 szlifie'' ale nikt nie robil szlifu nie trzeba bylo robic wystarczylo okresowo wymieniac pierscienie bo gladzie szlifowaly sie same

ON jest uszlachetniany posiada dodatek zapobiegajacy krystalizacji wegla czyli powstawaniu sadzy dzialajacej jak papier scierny Opal tego nie ma bo w piecu sadza nam duzej szkody nie czyni

Napisano

> odświeże kotleta bo znowu ON poszedł zaje...w góre, u mnie po 4,79,

Przypowieść z zimy ,bodajże 3 lata temu . Wychodzę z domu jest ok -20* moja tempra mimo szybkiego kręcenia mówi D.....pa

Wychodzi gość do Audi 80 , ja go od razu atakuję żeby mnie pociągną , a on na to ,że zobaczymy czy zagada. Pali od strzała ja mu sugeruję że chyba lepsze paliwko ma. A onmi na to że na "Barszczu" śmiga. Zonk. boje_sie.gif

Moje zdanie jest takie do zwykłych pomp wtryskowych OP nie bardzo szkodzi. Do CR czyli JTD , Multi jet nie polecam.

Moja stara tempra 1,9 D dociągnęła powyżej 400kkm. Pochodziła z Belgii gdzie nagminnie śmigają na barszczu, Po zdjęciu pokrywy z pompy wtryskowej przeżyłem szok, jedna rdza. Ale nie miało to większego wpływu na osiągi.

Był tu link do Angola który śmigał na rzepaku swoim JTD i udowadniał że jego autko jest OK. Ale w tym temacie był bym jak najbardziej ostrożny. old.gif

Napisano

> a mzoe ty znasz ?? to potlumacz co te makarony gadaly

właśnie niestety nie znam, żeby chociaż w komentarzach napisał po angielsku jakie proporcje lał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.