Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rezerwa

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie a mianowicie chciałem sprawdzić jak daleko zajedzie na rezerwie. Zamierzam wozić z sobą 5 paliwa w banieczce. Czy kiedy zabraknie paliwa w baku a ja doleję z bańki to samochód zapli czy mogą być jakis problemy

Napisano

> Witam. Mam pytanie a mianowicie chciałem sprawdzić jak daleko

> zajedzie na rezerwie. Zamierzam wozić z sobą 5 paliwa w

> banieczce. Czy kiedy zabraknie paliwa w baku a ja doleję z bańki

> to samochód zapli czy mogą być jakis problemy

teoretycznie moze sie zapowietrzyc

ale 2 razy zabrakło mi paliwa i w ukladzie bez powrotu nie było tego problemu (w przeciwienstwie do układów paliwowych z powrotem - a wiec np. w puntach 1)

Napisano

Dla dobra pompy paliwa nie zaleca się jeździć na rezerwie - przynajmniej jak najmniej.

Napisano

zalezy gdzie jedziesz , rezerwa w miescie to okolo 100km , a na trasie moze byc nawet 180,zalezy od stylu jazdy

Napisano

Ja przejadę ok 75km wiec....możesz próbowac tylko szkoda pompy na taki eksperyment angryfire.gif

Napisano

> teoretycznie moze sie zapowietrzyc

> ale 2 razy zabrakło mi paliwa i w ukladzie bez powrotu nie było tego

> problemu (w przeciwienstwie do układów paliwowych z powrotem - a

> wiec np. w puntach 1)

Już kilka razy zabrakło mi benzynki i nie było problemu z odpaleniem w PI. zlosnik.gif

Napisano

> Już kilka razy zabrakło mi benzynki i nie było problemu z odpaleniem

> w PI.

u mnie również, po prostu auto zdycha to go nie odpalasz na siłę tylko idziesz na stacje (czy tam do bagażnika po karnisterak) i koniec. (u mnie rezerwa starczy na 40-80km zależy jak jadę)

Napisano
  • Autor

Hmmm... czyli raczej eksperymentu nie budiet a rada to tankować i nie dopuszczać żeby się żyd zaświecił

Napisano

U mnie jak komputer pokazuje ok 50 km do przejechania po chwili wyświetlane sa juz tylko poziome kreski. Myślę że jest to podyktowane tolerancja błędu komputera pokładowego. Tak naprawde zauwazyłem że w moim kropku komputer przekłamuje, tzn. zaniza spalanie o ok. 0,5 ltr/100. Stad w momencie gdy pojawia sie u mnie te poziome kreski szukam stacji, i nie staram sie wyjeżdżac paliwo do zera. Moze wtedy przypuszczalnie zaciągnąc jakis "syf" z dna baku. A tak w ogóle na zbiorniku robie ok 700 km, a jak rezerwa pokazuje 50 km po miescie to do baku wchodzi 46,2 ltr - zbiornik kropka ma 47 ltr, coprawda leje pod korek, ale dowodzi to mimo wszystko że komputerem nie mozna sie sugerowac według mnie i lepiej wczesniej zatankowac bo przynajmniej na trasie mozna sie zdziwić smile.gif

Napisano

Standardowo rezerwa to 5-7l... jak nie chcesz spalić pompy i zapaprać wtrysków nie dopuszczaj by się świeciła.

Napisano

> Standardowo rezerwa to 5-7l... jak nie chcesz spalić pompy i zapaprać

> wtrysków nie dopuszczaj by się świeciła.

juz nie przesadzaj tak

to co jadac w trasie cpn lub inne paliwodajne ustrojstwo masz za 100km i nagle zaswieca ci sie rezerwa to co twoim zdaniem ma zatrzymac auto i lapac stopa i lepiec po paliwo zeby mu sie kontrolka nei swiecila screwy.gif

tu chodzi o to zebby nie wyjezdzac paliwa do konca bo wtedy zasysa paprochy plywajace po powierzchni

a nie o to aby nie dopuszczac do zapalenia sie rezerwy

Napisano

Pompa jest zanurzona w paliwie, i w ten sposób chłodzona... lepiej po prostu tankować częściej, jak masz mniej niż 1/4 zbiornika - zaczynaj się rozglądać za stacją i po problemie.

Napisano

Tylko po co niewiem.gif

To nie czasy PRLu, gdzie trzeba bylo wozić w kufrze kanister z benzyną, bo stacji CPN było jak na lekarstwo biglaugh.gif

Napisano

> Pompa jest zanurzona w paliwie, i w ten sposób chłodzona... lepiej po

> prostu tankować częściej, jak masz mniej niż 1/4 zbiornika -

> zaczynaj się rozglądać za stacją i po problemie.

konstrukcja jest troszke inna wink.gif

chlodzenie paliwem jest bez dostepu powietrza czyli cisnieniowo (czy tam podcisnieniowo - jak kto woli) czyli jak zaciaga paliwo, przechodzi przez pompe to ja chlodzi

defacto pompa mogl by byc poza zbiornikiem i jej chlodzenie paliwem bylo by takie samo

Napisano

> konstrukcja jest troszke inna

> chlodzenie paliwem jest bez dostepu powietrza czyli cisnieniowo (czy

> tam podcisnieniowo - jak kto woli) czyli jak zaciaga paliwo,

> przechodzi przez pompe to ja chlodzi

> defacto pompa mogl by byc poza zbiornikiem i jej chlodzenie paliwem

> bylo by takie samo

Zgadza się ale pompa jest w całośi zanurzona w paliwie i ono też odbiera ciepło od pompy z zewnątrz... zresztą rób jak chcesz, Twoje auto.

Napisano

Hmmmmmmmmmmmmmm...................

jeśli rezerwa się zapali poprostu tankuj i po problemie .....

jeżdzilem na rezerwie rok czasu i raz się pomylilem w obliczeniach hehehhe .... rotfl.gif....... zabraklo wachy 200 m przed stacją , nawet jak zalalem (dopchalem ) pod korek już niezapalil , 24 H na parkingu i caleszczęście IThankYou.gif pompa się odpowietrzyla ( a juz mialem cieplo w portfelu iż sie spalila-zatarla ) ....

więc radze nieryzykować

do tej pory chodzi nonproblema 2 lata ....

Napisano

No wlasnie, ja myslalem ze mam czujnik do kitu.

U mnie dziala tak, ze rezerwa zapalala sie na trzech kreskach, wiec zrobilem sobie tak:

-wysuszylem do konca sick.gif

-rozebralem deske i wskazniki

-przesunalem wskazowke na zero grinser006.gif

- zalalem paliwkiem

Teraz zapala sie okolo 1 kreski:) biglaugh.gif

A na rezerwie jeszcze kilkanascie kilometrow sie zrobi.

Choc ostatnio nie tankuje w momencie jak sie juz konczy, zawsze jak kilka razy mi mignie rezerwa, wiec nie wiem ile jeszcze mozna przejechac.

A chcialem wymieniac potencjometr w pompie...170zl confused.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Zgadza się ale pompa jest w całośi zanurzona w paliwie i ono też

> odbiera ciepło od pompy z zewnątrz... zresztą rób jak chcesz,

> Twoje auto.

pompa jest smarowana paliwem a nie tam zaraz chlodzona juz sie zapali i samochod rozwali 270751858-jezyk.gif bez przesady paliwo ja smaruje zeby sie nie zatarla a nie tam zaraz zapalila czy jakos strasznie chlodzona jest bo w baku sa strasznie wysokie temp a szczegolnie w pompie 270751858-jezyk.gif jak by tak bylo to strach jezdzic takim samochodem bo nie wiadomo co sie moze stac.... paliwo ja smaruje a nie tam chlodzi przeciez tam nie ma wyskokich temp fakt ze jak by zabraklo paliwa i pochodzila by dluzej "na sucho" to moze lekko cieplejsza sie zrobic ale nie bedzie goraca....

Napisano

mk1 jak się skończy zupa to zapala bez problemu....

ale jak już zaczyna szarpać to trzeba dać spokój bo potem sie może zapowietrzyć, oczywiście pompa nie lubi takich akcji ale kiedyś jak miałem walnięty wskaźnik paliwa to ze 4 razy wyciągnąłem z baku ostatnie kropelki zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.