Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

światła w Angli

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy ktoś mi powie co trzeba zrobić z reflektorami w Stilo przy wyjeździe do Angli (są to halogeny nie xenony), czy czymś zaklejamy (czym i gdzie to coś przykleić), czy mają jakieś ustrojstwo do przestawiania.

Czytałem gdzieś już nie pamiętam gdzie że reflektorów gładkich poliwęglanowych nie zaklejamy bo niewidomo gdzie zakleić i klej może uszkodzić szybkę to znaczy zmatowić ją.

Dzięki za odpowiedź.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> z innego kącika

> wyjazd autem do GB

> wymiana prawka

Wielkie dzięki, ale i tak dalej nic nie wiem co zrobić.

niewiem.gifniewiem.gif

Napisano

> Witam.

> Czy ktoś mi powie co trzeba zrobić z reflektorami w Stilo przy

> wyjeździe do Angli

już od dwóch miesięcy próbuję sie dowiedzieć - i nic...

W styczniowym auto swiecie był artykuł o tym - z którego nic nie wynikało (redaktorek wziął kasę , zapełnił łamy i tyle..) Jedynie dowiedziałem się że mam pytać fabrykę - zapytałem - Fiat odesłał mnie do stacji diagnostycznej - tam tez nic nie wiedzą - ale przyjaźnie powiedzieli mi, że pokażą które miejsca należy zasłonić, by nie oslepiać innych...

Ale wiadomo, że Stilo ma klosze plastykowe - stąd nie wolno zaklejać ich czymkolwiek - uszkodzi się powłokę. Co prawda widziałem na promie naklejki na reflektory - ale z nich także nic nie wynika.

Zapytanie wsyłałem do Auto Świata - zero odpowiedzi. Wysłałem maila do Ministerstwa transportu - tam kut.... chyba czytac nie potrafią bo i także brak odpowiedz - albo - co jest bardziej prawdopodobne - maja kierowców w du...

Wysyłam teraz zapytanie do polskiej ambasady w Londynie - może oni coś powiedzą????i

Napisano

> Wielkie dzięki, ale i tak dalej nic nie wiem co zrobić.

Wg mnie nic nie trzeba robić. Chyba, że chcesz zarejestrować auto w Anglii, to wtedy trzeba się wczytać w ich przepisy.

PS. Przerzućcie wątek na Młotokącik, tam na pewno szybciej się znajdzie ktoś kto tego doświadczył,

Napisano

Na promie kupisz za 6,99 funta te nalepki na światła, o których piszesz. Jest instrukcja do bardzo wielu samochodów. Ja np. nalepiałem na Partnera (po FL) tylko takie kółeczko. Do różnych wozów w różne miejsca nalepia się różne kombinacje. Kupujesz i wybierasz którą część nalepić. NALEPKA ZESZŁA BEZ NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU.

Ważne jest, abyś miał nalepione na szybie angielskie nalepki ubezpieczeniowe.

Napisano

> Na promie kupisz za 6,99 funta te nalepki na światła, o których

> piszesz. Jest instrukcja do bardzo wielu samochodów. Ja np.

> nalepiałem na Partnera (po FL) tylko takie kółeczko. Do różnych

> wozów w różne miejsca nalepia się różne kombinacje. Kupujesz i

> wybierasz którą część nalepić. NALEPKA ZESZŁA BEZ NAJMNIEJSZEGO

> PROBLEMU.

> Ważne jest, abyś miał nalepione na szybie angielskie nalepki

> ubezpieczeniowe.

Nie rozumiem... Po pierwsze - nawet producent ostrzega, że naklejenie na plastykowe reflektory może się dla nich źle skończyć - a w Stilo są plastikowe. Więc jak??? Na promie widziałem - ale to nie rozwiązuje problemu..

A po drugie: Jakie angielskie nalepki ubezpieczeniowe????

Napisano

> Nie rozumiem... Po pierwsze - nawet producent ostrzega, że naklejenie

> na plastykowe reflektory może się dla nich źle skończyć - a w

> Stilo są plastikowe. Więc jak??? Na promie widziałem - ale to

> nie rozwiązuje problemu..

> A po drugie: Jakie angielskie nalepki ubezpieczeniowe????

No nie wiem. Być moze miałem szczęście. Nie bardzo miałem ochotę czytać instrukcję, bo mocno telepało promem (sztorm, kapitan zwlekał z zawinięciem do Dover). Jedynie znalazłem Peugeota Partnera w ykazie i nalepiłem. Inna sprawa, że jeździłem z naklejkami tylko parę dni.

Nalepi ubezpieczeniowe czy jak je zwać to to, które świadczą o opłaceniu przez Ciebie opłat (miejscowi mają te foliowe futeraliki na każde nowo wydane nalepki). Mi uwagę zwrócili w Dover w drodze powrotnej. Pokazałem w bilecie, że byłem tylko parę dni i facio się zdziwił. Nie wiem, może "szukał dziury w całym"... klotnia.gif

Napisano

> No nie wiem. Być moze miałem szczęście. Nie bardzo miałem ochotę

> czytać instrukcję, bo mocno telepało promem (sztorm, kapitan

> zwlekał z zawinięciem do Dover). Jedynie znalazłem Peugeota

> Partnera w ykazie i nalepiłem. Inna sprawa, że jeździłem z

> naklejkami tylko parę dni.

> Nalepi ubezpieczeniowe czy jak je zwać to to, które świadczą o

> opłaceniu przez Ciebie opłat (miejscowi mają te foliowe

> futeraliki na każde nowo wydane nalepki). Mi uwagę zwrócili w

> Dover w drodze powrotnej. Pokazałem w bilecie, że byłem tylko

> parę dni i facio się zdziwił. Nie wiem, może "szukał dziury w

> całym"...

Mi jeszcze trochę czasu zostało na wyjaśnienie tematu - wybieram się do Szkocji na miesięczną wycieczkę objazdową - i wolę być w porządku z przepisami brytyjskimi a także nie zaszkodzić swemu autu...

Napisano

Ja bym nic nie robił. Widziałem dziesiątki samochodów "left hand drive" i żaden nie miał nic nigdzie naklejone.

Napisano

> Ja bym nic nie robił. Widziałem dziesiątki samochodów "left hand

> drive" i żaden nie miał nic nigdzie naklejone.

No właśnie. Zresztą, przez te parę dni ani razu nie widziałem oznakowanego lotnego patrolu.

Napisano

Instrukcja zaklejania reflektora powinna być w instrukcji auta...

Prawda jest jednak taka, że chyba niewiele osób zakrywa światełko...

Napisano

Mam ten sam problem... Od paru miesięcy jestem na Wyspach i nie mogę kupić tych naklejek. Nikt tego zresztą nie stosuje. Większość przerabia światła w warsztatach - kosztuje to kilka funtów. Tylko że to też nie bardzo mi pasuje - nie przejdę przeglądu w PL z tak przerobionymi śwaitłami angryfire.gif A z ubezpieczeniem - w ogóle nie wiem OCB! Przez pół roku można absolutnie legalnie poruszać się autem zarejestrowanym w PL na polskim OC! Polskie OC obowiązuje na terenie całej UE, w tym w UK. A jak jeździsz dłużej niż 6 miesięcy to tteż żaden problem - muszą Ci udowodnić to - zawsze można powiedzieć że w tamtym tygodniu auto sprowadziłem wink.gif.

Napisano

> Witam.

> Czy ktoś mi powie co trzeba zrobić z reflektorami w Stilo przy

> wyjeździe do Angli (są to halogeny nie xenony), czy czymś

> zaklejamy (czym i gdzie to coś przykleić), czy mają jakieś

> ustrojstwo do przestawiania.

Jak chcesz byc w porzadku, to wystarczy uzyc odrobine wyobrazni, zrozumiec jak dziala odblysnik w reflektorze, znalezc na szkle srodek ktory zawsze jest zaznaczony krzyzykiem w koleczku i przykleic z jego prawej strony skierowany w dol trojkat wyciety chocby z czarnej tasmy izolacyjnej.

278673177-uk.JPG

post-34825-1435248103708_thumb.jpg

Napisano

... z nalepką kupioną na promie Pride of Burgundy biglaugh.gif

Nie mam już instrukcji do tych nalepek, ale pamiętam, że z projektorowymi światłami nie jest to tak oczywiste jak kolega namalował na zdjęciu reflektora Lanosa.

Napisano

> No nie wiem. Być moze miałem szczęście. Nie bardzo miałem ochotę

> czytać instrukcję, bo mocno telepało promem (sztorm, kapitan

> zwlekał z zawinięciem do Dover). Jedynie znalazłem Peugeota

> Partnera w ykazie i nalepiłem. Inna sprawa, że jeździłem z

> naklejkami tylko parę dni.

> Nalepi ubezpieczeniowe czy jak je zwać to to, które świadczą o

> opłaceniu przez Ciebie opłat (miejscowi mają te foliowe

> futeraliki na każde nowo wydane nalepki). Mi uwagę zwrócili w

> Dover w drodze powrotnej. Pokazałem w bilecie, że byłem tylko

> parę dni i facio się zdziwił. Nie wiem, może "szukał dziury w

> całym"...

bylem jesienia w anglii busem prawie 2 tygodnie. w norwich zatrzymala mnie policja bo nie zatrzymalem sie przed znakiem stop przed rondem screwy.gif bo go nie zobaczylem.

zadnych ubezpieczen nie sprawdzali, jedynie stan opon i PJ.

pogadalismy i pojechalem dalej smile.gif

Napisano

> Jak chcesz byc w porzadku, to wystarczy uzyc odrobine wyobrazni,

> zrozumiec jak dziala odblysnik w reflektorze, znalezc na szkle

> srodek ktory zawsze jest zaznaczony krzyzykiem w koleczku i

> przykleic z jego prawej strony skierowany w dol trojkat wyciety

> chocby z czarnej tasmy izolacyjnej.

i to jest chyba najlepsza metoda, zreszta kupujac jakiekolwiek naklejki i tak trzeba podjechac pod prosta sciane po zmroku i naklejac, niwelujac wychylenie snopu swiatla w lewo

Napisano

> Instrukcja zaklejania reflektora powinna być w instrukcji auta...

w instrukcji mojego Fiata jest formulka "zwroc sie do ASO", czyli zrob sobie sam i nie zawracaj . . . zlosnik.gif

> Prawda jest jednak taka, że chyba niewiele osób zakrywa światełko...

problem oslepiania mozna dosc znacznie ograniczyc, regulujac reflektory maksymalnie w dol, jak przy pelnym obciazeniu, lub - juz bedac na Wyspach - poprosic o regulacje w byle kwik fit'

podobno reflektory niektorych marek/modeli sa uniwersalne, tj. przez odpowiednia regulacje nadaja sie do uzytku i na Wyspach i na kontynencie - przypuszczam, ze moze tu chodzic i pewne modele Forda lub Opla/Vauxhalla; jesli nie, to jedynym i calkowitym rozwiazanie problemu jest wymiana reflektorow na wyspiarskie

Napisano

> Mam ten sam problem... Od paru miesięcy jestem na Wyspach i nie mogę

> kupić tych naklejek. Nikt tego zresztą nie stosuje. Większość

> przerabia światła w warsztatach - kosztuje to kilka funtów.

> Tylko że to też nie bardzo mi pasuje - nie przejdę przeglądu w

> PL z tak przerobionymi śwaitłami A z ubezpieczeniem - w ogóle

> nie wiem OCB! Przez pół roku można absolutnie legalnie poruszać

> się autem zarejestrowanym w PL na polskim OC! Polskie OC

> obowiązuje na terenie całej UE, w tym w UK. A jak jeździsz

> dłużej niż 6 miesięcy to tteż żaden problem - muszą Ci udowodnić

> to - zawsze można powiedzieć że w tamtym tygodniu auto

> sprowadziłem .

European Union vehicles

It is the responsibility for the driver to prove how long the vehicle has been in the country. This can be achieved by producing ferry tickets. Used or unregistered vehicles brought into the UK will be allowed to circulate freely for six months in any 12 month period without the need to register. Certain vehicles will be required to display a temporary 'Q' plate. Temporary visitor status is not appropriate to these vehicles.

6 miesiecy w kazdych 12 miesiacach smirk.gif

udowodnic swoj wjazd do UK musisz TY

i sprawa OC - wszystko jest bezproblemowe dopoki nazwisko kierujacego jest na polisie OC, jesli nie, zaczynaja sie nieprzyjemnosci, bo u nich OC jest na czlowieka, a nie na samochod pad.gif

Napisano

ponad 400 spojrzeń w watek i żadnego wyjaśnienia sytuacji...

Napisano

No to od początku:

światła w samochodzie "kontynentalnym" powinny świecić tak:

sw0.jpg

Z uwagi na to iż na wyspie jeździ się drugą stroną to takie ustawienie świateł będzie oślepiało!!! A z przykrością muszę powiedzieć że sporo takich matołów jeździ, sam nie żałuje sobie w takiej sytuacji długich jak mnie taki palant oślepia czerwona.gif

Opuszczenie świateł w dół nie jest rozwiązaniem! Po pierwsze jadąc w trasę prawie zawsze bierzemy bagaż czyli tył i tak nam idzie w dół (analogicznie światła do góry)

Jak opuścimy światła to po pierwsze nie jesteśmy w stanie opóścić ich na tyle żeby nie oślepiać a po drugie skracamy sobie zakres świecenia co robi się niebezpieczne i dla nas.

Kwestia przerobienia oświetlenie nie jest skomplikowana. Nie trzeba żadnej aparatury. Nie trzeba być nawet inżynierem, zwykły "zaoczny" humanista jest sobie z tym w stanie poradzić. Kwestia jest taka że trzeba zakleić reflektory tak aby oślepiająca część była zakryta.

sw3.jpg

taki efekt chemy uzyskać:

sw4.jpg

Nie jest to trudne. Najlepiej podjechac sobie po zmroku przed jakąś ścianę i można rozpoczynać zabawę. Najlepiej zaopatrzyć się w kawałek kartonu i zakrywając reflektor patrzeć co sie dzieje z promieniem światła. Reflektor mozna zakleic oryginalnymi naklejkani na promie - koszt 6,5 Funta ale równie dobrze można to zrobic okleiną samoprzylepną.

Naklejka ta oryginalnie jest trójkątna. Dla uproszczenie możemy zrobić cos takiego:

sw1.jpg

sw2.jpg

Idąc krok dalej co ja robię przed wyjechaniem na kontynen z wyspy.

Jak otworzymy maskę i odnajdziemy ręczną regulację kierunku świecenia reflektorów możemy zacząć dalej idącą zabawę.

ja robie to przed wyjazdem tak:

ustawiamy światła na regulacji świecenia na pozycję "0" i zaznaczamy sobie granicę światła.

opuszczamy reflektrony na pozycję 2-3 i ręcznie podnosimy reflektory do poprzedniej granicy światła.

Jeżeli przestawimy regulator z powrotem na "0" to rozpocznie się tragiczne oślepianie ale:

teraz możemy zacząć tak oklejac światła żeby ozyskać odwrotny kąt odcięcia strumienia światła.

Czyli dojeżdżamy do promu na opuszczonych światłach na 2-3 w zalezności z której pozycji zmienialiśmy a przy wyjeździe z promu dajemy na "0" i jedziemy jak prawie na normalnych światłach.

sw5.jpg

Dla niedowiarków osobiście to przetestowałem na ASTRZE F i Mondim MK3 - to działa.

W żadnym wypadku nie wchodzi w grę oślepianie bo sam tego nie cierpię!!!!!!!!!!!!!

Oświetlenie tak przygotowane przed wyjazdem pozwala na bezpieczną nieoślepiającą nikogo jazdę.

Napisano

OK claps.gif - w całości się zgadzam, ale dalej nie ma odpowiedzi: co zrobić, jak klosz jest plastykowy i wskutek wzrostu temperatury wskutek zaklejenia taśmą możemy uszkodzić trwale reflektor?

Napisano

> OK - w całości się zgadzam, ale dalej nie ma odpowiedzi: co

> zrobić, jak klosz jest plastykowy i wskutek wzrostu temperatury

> wskutek zaklejenia taśmą możemy uszkodzić trwale reflektor?

Mondeo ma światła PLASTIKOWE !!!

W moim przypadku popularna folia ORACAL - w kolorze nadwozia zlosnik.gif

Idealnie trzyma, idealnie schodzi jak potrzeba, nie zostawia śladu, nie robią się bąbelki.

dostępna w każdym dobrym sklepie w PL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.