Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie dostaje paliwa i gaśnie na gazie pracuje

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam następujący problem z moją asterką (od dłuższego czasu), w czasie jazdy (na benzynie) zapala mi się check i gaśnie. Nie można ją ponownie uruchomić na benzynie (na gazie daje się odpalić) a kontrolka się świeci i auto pracuje na trybie awaryjnym ma zwiększone obroty silnika, gdy kontrolka od checka gaśnie, wszystko wraca do normy póki znowu się nie zapali frown.gif i tak ciągle (bywa że dwa dni nic się nie dzieje). Co to może być ?? Pod komputerem żadnego błędu nie wykazuje, wymieniona sonda lambda, silnik krokowy.

Napisano

Chciałem zasugerować wymruganie błędu ale doczytałem że już to zrobiłeś pod kompem.

Kiedy zapali się kontrolka check, weź spinacz i wtedy spróbuj wymrugać błąd. Długo trwa znim nie przestanie się świecić check?

Napisano

Jesteś pewien, że najpierw zapala się check a później gaśnie? Czy zapalenie się kontrolki nie jest wynikiem zgaśnięcia silnika?

Masz odcięcie pompy paliwa na LPG?

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien, że najpierw zapala się check a później gaśnie? Czy

> zapalenie się kontrolki nie jest wynikiem zgaśnięcia silnika?

> Masz odcięcie pompy paliwa na LPG?

To jest tak, że zapala się check i spadają momentalnie obroty i gaśnie, i nie można ponownie odpalić, odpalenie jest możliwe jedynie na gazie. Nie wiem czy mam odcięcie pompy paliwa na LPG, we wtorek jadę do gazowników, gdyż wydaje mi się, że głównym winowajcą będzie tutaj instalacja gazowa, gdyż wszystko co możliwe zostało powymieniane i posprawdzane (od strony benzyny). frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy już wiesz co było przyczyną gaśnięcia na benzynie? Mam podobny problem tylko, że już wcale nie mogę odpalić na benzynie. Pompa paliwa wymieniona dwa razy. Jedna próba odpalenia na benzynie i już pompa podobno "nie żyje". Mechanik rozkłada ręce i nie wie co to może być. Elektryk posprawdzał wszystko i mówi, że jest ok, a do gazowników moge dopiero po Świętach, ale w rozmowie telefonicznej powiedzieli, że problem jest raczej pozagazowy. Jeśli ktoś wie co to może być to bardzo proszę o pomoc.

Napisano

> Czy już wiesz co było przyczyną gaśnięcia na benzynie? Mam podobny

> problem tylko, że już wcale nie mogę odpalić na benzynie. Pompa

> paliwa wymieniona dwa razy. Jedna próba odpalenia na benzynie i

> już pompa podobno "nie żyje". Mechanik rozkłada ręce i nie wie

> co to może być. Elektryk posprawdzał wszystko i mówi, że jest

> ok, a do gazowników moge dopiero po Świętach, ale w rozmowie

> telefonicznej powiedzieli, że problem jest raczej pozagazowy.

> Jeśli ktoś wie co to może być to bardzo proszę o pomoc.

pożycz od kogoś moduł zapłonowy i sprawdź, u mnie blokował on pracę wtryskiwacza, a po jakimś czasie się odblokowywał.

pozdrawiam

marcin

Napisano

Dzięki za odpowiedź smile.gif Mam jeszcze pytanie, który to jest moduł zapłonowy blush.gif (niestety ale słabo znam się na samochodach) i czy taki sam moduł będzie w astrze 1.4 z gaźnikiem (szwagier ma taki model) bo ja mam astrę 1.6 SE

pozdrawiam dmleg

Napisano

> Dzięki za odpowiedź Mam jeszcze pytanie, który to jest moduł

> zapłonowy (niestety ale słabo znam się na samochodach) i czy

> taki sam moduł będzie w astrze 1.4 z gaźnikiem (szwagier ma taki

> model) bo ja mam astrę 1.6 SE

> pozdrawiam dmleg

w astrze C16NZ moduł jest w aparacie zapłonowym pod kopułką rozdzielacza

Napisano
  • Autor

> Czy już wiesz co było przyczyną gaśnięcia na benzynie? Mam podobny

> problem tylko, że już wcale nie mogę odpalić na benzynie. Pompa

> paliwa wymieniona dwa razy. Jedna próba odpalenia na benzynie i

> już pompa podobno "nie żyje". Mechanik rozkłada ręce i nie wie

> co to może być. Elektryk posprawdzał wszystko i mówi, że jest

> ok, a do gazowników moge dopiero po Świętach, ale w rozmowie

> telefonicznej powiedzieli, że problem jest raczej pozagazowy.

> Jeśli ktoś wie co to może być to bardzo proszę o pomoc.

Niestety jeszcze nie wiem co może być, a do gazowników już jeździłem, odpięli całkiem instalację gazową i nic frown.gif dalej to samo i powiedzieli że strona jest po stronie benzyny ale co to może być to niestety nie powiedzieli bo nie wiedzą frown.gif

Napisano
  • Autor

> pożycz od kogoś moduł zapłonowy i sprawdź, u mnie blokował on pracę

> wtryskiwacza, a po jakimś czasie się odblokowywał.

> pozdrawiam

> marcin

Jeśli byłby to moduł to czy na gazie mógłbym jeździć ?? W sumie pozostał mi tylko on do sprawdzenia (mam taką nadzieję). Jest może jakaś możliwość sprawdzenia go bez kupowania nowego (bo pożyczyć to raczej nie mam od kogo a nawet jeśli to ludzie boją się odkręcać od siebie bo "coś się im popsuje")

Napisano

> Jeśli byłby to moduł to czy na gazie mógłbym jeździć ?? W sumie

> pozostał mi tylko on do sprawdzenia (mam taką nadzieję)

Bardzo prawdopodobne ze modul zaplonu pada bo wlasnie sa takie objawy.A na kompie nic nie wykazjue.Pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

> Bardzo prawdopodobne ze modul zaplonu pada bo wlasnie sa takie

> objawy.A na kompie nic nie wykazjue.Pozdrawiam.Adrian

A jaki jest mniej więcej orientacyjny koszt nowego modułu ?? Bo już tyle kasy wydałem na autko, że szkoda tyle w niego pakować frown.gif

Napisano

> Dzięki za linka muszę jutro się przypatrzyć bo nawet nigdy go u

> siebie nie widziałem

Bo trudno go zobaczyć wink.gif Jest schowany wewnątrz aparatu zapłonowego

Napisano
  • Autor

> Bo trudno go zobaczyć Jest schowany wewnątrz aparatu zapłonowego

A właśnie mam jeszcze pytanko, bo ten z obrazka z tego linka to ma jakieś 7 wejść, a w niektórych są 4, do mnie musi być ten z 7 wejściami ?? I czy się go wymienia tak, że odkręca śrubki i przykręca nowy czy coś trzeba się "bawić" smile.gif

Napisano
  • Autor

> Opis wymiany:

> http://212.87.231.90/vu/dzialy/porady/va_zaplon.html

> Bo w różnych silnikach sąróżne moduły

Jutro trzeba skoczyć do sklepu i zakupić, tylko żeby ten moduł był przyczyną niedomagań mojej aterki bo jak nie to asterka będzie biedna. Jeszcze raz dzięki za wszelkie informacje, jak zrobię i wszystko będzie chodziło jak należy to poinformuje. smile.gif no i zaproszę na 20.GIF

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz powtórzę pytanie bo nie otrzymałem odpowiedzi, jeśli moduł byłby niesprawny i na benzynie nie można odpalić auta, a na gazie mogę jeździć i odpala bez problemu to będzie to moduł ??

Napisano

> Jeszcze raz powtórzę pytanie bo nie otrzymałem odpowiedzi, jeśli

> moduł byłby niesprawny i na benzynie nie można odpalić auta, a

> na gazie mogę jeździć i odpala bez problemu to będzie to moduł

> ??

Po Twoim pierwszym poście daleki byłem od posądzania modułu o takie objawy Asterki. Ale skoro pytaleś się ile kosztuje, gdzie jest i jak wymienić to odpowiadalem na pytania wink.gif

Przede wszystkim kiedy modul jest uszkodzony to nie zapala się check (jeżeli zapala się nie nie z powodu modułu tylko towarzyszacym mu innym niesprawnościom). Druga sprawa to typowym dla uszkodzeniu modulu jest objaw losowej niemożności uruchomienia silnika szczególnie na ciepło, który przechodzi kiedy silnik trochę postoi oraz chwilowemu gaśnięciu w czasie jazdy. Z całą pewnością uszkodzenie modulu nie powoduje przejścia komputera w tryb awaryjny.

Napisano
  • Autor

> Po Twoim pierwszym poście daleki byłem od posądzania modułu o takie

> objawy Asterki. Ale skoro pytaleś się ile kosztuje, gdzie jest i

> jak wymienić to odpowiadalem na pytania

> Przede wszystkim kiedy modul jest uszkodzony to nie zapala się check

> (jeżeli zapala się nie nie z powodu modułu tylko towarzyszacym

> mu innym niesprawnościom). Druga sprawa to typowym dla

> uszkodzeniu modulu jest objaw losowej niemożności uruchomienia

> silnika szczególnie na ciepło, który przechodzi kiedy silnik

> trochę postoi oraz chwilowemu gaśnięciu w czasie jazdy. Z całą

> pewnością uszkodzenie modulu nie powoduje przejścia komputera w

> tryb awaryjny.

A moje objawy są takie, że od czasu do czasu zapala się check i na benzynie nie da rady jechać (na gazie da się), tak jakby nie dostawał paliwa a silnik pracuje wtedy w trybie awaryjnym i dzieje się to losowa tzn. nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny, check potrafi się zapalić na chwilę a bywa, że pali się cały czas. Czyli moduł w tym przypadku odpada ?? Pompa paliwa działa, sonda nowa, silnik krokowy też. Ja sam nie wiem co to może być mechanicy też nie, kazali odczytać błędy a błędów żadnych nie ma frown.gif coś zakłóca pracę silnika i wtedy zostaje odcięte paliwo, tylko że nie wiem co to może być i jak do tego dojść frown.gif

A szkoda mi wydawać ponownie pieniędzy jeśli to nie to, bo już trochę kasy poleciało a usterka jak była tak jest frown.gif

A czy jest jakaś możliwość sprawdzenia tego modułu np. za pomocą miernika uniwersalnego (napięcie itd) i tą drogą dojść czy jest sprawny, czy nie ma takiej możliwości ??

Napisano

Moduł pośredniczy między ECU (lub czujnikiem obrotu wału) a cewką.

Jeśli chodzi dobrze na gazie to z pewnością nie jest to wina modułu zapłonowego.

Trzeba podpiąć diagnoskop i zrobić rundkę. Jak zapali się chcek to wywali błąd, albo trzeba będzie przejrzeć parametry silnika i już będzie wiadomo czyja to wina.

Napisano
  • Autor

> Moduł pośredniczy między ECU (lub czujnikiem obrotu wału) a cewką.

> Jeśli chodzi dobrze na gazie to z pewnością nie jest to wina modułu

> zapłonowego.

> Trzeba podpiąć diagnoskop i zrobić rundkę. Jak zapali się chcek to

> wywali błąd, albo trzeba będzie przejrzeć parametry silnika i

> już będzie wiadomo czyja to wina.

A parametry silnika jak przejrzeć ?? To tylko chyba w ASO czy samemu jakoś można ?? A błędów jak nie było tak nie ma frown.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć

Udało Ci się naprawic auto. Wiesz jaka była przyczyna?

Napisano
  • Autor

> Cześć

> Udało Ci się naprawic auto. Wiesz jaka była przyczyna?

Niestety jeszcze nie, jestem umówiony na piątek z mechaniorem więc jak tylko będzie naprawione dam znać co to było (dobry mechanik więc myślę że zrobi, aż dwa tygodnie czekam tyle ma roboty) smile.gif

Napisano

Ja też dopiero w piątek mam wizytę u gazowników ale to chyba nic nie da frown.gif Może Twój przypadek pomoże rozwiązać mój problem. W każdym razie czekam na to co powie Ci mechanik.

Napisano

Jak chodzi na lpg to moduł jest dobry, moim zdaniem to konic pompy paliwa lub przekaźnika pompy, proponują zdjąć przekażnik - podłączyć styki żeby cały czas pompa pracowała - ale wcześniej odłączyć przewód paliwowy na wtrysku i skierować go do np. butelki - jak paliwo poleci - to pompa dobra sprawdzić przekaźnik.

http://www.czarnik.neostrada.pl/x16sz.htm -masz podone opisy a silniki dużo się nie różnią. J miałem podobny przypadek i była uszkodzona pompa - kupiłem używaną na allegro za 70 zł. - już chodzi ponad rok, i załóżyłem sobie odcięcie pompy przy lpg.

------------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

ja na ten przyklad mam problem jak silnik ostygnie

nna benzynie nie chce palic ale jak go przerzuce na LPG to jezdzi

"magik" powiedzial ze mozliwe ze mam slabe spreżanie i dlatego na ma problemy przy benzynie

pomierze w sobote zobaczymy

Napisano
  • Autor

A jednak był to MODUŁ ZAPŁONOWY już jest zrobione, porządny mechanik dałem 100 zł za nowy moduł i 100 dla mechanika, wszystko elegancko posprawdzał i jednak moduł. Na gazie palił bo benzyna wysyła sygnał do modułu a on przekłamywał a na gazie chodził, czyli jak jest zrąbany moduł to i tak będzie palił na gazie a na benzynie nie. W serwisie ASO Opla jak był podłączony to błędu "jakoś" im nie wykazało, ja też jak sprawdzałam to nie było, a mechanik podłączył swoje urządzonka i wykazało mu błąd 42 czyli układ zapłonowy. I jestem zadowolony smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.