Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stosowanie płukanek do uk. chłodzenia

Featured Replies

Napisano

ja stosowałem płukankę prestone po wszystkim silnik szybciej się nagrzewał i wydajność ogrzewania kabiny wzrosła

Napisano

Stosowaliście takie płukanki? Mam LM 5189 i się zastanawiam czy użyć i sobie płynu nie zmienić  :hmm:

dobry jest, możesz śmiało lać. Do BMW wlałem, ładnie przepłukał układ, nic się nie rozszczelniło :ok:

Napisano

ja w zeszlym roku pastwilem sie nad ukladem chlodzenia w MX5, plukalem uklad parokrotnie woda demi. oraz plukankami (Wynns i klenflo). Postep jakis jest, strat nie bylo

Napisano
  • Autor

dobry jest, możesz śmiało lać. Do BMW wlałem, ładnie przepłukał układ, nic się nie rozszczelniło :ok:

Trochę dziwna jest ta płukanka, bo wychodzi na to, że będę musiał wlać tylko około 100ml tego specyfiku i reszta wody, bo 1L jest na 50l płynu, chyba mocne stężenie jest. Ile tego lałeś?

Napisano

Trochę dziwna jest ta płukanka, bo wychodzi na to, że będę musiał wlać tylko około 100ml tego specyfiku i reszta wody, bo 1L jest na 50l płynu, chyba mocne stężenie jest. Ile tego lałeś?

robiłem na 2x. Najpierw 1/2 tak na oko zalałem i po 10 minutach pracy spuiściłem, dolałem wody i znów po załapaniu temepratury roboczej spuściłem, znów woda i reszta płynu i znowu spuszczone po osiągnięciu temperatury roboczej. Dodatkowo odkręciłem termostat i sprężonym powietrzem wydmuchalem resztki. Po 3 spuszczeniu syfu było juz mało co.

Napisano

Ja zastosowalem prestone, ale jakiejs diametralnej roznicy nie zauwazylem. Syfu tez duzo nie wyplynelo.

Napisano

Stosowaliście takie płukanki? Mam LM 5189 i się zastanawiam czy użyć i sobie płynu nie zmienić  :hmm:

dwukrotne stężenie , płukane dwa razy na zmianę z wodą , jakiś mega syf wypłynął za pierwszym razem (przejechałem na płukance chyba z 50km), chłodzenie jakby lepsze było , strat nie zauważyłem 

Edytowane przez chris_666

Napisano
  • Autor

Przyznam Wam jeszcze, że pomyślałem o tej płukance, bo słyszę dźwięk przelewania się płynu w nagrzewnicy jak na postoju zwiększę obroty do około 3000rpm. Podejrzewam na razie, że układ się zapowietrzył. Ogrzewanie jest dobre wg mnie, wycieków brak, płynu nie ubywa, temperatura w normie. Korek chłodnicy jeszcze będę miał na podmiankę.

Napisano
  • Autor

ja w zeszlym roku pastwilem sie nad ukladem chlodzenia w MX5, plukalem uklad parokrotnie woda demi. oraz plukankami (Wynns i klenflo). Postep jakis jest, strat nie bylo

Czytałem na klubie MX5 i ta Wynn's była polecana, ale jest co jest ;]

Napisano

Zasadnicze pytanie cze w Xsarze Picasso 2,0 hdi takie plukanie pozwoliło by ciezyc sie cieplem z nawiewu troche wczesniej jak po przejechaniu 7 km? Strasznie dlugo sie nagrzewa ten moj bolid. Lapie temperature pk ok 10 km. Ale jak pamietam np. Xantie 1,9 d czy w124 250 d to w obu wystarczy max 1 km any czuc siepelki z nawiewu. Silniki wcale szybciej sie nie nagrzewaly do temp roboczej. Tylko ciepeko z nagrzewnicy juz czuc bylo jak wskazowka drgnela. Tebwzzystkie pseudo grzalki zanuzone w plynie przed nagrzewnica to mozna o pupę rozbic.

Przepłukać? Plyn juz ma ze 3 lata. Ospowietrzone nowy ternostat. Nie ma sie do czego przyczepic jezeli chodzi o uklad chlodzenia. Tylko to zimno przeznpierwsze 10 km.

Napisano

Stosowaliście takie płukanki? Mam LM 5189 i się zastanawiam czy użyć i sobie płynu nie zmienić :hmm:

W jednym aucie stosowałem kilkukrotnie bo był strasznie zawalony uklad (Aveo). Pomoglo, nic sie nie stało. Za to ostatnio wlalem do Corsy plukanke Prestone i rozszczelnila się pompa wody na osce. Lało się prawie ciurkiem. Na szczescie pompa na wierzchu napedzana paskiem osprzętu. 200 zł i jedno popoludnie mnie to kosztowalo.

Napisano

ja stosowałem płukankę prestone po wszystkim silnik szybciej się nagrzewał i wydajność ogrzewania kabiny wzrosła

To chyba musiałeś dwa płyny wlać, bo te dwa cele są sprzeczne do osiągnięcia.

Napisano
  • Autor

Pomoglo, nic sie nie stało. Za to ostatnio wlalem do Corsy plukanke Prestone i rozszczelnila się pompa wody na osce

No tu pompę masz na wierzchu, tyle że pewnie łapę silnika musiałeś odkręcać, u mnie pompa jest napędzana paskiem rozrządu. Niby nowa - AISIN ale jakoś nie mam do niej przekonania, kupiłem bo polecali ich wyroby.

Wczoraj obejrzałem dokładnie auto pod kątem wycieków, nic się nie poci nawet. Rozgrzałem do włączenia wentylatora, węże wszystkie gorące jednakowo, miękkie, termostat działa, chłodnica po całości gorąca. Dziś skontroluję jeszcze poziom płynu i jutro podmienię korek chłodnicy, bo będę miał na podmiankę.

Dziwne to przelewanie się :hmm:

Płukać jeszcze nie płukałem.

Napisano

Masz ogrzewanie prawidlowe? Czy czujesz zimniej cieplej? Czasem takie zapowietrzanie nagrzewnicy jest wynikiem wydmuhania lekko uszczelki pod glowica. Ewentualnie sprawdzic uklad chlodzenia na CO^2..

Napisano
  • Autor

Ogrzewanie wg mnie jest dobre, w każdym razie na pełnym grzaniu można siedzieć na krótki rękaw :ok:

Test na CO2 kupię sobie niebawem, widzę że są na allegro.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
  • Autor

Płynu to widzę, że jest raz tak, raz tak. Raz jest poniżej max (stan między min a max), a raz równo max. Kupiłem tester CO2, taki:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6444800952

Podmieniłem też korek, kupiłem Gates o odpowiednim ciśnieniu (1.1 bar).

Oby nie wyszła UPG, choć przebieg ponad 200kkm, więc różnie może być ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.