Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Isuzu Y17DT, porównanie dwóch takich ASTEREK i problem:(

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś spotkałem się z kącikowym kolegą i porównywaliśmy swoje astroloty. Praktycznie ten sam rocznik i ten sam silnik. Po przejechaniu się jego astra doznałem szoku już po ruszeniu z miejsca. Astra ruszyła jak rakieta. Nie miałem pojęcia ze silnik 1,7 isuzu (Y17DT) posiada taka moc, aż do dziś.

Swoja astra śmigam od roku i jest to mój pierwszy diesel. Do dziś nie miałem świadomości ze mój silnik jest tak zmulony, myślałem ze TTM. Na starcie z miejsca nie mam szans nawet z Seicento ale jak już się rozpędzi to leci nawet 180. Turbina wydaje mi się działa gdyż słychać jej prace przy przekroczeniu około 2200obr. I czuć że samochód przyspiesza. Podczas dłuższej trasy jego moc wzrasta jeszcze bardziej po przejechaniu około 100km. We wtorek wybieram się do serwisu dowiedzieć się coś na ten temat.

Do tego czasu proszę kolegów o opinie co do słabej mocy silnika, może ktoś już miał taki przypadek na tym silniku.

Z góry dziękuję za wszystkie porady dotyczące w/w problemu.

Napisano

moj tesciu ma taki silniczek z tym ze w F-ce i tez kiedys slyszal podobny dzwiek "turbiny" przy przyspieszaniu a okazalo sie ze to bylo lozysko hehe.gif a turbinka niestety zatarta poprostu ktos wczesniej nie potrafil jezdzic TD

pozdro

Napisano

Miałem coś podobnego u siebie. Auto strasznie było zamulone i już mnie krew zalewała. Rozwiązaniem było przeciągnięcie auta kilka razy do ~4500 obr/min. Potem dodatkowo zaliczyła hamownie - podobno kilka razy puściła "bąka" i od tej pory wszystko chodzi jak należy. Głównym podejrzanym tego całego zamieszania mógł być zapchany katalizator.

Napisano

jest jeszcze możliwość, że np przepływomierz się przyciął i nie działa poprawnie.

powiedz jaki masz przebieg, jak jeździsz, gdzie najczęściej i na jakich biegach, bo przebieg powie nam czy kat ma prawo być przypchany, a styl jazdy to czy silnik jest zamulony wink.gif

bo jazda w mieście na niskich obrotach i z małymi prędkościami na wysokich biegach strasznie zamulają po czasie silnik wink.gif

Napisano

Moja też muli. Jeżdżę w mieście spokojnie 2000-3000 max obrotów. Czasem cholera mnie bierze jak z miejsca turla się jak muł. Mechanik, do którego jeżdżę nie widzi w tym niczego dziwnego. Ja zauważyłem, że jak kulam go czasem na jedynce bez dodawania gazu strasznie terkocze. Na innych biegach tego nie ma. Rozrząd ma miesiąc (pasek, rolki napinacze). Przy tym nie pali wcale mało. nigdy nie zeszła poniżej 6 litrów. Standard to 6,9 - 7,9. Cykl mieszany. TTTM?

Napisano
  • Autor

Przebieg na dzis to 204 tys. a wiekszosc tras to krotkie odcinki do pracy i po miescie, łącznie w ciagu dnia 20-30 km, czasami trafi sie jakas dluzsza trasa.

Napisano

> jest jeszcze możliwość, że np przepływomierz się przyciął i nie

> działa poprawnie.

To nie Jetronic, w tym przepływomierzu nie ma ruchomych części.

Roxy warto pomierzyć czujniki temp. paliwa i powietrza dolotowego.

Jakbyś znał jakiegoś porządnego elektromechanika z techem to nim najszybciej sprawdzisz elektrykę.

Popędzenie po garach też oczywiście nie zaszkodzi but.gif

Napisano

> Moja też muli. Jeżdżę w mieście spokojnie 2000-3000 max obrotów.

> Czasem cholera mnie bierze jak z miejsca turla się jak muł.

> Mechanik, do którego jeżdżę nie widzi w tym niczego dziwnego. Ja

> zauważyłem, że jak kulam go czasem na jedynce bez dodawania gazu

> strasznie terkocze. Na innych biegach tego nie ma. Rozrząd ma

> miesiąc (pasek, rolki napinacze). Przy tym nie pali wcale mało.

> nigdy nie zeszła poniżej 6 litrów. Standard to 6,9 - 7,9. Cykl

> mieszany. TTTM?

Obawiam się, że TTT-N-M. Mam Asterkę z tym samym silnikem i póki co, (odpukać) po mieście nie wyszła ponad 6, a w trasie oscyluje w okolicach 4.

Napisano

wydaje mi sie ze turbina jest sprawna, jakby byla zatarta to spalanie moglo by drastycznie wzrosnac, z wydechu mogloby kopcic niemilosiernie, przynajmniej takie sa objawy uszkodzenia turbo z tego co czytalem. Kolega Roxy mowil na spotkaniu ze spalanie ma w normie ok. 5l/100km. Calkieem mozliwe ze to katalizator, moze co innego nie wiem, kolega wyzej dobrze radzi jechac na techa i sprawdzic co sie dzieje, bo moj astrolot z takim samym silniczkiem zostawia daleko w tyle furke kolegi ROXY a tak byc nie powinno smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Wczoraj poszalalem astrolotem i przeciagnolem go w trasie (okolo 50 km) na wysokich obrotach (3-4 tys). Po jakims czasie mocy przybylo i astra zaczela jezdzic jak powinna. Niestety po ostudzeniu silnika, juz ten sam samulony samochod.

Umowilem sie na po swietach na odczyty z techa w czasie jazdy itp.

Na wstepie za ta usluge powiedzili mi 100-200 PLN samo zdiagnozowanie i okreslenie awarii oraz czy da sie to zrobic lub ewentualnie nie da sie zrobić i dlaczego:)

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.