Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos się skopało po wymianie oleju i filtrów ... :/

Featured Replies

Napisano

Witam, Juz o tym pisałem ale żadna z porad nie pomogła więc piszę jeszcze raz.

Maryśkę mam od miesiaca i jakies dwa tygodnie temu zmieniłem w niej olej, filtr oleju i powietrza. Od tego momentu tak sie porobiło że autko ciężko mi pali na ciepłym silniku. Objaw jest taki że zaskoczy na ułamek sekundy i zgaśnie a potem żeby go odpalić muszę dość długo męczyć rozrusznik i często przegazować. Tak się porobiło po wymianie tych rzeczy - dosłownie chwile przed wymiana palił na dotyk. Poradzono mi tu żebym zresetował kompa co uczyniłem ale pali nadal ciężko a w dodatku po tym resecie zaczął trochę ciężej się zbierać. Co mogło się stać ?? pomóżcie

Dodam jeszcze że jak mi odpala na zimnym wmiarę normalnie to wyraźnie wyczuwam drgania silnika co wcześniej nie miało miejsca :/ i do czasu rozgrzania silnika ma takie dziury w przyspieszaniu - tzn musze delikatnie operować gazem bo przy mocniejszym wciśnieciu traci lekko moc tak jakby ktos ręczny zaciągał - jak sie rozgrzeje to ten objaw ustępuje.

Co do tego gorszego zbierania się na ciepłym to jest tak że jak pojeżdżę autem dłużej ... np. z godzinke dwie z krótkimi postojami to po tym czasie nabiera wigoru i pod wieczór śmiga jak przecinak ... wygląda to tak jakby się rozgrzewała heh

Napisano

> Witam, Juz o tym pisałem ale żadna z porad nie pomogła więc piszę

> jeszcze raz.

> Maryśkę mam od miesiaca i jakies dwa tygodnie temu zmieniłem w niej

> olej, filtr oleju i powietrza. Od tego momentu tak sie porobiło

> że autko ciężko mi pali na ciepłym silniku. Objaw jest taki że

> zaskoczy na ułamek sekundy i zgaśnie a potem żeby go odpalić

> muszę dość długo męczyć rozrusznik i często przegazować. Tak się

> porobiło po wymianie tych rzeczy - dosłownie chwile przed

> wymiana palił na dotyk. Poradzono mi tu żebym zresetował kompa

> co uczyniłem ale pali nadal ciężko a w dodatku po tym resecie

> zaczął trochę ciężej się zbierać. Co mogło się stać ?? pomóżcie

> Dodam jeszcze że jak mi odpala na zimnym wmiarę normalnie to wyraźnie

> wyczuwam drgania silnika co wcześniej nie miało miejsca :/ i do

> czasu rozgrzania silnika ma takie dziury w przyspieszaniu - tzn

> musze delikatnie operować gazem bo przy mocniejszym wciśnieciu

> traci lekko moc tak jakby ktos ręczny zaciągał - jak sie

> rozgrzeje to ten objaw ustępuje.

> Co do tego gorszego zbierania się na ciepłym to jest tak że jak

> pojeżdżę autem dłużej ... np. z godzinke dwie z krótkimi

> postojami to po tym czasie nabiera wigoru i pod wieczór śmiga

> jak przecinak ... wygląda to tak jakby się rozgrzewała heh

nie ma takiej możliwości żeby zmiana oleju,filtrów spowodowała pogorszenie pracy silnika czy rozruchu...kto zmieniał te rzeczy?może podczas wymiany coś zepsuto bądź wymieniono?aby rozwiać te wątpliwości jedź może na examiner i sprawdź parametry motoru...

Napisano

A moze miales wlanego jakiegos motodoktora wink.gif pouszczelnial silnik teraz wlales nowy olej i kompresji brak wink.gif

Napisano

> A moze miales wlanego jakiegos motodoktora pouszczelnial silnik

> teraz wlales nowy olej i kompresji brak

zbieg okoliczności zeby.GIF skoro niedawno kupiles auto to co się z nim będzie działo pozniej zeby.GIF270751858-jezyk.gif

nie no żartuje i nieżycze

Napisano

> Witam, Juz o tym pisałem ale żadna z porad nie pomogła więc piszę

> jeszcze raz.

> Maryśkę mam od miesiaca i jakies dwa tygodnie temu zmieniłem w niej

> olej, filtr oleju i powietrza. Od tego momentu tak sie porobiło

> że autko ciężko mi pali na ciepłym silniku. Objaw jest taki że

> zaskoczy na ułamek sekundy i zgaśnie a potem żeby go odpalić

> muszę dość długo męczyć rozrusznik i często przegazować. Tak się

> porobiło po wymianie tych rzeczy - dosłownie chwile przed

> wymiana palił na dotyk. Poradzono mi tu żebym zresetował kompa

> co uczyniłem ale pali nadal ciężko a w dodatku po tym resecie

> zaczął trochę ciężej się zbierać. Co mogło się stać ?? pomóżcie

> Dodam jeszcze że jak mi odpala na zimnym wmiarę normalnie to wyraźnie

> wyczuwam drgania silnika co wcześniej nie miało miejsca :/ i do

> czasu rozgrzania silnika ma takie dziury w przyspieszaniu - tzn

> musze delikatnie operować gazem bo przy mocniejszym wciśnieciu

> traci lekko moc tak jakby ktos ręczny zaciągał - jak sie

> rozgrzeje to ten objaw ustępuje.

> Co do tego gorszego zbierania się na ciepłym to jest tak że jak

> pojeżdżę autem dłużej ... np. z godzinke dwie z krótkimi

> postojami to po tym czasie nabiera wigoru i pod wieczór śmiga

> jak przecinak ... wygląda to tak jakby się rozgrzewała heh

A nie zmieniłeś niechcący oleju na inny? Tzn. może wcześniej miałeś minerała a teraz wlałeś syntetyk?

Napisano
  • Autor

Dzwiniłem do gościa i pytałem jakiego oleju używał wcześniej - powiedział że półsyntetyk i taki wlałem - TEXACO VALVOLINE, a filtry z FILTRON - i najpierw reakcja była taka że autko niesamowicie odrzyło (filtr powietrza był bardzo zapaskudzony) i w sumie nic bym przy nim juz nie robił gdyby nie to odpalanie na ciepłym - to sie wyraźnie pogorszyło :/ Tu na forum poradzono mi reset kompa - co uczyniłem ale po resecie odpalanie się zbytnio nie poprawiło za to autko zaczęło się ciężej zbierać.

Co do tego regulatora ciśnienia to na pierwszy rzut oka wygląda ok - rurka jest cała i nic nie cieknie (chyba że trzeba odpiąć tą rurkę i wtedy nie powinno ciec ?) Ogólnie silnik jest na pierwszy rzut oka w super stanie (tzn suchutki) - ma 150 kkm i wogóle nie bierze oleju a zrobiłem już nim około 3000 - Podejrzewałbym jakiś środek dodany do oleju gdyby nie fakt że zaraz po zmianie oleju chodził przez dwa dni jak przecinak do czasu resetu kompa :/

Napisano
  • Autor

A co do tego examinera to mam jechac do ASO czy każdy lepszy mechanik też ma coś takiego ? To moje pierwsze auto z komputeren heh Wcześniej Cienkas to albo chodził super a jak nie chodził super to odrazu wiadomo było co mu jest a tu już ciężej zdiagnozować smile.gif

Napisano

> A co do tego examinera to mam jechac do ASO czy każdy lepszy mechanik

> też ma coś takiego ? To moje pierwsze auto z komputeren heh

> Wcześniej Cienkas to albo chodził super a jak nie chodził super

> to odrazu wiadomo było co mu jest a tu już ciężej zdiagnozować

jeśli chodzi o ten wężyk - ściągnij go z króćca i nie powinna być w nim benzyna (jak jest chociaż ślad to do wymiany)

jeśli chodzi o komp - właściwie głównie ASO ma examiner, no chyba ze jakiś zakład specjaliuzujący sie w FIATACH

Napisano
  • Autor

Ok dzięki - powiedzcie mi jeszcze ile może kosztować podłączenie pod Examiner i sprawdzenie auta ?

Napisano

Byc moze naruszyli przewody wysokiego napiecia...

Napisano

> Ok dzięki - powiedzcie mi jeszcze ile może kosztować podłączenie pod

> Examiner i sprawdzenie auta ?

Zależy od ASO. Ale około 100zł.

Napisano

Podłączenie - 60 - 70 zł w moich okolicach (Lublin i Świdnik).

Napisano

Byc moze zle wlozyli filtr powietrza i dostajesz go za malo. Wyciagnij na chwile filtr i sprawdz, czy pali lepiej. Ja tak mialem wink.gif

Napisano

ja jednak uprę sie i niezgodzę z wami wszystkimi troche juz tych fiatów miałem i taka objawa o jakiej mówisz to w 100% silnik krokowy który regukuje pracę silnika i ssania na zimnym , jesli musisz gazować przy odpalaniu to jest właśnie to , tymbardziej ze podczas jazdy i dodawania gazy zachowuje sie dziwnie , a przy odłączeniu kompa zresetowało ci się położenie , które teraz błędnie ten komp odczytuje

do silnika krokowego zazwyczaj idą cztery przewody dwa zasilające i dwa od czujnika. spróbuj na początek odłączyć wtykę mta będą tam cztery bolce dwa pierwsze z nich to + i - , weż baterie 9V i na włączonym silniku reguluj obroty jeśli będa za duże to odwrotnie spinaj kabelki , pamietaj o impulsowym stykaniu (nie cały czas), jak wyregulujesz obroty to wyłącz silnik , odpal jeszcze raz dla pewności ze obroty są takie same, następnie znowu wyłącz , odłącz kompa na min 8sek.....

wepnij wtyk mta , kompa i spróbuj teraz włączyć silnik ............dziecinnie proste, ale fiaty tak mają, ja miałem tak z każdą gwałtowna zmianą temp....wiec się przyzwyczaiłem, taka moja rada, jeśli to nie będzie to , to daj go poprostu do diagnosty , który skasujecię ok 150zł

Napisano

> Byc moze zle wlozyli filtr powietrza i dostajesz go za malo.

> Wyciagnij na chwile filtr i sprawdz, czy pali lepiej. Ja tak

> mialem

nie gadaj, jak to zrobili?

270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie gadaj, jak to zrobili?

no wiesz polak potrafi ....................hiehhieh pewnie poztawili w poprzek i wypwłnili gazetami lukę hihi

Napisano

> no wiesz polak potrafi ....................hiehhieh pewnie poztawili

> w poprzek i wypwłnili gazetami lukę hihi

znam przypadek, że gościowi odwrotnie w ASO załozyli klocki hamulcowe (blachą do tarczy) cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Z tym filtrem powietrza to chyba nie bardzo bo autko po tych wymianach chodziło super (lepiej niz przed) tylko gorzej odpalało a przy wymianie patrzyłem gościowi na ręce i nie zauważyłem nic dziwnego smile.gif - a co do krokowca hmmm postaram się sprawdzić ale szczerze powiem że nawet nie wiem gdzie szukać tego wtyku mta smile.gif dzięki wszystkim za pomoc - jak dojdę co było nie halo to dam znać. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.