Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygłuszyłem drzwi taśmą dekarską

Featured Replies

Napisano

A więc od rana wziąłem się za wygłuszanie asterki. Najpierw objeździłem 4 hurtownie art budowlanymi w poszukiwaniu taśmy dekarskiej SOUDAL. Niestety nigdzie nie mieli więc wziąłem innej firmy. Szerokość 15 cm na 10 metrów długa. Cena 55 zł

Po przestudiowaniu kilku stron o wygłuszaniu zebrałem wszystko do kupy i .... i przez 20 min nie mogłem wyjąć klamki od szyby angryfire.gif Dopiero koledzy z naszego forum zdradzili mi swoje patenty grinser006.gif Dzięki jeszcze raz. IThankYou.gif

278751405-13042007%28003%29.jpg

Gdy już odkręciłem boczek, wtedy zerwałem tą folię ochronną i moim oczom ukazał się nie ciekawy widok. Już wiedziałem ile czeka mnie szorowania crazy.gif

278751405-13042007%28001%29.jpg

Po kolejnych 20 minutach z szorstką gąbką, mydłem i wodą nadszedł czas na suszenie i wycieranie jednorazowymi ściereczkami. Wszystko było oddłuszczone więc można było przystąpić do naklejania taśmy.

Wcześniej wystawiłem ją na słońce żeby lepiej się układała.

Starałem się wykorzystać ok 50 % długości. Dobrze wykleiłem wewnątrz dając podwójną warstwę. Wedłóg mnie nie ma sensu szukać każdego cm2 blachy. Zostawiłem też sporą dziurę gdyż w przyszłości może będę montował w drzwiach mocniejsze głośniki i wtedy taki głośnik wytwarza duże ciśnienie.

278751405-13042007%28002%29.jpg

Złożyłem wszytstko do kupy i już bym jeździł bez klamek hehe.gif bo gdy usiłowałem wcisnąć tą zawleczkę, nagle wyskoczyła i gdzieś zabrzęczała. Szukałem jej chyba z 10 min wkońcu poleciałem po magnes i zguba się znalazła 270751858-jezyk.gif

Aha! polecam przy myciu wewnątrz położyć na kant jakąś szmatę bo można się nieźle pokaleczyć czacha.gif

Narazie skończyłem drzwi kierowcy. Jutro pasażera. Napewno pójdzie to szybciej.

Co zauważyłem już po złożeniu i jeździe próbnej?

Najpierw wyłączyłem wszystko co grało i wyjechałem na ulicę:

50 km/h - cisza

80 km/h - cisza

110 - ciszej niż kiedyś przy 70

icon_eek.gif

Mam szerokie opony więc na cieńszych było by jeszcze ciszej.

Wkońcu nadszedł czas odpalić moje JVC i poczuć różnicę. Na serio wszystko gra czyściej. biglaugh.gif Kiedyś przy podgłoszeniu na 14 vol zaczynało się trzeszczenie i drganie w drzwiach. Teraz nie ma takiej opcji brawo.gif

Nie lubię słuchać głośnej muzyki ale wkurzało mnie gdy coś trzeszczało.

Podsumowując:

Gdy ktoś chce się pozbyć szumu wiatru i wydobyć ze swoich fabrycznych papierówek dobry dźwięk polecam WYGŁUSZENIE!

20.GIF

post-73592-14352481569713_thumb.jpg

Napisano

wyklejales wewnetrzna czesc drzwi? czy nakleiles ta tasme jakby zamiast folii ?

Napisano
  • Autor

> wyklejales wewnetrzna czesc drzwi? czy nakleiles ta tasme jakby

> zamiast folii ?

wewnątrz to obowiązek bo cała blacha tam drga od głośnika a dźwięk ucieka na zewnątrz.

Napisano

ok myslalem o takiej metodzie, tzn z uzyciem tasmy dekarskiej juz jakis czas temu, ale jakos sie nie zebralem. To powaznie daje az tak duze efekty ?? Jesli faktycznie jest taka roznica to rewelacja zaraz namierzam sklep budowlany wink.gif

Napisano

Czy niemiałeś kłopotu z założeniem boczków tapicerki na drzwi. Taśma ta jest dosyć gruba (chyba) i czy tapicerka drzwiowa dobrze przylega. Spinki trzymają dobrze i nic nie odstaje?

pozdrawiam claps.gif

Napisano
  • Autor

> ok myslalem o takiej metodzie, tzn z uzyciem tasmy dekarskiej juz

> jakis czas temu, ale jakos sie nie zebralem. To powaznie daje az

> tak duze efekty ?? Jesli faktycznie jest taka roznica to

> rewelacja zaraz namierzam sklep budowlany

a po co miałbym Was oszukiwać. Gdy coś jest do d**y to mówię a w tym wypadku gdy po wygłuszeniu tylko drzwi kierowcy słychać różnicę to wiem że jutro będę jeszcze bardziej zadowolony z efektu gdy dołożę do tego drzwi pasażera. Myżlę też o wyłożeniu nadkoli matą APP.

Zresztą co ja będę Ci tu zachwalał: Odwiedź kącik Car Audio w wyszukiwarce wpisz wygłuszenie albo maty i zobaczysz że jeszcze nikt nie narzekał.

pozdro

Napisano
  • Autor

> Czy niemiałeś kłopotu z założeniem boczków tapicerki na drzwi. Taśma

> ta jest dosyć gruba (chyba) i czy tapicerka drzwiowa dobrze

> przylega. Spinki trzymają dobrze i nic nie odstaje?

> pozdrawiam

taśma ma ok 1,5 mm grubości. W niektórych miejscach położyłem 2 warstwy. Nie miałem żadnego problemu z założeniem tapicerki spowrotem. Dokręciłem śrubkami i jest gites. A przy okazji zdejmowania można nasmarować element podnoszący szybę.

Napisano

> a po co miałbym Was oszukiwać. Gdy coś jest do d**y to >mówię

nie sadzilem tak ani przez moment, ale nie wiedzialem ze taki prosty zabieg da taki efekt, musze to miec smile.gif

Napisano

to mówisz, że drzwi się teraz tak cichutko zamykają jak w jakimś audi grinser006.gif ile te maty waża u Ciebie na 1 drzwi? Folie założyłeś na koniec ? Mam nadzieje, że otworów odpływowych nie zakleiłeś cool.gif

Napisano

> to mówisz, że drzwi się teraz tak cichutko zamykają jak w jakimś audi

> ile te maty waża u Ciebie na 1 drzwi? Folie założyłeś na

> koniec ? Mam nadzieje, że otworów odpływowych nie zakleiłeś

Czylli drzwi w srodku (tzn. ta sciane blachy co jest na zewn. auta)tez trzeba wykleic?

Napisano
  • Autor

> to mówisz, że drzwi się teraz tak cichutko zamykają jak w jakimś audi

> ile te maty waża u Ciebie na 1 drzwi? Folie założyłeś na

> koniec ? Mam nadzieje, że otworów odpływowych nie zakleiłeś

nie, otworów nie zakliłem. Zostawiłem nawet ze 2 cm nad nimi żeby woda mogła swobodnie spływać. Folią na koniec nie zasłaniałem bo praktycznie została jedna może 2 szpary i raczej podejrzewam że nic mi nie przemoknie. Samochód garażuję więc tylko na podróż jak będzie padać to może coś się dziać. Oczywiście gdy wyczuję wilgoś na boczku tapicerki wtedy zwalam go i podklejam folią.

Muszę tylko jeszcze wymienić sworzeń ogranicznika drzwi bo ten mi strasznie puka a teraz napewno nie będzie miał lżej.

Foli nie ważyłem, zaraz ją zważę. Nie wiem ile mi jej tak dokładnie zostało.

Wypadało by też wymienić uszczelki na drzwiach bo też moga przepuszczać wiatr. No i te nadkola chodzą mi po głowie. Roboty niedużo a efekt może być zadowalający ( zwłaszcza przy moich oponach 185 )

Napisano

> Czylli drzwi w srodku (tzn. ta sciane blachy co jest na zewn.

> auta)tez trzeba wykleic? Też też wink.gif

Napisano
  • Autor

gdyby ktoś z właścicieli Astry G potrzebował motywacji i inspiracji to zapraszam tutaj.

kilka zdjęć chyba się nie otwiera ale pozatym ładnie to zrobił.

Napisano

mam tak samo wygłuszone zeby.GIF wykleiłem każdy kawałek blachy zeby.GIF

i teraz rady bo ja już jeżdżę z tym od ponad roku i miałem pewne niedociągnięcia :

-w środku nie można dawać maty aż do samej szyby bo latem może się odklejać od temperatury i przyklejać do szyby :/

-po naklejeniu w środku dobrze jest pogrzać ją trochę opalarką i przyciskać żeby się nie odklejała od ciepła latem

- trzeba starać się zakleić jak najwięcej dziurek żeby powietrze nie uciekało za bardzo. tak samo przydało by się przerobić trochę ten drucik od klamki żeby była tam mniejsza przerwa (ja to dałem w rurce i zakleiłem dokładnie zeby.GIF

- ten największy otwór prowadzący do drzwi najlepiej jest najpierw zakryć deseczką/płytą pod wymiar i przykręcić i dopiero na to dać matę - bo inaczej i tak mata będzie falować (u mnie tak się dzieje bo tego nie zrobiłem)

- no i po tym wszystkim i poprawkach myślałem że jest idealnie ale dorwałem płytę testową do basu i wykryłem jeszcze jedno niedociągnięcie zeby.GIF tzn koniecznie miedzy drzwi a tapicerkę trzeba dać grubszą gąbkę (tak aby wypełniła tą przestrzeń tam) aby wyeliminować trzeszczenie przy bardzo niskim basie.

Ja u siebie będę jeszcze w miejscu styku tapicerki z blachą drzwi (chodzi szczególnie o te ranty) dawał uszczelkę do uszczelniania okien albo taką cienką gąbeczkę samoprzylepną zeby.GIF to już wogóle trzeszczenia nie będzie

dodam że mam astrę 3 drzwiową i tam są dość duże ciężkie drzwi a wygłuszenie doda im jeszcze sporo kg :/ jak stanę np 2 kołami na wysokim krawężniku to moja dziewczyna ma trudności z otworzeniem ich - a już o bardziej wysilonych zawiasach nic nie mówię (mi na razie jeszcze drzwi nie opadły)

Napisano
  • Autor

z robieniem szczelnej komory raczej bym uważał ... czytałem gdzieś naCA że w całej zabawie polega na wyeliminowaniu trzeszczenia plaskików, i "dudnienia" blachy. Maty są grubsze niż taśma ale za to lubią pękać po roku na nierównościach (a na drzwiach ich nie brakuje.

Kiedyś papierowe głośniki od GM zastapię naprawdę pożądnymi np JBL.

hmm.gif teraz za to ten tył mi pierdzi gdy podgłaszam. Kto by się spodziewał że 13 latnie papierowe głośniki lepiej grają niż nowe kolorowe głośniki z dużym magnesem za 70 zł hehe.gif

No to jeszcze jutro powalczę, wieczorkiem wypalam nowe płytki i jadę do panny się pochwalić biglaugh.gif

Napisano

> z robieniem szczelnej komory raczej bym uważał ... czytałem gdzieś

> naCA że w całej zabawie polega na wyeliminowaniu trzeszczenia

> plaskików, i "dudnienia" blachy. Maty są grubsze niż taśma ale

> za to lubią pękać po roku na nierównościach (a na drzwiach ich

> nie brakuje.

> Kiedyś papierowe głośniki od GM zastapię naprawdę pożądnymi np JBL.

> teraz za to ten tył mi pierdzi gdy podgłaszam. Kto by się

> spodziewał że 13 latnie papierowe głośniki lepiej grają niż nowe

> kolorowe głośniki z dużym magnesem za 70 zł

> No to jeszcze jutro powalczę, wieczorkiem wypalam nowe płytki i jadę

> do panny się pochwalić

Dobra dobra, Ty pisz ile te taśmy na 1 drzwi ważą, bo to bardzo istotne jest smile.gif

Napisano

> Dobra dobra, Ty pisz ile te taśmy na 1 drzwi ważą, bo to bardzo

> istotne jest

Ta tasma w stosunku do mat bitumicznych jest bardzo lekka. Wg jednych to wada a wg innych osob to zaleta. Wyklejalem nia podloge w astrze w miejscach gdzie sa korki

Napisano
  • Autor

> Dobra dobra, Ty pisz ile te taśmy na 1 drzwi ważą, bo to bardzo

> istotne jest

Już podaje moje wyliczenia grinser006.gif

A więc cała rolka waży 2,4 kg . Zmierzyłem ile metrów zostało mi jeszcze i nie wiem jak mi się to udało ale została równiutka połowa czyli 5 metrów food.gif

Na drzwi wychodzi 1,2 kg.

I teraz dla porównania:

Aby wygłuszyć jedne drzwi twardymi matami APP potrzebujemy ich ok 5-6 które ważą razem 2,5 kg.

Teraz potwierdza się to co przeczyatłem niedawno że taqśma dekarska jest o połowę lżejsza niż maty. Wprawdzie nie ma 2 a 1,5 mm grubości ale wedłóg mnie 0,5 mm różnicy to nic wielkiego.

Napisano

no włąsnie ja tez tym samym bede robił wygłuszenie i niech kolega powie mi jak z dzwiekiem i jeszcze jedno tylko ta jedna strone oklejałes czy ta blache zwenetrzna tz????????? dzieki za info

Napisano
  • Autor

wewnątrztylko na dole 2 paski przez całą długość drzwi a na zewnątrz całość pomijając miejsca gdzie są zaczepy no i głośnik oczywiście grinser006.gif

Napisano

Dziś wygłuszyłem drzwi w mojej asterce 3d....

I tak sie zastanawiam jakim cudem zostało ci 5 metrów tej taśmy dekarskiej???

Ja na lewe i prawe drzwi zużylem całą rolke 15cmX10m i robilem tylko jedną warstwą.

Dodatkowo po wyklejeniu matami i podgrzaniu nagrzewnicą coby dobrze trzymały, na maty położyłem taśme akustyczną...efekt smile.gif)))

Napisano
  • Autor

przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz uważnie i zorientujesz się że na jedne drzwi zużyłem 5 m i na drugie drzwi również 5 metrów. Zdziwiłem się gdyż nic nie odmierzałem tylko robiłem to na oko. Zmierzyłęm dopiero po skończeniu LEWYCH drzwi i została mi połowa na DRUGIE. Nic już mi nie zostało oprócz plastikowej rurki na którą taśma była nawinięta

Napisano

> A więc od rana wziąłem się za wygłuszanie asterki. Najpierw

> objeździłem 4 hurtownie art budowlanymi w poszukiwaniu taśmy

> dekarskiej SOUDAL. Niestety nigdzie nie mieli więc wziąłem innej

> firmy. Szerokość 15 cm na 10 metrów długa. Cena 55 zł

> Po przestudiowaniu kilku stron o wygłuszaniu zebrałem wszystko do

> kupy i .... i przez 20 min nie mogłem wyjąć klamki od szyby

> Dopiero koledzy z naszego forum zdradzili mi swoje patenty

> Dzięki jeszcze raz.

> Gdy już odkręciłem boczek, wtedy zerwałem tą folię ochronną i moim

> oczom ukazał się nie ciekawy widok. Już wiedziałem ile czeka

> mnie szorowania

> Po kolejnych 20 minutach z szorstką gąbką, mydłem i wodą nadszedł

> czas na suszenie i wycieranie jednorazowymi ściereczkami.

> Wszystko było oddłuszczone więc można było przystąpić do

> naklejania taśmy.

> Wcześniej wystawiłem ją na słońce żeby lepiej się układała.

> Starałem się wykorzystać ok 50 % długości. Dobrze wykleiłem wewnątrz

> dając podwójną warstwę. Wedłóg mnie nie ma sensu szukać każdego

> cm2 blachy. Zostawiłem też sporą dziurę gdyż w przyszłości może

> będę montował w drzwiach mocniejsze głośniki i wtedy taki

> głośnik wytwarza duże ciśnienie.

> Złożyłem wszytstko do kupy i już bym jeździł bez klamek bo gdy

> usiłowałem wcisnąć tą zawleczkę, nagle wyskoczyła i gdzieś

> zabrzęczała. Szukałem jej chyba z 10 min wkońcu poleciałem po

> magnes i zguba się znalazła

> Aha! polecam przy myciu wewnątrz położyć na kant jakąś szmatę bo

> można się nieźle pokaleczyć

> Narazie skończyłem drzwi kierowcy. Jutro pasażera. Napewno pójdzie to

> szybciej.

> Co zauważyłem już po złożeniu i jeździe próbnej?

> Najpierw wyłączyłem wszystko co grało i wyjechałem na ulicę:

> 50 km/h - cisza

> 80 km/h - cisza

> 110 - ciszej niż kiedyś przy 70

> Mam szerokie opony więc na cieńszych było by jeszcze ciszej.

> Wkońcu nadszedł czas odpalić moje JVC i poczuć różnicę. Na serio

> wszystko gra czyściej. Kiedyś przy podgłoszeniu na 14 vol

> zaczynało się trzeszczenie i drganie w drzwiach. Teraz nie ma

> takiej opcji

> Nie lubię słuchać głośnej muzyki ale wkurzało mnie gdy coś

> trzeszczało.

> Podsumowując:

> Gdy ktoś chce się pozbyć szumu wiatru i wydobyć ze swoich fabrycznych

> papierówek dobry dźwięk polecam WYGŁUSZENIE!

======================

Tego szukaleś ? klik

Napisano
  • Autor

> ======================

> Tego szukaleś ? klik

tak, widziałem tą aukcja na allegro ale mnie interesowała szerokość 15 cm , nie 10 ani 30. 15 chyba najwygodniejsza do naklejania (zwłaszcza w środku i wystarcza na przednie drzwi ) Wiem że mają na tej aukcji różne rozmiary ale zależało mi na czasie.

Byłem w takich hurtowniach mat. budowlanymi jak:

BUDMAT, WEKTRA, OBI, NOMI, i jeszcze w jednej ale zapomniałem. Wszędzie słyszałem to samo: Tak, kiedyś mieliśmy tą taśmę ale teraz zastąpiono ją silikonem w tubie.

Napisano

> tak, widziałem tą aukcja na allegro ale mnie interesowała szerokość

> 15 cm , nie 10 ani 30. 15 chyba najwygodniejsza do naklejania

> (zwłaszcza w środku i wystarcza na przednie drzwi ) Wiem że mają

> na tej aukcji różne rozmiary ale zależało mi na czasie.

> Byłem w takich hurtowniach mat. budowlanymi jak:

> BUDMAT, WEKTRA, OBI, NOMI, i jeszcze w jednej ale zapomniałem.

> Wszędzie słyszałem to samo: Tak, kiedyś mieliśmy tą taśmę ale

> teraz zastąpiono ją silikonem w tubie.

ja dzisiaj kupilem w castoramie rolke SOUDALA 22,5x10M za 72 zl

Napisano
  • Autor

> ja dzisiaj kupilem w castoramie rolke SOUDALA 22,5x10M za 72 zl

no to dobra cena! ok.gif

zapłaciłeś 17zł więcej ale za to masz 7,5 cm szersza. Czyli też ruszasz z drzwiami czy taśma idzie na coś innego?

A możesz mi powiedzieć jak najprościej zdjąć tą wykładzinę żeby dostać się do przednich nadkoli od środka auta. Jest to wogóle wykonalne? Dzięki wygłuszeniu drzwi ustał szum wiatru ale nadal słychać pracujące opony.

Napisano

> no to dobra cena!

> zapłaciłeś 17zł więcej ale za to masz 7,5 cm szersza. Czyli też

> ruszasz z drzwiami czy taśma idzie na coś innego?

> A możesz mi powiedzieć jak najprościej zdjąć tą wykładzinę żeby

> dostać się do przednich nadkoli od środka auta. Jest to wogóle

> wykonalne? Dzięki wygłuszeniu drzwi ustał szum wiatru ale nadal

> słychać pracujące opony.

sciagasz plastik oslaniajacy slupek, i juz masz dojscie do dywanika nie jest on do niczego przymocowany, ja w moich 2 astrach (w dawcy i mojej grinser006.gif)mialem taka gruba gabke tlumiaca na caly przod nadkole tez bylo tym pokryte (gabka z dawcy wedruje na wypelnienie nadkoli tylnych( za plastikami nie ma nic i to wszystko gra jak kolumna grinser006.gifa tasma idzie na drzwi i nadkola tylne i obije tez cale blachy za plastikami w bagazniku

Napisano

Cieszę się że wreszcie ludziska zauważyli korzyść z takich zabiegów,daje to naprawdę wiele.Martwi mnie tylko trwałość owych mat dekarskich,parę wiosen w tył sam się połaszczyłem i na dzień dzisiejszy przeklinam tą decyzję,po dwóch gorących sezonach wsio elegancko sie odlepiło.Finiszowo miałem kupę roboty z nitro,czyszczeniem i dołozyłem APP.Nie to bym straszyła ale ku przestrodze.

Z rozmowy z gościem z soudala (bo ich maty stosowałem) wywnioskowałem że nie są przewidywane do montażu w pozycjach pionowych w wysokich temperaturach.Mogą spłynąć.Teraz wiem że nie tylko mogą cholera frown.gif

Napisano

A te tanie z allegro tak samo spływają.Kiedyś widziałem na forum AudioCar jak pokazywali fotki pod tapicerką drzwi było jedno wielie bagno.Wychodzi na to że jak kupować maty to porządne.

Napisano

> Cieszę się że wreszcie ludziska zauważyli korzyść z takich

> zabiegów,daje to naprawdę wiele.Martwi mnie tylko trwałość owych

> mat dekarskich,parę wiosen w tył sam się połaszczyłem i na dzień

> dzisiejszy przeklinam tą decyzję,po dwóch gorących sezonach wsio

> elegancko sie odlepiło.Finiszowo miałem kupę roboty z

> nitro,czyszczeniem i dołozyłem APP.Nie to bym straszyła ale ku

> przestrodze.

> Z rozmowy z gościem z soudala (bo ich maty stosowałem) wywnioskowałem

> że nie są przewidywane do montażu w pozycjach pionowych w

> wysokich temperaturach.Mogą spłynąć.Teraz wiem że nie tylko mogą

> cholera

masz moze jakies foto jak to splynelo?? i czy miales maty z aluminium czy bez? bo nie wiem jak to moze splynac jak to sie stosuje na dachy gdzie jest mega goraco i jakos nie splywa to z dachu ehhe

pozdro

Napisano

> masz moze jakies foto jak to splynelo?? i czy miales maty z aluminium

> czy bez? bo nie wiem jak to moze splynac jak to sie stosuje na

> dachy gdzie jest mega goraco i jakos nie splywa to z dachu ehhe

> pozdro

Ale dachy nie są co najwyżej w pewnym nachyleniu. Nigdy w pionie wink.gif

Napisano

a możecie mi powiedzieć gdzie dostane spinki do tapicerki oprócz ASO ? W Norauto mogą być ? W czwartek będe zmieniał głośniki to przy okazji bym je dołożył. Jakieś 3-4 na strone mi brakuje.

Napisano

> a możecie mi powiedzieć gdzie dostane spinki do tapicerki oprócz ASO

> ? W Norauto mogą być ? W czwartek będe zmieniał głośniki to przy

> okazji bym je dołożył. Jakieś 3-4 na strone mi brakuje.

W ASO są po 1 pln a w Norauto są uniwersalne jakieś...

Napisano
  • Autor

ja też czytałem wiele przypadków odklejenia się czy to mat czy taśmy dekarskiej.

W 90% była to wina człowieka a mianowicie:

-niedokładne wyczyszczenie, odtłuszczenie i wysuszenie blachy

- i przede wszystkim nakładanie w niskich temperaturach. I nie chodzi mi tu bynajmniej o temperaturę ujemną. Wedłóg mnie gdy ktoś już decyduje się na wygłuszanie to na zewnątrz musi być powyżej 20 stponi.

Ja tam będę się cieszył jeśli ta taśma wytrzyma mi 3 lata. Po po tym czasie pewnie się i tak z nią pożegnam buu.gif

cool.gif pozdro

Napisano

> ja też czytałem wiele przypadków odklejenia się czy to mat czy taśmy

> dekarskiej.

> W 90% była to wina człowieka a mianowicie:

> -niedokładne wyczyszczenie, odtłuszczenie i wysuszenie blachy

> - i przede wszystkim nakładanie w niskich temperaturach. I nie chodzi

> mi tu bynajmniej o temperaturę ujemną. Według mnie gdy ktoś już

> decyduje się na wygłuszanie to na zewnątrz musi być powyżej 20

> stponi.

> Ja tam będę się cieszył jeśli ta taśma wytrzyma mi 3 lata. Po po tym

> czasie pewnie się i tak z nią pożegnam

> pozdro

zrobilem dzisaj test przykleilem pasek tasmy dekarskiej i maty app w pionie do blachy i postawilem na sloncu, efekt po jednym slonecznym dniu:

tasma troszke sie zozlazla,ale aluminium trzyma ja w miare na swoim miejscu, matat zrobila sie tylko lekko miekka ale nie rozlazla sie.

na drzwi zapodam jednak mate app a tasma pojdzie na wygluszenie bagażnika tam moze splynac grinser006.gif

Napisano

> W ASO są po 1 pln a w Norauto są uniwersalne jakieś...

W Norauto sa drogie ja skur... yyy... cholera grinser006.gif

Napisano

ja sie spotkałem z tą taśmą przy robieniu klimatyzacji a dokładnie kanałów z climaveru i to wszystko kleiliśmy tą taśmą, ona była alu i widać że dosyć sie na tym trzymało bo kiedyś na kilka kanałów zamokło a taśma dalej jak przyklejona tak była dalej, tylko musze wspomnieć, że to wszystko było dociskane "gładzikiem"

Aha szef kupiłował orginalne taśmy po 55zeta a tutaj znalazłem po 65zeta http://www.bh-res.pl/str/cennik_climaver.html

szef kiedyś jakąś taką nieorginalną po 30 zeta kupował ale niepamiętam dokładnmie tylko 7.5cm ale to szajs był

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ja sie spotkałem z tą taśmą przy robieniu klimatyzacji a dokładnie

> kanałów z climaveru i to wszystko kleiliśmy tą taśmą, ona była

> alu i widać że dosyć sie na tym trzymało bo kiedyś na kilka

> kanałów zamokło a taśma dalej jak przyklejona tak była dalej,

> tylko musze wspomnieć, że to wszystko było dociskane

> "gładzikiem"

> Aha szef kupiłował orginalne taśmy po 55zeta a tutaj znalazłem po

> 65zeta http://www.bh-res.pl/str/cennik_climaver.html

> szef kiedyś jakąś taką nieorginalną po 30 zeta kupował ale

> niepamiętam dokładnmie tylko 7.5cm ale to szajs był

Ja tez dzisiaj wyciszyłem sobie drzwi ale mata APP 1,5 maty 25x50 na drzwi poszło wiec ciężar niewielki :

drz1dc3.jpg

drz2oy9.jpg

glosniki graja teraz rewelacja 893goodvibes.gif

Napisano

no tak czyli 3 x 25x50cm wychodzi jakie s z tego co pamietam 3,5kg a tasmy dekarskiej tyle zluzyje na oklejenie zewnetrznej strony i wewnetrznej drzwi, nie pisz e tego aby podwazyc twoje wygluszenie tylko dla informacji

ja dzis kupilem tasme dekarska 30cmx10m i mi to wystarczy na 4 drzwi przod i tył cool.gif

Napisano

> no tak czyli 3 x 25x50cm wychodzi jakie s z tego co pamietam

> 3,5kg a tasmy dekarskiej tyle zluzyje na oklejenie

> zewnetrznej strony i wewnetrznej drzwi, nie pisz e tego aby

> podwazyc twoje wygluszenie tylko dla informacji

> ja dzis kupilem tasme dekarska 30cmx10m i mi to wystarczy na 4

> drzwi przod i tył

a gdzie 3,5 kilo max 1-1,5 to wazy mowie ci , tasma jest za malo odporna na temperature robilem test i splywa po podgrzaniu , tasme dalem na nadkola tylne a drzwi mata app

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278852162&an=0&page=1#Post278852162

Napisano

kiedys wazylem mate app 25x50cm i wazyla 1.15kg a ja ta tasme nakleje na folie ktora jest pod tapicerka cool.gif

Napisano
  • Autor

moja asterka bardzo rzadko stoi na pełnym słońcu. Gdy nią nie jeżdżę stoi w chłodnym garażu a gdy się gdzieś wybieram do miasta - wtedy szukam cienia na parkingu albo chowam się za dużego dostawczego grinser006.gif

Jakoś dojeździ się do momentu sprzedaży..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.