Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pezełączanie na NoPB po skończonej jeździe

Featured Replies

Napisano

Spotkałem się dzisiaj z taką teorią, że po skończonej jeździe na lpg powinno się przed wyłączeniem silnika przełączyć na chwilke na NoPb. Pytanie dlaczego?

Napisano

> Spotkałem się dzisiaj z taką teorią, że po skończonej jeździe na lpg

> powinno się przed wyłączeniem silnika przełączyć na chwilke na

> NoPb. Pytanie dlaczego?

Może dlatego żeby "przedmuchać" wtryski, co może zapobiegać ich zasyfianiu przez jazdę tylko na LPG.

I drugi powód jaki widzę jest taki, że jednym z produktów spalania gazu LPG jest podobno woda. Więc dobrze jest, zwłaszcza w zimie, przełączyć na benzynę przed zgaszeniem, przegazować, żeby ta woda nie zostawała w przewodach, tłumiku i nie zamarzała. Ale to są tylko takie moje domysły smile.gif

Napisano

też mam pytanie - dlaczego. Tyle, że nie robię w ten sposób od 130kkm (na instalce bez remontu), nigdy nie miałem checka, a problemy z rozruchem wtedy jak padła mi pompa, rozładowałem akumulator albo poszła uszczelka pod głowicą.

Żadna z tych rzeczy nie poprawiłaby się gdybym przełączał na benę przed zgaszeniem, więc też jestem ciekaw dlaczego?

Napisano

były tu opinie, że takie przełączenie poprawia późniejszą prace na

noPB (po odpalieniu na zimnym).

ja u siebie nie widze różnicy - za krótko, żeby komp się "wyczyścił" jeżeli emulacja jest kiepska

Napisano

Problem dotyczy 1 i 2 generacji. Jeśli zgasimy na gazie to w kolektorze mamy pełno mieszanki gazu i powietrza.

gaz ten ulatnia się i śmierdzi, w garażu podziemnym zbiera się w szczelinach i studzienkach, zanieczyszcza atmosferę i jest ogólnie be. Przy odpalaniu na benzynce, jeśli się jeszcze nie ulotnił trzeba długo kręcić, można zalać świece - jednym słowem nie zapalić.

A jak ostatnie kilka sekund kończymy na benzynce to wszystek gaz z kolektora się spali i jest ogólnie cool, słoneczko świeci i wszyscy się cieszą, ptaszki spiewają....

Napisano

> I drugi powód jaki widzę jest taki, że jednym z produktów spalania

> gazu LPG jest podobno woda. Więc dobrze jest, zwłaszcza w zimie,

> przełączyć na benzynę przed zgaszeniem, przegazować, żeby ta

> woda nie zostawała w przewodach, tłumiku i nie zamarzała.

Woda jest efektem spalania wszystkich węglowodorów, benzyny i ON także.

Napisano

Tak sie robilo w instalacjach lpg zalozonych w samochodach z gaznikiem.

Tam odciecie benzyny nie odbywalo sie przez emulatory wtryskow tylko przez elektrozawor na przewodzie paliwowym.

Zeby bylo mozliwe odpalenie na benzynie, byla potrzeba aby ta benzyna juz sie znajdowala w gazniku w trakcie odpalania a nie dopiero biegla przewodami od elektrozaworu.

Mielem dawniej CC900 gaznikowe, to w sytuacji gdy chcialem odpalic go na benzynie to wczesniej gaszac go musialem przepiac na benzyne.

Jesli zgasilem na gazie, do odpalenia na benzynie potrzeba bylo krecic okolo minuty zanim benzyna doszla do gaznika.

Wiec w takich samochodach mialo to sens. W samochodach z wtryskiem benzyny nie jest to do niczego potrzebne.

Swoja droga tego CC900 praktycznie zawsze zapalalem bezposrednio na gazie. Na przejechanie 10tys km starczalo mi zwykle benzyny za 10-20zl.

Mimo wszelkich ostrzezen i niestworzonych teorii na ten temat nic sie nie dzialo. Wszystko dzialalo ok. I parownik mimo takiej eksploatacji po 100tys km nadal dzialal bardzo ladnie.

Wiec dla mnie rozgrzewanie samochodu na benzynie ogolnie ma znikomy sens.

W obecnym samochodzie robie to jedynie przy naprawde duzych mrozach (ponizej -10).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.