Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy olej opałowy szkodzi silnikowi??

Featured Replies

Napisano

czy olej opałowy szkodzi silnikowi i w jaki sposób??I to samo tyczy sie oleju roslinnego? Bo zastanawiam sie czy lać do swojej maryski takie wynalazki...

crazy.gif

Napisano

musisz lać uszlachetniacz

z olejem roslinnym bywa róznie bo moze zalepiac wtryskiwacze

Napisano

... kolega ma TD więc nie ma problema - poleci na jednym i drugim - kwestja przy kontroli policial.gif Ja tam mieszam BIO-ON i frytkowy albo opał ze zwykłym i śmigam - ale od czasu do czasu trzeba zalać jakimś lepszym ONkiem ze stacji firmowej - ja preferuje do czyszczenia V-Pover Diesel

Napisano

> czy olej opałowy szkodzi silnikowi i w jaki sposób??I to samo tyczy

> sie oleju roslinnego? Bo zastanawiam sie czy lać do swojej

> maryski takie wynalazki...

mało wam palą a wy jeszcze oszczędzacie tongue.gif

Napisano
  • Autor

> mało wam palą a wy jeszcze oszczędzacie

Jak sie w mc kreci pare tys to widac w portfelu różnicę i to zaje...

A czy nie jest tak ze jak sie zacznie jezdzic na opale to nie powinno sie zmieniac na lepszy ON?Chciałbym aby wypowiedzieli sie uzytkownicy:), jesli chodzi o Panów niebieskich to raczej nie bedzie problema bo nie zdarzyło mi sie by sprawdzali, a poza tym mam CB i unikam ich jak tylko sie da cool.gif czy jazda w dłuzszym okresie czasu np 100tys moze miec jakies szkodliwe skutki?Chodzi o 2 przypadki:1-opał, 2-słonecznikowy na pół z ON

Napisano

> mało wam palą a wy jeszcze oszczędzacie ...

Popieram .. to chyba przesada - nawet przy większych przebiegach :|

Napisano

w zasadzie nic nie powinno się dziać, normy zanieczyszczeń są inne, nie bada się liczby cetanowej, ale do krakingu jest to, to same paliwo.

Napisano

a jak jest w zwykłym dieslu ?

bo tez mam zamiar przejsc na roslinny smile.gif

Napisano

> a jak jest w zwykłym dieslu ?

> bo tez mam zamiar przejsc na roslinny

tan silnik wszystko przepali... ale ja jestem taki że jakoś nie mogę czegoś takiego zatankować wink.gif

Napisano

sluszalem wiele przypadkow jazdy na tych wynalazkach przez kilka lat czy >100 tys, i zadnych niespodzianek

nawet w nowych wozach, ale czy to prawda.. ?!

Napisano
  • Autor

> sluszalem wiele przypadkow jazdy na tych wynalazkach przez kilka lat

> czy nawet w nowych wozach, ale czy to prawda.. ?!

No właśnie, ciekawe czy to prawda...mi się obiło o uszy, ze opał zasiarcza wtryski, ale nie wiem czy to nie jest jakaś bujda, a jeśli by chodził normalnie to bym lał, bo niestety nie zarabiam takich kokosów by mi było wszystko jedno na czym jeżdze, a widzę, że niektórzy ostro krytykuja jazde na opale i sie tu wypowiadaja.POWTARZAM-ja sie nie pytam czy to zgodne z prawem, moralne itp, nie chce by mi ktos prawił morały, chodzi mi tylko czy to ma wpływ znaczacy na zywotnosc silnika??Jesli chodzi o morale, to moje dawno juz padło jak widze jak sie traktuje pospolitego zjadacza chleba, paliwa coraz drozsze, pełno fotoradarów, policja z suszarka sie chowa jak dzieci i gra w ciuciubabke, niedługo jeszcze zwieksza ubezpieczenie OC i juz wogóle bedzie super, siedza na stołkach biora konkretne $ i w nosie maja ze sa biedniejsi od nich, chca nawet co niektórzy wprowadzic akcyze na płyn do spryskiwaczy piesc.gif a potem sie dziwia, ze ludzie uciekaja z kraju...

Napisano

> No właśnie, ciekawe czy to prawda...mi się obiło o uszy, ze opał

> zasiarcza wtryski, ale nie wiem czy to nie jest jakaś bujda, a

> jeśli by chodził normalnie to bym lał, bo niestety nie zarabiam

> takich kokosów by mi było wszystko jedno na czym jeżdze, a

> widzę, że niektórzy ostro krytykuja jazde na opale i sie tu

> wypowiadaja.POWTARZAM-ja sie nie pytam czy to zgodne z prawem,

> moralne itp, nie chce by mi ktos prawił morały, chodzi mi tylko

> czy to ma wpływ znaczacy na zywotnosc silnika??Jesli chodzi o

> morale, to moje dawno juz padło jak widze jak sie traktuje

> pospolitego zjadacza chleba, paliwa coraz drozsze, pełno

> fotoradarów, policja z suszarka sie chowa jak dzieci i gra w

> ciuciubabke, niedługo jeszcze zwieksza ubezpieczenie OC i juz

> wogóle bedzie super, siedza na stołkach biora konkretne $ i w

> nosie maja ze sa biedniejsi od nich, chca nawet co niektórzy

> wprowadzic akcyze na płyn do spryskiwaczy a potem sie dziwia,

> ze ludzie uciekaja z kraju...

claps.gif

czy szkodzi, na pewno jesli nie lejesz uszlachetniaczy <smarowanie i osad>, lub co jakis czas dobrej ON

Napisano
  • Autor

> czy szkodzi, na pewno jesli nie lejesz uszlachetniaczy , lub co jakis

> czas dobrej ON

A czy wystarczy powiedzmy mieszac 2do3 -opał/ON?Lub na 3 tankowania raz lac ON?Lepiej mieszac czy nie mieszac?

Napisano

Olej opałowy pozbawiony jest dodatków uszlachetniających i smarujących(podobno?),choć widziałem kiedyś w tv test auta,które pokonało 60tkm na opale,po czym zostało rozebrane i zbadane,i nie stwierdzono zużycia większego niż standardowe po takim przebiegu.

Jeśli chodzi o olej roślinny to widziałem auta,które miały założony drugi bak na olej roś.z grzałką,żeby olej był rzadszy i lepiej się spalał.Po rozgrzaniu silnika kierowca przełączał na olej roś.i zasuwał zostawiając specyficzny zapach.

Nie wiem jak w innych autach,ale w instrukcji obsługi VW T4 1.9 TD jako paliwo wymieniany jest olej roślinny.

A tak na marginesie czy jesteś pewien co lejesz na stacji paliw?Mało to było przypadków z opałem.

Napisano

>.mi się obiło o uszy, ze opał zasiarcza wtryski, ale nie wiem czy to nie jest jakaś bujda,

...... duże ciach ...................

Z tą siarką to bujda. To właśnie róznej maści oszuści, chcąc zarobić leją do opału kwas siarkowy, który "zabija" z "opału" specyficzny kolor i sprzedają to jako pełnowartościowy ON, bo się niczym wisualnie nie różni. Dyskusyjny pozostaje skłąd chemiczny takiego ON. czacha.gif bo to własnie wtedy jest podwyższona zawartość siarki co zabija nie wtryski, ale silnik.

Gdzieś na tym forum, tj. Fiatów było kiedyś o opale i były nawet dośc mądre porównania ON i opału. Proponuję kloledze poszukać. Z tego co pamiętam, to "zwykły ON" nie różnił się zbytnio niczym od "zwykłego opału", były jedynie jakieś problemy co do użytku zimą w mrozy i coś o środkach uszlachetniających. Niestety temat nie dla mnie, ja pozostaje przy LPG i Pb98. cool.gif

Napisano
  • Autor

> ...... duże ciach ...................

> Z tą siarką to bujda. To właśnie róznej maści oszuści, chcąc zarobić

> leją do opału kwas siarkowy, który "zabija" z "opału"

> specyficzny kolor i sprzedają to jako pełnowartościowy ON, bo

> się niczym wisualnie nie różni. Dyskusyjny pozostaje skłąd

> chemiczny takiego ON. bo to własnie wtedy jest podwyższona

> zawartość siarki co zabija nie wtryski, ale silnik.

> Gdzieś na tym forum, tj. Fiatów było kiedyś o opale i były nawet dośc

> mądre porównania ON i opału. Proponuję kloledze poszukać. Z tego

> co pamiętam, to "zwykły ON" nie różnił się zbytnio niczym od

> "zwykłego opału", były jedynie jakieś problemy co do użytku zimą

> w mrozy i coś o środkach uszlachetniających. Niestety temat nie

> dla mnie, ja pozostaje przy LPG i Pb98.

Czyli śmiało można zalewac? cool.gif Teraz musze znalezc tylko źródło sprawdzone i HEYAH wink.gif

Napisano

JTD jeździ na opale już któryś rok i nie ma problemu...

mondeo TDCI też i żadnych problemów...

ale ja osobiście bym nie lał syfu do auta grinser006.gif

Napisano

... ale słonecznikowy nowy czy przepalony (np z McSyfa) hmm.gif

Napisano

lej - podobno oczyszcza kieszeń - przez Urząd karbowy biglaugh.gif

Napisano

> Czyli śmiało można zalewac? Teraz musze znalezc tylko źródło

> sprawdzone i HEYAH

przy każdym tankowaniu zalej 1l oleju do 2sówa np MIXOL lub półsyntetyk 2T , bo szlag trafi pompę wtryskową.

Opał jest zbyt suchy do pomp rotacyjnych,a ON smaruje te pompy.

Co innego pompy sekcyjne (merc beczka,ursus), im opał nie szkodzi bo pompa jest smarowana z obiegu silnika .

Mam klienta w sklepie który Renówką Master walnął już 1 mln km na opale ale kupuje u mnie MIXOL w 5l bańkach (38zł )i miesza go z opałem brawo.gif dzięki temupompa wtryskowa jest ocalona brawo.gif

Napisano
  • Autor

> przy każdym tankowaniu zalej 1l oleju do 2sówa np MIXOL lub

> półsyntetyk 2T , bo szlag trafi pompę wtryskową.

> Opał jest zbyt suchy do pomp rotacyjnych,a ON smaruje te pompy.

> Co innego pompy sekcyjne (merc beczka,ursus), im opał nie szkodzi bo

> pompa jest smarowana z obiegu silnika .

> Mam klienta w sklepie który Renówką Master walnął już 1 mln km na

> opale ale kupuje u mnie MIXOL w 5l bańkach (38zł )i miesza go z

> opałem dzięki temupompa wtryskowa jest ocalona

Słyszałem tez opinie, że nie powinno lać sie MIXOLU bo to dopiero szkodzi silnikowi a nie sam opał...a moze wystarczy mieszac paliwko z opałem?

Napisano
  • Autor

> Na MK była już niejedna dyskusja na ten temat - tutaj jest

> podsumowanie

Wiec wychodzi na to ze opał i ON to niemalze to samo, i nie trzeba dolewac Mixolu, tylko raz na jakis czas zatankowac ONa i bedzie hulało auto...Tylko teraz jest tylu kombinatorów i chrzcicieli, ze ciezko trafic i dobry opał i dobry ON, podrzedne stacyjki tez kombinuja nieźle...

Napisano

... ale najpierw policial.gif zabiera dowodzik spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> ... ale najpierw zabiera dowodzik

Ale przeciez nikt nie bedzie na tym jeździł, to były tylko badania marketingowe i dywagacje na temat wyników... zlosnik.gif

Napisano

Trzeba lać 2/3 opału i 1/3 ON i powinno być wszystko OK. Nie można być tak pazernym.

Napisano

... różne rzeczy ludziom przychodzą do głowy biglaugh.gif

Napisano

... ale kolor i tak sie zmieni spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> ... ale kolor i tak sie zmieni

skoro nikt na tym nie zamieraz jeździć wiec kolor nie ma znaczenia, a poza tym to kto tam by miał nocha wkładac?Nie słyszałem osobiście by kogos w osobówce trzepali, a Wy?Zazwyczaj to inspektorki trzepia ciezarowe....

Napisano

kolego drogi - pracuje w "pewnej instytucji Państwowej" i uwierz mi że policial.gif jak ma na to ochote to są przygotowani do sprawdzenia paliwa nawet w osobówkach

Napisano

> Nie słyszałem osobiście by kogos w osobówce trzepali, a Wy?

heyah !!! palacz.gif

nie tylko słyszałem, ale nawet widziałem na własne oczy yikes.gif

od czasu do czasu robią u nas takie "akcje" w których uczestniczą: Policja, Inspek.Transp.Drog., Straż Graniczna, Straż Pożarna, Urząd Celny i jeszcze siakieś tam inne służby. Ustawiają się na jakimś parkingu i zatrzymują co któryś samochód i trzepią go dokładnie, min. widziałem jak do baku osobówek wkładają jakieś sondy.

Napisano

... to nie sonda tylko wężyk i zwykła szczykawka (ściągają paliwo) a w radiowozie mają takie sprytne urządzonko do "szybkich" testów paliwa - zresztą i tak po kolorze widać czy to opał czy nie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> heyah !!!

> nie tylko słyszałem, ale nawet widziałem na własne oczy

> od czasu do czasu robią u nas takie "akcje" w których uczestniczą:

> Policja, Inspek.Transp.Drog., Straż Graniczna, Straż Pożarna,

E no ta ścianie wschodniej przy granicy moze i tak jest, aczkolwiek ja sie nie spotkałem...Sopelku, wiem ze Misiaki maja cos a'la papierki lakmusowe i moga sprawdzac paliwko, ryzykanci jeżdzą, ja sie póki co zastanawiam i kto wie, moze spróbuje, chociaz nie wiem, bo ogólnie nie lubie konfliktów z prawem ,a poza tym nie mam czasu na kombinacje, choc mam znajomą twarz co podobno przywozi ON ze wschodu, jak bede w tamtych okolicach to moze pogadam czy sprzedaje, bo sam duzo potrzebuje na gospodarstwo, ale podobno jak czesto jezdzi to pcha po 2.7-2.8 wiec opału sie nie opłaca tym bardziej ze nie mam w swoim obecnym miasteczku zadnego znajomka co by sprzedawał a gdzieś dojezdzac to znowu koszta i pozostaje tylko narzekac na ceny na stacjach benzynowych...a ostatnio benzynka podrozała znowu wiec i ON niebawem tez, wykoncza nas, ceny unijne, a zarobki polskie crazy.gif

Napisano

... niestety takie są u Nas realja faint.gif a zostawiając juz temat opału - może warto pomyśleć przy tych cenach o mieszaniu "słonecznikowego" albo "rzepakowego" ze zwykłym ON, bo na BIOdieslu jeździłem ale cena niezbyt robi się atrakcyjna spineyes.gif

Napisano

... i to w całym regionie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

W jakich proporcjach to mieszac, czy to tez nie szkodzi silnikowi?Słyszałem , ze , aby jezdzic na oleju słonecznikowym np. z biedronki, trzeba przerabiac instalacje paliwowa i montowac podgrzewacz, czy to prawda?

Napisano

> E no ta ścianie wschodniej przy granicy moze i tak jest, aczkolwiek

> ja sie nie spotkałem...

E no nie wiem czy Mińsk Mazowiecki to taka bardzo wschodnia ściana ...

ps

bynajmniej nie próbuję Cię zniechęcić do oszczędności

Napisano
  • Autor

> E no nie wiem czy Mińsk Mazowiecki to taka bardzo wschodnia ściana

> ...

> ps

> bynajmniej nie próbuję Cię zniechęcić do oszczędności

LBI to minsk boje_sie.gif nie wiem czy bede korzystał z opału, póki co robiłem taki mały wywiad, ale sa oszczednosci w kazdym badz razie, zobaczymy jak to bedzie, jak mi nie wypali z ukrainska ropka to pomysle wtedy, bo zrujnuje mnie lanie na stacjach...

Napisano

nie wiem tego, ale na TV Turbo pokazywali jak lali prosto ze sklepu z 5cio litrowych baniek "słonecznikowy" do Octawi 1.9 TDi i bez problemu odpalił i pojechał na tym

Napisano
  • Autor

> nie wiem tego, ale na TV Turbo pokazywali jak lali prosto ze sklepu z

> 5cio litrowych baniek "słonecznikowy" do Octawi 1.9 TDi i bez

> problemu odpalił i pojechał na tym

Tak, zgadza sie, odpali i nawet bedzie jezdził jakis czas, a potem?Napewno np. dla merca starej beczki 123 nie jest to szkodliwe, ale dla silników z turbo szkodzi, szczególnie dla turbiny, golf V stanał po 40 tys na słoneczniku, czytałem test jak testowali w niemczech, stracił moc , zaczał kopcic i KAPUT swieca.gif

Napisano

no to moze mieszać 50/50 słonecznikowy i np V-Pover diesel hmm.gif

Napisano
  • Autor

> no to moze mieszać 50/50 słonecznikowy i np V-Pover diesel

A moze jest tu ktos kto smiga na takim wynalazku?

Napisano

> LBI to minsk

oczywiście, że LBI to nie Mińsk, ale widziałem tam taką "akcję", a znajomy policjant mówił, że zdarzają się zsynchronizowane w czasie na całej E-30 od Świecka do Terespola

Napisano
  • Autor

zapraszam wszystkich śmigajacych na oleju do frytek do wypowiedzi cfaniak.gif

Napisano

... ja tak jak mówiłem, wlewałem BIO-ON - ale słonecznikowym sie jeszcze nie bawiłem

Napisano

Tym ala papierkiem lakmusowym mogą sprawdzać sobie różne rzeczy ale na pewno nie olej opałowy. Jest akt prawny, w którym jest opisana cała procedura, która nazywa sie próbą kwasową i trwa ok. 10 min.

Napisano

Znajomy mechanik na mercedesie 190ce 2,0 D natlukl na oleju z biedronki i tesco ponad 150tys i samochodzic smiga jakby nigdy nic. Autem jezdzi do niemiec z laweta, tam tankuje w lidlu wink.gif - co niesamowicie dziwi niemcow na parkingu.

Najlepsze jest to ze prawnie nie ma zakazu jezdzenia na oleju jadalnym !!!! na opale nie wolno bo jest zwolniony z akcyzy.

Raz (wiec prawdopodobiensto nikłe) skontrolowala go policja, i co - wielkie NIC - chociaz zagwozdke mieli, ale w zaden sposob dowalic sie nie mogli.

Zima auto (przy tem ponizej +5stop) dostawalo 1/4 ON zeby paliwko za geste nie bylo.

Osobiscie jestem za paliwem z biedronki ale do mareły go nie zaleje - 2,4TD to troszke inna konstrukcja od MB 2.0D niby nowsza bardziej wyrafinowana - ale sadze ze mniej trwala i bardziej podatna na usterki - wiec strach przyoszczedzic 50zl a potem naprawiac wtryskiwacze po 350zl/szt.

cheteni bym uslyszal od wlascicela fiata s silnikiem 2,4TD- jezdze na biedronce i jest super. Sam nie bede krolikiem doswiadczalnym.

893goodvibes.gif

Napisano

Wg.prawa jeżdżąc na jadalnym powinno się zgłosić do Urzędu Skarbowego celem opłacenia akcyzy od paliwa

Napisano

... a może by tak zacząć od 50/50 (roślinny/ON) i jakiś np STP do wtryskiwaczy dodatkowo co by sie nie zatarły hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.