Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo pilna prośba o poradę - jakie auto kupić

Featured Replies

Napisano

Witam zlosnik.gif

poszukuję i to dość pilnie samochodu i mam niezły zgryz icon_rolleyes.gif generalnie zawsze mi się wydawało, że wystarczy trochę kasy i od razu wiedziałbym na co by ją przeznaczyć. generalnie hmm fajnie żeby było tak łatwo tongue.gif

dlatego zwracam się do Was, użytkowników wszelakich marek samochodowych o pomoc.

Mamy kwotę w okolicach 20-22 tysięcy złotych, może w ekstremalnych przypadkach być troszkę więcej, ale załóżmy 20-22 tysiące.

Pozostałe kryteria to:

- dzienny przebieg rzędu 120-150 km (trasa Bielsko - Katowice), więc duże prawdopodobieństwo, ze wybór padnie na diesla (łatwo obliczyć, że tygodniowo dystans pokonywany będzie w okolicach 600-700 km więc fajnie żeby autko paliło mało, ale przy tym było w miarę dynamiczne,

- fajne wyposażenie - elektryka, cd, klima itp.

-stosunkowo mały przebieg, choć wiem, że diesla się do takowych nie kupuje, więc i ciężko takiego używanego będzie znaleźć,

- stosunkowo mały silnik (okolice 1500 centymetrów sześciennych powinno wystarczyć) ze względu na małe spalanie i niskie koszta ubezpieczenia (wciąż zaliczam się do grupy wysokiego ryzyka, ze względu na wiek - 23 lata crazy.gif )

- rocznik od 2001 wzwyż

Dotychczas z moich poszukiwań wyłoniły się następujące typy:

- Renault Clio 1.5 dCi, przystępne ceny, duży wybór na rynku, fajny wygląd, fajne silniki, szczerze mówiąc jeden z najmocniejszych kandydatów, ale ma dwa jak na razie znane mi minusy - padające wtryski paliwa, oraz brak zamienników części - co za tym idzie wysokie ceny oryginalnych podzespołów no.gif

- Fiat Punto 1.3 MultiJet, w grę wchodziłby model Punto po faceliftingu, ale mało o tym samochodzie wiem,

- Toyota Yaris 1.4 D-4D, hmm wiadomo Yaris = niezawodność, ale odpycha mnie tutaj trochę jego wygląd icon_rolleyes.gif w sensie taki troche kobiecy, poza tym mały ...

- VW Polo 1.4 TDI, w sumie hmm niewiele o tym wiem, poza tym, że 22 tysiące to za mało na model z 4 okrągłymi przednimi światłami, więc tutaj zostaje tylko model z prostokątnymi światłami, nie wiem która to dokładnie wersja, ale wiem, że była na rynku przez krótki okres czasu, ale modele te są już troszke starsze, przez co i przebiegi będą większe

- Opel Corsa 1.3 CDTI, znów kobiecy, ale jakoś bardziej wyglądem do mnie przemawia, poza tym nic więcej o nim nie wiem oslabiony.gif

- Ford Fiesta 1.4 TDCI

Generalnie nic więcej mi nie przychodzi do głowy i nie mam pojęcia do któego modelu zawęzić poszukiwania, dlatego liczę na Waszą poradę

dodam tylko, że zależy mi na czasie, jak również rozważę wszelkie inne Wasze propozycję/opcje

Z góry dzięki za wszelkie porady bow.gif

Napisano

Jeżeli chodzi o silnik, polecam multijeta, czyli do wyboru Punto i Corsa.

Punto wypadnie korzystniej cenowo.

Co do przebiegu na 100kkm to dopiero dotarcie tego silnika palacz.gif

Edit

Zapomniałem dodać, że kryterium cenowe jest ograniczeniem, króte nie pozwoli spełnić Twoich wymogów 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o silnik, polecam multijeta, czyli do wyboru Punto i

> Corsa.

> Punto wypadnie korzystniej cenowo.

> Co do przebiegu na 100kkm to dopiero dotarcie tego silnika

a jak z trwałością silnika, wiem, że na plus na pewno tutaj przemawia łatwość i dostępność serwisu, chociaż nie wiem jak z częściami i ich cenami hmm.gif

czekam na dalsze opinie, gdyż szczerze mówiąc Punto nie był moim najmocniejszym kandydatem, ale może powinienem zmienić zdanie na jego temat icon_rolleyes.gif

Napisano

> a jak z trwałością silnika,

Fiatowskie diesle są bardzo ekonomiczne, trwałe i stosunkowo ciche.

Mój na przewie 180kkm, jeżdże na syntetyku, oleju nie bierze i nijakich problemów z silnikiem nie miałem.

> czekam na dalsze opinie, gdyż szczerze mówiąc Punto nie był moim

> najmocniejszym kandydatem,

Dlatego masz jeszcze Corsę 1,3

Tam też jest fiatowski Multijet waytogo.gif

Napisano

> a jak z trwałością silnika, wiem, że na plus na pewno tutaj przemawia

> łatwość i dostępność serwisu, chociaż nie wiem jak z częściami i

> ich cenami

> najmocniejszym kandydatem, ale może powinienem zmienić zdanie na

> jego temat

Mnie się bardzo podobają corsy C. Myślałem nawet czy by swojego Lanosa nie zamienić na taką. Tylko że mnie interesowały raczej silniki benzynowe, najbardziej 1.2 TWINPORT ECOTEC, tylko że ten już był w trochę nowszych wersjach. Co do diesla to nie wiem. Sam samochód ma opinię raczej bezawaryjnego, a według mnie jest w nim więcej miejsca niż w punto, zwłaszcza z tyłu, ale może się mylę.

Napisano

Kolega ma Renaulta Megane z tym 1.5. Co do silnika nie ma się czego czepiać jeszcze nigdy go nie zawiódł ale zawieszenie co chwila się sypie. Ja bym chyba Clio odpuścił. Do Fiatów nie mam przekonania więc też bym sobie odpuścił. Polo jeździłem w tej budzie właśnie co pisałeś (światła prostokątne) tylko że w benzynie - generalnie fajne autko. Yarisem śmigałem nawet z tym silnikiem D-4D i mi się podobało. Całkiem fajne i żwawe autko. Fakt wygląd może trochę damski ale jeżeli ci zależy na bezawaryjności to Toyota chyba jest najlepsza. Zawsze to Japończyk zlosnik.gif Jeszcze możesz poszukać coś z Seata np. Ibiza?

Napisano

Corsa C będzie dobrym wyborem waytogo.gif

Kolega jeździ, tyle że ma diesla 1,7 i bardzo chwali to auto ze

względu na niskie spalanie, dobrą dynamikę - autko jest dość młode więc się nie psuje...

Napisano
  • Autor

> Kolega ma Renaulta Megane z tym 1.5. Co do silnika nie ma się czego

> czepiać jeszcze nigdy go nie zawiódł ale zawieszenie co chwila

> się sypie. Ja bym chyba Clio odpuścił. Do Fiatów nie mam

> przekonania więc też bym sobie odpuścił. Polo jeździłem w tej

> budzie właśnie co pisałeś (światła prostokątne) tylko że w

> benzynie - generalnie fajne autko. Yarisem śmigałem nawet z tym

> silnikiem D-4D i mi się podobało. Całkiem fajne i żwawe autko.

> Fakt wygląd może trochę damski ale jeżeli ci zależy na

> bezawaryjności to Toyota chyba jest najlepsza. Zawsze to

> Japończyk Jeszcze możesz poszukać coś z Seata np. Ibiza?

no właśnie boję się jeszcze trochę trwałości "francuzów" choć moje opinie oparte są głównie na stereotypach, choć jak sam piszesz czasem dzieją się cyrki.

Yarisem z dieslem jechałem i naprawde fajne i dynamiczne autko, poza tym wygrywa w rankingach niezawodności w swojej klasiehmm.gif wciaz jednak nie mam przekonania do wygladu zewnętrznego i wnętrze - te elektryczne zegary troche mnie odpychają, choć muszę przyznać, że Twoja opinia dotycząca Yarisa, jest kolejna na plus dla Japończyka, gdyż to auto poleciło mi już pare osób...

jeszcze pytanie jak z serwisem, koszta, częstotliwość itp?

Napisano

> jeszcze pytanie jak z serwisem, koszta, częstotliwość itp?

Koszt standard + 100 (więcej oleju), serwis 15/30 kkm

Napisano

> - Fiat Punto 1.3 MultiJet, w grę wchodziłby model Punto po

> faceliftingu, ale mało o tym samochodzie wiem,

Punto jak to Punto - proste jak budowa cepa, śląska ekipa IKP większość napraw spokojnie jest w stanie sama zrobić zlosnik.gif

Co do silnika - jest pare boje_sie.gif z MJ w IKP, osoby, które je posiadają co prawda nie udzielają sie zbyt często, ale generalnie nie miały większych problemów z tymi silnikami, podobnie chyba jest z resztą jest w Pandach, gdzie te same silniki są montowane.

Wiadomo, jak przy każdym turbo dieslu, trzeba zwracać szczególną uwagę na turbine.

Co do jazdy - ponoć czuć trubodziure na dole przy ok 2 tys obr - ale sam nie miałem okazji jeździć ani Pandą ani Puntem z tym silnikiem.

Do tego auto ekonomiczne i silnik generalnie w sam raz do tego auta.

Ewentualnie mozesz szukać 8V - bardzo duży wybór - i założyć sekwencje LPG szybko Ci sie zwróci, 16V jest dość mało w FL, wiecej w mk2.

OT: Czyżbyś wracał z emigracji ?? zlosnik.gif

Napisano

> a jak z trwałością silnika, wiem, że na plus na pewno tutaj przemawia

> łatwość i dostępność serwisu, chociaż nie wiem jak z częściami i

> ich cenami

> najmocniejszym kandydatem, ale może powinienem zmienić zdanie na

> jego temat

Ceny we Fiatowskich Aso powalaja czasami na kolana takze nie bierz tego pod uwage.... pad.gif

Napisano

Ja bym kupił jakbym jeździł glownie sam

LUPO 1,4 TDI

ew. POLO TDI,

może być też właśnie Corsa -bardzo duzo tego jeździ i wlasnie przedstawiciele firm te corsy sobie upodobali i tluką kilometry niemilosiernie i daja rade te auta-dlatego warte sa zainteresowania.

Tylko zeby nie kupic skreconego po firmie z 500 000 na 70 000 km............ sick.gif

generalnie nie kupilbym auta w Polsce

jak jestes zdecydowany sprowadzic to zapraszam na priv.

Yaris też super auto-troche kobiece z wygladu-ale czarny na ladnych felach juz zupelnie inaczej wyglada.

wybralbym z tych

kupilbym ten co jest najmlodszy z najmniejszym przebiegiem i w najlepszej cenie.

Napisano

> Fiatowskie diesle są bardzo ekonomiczne, trwałe i stosunkowo ciche.

> Mój na przewie 180kkm, jeżdże na syntetyku, oleju nie bierze i

> nijakich problemów z silnikiem nie miałem.

> Dlatego masz jeszcze Corsę 1,3

> Tam też jest fiatowski Multijet

ale Ty masz 1.9 rozumiem ?

nie wiem czy ten 1.3 bedzie taki trwaly grinser006.gif

choc mam i nie narzekam

Napisano
  • Autor

a moze mi ktos jeszcze przyblizyc sprawe serwisowania diesla? w sensie wiadomo po zakupie nalezy wymienic plyny, klocki czasem tarcze, pasek rozrzadu ale co jeszcze? poza tym na co zwrocic uwage przy poszukiwaniu diesla? oraz jakie moga byc orientacyjne ceny czesci w tych modelach, chodzi mi o to zeby nie wywalic kokosow juz od samego poczatku jak sie np okaze ze wymiana paska rozrzadu do jakiegos tam modelu kosztuje xxx tysiecy screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Wiadomo, jak przy każdym turbo dieslu, trzeba zwracać szczególną

> uwagę na turbine.

no wlasnie a na co jeszcze? i jak taka turbine zbadac przed zakupem icon_rolleyes.gif

> Do tego auto ekonomiczne i silnik generalnie w sam raz do tego auta.

> Ewentualnie mozesz szukać 8V - bardzo duży wybór - i założyć

> sekwencje LPG szybko Ci sie zwróci,

gazu nigdy nie mam zamiaru zakladac, znam juz dwa przypadki zapalenia sie instalacji gazowej, co konczylo sie doszczetnym spaleniem samohodu...

16V jest dość mało w FL,

> wiecej w mk2.

a poza tym i pali wiecej, a dla mnie ekonomia w tym wypadku jest dosc istotna...

> OT: Czyżbyś wracał z emigracji ??

juz wrocilem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym kupił jakbym jeździł glownie sam

> LUPO 1,4 TDI

tez nad tym sie zastanawialem ale jest stosunkowo male autko, wiec przez to zostalo skreslone,

> ew. POLO TDI,

tez się sklaniam ku temu modelowi chociaz wciaz prawie nic o nim nie wiem icon_rolleyes.gif

> generalnie nie kupilbym auta w Polsce

> jak jestes zdecydowany sprowadzic to zapraszam na priv.

no a powiedz mi tylko czy w takiej cenie to jest okolice 20 tysiecy zlotych da sie cos sensownego sciagnac? a dwa ile trwa taki proces, to jest wyszukiwanie, sciaganie i zalatwianie formalnosci?

Napisano

> no wlasnie a na co jeszcze?

jakiś tekst co prawda dot mk1 , ale praktycznie tak samo można i do mk2/FL zastosować

> i jak taka turbine zbadac przed zakupem

nie wiem frown.gif na pewno nie brać, żadnych służbówek, democarów i wahałbym sie brać TD od kobiety, niby one mniej butują (oczywiście uogólniając) ale najczęściej nie wiedzą że turbince trzeba dać oddychnąc przed zgaszeniem silnika

> gazu nigdy nie mam zamiaru zakladac, znam juz dwa przypadki zapalenia

> sie instalacji gazowej, co konczylo sie doszczetnym spaleniem

> samohodu...

eee tam, też tak mówiłem zlosnik.gif

> a poza tym i pali wiecej, a dla mnie ekonomia w tym wypadku jest dosc

> istotna...

klekota dobrego bedzie ciezko kupić, ale spokojnie możesz 8V szukać, przede wszystkim olbrzymi wybór, jesli bedzie głównie w trasach używany, to i ekonomiczny zlosnik.gif

> juz wrocilem

jak ostatnio patrzyłem w miasto, to BB jeszcze nie było zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.