Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens prostowania felg stalowych?

Featured Replies

Napisano

Czy jest sens prostowania felg stalowych?

Jesienią rozwaliłem oponę i felgę na leżącym drzewie. Mam dwa komplety opon i felg - więc opona i pokrzywiona felga leżały sobie sądząc się z zarządcą drogi (o tym w archeo).

Przyszła wiosna, trzeba założyć letnie. Oponki kupiłem (trzy nowe - jedna 2mm zjechana została OK). Ale mniejsza z tym.

Oponki wymieniam u znajomego "kowala". Za przysłowiowe piwo niby wyprostował felgę i wyważył wszystkie koła. Tylko, że powyżej 100km/h bije jak *@%$syn.

Co z tym robić? Felgi stalowe, nie wiem, czy tylko ta jedna źle wyprostowana i/lub wyważona, czy wszystkie do wyważenia.

Czy jest sens jechać na doważanie (taki bajer na niektórych stacjach Shell)?

Czy jest sens prostować?

A może ktoś poleci sensowny warsztat w Wawie (lub okolicach) który wyprostuje, wyważy a jak się nie da sprzeda za ludzkie pieniądze felgę, da fakturę i gwarancję? Nie chce mi się z tym wozić, prostować, ważyć, doważać i jak nie da rady kupować na opony.com czy baloon - wolałbym, żeby mi to zrobili w jednym miejscu, szybko i sprawnie (persaldo taniej, szybciej i nie zabierze tyle czasu).

Napisano

mam ten sam dylemat: 3 felgi jajowate

narazie zrobilem optymalizacje 3 kol i jest troche lepiej, ale jednak pow. 120 km/h bije

i tez dolaczam sie do pytania - prostowac czy kupic nowe (uzywane, proste)

Napisano

> mam ten sam dylemat: 3 felgi jajowate

> narazie zrobilem optymalizacje 3 kol i jest troche lepiej, ale jednak

> pow. 120 km/h bije

> i tez dolaczam sie do pytania - prostowac czy kupic nowe (uzywane,

> proste)

To zależy od tego w jakim stopniu felga jest zdeformowana. Jak lekko to można jeździć, ale licz sie z tym że szybciej poleca opony, zawieszenie i łożyska.

Napisano

ja miałem tylko jedną felgę uszkodzoną i na szczęście udało się wyprostować ale i tak wrzuciłem ją na rezerwę a z rezerwy nówkę do autka ok.gif

Napisano

IMO nie warto żałować paru zł i lepiej kupić nowe przede wszystkim dla własnego bezpieczenstwa. Wdzięczne będą również łożyska. Jakie są polskie drogi każdy wie i po przejechaniu dziesiątek tysiecy km nie pozostaje to bez wpływu na felgi. Kupiłem kiedyś używaną felgę (wydawała się w bardzo dobrym stanie) i jeszcze tego samego dnia ją oddałem. Okazało się, że były w warsztacie poważne problemy z wyważeniem koła po założeniu na nią nowej opony. Za nowe stalówki dałem więcej, ale wyważenie poszło bez przeszkód.

Napisano
  • Autor

> IMO nie warto żałować paru zł i lepiej kupić nowe

Przy naszych drogach, to _przynajmniej_ raz w roku _przynajmniej_ dwie felgi musiałbym wymienić. Jeżeli to jedyne słuszne wyjście, to będę tak robił.

Ale będę się uwaźniej przyglądał felgom po każdym wjechaniu w dziurę. Niby to tylko felga stalowa - ale z wymianą i wyważeniem wychodzi to przynajmniej 250PLN rocznie (a pewniej ze 2 x tyle). Niniejszym czuję się zupełnie wyleczony z alusek.

Więc tym bardziej poszukuję uczciwego warsztatu który powie mi czy/które felgi trzeba wymienić.

Tak oblookałem opony, to nie wiem czy jedna nie jest jakaś nierówna (po bokach). I to ta, co jeszcze nigdzie nie wpakowała się. Ale ona jest na tyle - a ewidentnie wali po kierownicy. Więc ta na tyle może przy większych prędkościa wspomagać problem, ale to na przodzie to jest coś, co go powoduje (a że dwie opony na przodzie nowe, felgi stare a na zimowych oponach i felgach problemu nie ma - więc najbardziej podejżane są stare felgi).

Napisano

> Czy jest sens prostowania felg stalowych?

Prostowanie felg aluminiowych zależy gdzie ale zaczyna sie od 80pln, jeżeli felga stalowa kosztuje 65pln nowa (np. CC) to nie ma sensu prostować felgi stalowej, jak nowa kosztuje prawie 200pln (toyota yaris) lub więcej (w ASO) to można przemyśleć sprawę.

> Czy jest sens jechać na doważanie (taki bajer na niektórych stacjach

> Shell)?

Takie doważanie dynamiczne to dobra sprawa (sam sprawdzałem na własnej skórze).

Ale jak masz pogiętą felgę to żądne doważanie czy wyważanie nie pomoże.

Wyważanie kół ma na celu "wyrównoważenie masy wirującej" (takie moje określenie) a nie "naprawienie kształtu".

Można nawet wyważyć elipsę, jajko czy kwadrat, a załóż taki profil do auta i co nie będzie walić?

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.