Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komp. pokładoy - co koledzy o tym sądzą...

Featured Replies

Napisano

Znalazlem na alledrogo cos takiego:

http://www.allegro.pl/item174107949_komputer_pokladowy_paliwa_do_kazdego_auta_.html

Jak myslicie zadziala w moim astrolocie? Sprzedajacy ospowiedzial, ze dziala w dieslu z wtryskiem, ale nie zna sie na wszystkich samochodach...

pozdr.samg

Inny sprzedajacy a opis dokladnie taki sam...

http://www.allegro.pl/item176707415_komputer_pokladowy_paliwa_do_kazdego_auta_.html

Napisano

Jeszcze nie widziałem diesla bez wtrysku wink.gif

Ale pewnie chodzi o wtryskiwacze otwierane elektrycznie (common rail). W takim wypadku u ciebie nie zadziała.

Tzn nie zadziała pomiar zużycia paliwa.

Napisano

a nie było oryginalnych MID'ów do diesla w AII?

Napisano

AstraC, Ty się na tym znasz. Czy impulsy wtryskowe z kompa są jakoś standaryzowane? Tzn czy tak samo wyglądają w Astrze jak i np. w Focusie? I na jakiej zasadzie można z zewnątrz określić dawkę wtryśniętego paliwa, np żeby oszacować spalanie? Skoro na wtryskiwaczu pojawia się impuls to można tylko zliczyć ilość impulsów. Jak to się ma do dawki paliwa?

Napisano
  • Autor

Nikt nic nie wie?? frown.gif

Napisano

Ale o czym, odpowiedź już padła.

Kretul dawkę ustala się nie tylko na podstawie ilości impulsów, ale też długości ich trwania. To zależy od zastosowanego układu wtryskowego. W jednych ilość impulsów jest stała, reguluje się czasem trwania, w innych odwrotnie, a w jeszcze innych w sposób mieszany.

Żeby było uniwersalnie układ musi mierzyć długość impulsu i częstotliwość ich występowania.

Sorki dr AstraC wlazłem ci w kompetencje blagam.gif

Napisano

> Nikt nic nie wie??

Prościej założyć orygilanelego kompa (mid-a) do Astry II, koszt ok 250 zł, ja tak robiłem i wielu innych kącikowiczów również.

Pozdr.

Napisano

> Ale o czym, odpowiedź już padła.

> Kretul dawkę ustala się nie tylko na podstawie ilości impulsów, ale

> też długości ich trwania. To zależy od zastosowanego układu

> wtryskowego. W jednych ilość impulsów jest stała, reguluje się

> czasem trwania, w innych odwrotnie, a w jeszcze innych w sposób

> mieszany.

> Żeby było uniwersalnie układ musi mierzyć długość impulsu i

> częstotliwość ich występowania.

> Sorki dr AstraC wlazłem ci w kompetencje

A mnie ciekawi w jaki sposób i czy dokładnie to "cudo" oblicza spalanie LPG. W opisie aukcji jest napisane, że w autach z taką instalacją również ta opcja działa.

Z powodu LPG pozbyłem się oryginalnego MIDa do F, chwilowe spalanie to jedna z ciekawszych opcji tego urządzenia jak dla mnie.

Napisano
  • Autor

> Prościej założyć orygilanelego kompa (mid-a) do Astry II, koszt ok

> 250 zł, ja tak robiłem i wielu innych kącikowiczów również.

> Pozdr.

Na pewno prosciej? Potrzebny jest wyswietlacz, przelacznik wycieraczek, programowanie... frown.gif

Napisano

> Na pewno prosciej? Potrzebny jest wyswietlacz, przelacznik

> wycieraczek, programowanie...

No właśnie... wink.gif

A tak na marginesie, to zadałem 3 pytania sprzedającemu, jeśli komuś się to przyda to bardzo proszę. Moje pytania:

1. W jaki sposób komp. oblicza spalanie LPG? i z jaką dokładnością pokazuje te dane?

2. Czy jest możliwość zakupu urządzenia z innym kolorem wyświetlacza, np. żółtym, pomarańczowym, lub białym?

3. Czy kupując ten komputer mogę go od razu podłączać do auta i będzie poprawnie pokazywał dane?

Odpowiedzi sprzedającego:

Quote:

spalanie obliczane jestr tak jak na benzynie pomiar czasu otwarcia wtryskiwacza -nawet jak jest na gazi komputer pokładowy i tak otwiera wtryskiwacze 9oczywiscie poprzez emulator wtrysku)

niemam innych wyswietlaczy ale na allegro sa wiec można sobie zminić jak chcesz płytke bez wyswietlacza to 10 zł taniej

tak może podłaczyc nalezy tylko wykonac układ dopasowujący impulsy (podłacenie kilku rezystorków , tak aby dopasowac napięcia na wtryskiwaczach do poziomów 12 V oczywiscie rezysroeki dokładam gratis i schemat rózniewż

Trochę wątpię w te wskazania spalania LPG, skoro oryginalny MID nie radzi sobie z tym problemem, to czy taki układ może? Proszę o odpowiedź bardziej obeznanych z tematem, to co pisze w tym temacie sprzedający ma sens?

Napisano

> Trochę wątpię w te wskazania spalania LPG, skoro oryginalny MID nie

> radzi sobie z tym problemem, to czy taki układ może? Proszę o

> odpowiedź bardziej obeznanych z tematem, to co pisze w tym

> temacie sprzedający ma sens?

to akurat w komputerze-samoróbce nie jest problem wink.gif jak napisali- ECU cały czas daje sygnał na wtrysk. a samoróby w większości mają opcję autokalibracji, czyli innymi słowy zmierzenia ilości i czasu trwania impulsów przypadających na przebytą drogę i zużyte paliwo. Przeprowadzasz tą operację osobno dla benzynki i dla lpg. I wszystko działa biglaugh.gif

Napisano

> Kretul dawkę ustala się nie tylko na podstawie ilości impulsów, ale

> też długości ich trwania. To zależy od zastosowanego układu

> wtryskowego. W jednych ilość impulsów jest stała, reguluje się

> czasem trwania, w innych odwrotnie, a w jeszcze innych w sposób

> mieszany.

Dzięki, ale chodziło mi o to, czy taki komp sprzedawany na allegro trzeba kalibrować pod konkretny układ wtryskowy czy też dawka wstrzykiwana przez wtryskiwacz na każdy impuls jest standardowa w każdym aucie (w co jakoś mi trudno uwierzyć). Gość pisze że komp pasuje do prawie każdego auta więc zastanawia mnie sposób w jaki to jest osiągnięte.

Głośno myślę: ilość wtryśniętego paliwa powinna wyrażać się wzorem:

P = m*ilosc_impulsow*(n*czas_trwania_impulsu)*jednorazowa_dawka_paliwa, gdzie m,n to są właśnie liczby stałe dla danego układu wtryskowego.

(dla uproszczenia przyjąłem że czas trwania każdego impulsu jest taki sam).

Mając te liczby, znając wydajność wtryskiwaczy i zliczając ilość i czas impulsów można z grubsza oszacować spalanie.

Hmm... Ma ktoś pożyczyć oscyloskop? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.