Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolot we Fabii...

Featured Replies

Napisano

Oto mój patent na dolot w Fabii. Jest to zaślepka komputerowa 5 1/2" troche przycieta na bokach. palacz.gif

Dzięki temu do dolotu wpada zimne powietrze, ale nie jest wtłaczane podczas jazdy. Auto nie gasnie przy dużej prędkosci po wrzuceniu na luz.

Mieszanka do 140 km/h jest prawidłowa, potem do 160 km/h (maks. prędkość) lekko bogata - testowałem dzisiaj na autostradzie (bo wymieniłem w końcu mikser na 28 mm, jak zalecał sztywny13) 893goodvibes.gif

274566158-dolot_2.jpg

Napisano

> Oto mój patent na dolot w Fabii. Jest to zaślepka komputerowa 5 1/2"

> troche przycieta na bokach.

> Dzięki temu do dolotu wpada zimne powietrze, ale nie jest wtłaczane

> podczas jazdy. Auto nie gasnie przy dużej prędkosci po wrzuceniu

> na luz.

> Mieszanka do 140 km/h jest prawidłowa, potem do 160 km/h (maks.

> prędkość) lekko bogata - testowałem dzisiaj na autostradzie (bo

> wymieniłem w końcu mikser na 28 mm, jak zalecał sztywny13)

jaka masz fabie 60KM?jechalem kiedys autostrada 160km/h(felka na lpg) a tu mnie fabia mija i to wlasnie 60KM tez na lpg(bo korek widzialem) -miala napewno cos ok 170km/h-bylem w szoku

Napisano

> Oto mój patent na dolot w Fabii. Jest to zaślepka komputerowa 5 1/2"

> troche przycieta na bokach.

> Dzięki temu do dolotu wpada zimne powietrze, ale nie jest wtłaczane

> podczas jazdy. Auto nie gasnie przy dużej prędkosci po wrzuceniu

> na luz.

> Mieszanka do 140 km/h jest prawidłowa, potem do 160 km/h (maks.

> prędkość) lekko bogata - testowałem dzisiaj na autostradzie (bo

> wymieniłem w końcu mikser na 28 mm, jak zalecał sztywny13)

I jak wrazenia? auto jezdzie inaczej ?

Napisano

Ja mam tak samo, tylko zamiast plastikowej aluminiowa blaszke przyklejona na silikonie i z boku jest mała szparka. :-)

Ale masz czysty zbiorniczek wyrównawczy, u mnie jest prawie czarny, bo gazownik wlal zamiast G12 rozowego borygo i weszlo w jakas reakcje. Niby wszystko OK, ale plyn zmienil kolor na brunatny. Bede musial zmienic na oryginalny.

Napisano

> a tu mnie fabia mija i to wlasnie 60KM tez na lpg(bo korek

> widzialem) -miala napewno cos ok 170km/h-bylem w szoku

Licznik przekłamuje, tak naprawde to bylo 156km/h. :-)

170km/h to miałem na benzynie, na gazie tylko 160km/h. ;-)

Napisano

> Ja mam tak samo, tylko zamiast plastikowej aluminiowa blaszke

> przyklejona na silikonie i z boku jest mała szparka. :-)

> Ale masz czysty zbiorniczek wyrównawczy, u mnie jest prawie czarny,

> bo gazownik wlal zamiast G12 rozowego borygo i weszlo w jakas

> reakcje. Niby wszystko OK, ale plyn zmienil kolor na brunatny.

> Bede musial zmienic na oryginalny.

Ciut OT, ale G12 to chyba najgorszy płyn z jakim miałem do czynienia - ma tendencje do znikania i ....hmmmmm. przegryzania chłodnicy, stwierdzone na własnych doświadczeniach

Napisano

> Licznik przekłamuje, tak naprawde to bylo 156km/h. :-)

> 170km/h to miałem na benzynie, na gazie tylko 160km/h. ;-)

no jasen ze przeklamuje-ale ja mialem licznikowe 160 a on licznikowe 170 i to w slabszym o 8KM samochodzie

Napisano

> Ciut OT, ale G12 to chyba najgorszy płyn z jakim miałem do czynienia

> - ma tendencje do znikania i ....hmmmmm. przegryzania chłodnicy,

> stwierdzone na własnych doświadczeniach

a z petrygo ma kol. jakies doswiadczenia??ja uzywam i narazie nie widze skutkow ubocznych?

Napisano

> a z petrygo ma kol. jakies doswiadczenia??ja uzywam i narazie nie

> widze skutkow ubocznych?

Petrygo używam od jakiegoś czasu - normalny, dobry płyn ok.gif

Napisano

> Ciut OT, ale G12 to chyba najgorszy płyn z jakim miałem do czynienia

> - ma tendencje do znikania i ....hmmmmm. przegryzania chłodnicy,

> stwierdzone na własnych doświadczeniach

Ma dziwną specyfikę przenikania zlosnik.gif i zawsze na połączeniach trójników się poci. Po wymianie z płynu na inny problem ustępuję.

Napisano

> Ma dziwną specyfikę przenikania i zawsze na połączeniach trójników

> się poci. Po wymianie z płynu na inny problem ustępuję.

Otóż to, szczególnie widac to na chłodnicy, którą wymieniłem, bo ciekła no.gif, o połaczeniach juz nie wspominam, bo tragedia. Dolałem kiedyś do G12 niebieskiego Petrygo i problem uleg minimalizacji. Teraz po wymianie na świezy Petrygo problemu nie ma

Napisano

> no jasen ze przeklamuje-ale ja mialem licznikowe 160 a on licznikowe

> 170 i to w slabszym o 8KM samochodzie

... i cięższym o 150 kg (chyba, moja fabia wazy 1080 kg) nie wiem ile fela.

Ale moment też jest ważny, w fabii 118Nm nie wiem ile w feli, no i areodynamika oczywiście. :-)

Napisano

> Petrygo używam od jakiegoś czasu - normalny, dobry płyn

A dynagel 2000 czy jakoś tak, pdobno polecany a nie drogi?

Napisano

> Ma dziwną specyfikę przenikania i zawsze na połączeniach trójników

> się poci. Po wymianie z płynu na inny problem ustępuję.

Czy takie białe naloty w okolicy połaczen to to przenikanie?

Napisano

> A dynagel 2000 czy jakoś tak, pdobno polecany a nie drogi?

Powiem tak: każdy inny niż G12 bedzie lepszy zlosnik.gif a cenowo podobnie jak G12, a nawet i taniej

Napisano
  • Autor

> jaka masz fabie 60KM?jechalem kiedys autostrada 160km/h(felka na lpg)

> a tu mnie fabia mija i to wlasnie 60KM tez na lpg(bo korek

> widzialem) -miala napewno cos ok 170km/h-bylem w szoku

Mam Fabie 1,4 MPi 8V z czeskim silnikem 60KM. Prędkość maksymalna na benzynie przed założeniem gazu miałem 160 km/h, teraz z LPG tak samo.

Napisano
  • Autor

> I jak wrazenia? auto jezdzie inaczej ?

To może od początku.

1. Gazownicy wstawili mi mikser 26 mm - to była porażka - na V biegu auto nie miało przyspieszenia.

2. Potem wymieniłem mikser na 30 mm - auto chodziło jak na benzynie, spalanie na trasie trochę spadło. Miałem problemy z regulacją - aby mieszanka była prawidłowa musiałem sporo odkręcić register.

3. Za radą sztywnego13 znowu wymieniłem mikser, tym razem na 28 mm - auto idzie na V biegu jak na 30mm. Nie czuję różnicy pomiędzy 30 a 28mm. Jak będzie ze spalaniem to jeszcze nie wiem. Pewnie będzie podobnie.

Mikser 28mm kupiłem przez internet u Rybackiego na www.miksery.pl. Model 300-123, ten sam co do Feli 1,3. Koszt 60 zł z przesyłką.

Wg mnie ma najlepszy sposób montażu, bo ładnie wchodzi do przepustnicy i przyciska się go kierownicą powietrza. Poprzednie miksery były wklejane na silikon do kierownicy powietrza, miały za małe średnicę zewn. i montaż tego to była porażka angryfire.gif

Poza tym ten co zamontowali gazownicy, odkleił się i lekko przekrzywił. sick.gif

Ten od Rybackiego leży ładnie na przepustnicy i nie ma mozliwości przemieszczenia. Jednak żeby go zamontować to musiałem zmniejszyć mu średnicę, która wchodzi do przepustnicy z 48 do 45 mm, ale łatwo się go obrabia, bo jest z tworzywa sztucznego. Potrzebne będą też rurki dystansowe 23-24mm i śruby M6x40, bo mikser podnosi kierownicę powietrza. Dystanówki kupiłem w Castoramie za 20gr/szt. na stoisku z rurkami miedzianymi. smile.gif

274570410-mikser_28_zamontowany.JPG

Napisano

Witam

A kolega jaką ma instalkę bo widze znajomą śrubkę na wężu, ala Igen biglaugh.gif . Czy to na "wszelki wypadek" jak pisał kolega z kącika astry.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Witam

> A kolega jaką ma instalkę bo widze znajomą śrubkę na wężu, ala Igen

> . Czy to na "wszelki wypadek" jak pisał kolega z kącika astry.

> Pozdr

Ano taką jak w podpisie, czyli II generacja. Jest to prosta elektronika i zamiast krokowca jest attuator, a do regulacji wysokich obrotów jest właśnie ta śruba na weżu. Instalka ta w zasadzie sprawuję się dobrze. Gdyby nie źle dobrany mikser, to nie miał bym problemów.

Napisano

> Ano taką jak w podpisie, czyli II generacja. Jest to prosta

> elektronika i zamiast krokowca jest attuator, a do regulacji

> wysokich obrotów jest właśnie ta śruba na weżu.

Tzn atutator to chyba inaczej krokowiec ? Jak się mylę, to czym się różni krokowiec od atutatora ??? Ktoś wyjaśni

Dla mnie IIgen to nie ma żadnej śruby, a jak jest śruba to Igen.

Masz śrube i atutator na wężu? Dawno zakładałeś instalke?

Ja w takim układzie nie mogłem wyregulować instalki, dlatego wywaliłem atutator i mam tylko śrubkę biglaugh.gif (wcześniej komp wariował dlatego dołożyłem śrubkę)

Pozdr

Napisano

> Tzn atutator to chyba inaczej krokowiec ? Jak się mylę, to czym się

> różni krokowiec od atutatora ??? Ktoś wyjaśni

Bo krokowiec sterowany jest "kroczkami" a tu jest zawór magnetyczny płynnie sterowany. :-)

> Dla mnie IIgen to nie ma żadnej śruby, a jak jest śruba to Igen.

No niech Ci bedzie, to jest 1,9 generacji. :D

> Masz śrube i atutator na wężu? Dawno zakładałeś instalke?

rok temu zakladalem

Napisano
  • Autor

> Tzn atutator to chyba inaczej krokowiec ? Jak się mylę, to czym się

> różni krokowiec od atutatora ??? Ktoś wyjaśni

Krokowiec jest sterowany przez 255 poziomów napięcia, attutor w Blitzu (opatentowane rozwiązanie BRC) to zawór magnetyczny sterowany analogowo. Blitz nie jest komputerem (nie ma mikroprocesora, nie programuje się go z PC), jest sterownikiem analogowym.

> Dla mnie IIgen to nie ma żadnej śruby, a jak jest śruba to Igen.

Śruba w Blitzu spełnia podobną rolę co funkcja "max. otwarcie silnika krokowego" w kompach mikroprocesorowych.

I gen. nie potrafi regulować mieszanki w zmiennych warunkach, a attuator w Blitzu służy właśnie do regulacji mieszanki.

> Masz śrube i atutator na wężu?

Tak. W zasadzie to tej śruby może nie być, bo sam attuator ma możliwość dławienia przekroju, ale zakładają ją bo nią jest wygodniej regulować.

> Dawno zakładałeś instalke?

W zeszłym roku

> Ja w takim układzie nie mogłem wyregulować instalki, dlatego

> wywaliłem atutator i mam tylko śrubkę (wcześniej komp wariował

> dlatego dołożyłem śrubkę)

Jaki miałeś komputer? U mnie wszystko dało się ładnie wyregulować. Zrobiłem sobie Diganostic Boxa i sam wyregulowałem.

Napisano

Witam

Ja mam VOILA AEB 180 taki wynalazek elpigazu i ostatnio coś mu się pomieszało i po kikudziesięciu km od zaprogramowania robił bogatą miesznkę. Dlatego poszedł w odstawkę i mam śrubkę, a komp pozostał jako sterownik i emu sondy. Przeczytałem na forum o takim właśnie rozwiązaniu (atutator+śruba) i zrobiłem to u siebie. Idea była taka że jak atutator da za dużą dawkę to śrubka przyczyma, niestety nie sprawdziło się, bo autko gorzej jeździło niż na samej śrubce, a w dodatku czesem przy ruszaniu strasznie się dławił, więc pozostałem przy samej śrubce. Ale dalej mnie męczy bo widze że wiele instalek ma połączenie atu+śruba (wasze BRC, stagi). Może poeksperymentuje jeszcze z moim. Tylko brak mi motywacji bo narazie na śrubie chodzi jak na jeszcze sprawnym kompie, a reguluje sobie sam do sondy (tester sondy) i wiem na czym jade (baogato czy ubogo).

Pozdrawiam

Napisano

> moim. Tylko brak mi motywacji bo narazie na śrubie chodzi jak na

> jeszcze sprawnym kompie, a reguluje sobie sam do sondy (tester

> sondy) i wiem na czym jade (baogato czy ubogo).

Jak masz dobrze to po co ruszac. Kumpel w espero ma tylko srubke i dobrze mu chodzi. Ma tak zestrojona instalke, ze prawie w calym zakresie charakterystyka reduktora jest prawie liniowa i dlatego mieszanka jest prawidlowa.

U mnie attuator sluzy tylko do korekty mieszanki w tych punktach charakterystki reduktora gdzie mieszanka nie jest stechiometryczna. Gdyby charakterystyka reduktora byla idealnie liniowa to nie potrzbny bylby zaden komputer, bo chodzi o to aby stosunek paliwa do powietrza byl jak 1:15,5 dla gazu w calym zakresie obrotów.

Napisano

A mi przyszedł jeszcze pomysł, że mozna zamiast zamykania całego wlotu mozna przed rura zamontowac na drucikach (albo cienkich srubkach) blaszke w ksztalcie koła o średnicy równej otworowi w odległości 3-4 cm (można zrobić regulację).

274594071-dolot.gif

Napisano
  • Autor

> A mi przyszedł jeszcze pomysł, że mozna zamiast zamykania całego

> wlotu mozna przed rura zamontowac na drucikach (albo cienkich

> srubkach) blaszke w ksztalcie koła o średnicy równej otworowi w

> odległości 3-4 cm (można zrobić regulację).

Hm... czy ja wiem?

Ja mam na tyle dużą szpare z boku tej zatyczki, że wpada tam wystarczająca ilość powietrza wprost na dolot i jest OK.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Mam Fabie 1,4 MPi 8V z czeskim silnikem 60KM. Prędkość maksymalna na

> benzynie przed założeniem gazu miałem 160 km/h, teraz z LPG tak

> samo.

ja jeżdzę fabią 1.4 ale 68KM i jeździ dużo powyżej 160km/h

Napisano
  • Autor

> ja jeżdzę fabią 1.4 ale 68KM i jeździ dużo powyżej 160km/h

Widocznie te 8KM więcej dają Ci taki POWER zlosnik.gif

Napisano

> ja jeżdzę fabią 1.4 ale 68KM i jeździ dużo powyżej 160km/h

Ale to chyba na gazie. U mnie podobnie, na benzynie jakieś 170 ale licznik przekłamuje na +.

Miałem przyjemność pojeździć kolegi fabią combi 1.4/68KM i silniczek jest bardziej elastyczny, lepiej się zbiera już od najniższych obrotów, mniej hałasuje. Kolega kupił fabię trochę wcześniej niż ja i od początku dawał ostro po garach, ja natomiast jeździłem łagognie prze pierwsze kilka tysięcy. Widocznie lepiej sprawdza się ta pierwsza metoda dotarcia silnika. :-)

Napisano

> Widocznie te 8KM więcej dają Ci taki POWER

chyba tak, to super sportowa bryka hehe.gif

gazu nie mam ale jak znajdę zdjęcie to Wam pokażę rekordowe prędkości zlosnik.gif bez zdjęcia nie piszę ile bo mnie zjecie tutaj tongue.gif

p.s. bardzo lubię fabię

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.