Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczny włącznik świateł

Featured Replies

Napisano

Zapodałem sobie dzisiaj TAKI OTO WŁĄCZNIK

Jak mi szwagier zamontuje to dam znać czy się opłaca.

PS W stilo nie mam problemu z włączeniem świateł (bo jak wyłączam zapłon to światła automatycznie gasną), natomiast w służbowym atosie jest już gorzej, bo trzeba każdorazowo pamiętać o włączeniu świateł, a ponadto na wskaźnikach nie ma ...kontrolki świateł sciana.gif

aw.gif

Napisano
  • Autor

> Zamówiłem taki sam czekam na dostawe

Tylko już jeden haczyk widzę - szkoda że nie ma sygnalizacji LED, ale to można chyba sobie samemu zrobić hmm.gif

Napisano

> Zapodałem sobie dzisiaj TAKI OTO WŁĄCZNIK

nad czym sie podobnym takze zastanawialem... hmm.gif

ale z tego co tak sie dowiedzialem to wlaczanie na swiatlach (w pozycje zaplon - przed uruchomieniem silnika) bardzo mocno nadwyreza akumulator...

tak wiec na razie dalem se spokoj... tym bardziej, ze o swiatlach nie zapominam..:).

Napisano

> nad czym sie podobnym takze zastanawialem...

> ale z tego co tak sie dowiedzialem to wlaczanie na swiatlach (w

> pozycje zaplon - przed uruchomieniem silnika) bardzo mocno

> nadwyreza akumulator...

> tak wiec na razie dalem se spokoj... tym bardziej, ze o swiatlach nie

> zapominam..:).

wystarczyło skupić sie przy czytaniu 270751858-jezyk.gif

cytat:

"Urządzenie samoczynnie włącza światła i natychmiast wyłącza, gdy silnik zgaśnie.

Te urządzenie załącza się zaraz po uruchomieniu silnika a nie po przekręceniu stacyjki, co jest bardzo ważne, ponieważ nigdy nie rozładuje nam akumulatora."

Napisano

> ale z tego co tak sie dowiedzialem to wlaczanie na swiatlach (w

> pozycje zaplon - przed uruchomieniem silnika) bardzo mocno

> nadwyreza akumulator...

Tak mocno że stary altek od nowości jest obciążany w ten sposób i już prawie 200 kkm ma i nic mu nie jest grinser006.gif

Napisano

> wystarczyło skupić sie przy czytaniu

> cytat:

> "Urządzenie samoczynnie włącza światła i natychmiast wyłącza, gdy

> silnik zgaśnie.

> Te urządzenie załącza się zaraz po uruchomieniu silnika a nie po

> przekręceniu stacyjki, co jest bardzo ważne, ponieważ nigdy nie

> rozładuje nam akumulatora."

eeee... aukcji nie czytalem, ale w podobnym urzadzeniu dedykowanym do Matiza, nie ma takiej mozliwosci...

hmmm.. jakby to dzialalo dobrze, to byloby swietnie..:).

hmm.. sie trza bedzie zastanowic... smile.gif.

Napisano

> Jak mi szwagier zamontuje to dam znać czy się opłaca.

Czekam na relacje.

Napisano

Nie widze kabla do drogowych czyli wnioskuje,że nie wyłacza mijania przy właczeniu drogowych .

Napisano

> Nie widze kabla do drogowych czyli wnioskuje,że nie wyłacza mijania

> przy właczeniu drogowych .

A czytałeś całą instrukcję montażu?

Ten przewód "mijania" może podawać napięcie na przełącznik mijania/drogowe - ty wybierasz pozycją patyka.

Mój patent (nie ten z obrazka tylko opisany na Forum Lanosa) dokładnie tak działa - włącza przekaźnik od pozycyjnych i drugi od "głównych", dopiero za nim jest wybór krótkie/długie.

Tak są zrobione instalacje w Daewoo i wielu innych autach, gdzie zmianę świateł robi się dźwignią "od siebie/do siebie" i dżwignia ma te dwie pozycje stabilne.

Jeśli zostawię "patyk" na długich, to po powtórnym odpaleniu silnika zaświecą długie.

Pośród aut, które posiadałem, tylko w starym Peugeocie zapaliłyby się krótkie, bo tam zmianę świateł robiło się naciskając kolejno dżwignię w tę samą stronę a żarówki przełączał przekaźnik z podtrzymaniem.

Przy wyłączaniu świateł "puszczał" do pozycji spoczynkowej - mijania.

Napisano

Ciekawa jest ta wersja z czujnikiem światła. Można by to wykorzystać do samochodow ze światłami dziennymi - które można stosowac tylko w dzień przy dobrych warunkach atmosferycznych. Przy zbyt słabym oświetleniu układ przełaczałby dzienne na mijania

Napisano

Panowie

proponuję najpierw sprawdzić, czy nie macie w skrzyneczce z bezpiecznikami pustego miejsca po bezpieczniku. Jeśli macie tabelkę na pokrywce lub w instrukcji obsługi i w tej tabelce, w którejś kratce będzie literka S (to od Scandinavian) czyli skandynawski system oświetlenia. No więc kratka S będzie pusta to znaczy, że macie auto już do tego przystosowane. Wystarczy tylko poszukać wiązki z wtyczką, która do niczego nie jest podłączona. Podłączyć do niej można przekaźnik, który powoduje zapalanie się świateł 2-3 sek. po uruchomieniu silnika. Najlepsze jest to, że w tym czasie nie świeci się deska rozdzielcza i zestaw wskaźników czyli tryb nocny jest wyłączony smile.gif

W Oplu Omega B jest tak to rozwiązane

4pl1.jpg

1wn9.jpg

2ig8.jpg

3jo3.jpg

5eu2.jpg

Pozdrawiam

Napisano

A tylne pozycje się wtedy palą?

Napisano

ciekawe

jak z tym jest w vw passacie TDi B5 z 99 r ?

chryslerze grand voyagerze 96 ?

Napisano

Tu jest adres Allegro do gościa, który robi klony tego przekaźnika za 70 zł. Te przekaźniki pasują do Omegi B, Vectry B i Astry

Klon K59

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.