Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SMART-Potrzebuję opine

Featured Replies

Napisano

Z racji ciągłych podwyżek benzyny

chyba w koncu zrezygnuje z samochodu, albo przesiade sie na skuter, lub rower.......... mlot.gif

Myślę o kupnie SMARTA

Bo jeżdżę sam, ew. w 2 osoby i powietrze wożę

a gazu nie założę do Corolli.

Poza tym w garażu jest PT Cruiser więc raz na parę miechow jak bedzie potrzeba w wiecej osob pojechac to stary mi go bez bólu da, a że w dieslu to można śmigać.

Potrzebuję opinie:

ile pali benzyna a ile diesel?

osiągi: benzyna/ diesel

co sie psuje: benzyna / diesel

ktorego kupic?

benzyna czy diesel ??

Help 20.GIF

Napisano

> Potrzebuję opinie:

> ile pali benzyna a ile diesel?

benzyna 6-7l/100km disel 3,5-4,5l/100km

> osiągi: benzyna/ diesel

są różne wersje silników benzynowych więc osiągi są też różne... a disel ma najgorsze

> co sie psuje: benzyna / diesel

w benzynie pada turbo i silnik się rozsypuje przy ok 100tys. km... w dislach często pada skrzynia biegów

> ktorego kupic?

> benzyna czy diesel ??

nie wiem wink.gif

Napisano

j/w podobno powyzej 100 tys silniki w Smartach rozsypuja sie. Sam chcialem kupic to autko jako jezdzilo w miescie + reklama dla firmy ale po rozmowach z mechanikami i przewertowaniu ogloszen odpuscilem.

Zreszta i tak palic w miescie bedzie 6lp PB a moj diesel pali 6,5 - 7,2 w miescie

Napisano
  • Autor

podczas miesięcznego używania w wawie, benzyna spalała w okolicach 5 litrów/100km

Napisano

> Z racji ciągłych podwyżek benzyny

> chyba w koncu zrezygnuje z samochodu, albo przesiade sie na skuter,

> lub rower..........

> Myślę o kupnie SMARTA

> Bo jeżdżę sam, ew. w 2 osoby i powietrze wożę

> a gazu nie założę do Corolli.

> Poza tym w garażu jest PT Cruiser więc raz na parę miechow jak bedzie

> potrzeba w wiecej osob pojechac to stary mi go bez bólu da, a że

> w dieslu to można śmigać.

> Potrzebuję opinie:

> ile pali benzyna a ile diesel?

> osiągi: benzyna/ diesel

> co sie psuje: benzyna / diesel

> ktorego kupic?

> benzyna czy diesel ??

> Help

tez mialem taki pomysl, ale po przeanalizowaniu forum smarta, i opini w necie stwierdzilem ze lepiej bedzie kupic Skode Fabi 1,4 TDI czy Lupo, choc skoda wychodzi najtaniej i spalanie ma podobne...

Napisano

smarta nie bo to co na paliwie zaoszedis to pojdzie w serwisy.

Wzialbym lupo 1.4 tdi lub nawet sdi i za grosze smigal a auto brdziej nrmalne i ladniejsze

Napisano

> smarta nie bo to co na paliwie zaoszedis to pojdzie w serwisy.

> Wzialbym lupo 1.4 tdi lub nawet sdi i za grosze smigal a auto brdziej

> nrmalne i ladniejsze

Dokładnie kolega ma Seata Arose Sdi pali to cudo przy kapelusz 3l rotfl.gif, a przy bucie nie wychodzi powyzej 6 biglaugh.gif

Napisano

> Z racji ciągłych podwyżek benzyny

> chyba w koncu zrezygnuje z samochodu, albo przesiade sie na skuter,

> lub rower..........

rower bedzie oszczedny, skutery malo nie pala mimo wszystko zeby.GIF smart tak samo 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Wzialbym lupo 1.4 tdi lub nawet sdi i za grosze smigal a auto brdziej

> nrmalne i ladniejsze

a za ile realnie można Lupo Sdi kupic ?

Napisano
  • Autor

> na allegro widze ze kolo 15-17 za 2000 rok,w sumie drogo jak na takie

> auto

no wlasnie

tak samo jest w Niemczech

juz polo mozna taniej kupic

ale mi niepotrzebne tak duze auto

Smart bylby idealny.

Tak czy siak wstepnie ktos mi szuka Smarta w Niemczech ale tylko z silnikiem CDI.

No i czarnego na ładnych felgach.

Jak bedzie za drogi - nie kupie

Napisano

kiedyś w auto świecie był test smarta CDI używanego przez firmę kurierską, auto miało natłuczone 400kkm i nic się w nim nie działo szczególnego,zaraz odszukam teścik w necie i wrzuce

ze względu na potrzebę logowania cytuję fragment artykułu

Quote:

Smart nie jest częstym gościem w polskich komisach. Ale też nie ma się co dziwić. Najstarsze egzemplarze Eurotax wycenia na blisko 20 tys. zł (choć to cena raczej tylko teoretyczna). Jeśli weźmiemy pod uwagę mikroskopijną kabinę (ale dwie osoby będą miały dość miejsca!) i utrudnienia serwisowe, okazuje się, że model ten nie znajduje wielu klientów, którzy docenią niebanalny styl i doskonałą zwrotność. Zainteresowane są nim głównie firmy - samochód doskonale sprawdza się jako jeżdżąca reklama czy wizytówka przedsiębiorstwa.

Serwisowanie nie jest łatwe

Na niektórych forach internetowych można przeczytać, że znane są przypadki, kiedy po przejechaniu 60 tys. km uszkodzone były tłoki, jak również o problemach ze skrzynią biegów. Niestety rynek zamienników jest ograniczony (ceny

w tabeli obok), a samochód nie wjedzie nawet na... klasyczny podnośnik. To sprawia, że wielu czynności dokonywać trzeba w autoryzowanych stacjach (sześć stacji Smart Center w Polsce), co oczywiście ułatwia obsługę, ale podnosi koszty.

Czy nie jest tak, że Smarty pokonują przeważnie krótkie odcinki? Przyjrzeliśmy się dokładniej egzemplarzowi City Coupé cdi, który dla niemieckiej firmy dentystycznej przejechał... ponad 500 tys. km! I to w ciągu zaledwie 5 lat! Liczba robiąca niesamowite wrażenie na mikroskopijnym liczniku cyfrowym. A z tyłu pierwszy silnik i skrzynia biegów!

W trakcie eksploatacji nie zaskoczyło nic poza normalnymi kosztami. Nasz "brzdąc" realizował swój program idealnie, jak precyzyjny, szwajcarski chronometr. Średnie spalanie: 4,8 l oleju napędowego. Zużycie oleju: 0,13 l/1000 km.

Zużycie elementów - symboliczne

Podzespoły zużywały się w zadziwiająco małym stopniu. Dla przykładu hamulce. Średnio wytrzymywały 136 tys. km! To można nazwać stabilnością. Zdarzały się jednak części, które były kosztowne. Szczególnie sprzęgło. Po raz pierwszy wymieniono je po przejechaniu 154 309 km (koszt 1800 zł). Później już nigdy nie było wymieniane. Przy stanie licznika 529 899 pojawiły się dwa nieplanowane problemy: wymieniono wystrzępiony pas bezpieczeństwa kierowcy oraz mocno sfatygowaną kierownicę. Drobnostki, jeśli wziąć pod uwagę wiek - jest to godne odnotowania na marginesie książki przejazdów. Podobnie jak wytarta lewa strona siedzenia kierowcy.

Napisano

Gdybyś mieszkał w Geteborgu (a może i całej Szwecji, nie jestem pewien) to koszty serwisu Smarta szybko by się zwróciły.

Smart jest zwolniony z opłat za parkowanie, dla innych samochodów drogie, szczególnie mandaty,

gdy spóźnisz się minutę z doładowaniem parkometru.

Napisano

W tej cenie nie warto. Lepiej któregoś z trojaczków lub SC. Też są bardzo małe, a dużo tańsze.

Napisano
  • Autor

Poważnie mysle nad LUPO 1.2 TDI

Napisano

Myślę, że wyższa cena i potencjalna kosztowność napraw nie zrównoważą niższego spalania w tej klasie pojazdó. SC ciężko zmusić do spalania większego niż 6 l. Koszty napraw praktycznie żadne. Raz do roku coś tam sie sypnie na 200-300 zł. (przynajmniej tak jest w moim). Ile by musiało palić inne auto, żeby było bardziej opłacalne, biorąc pod uwagę sumę kosztów zakupu, napraw i spalania.

Napisano

> Poważnie mysle nad LUPO 1.2 TDI

bardzo dobry wybor sam zakupilem blizniaczke (Arose) i teraz troche zaluje ze nie dolozylem do 3L ale i na nia nie nazekam wink.gif

Napisano

> Myślę, że wyższa cena i potencjalna kosztowność napraw nie

> zrównoważą niższego spalania w tej klasie pojazdó. SC ciężko zmusić do spalania większego niż 6 l.

Koszty napraw praktycznie

> żadne. Raz do roku coś tam sie sypnie na 200-300 zł.

> (przynajmniej tak jest w moim). Ile by musiało palić inne auto,

> żeby było bardziej opłacalne, biorąc pod uwagę sumę kosztów

> zakupu, napraw i spalania.

icon_eek.gif

za czasow jak mialem seryjne 1,1MPI - chyba najoszczedniejsza wersja, to palil mi ok 7 - 7,5L w miescie i ok 6L w trasie, jazda "normalna" ze wskazaniem na dynamiczna niz kapelusznicza biglaugh.gif a to ze trudno go zmusic zeby spalil wiecej niz 6L to... smirk.gif ktos tu nawija makaron na uszy zlosnik.gif mi trudno bylo zmusic zeby spalil mniej niz 6, no chyba ze V i 80km/h w trasie 270751858-jezyk.gif

pozdr.

Napisano

Widocznie mam jakiś fartowny egzemplarz, który przy dynamicznej jeździe do 7 litrów dochodzi tylko w mrozy.

Napisano
  • Autor

> krzynia jest padaczna tam tiptronic,lepiej 1.4 tdi lub sdi 1.7

jeśi chodzi o Lupo to chciałbym manuala

jak tiptronic padnie to kaplica z kosztami sick.gif

Napisano
  • Autor

> bardzo dobry wybor sam zakupilem blizniaczke (Arose) i teraz troche

> zaluje ze nie dolozylem do 3L ale i na nia nie nazekam

Wczesniej nie bylo mnie stac na Lupo a teraz one w Niemczech staniały

i chyba właśnie Lupo kupię,

tanie graty, fajny wyglad i mozna go super odwalić w niemieckim stylu,

bardziej mnie sie podoba od Seata.

Napisano

> Wczesniej nie bylo mnie stac na Lupo a teraz one w Niemczech staniały

> i chyba właśnie Lupo kupię,

> tanie graty, fajny wyglad i mozna go super odwalić w niemieckim

> stylu,

> bardziej mnie sie podoba od Seata.

a po ile teraz chodza u niemcow?

Napisano
  • Autor

> Myślę, że wyższa cena i potencjalna kosztowność napraw nie

> zrównoważą niższego spalania w tej klasie pojazdó. SC ciężko

> zmusić do spalania większego niż 6 l. Koszty napraw praktycznie

> żadne. Raz do roku coś tam sie sypnie na 200-300 zł.

> (przynajmniej tak jest w moim). Ile by musiało palić inne auto,

> żeby było bardziej opłacalne, biorąc pod uwagę sumę kosztów

> zakupu, napraw i spalania.

Miałem Seicento i owszem to bardzo dobre auto

jednak przy cenie wachy spalanie na poziomie 7 l w miescie nie jest czyms szczegolnym.

a zakladac gazu nie chce,

poza tym np. Lupo jest bezpieczniejsze,

mozna kupic z silnikiem diesla co w miescie spali 4,5 l ropy.

Lupo w tej chwili u mnie wygrywa w rankingu.

Napisano

nie tylko Ty. moja 900 spaliła ostatnio 4,7 l/100 km na trasie Kraków - Wawa - Kraków, przy czym stałem jeszcze godzinę w korkach wyjeżdżając ze stolicy. Obróciłem na jednym baku. Spalanie faktyczne, czyli ilość zatankowanego paliwa / przejechany dystans * 100, jechałem 90 - 100 km/h, owszem, brało mnie wszystko ale co z tego.

pozdrawiam

Napisano

tego no pali tyle samo co sc 1.1, wolniejsze od sc 900 [baaaardzo dużo traci na zmianie biegów], na Polskich drogach z racji swojej sztywnej karoserii mało komfortowe, denerwująca skrzynia biegów.

jedyny plus to na prawdę bardzo przestronne wnętrze jak na 2 osobowe auto no i parkowanie to bajka.

Napisano

eeee a często chcesz z tiptronica korzystać? bo ja często mykam paskiem z automatem/tiptronic i właściwie wogóle z tego nie korzystam - mało wygodne i jakieś takie mało porywające oink.gif. a nawet jak się zwali tiptronic to z reguły automat nadal działa ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.