Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Upgrade funkcji wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałem się tylko pochwalić, że jestem bardzo zadowolony z nowego nabytku, a mianowicie z programowalnego przełącznika od Felicji. Kupiłem, włożyłem i działa. yay.gif Nareszcie przy spryskiwaniu wycieraczki nie jeżdżą po suchej szybie i mam regulację pracy czasowej. Dodatkowym atutem jest to że po spryskaniu szyby wycieraczki przejeżdżają najwyżej 2-3 razy, a nie latają bez sensu 5 albo 6. cool.gif

Kolejnym powodem do chwalenia się jest nowy przełącznik wycieraczek. Udało się zanabyć taki w bardzo dobrym stanie na allegro za jedyne 50zł. Co prawda był dedykowany do Astry II, ale pasuje bez zastrzeżeń (numer katalogowy takiego przełącznika jest ten sam dla Astry-F i Astry-G). cool.gif

Co jest ciekawe:

- mam sedana, ale nic nie szkodzi, mam teraz dostępne spryskiwanie szyby przedniej bez włączania wycieraczek icon_eek.gifbrawo.gif

- mam funkcję przełącznika chwilowego, czyli jak chcę machnąć wycieraczką raz, to nie muszę włączać na pracę przerywaną i od razu wyłączać, tylko mogę lekko podnieść dźwignię - wycieraczka włącza się jeszcze przed przed przełączeniem dźwigni, a sama dźwignia po puszczeniu od razu opada do pozycji wyłączonej. W Astrze-F też można uzyskać taki efekt, ale wymaga większej uwagi i wyczucia. Banał, a cieszy. cool.gif

- dostałem dodatkowe przyciski i przełącznik:

- R - planuję wykorzystać do włączania radia na postoju, czyli do wywoływania układu podtrzymania napięcia przy wyłączonej stacyjce (bez włożonego kluczyka). Układ tak jak gdzieś opisywałem będzie wyłączał sie po zamknięciu centralnego zamka.

- S - planuję podłączyć do sterowania LPG (włączanie i wyłączanie). Do tego kontrolka LPG na deskę i dedykowany przełącznik gazu nie potrzebny. cool.gif

- funkcja włączania wycieraczki tylnej - jako że nie mam takowej, wydaje mi się sensownym wykorzystanie tego położenia dźwigni do uruchamiania podgrzewania lusterek. cool.gif

A teraz fotki (sorki za jakość, ale robione z komórki, a było już ciemnawo):

(przed)

20070423_000.jpg

(porównanie pinów)

20070423_001.jpg

(po - tylko obudowa kolumny kierownicy nie założona)

20070423_002.jpg

(nowy przełącznik jest nieco grubszy, ale da się przyzwyczaić)

20070423_003.jpg

20070423_004.jpg

Napisano
  • Autor

> ile za taka manetke z felicji?

Manetka jest od Astry II.

Ceny manetki do Astry I na allegro Kup teraz 80 (używany) 100 zł (nowy) do 130 zł (dedykowany do sedana screwy.gif).

Ja kupiłem od Astry II hatchback za 50 zł w licytacji.

Od Felicji jest przekaźnik programowalny - koszt 35 zł + przesyłka pobraniowa = ok 50 zł.

Napisano

> ile za taka manetke z felicji?

ups...zmeczony po pracy...ni doczytałem

smile.gif

Napisano

jesli chodzi o ten programowany czas to wystarczy sam przekaznik, pasuje od VW, Audi i inne samochody maja chyba tez podobne, Ja mam od passata smile.gif Polecam bo to super sprawa, programuje sie dosyc osobliwie ale zakres bardzo duzy

Napisano

> Manetka jest od Astry II.

> Ceny manetki do Astry I na allegro Kup teraz 80 (używany) 100 zł

> (nowy) do 130 zł (dedykowany do sedana ).

> Ja kupiłem od Astry II hatchback za 50 zł w licytacji.

> Od Felicji jest przekaźnik programowalny - koszt 35 zł + przesyłka

> pobraniowa = ok 50 zł.

No widzisz nie odezwałeś się do mnie mial byś taką manetke ze hej wink.gif i to z dostawą do domu ;>

mam sporo manetek z przyciskami, z przyciskami i kółeczkami czyli oryginalny oplowy programator wycieraczek wink.gif Jak by ktoś chciał mam też pare kompletów tempomatów do astry F smile.gif Ale kompinuje tak zeby manetka pasowała też do astry G

Oto link do takiej manetki + przekaźnik tyle ze moja ma jeszcze przyciski R i S ;>

3099d0e194d5493emed.jpg

Napisano
  • Autor

> jesli chodzi o ten programowany czas to wystarczy sam przekaznik,

> pasuje od VW, Audi i inne samochody maja chyba tez podobne, Ja

> mam od passata Polecam bo to super sprawa, programuje sie dosyc

> osobliwie ale zakres bardzo duzy

Oczywiście, zapomniałem to napisać. Do obsługi przekaźnika z Felicji wystarczy oryginalny przełącznik.

Tak jak piszesz - pasują też od innych modeli grupy VW, ale czasem brakuje opóźniania wycieraczek przy spryskiwaniu, a tutaj był pewniak, dlatego ten kupiłem.

Napisano
  • Autor

> No widzisz nie odezwałeś się do mnie mial byś taką manetke ze hej i

> to z dostawą do domu ;mam sporo manetek z przyciskami, z

> przyciskami i kółeczkami czyli oryginalny oplowy programator

> wycieraczek Jak by ktoś chciał mam też pare kompletów

> tempomatów do astry F

No widzisz.. Taka strata... Zawsze zapominam żeby najpierw zapytać na kąciku... frown.gif

A czy tempomat będzie działał z silnikiem 1.6 X16SZ? Czy posiadasz też manetkę do kierunków do Astry-F z przyskami (I, R, O)? Jeśli tak, to proszę o szczegóły (ceny, itp). Ustawiam się pierwszy w kolejce. wink.gif

Abstrahuję teraz od zasadność posiadania tempomatu w Polsce i w takim silniku - po prostu lubię tego typu gadżety. zlosnik.gif

Napisano

> ale czasem

> brakuje opóźniania wycieraczek przy spryskiwaniu, a tutaj był

> pewniak, dlatego ten kupiłem.

Jak duże jest to opóźnienie u Ciebie? Też mam od Felicji (i zwykłą, oryginalną manetkę) i to opóźnienie jest jakieś 0,5 sekundy. Co prawda już wystarczy aby pierwszy "suw" nie byl na sucho ale chcialoby się więcej wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jak duże jest to opóźnienie u Ciebie? Też mam od Felicji (i zwykłą,

> oryginalną manetkę) i to opóźnienie jest jakieś 0,5 sekundy. Co

> prawda już wystarczy aby pierwszy "suw" nie byl na sucho ale

> chcialoby się więcej

No o tym zapomniałem napisać... Niestety też tak mam. Lepiej by było gdyby było ciut dłużej, bo teraz wystarcza na styk. W zasadzie bardziej chodziło mi o programowanie trybu czasowego, dlatego nie jest to dla mnie wielka wada.

Napisano

Mam taką manetke nawet u siebie zamontowan a;> Tempomat będzie działał chyba z każdym oplem a z astrą f będzie działał na 200% Dowód na zdjęciu smile.gif ale niestety jeszcze nie znalazłem czasu na podpięcie silniczka tempomatu.... jak by co 3292097 numer gg mój wink.gif

3.JPG

Napisano

> W zasadzie bardziej chodziło mi o programowanie trybu czasowego, dlatego

> nie jest to dla mnie wielka wada.

Tym samym kierowalem się prawie 3 lata temu kiedy pojawiłem się w sklepie z częściami do Skody zlosnik.gif Opóźnienie traktuję jako bonus zlosnik.gif Poza tym po wymianie pompki płyn leci natychmiast zanim wycieraczka pomysli, że czas przestać dłubać w nosie i brać się za robotę wink.gif I to bez zaworka zwrotnego na wężyku, który i tak nie spełniał swojej funkcji zlosnik.gif Od jakiegoś Fiata był.

Pozdroofka

Napisano

> Jak duże jest to opóźnienie u Ciebie? Też mam od Felicji (i zwykłą,

> oryginalną manetkę) i to opóźnienie jest jakieś 0,5 sekundy.

ja tez tak mam ale odkad zamontowalem sobie zaworek jednokierunkowy plyn leci po 0.1s tak na oko oczywiscie smile.gif ale praktycznie odrazu i nie ma problemu z sucha szyba. Ale ogolnie madre to jak sie dluzej psika to macha wycieraczkami dluzej brawo.gif

hehe lelek jak zawsze szybszy smile.gif

Napisano

> ja tez tak mam ale odkad zamontowalem sobie zaworek jednokierunkowy

> plyn leci po 0.1s tak na oko oczywiscie ale praktycznie odrazu

> i nie ma problemu z sucha szyba. Ale ogolnie madre to jak sie

> dluzej psika to macha wycieraczkami dluzej

Od jakiego auta ten zaworek?

> hehe lelek jak zawsze szybszy

grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Od jakiego auta ten zaworek?

pani w sklepie mowila ze od punto, wyglada jak literka Y jeden wlot i dwa wyloty idealnie pasuje zamiast trojnika dzielacego na dwie dysze

Napisano

> pani w sklepie mowila ze od punto, wyglada jak literka Y jeden wlot i

> dwa wyloty idealnie pasuje zamiast trojnika dzielacego na dwie

> dysze

To może jakiś działający Ci się trafił, bo ja miałem chyba od cieniasa ze 4 sztuki i żaden nie trzymał zlosnik.gif Wyglądał tak (zanim się pewnego dnia nie rozpadł sam z siebie i płyn zamiast na szybę leciał do wnetrza maski zlosnik.gif )

Marna fota:

278832565-zaw.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352482099471_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> To może jakiś działający Ci się trafił, bo ja miałem chyba od

> cieniasa ze 4 sztuki i żaden nie trzymał Wyglądał tak (zanim

> się pewnego dnia nie rozpadł sam z siebie i płyn zamiast na

> szybę leciał do wnetrza maski )

U mnie problem z "nietrzymaniem" pojawia sie jedynie jak jest mało (<1/3) płynu w zbiorniczku - to taka "kontrolka" że trzeba dolać. wink.gif

Napisano

> To może jakiś działający Ci się trafił

wyglada bardzo pozadnie chyba jest napis made in sweden, ma wrazenie ze jakby zwiekszyl cisnienie, bardziej sie rozpryskuje na szybie

Napisano

> ma wrazenie

> ze jakby zwiekszyl cisnienie, bardziej sie rozpryskuje na szybie

Bo ma mniejszy przekrój niż wężyk wink.gif Jak podlewasz ogródek to co robisz aby zwiększyć ciśnienie wypływającej z węża wody? Zaciskasz lekko wąż aby zmniejszyć przekrój wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Bo ma mniejszy przekrój niż wężyk Jak podlewasz ogródek to co robisz

posumowujac jestem bardzo zadowolony z tego zaworka, psika odrazu i nawet cisnienie wyzsze smile.gif

Napisano

> posumowujac jestem bardzo zadowolony z tego zaworka, psika odrazu i

> nawet cisnienie wyzsze

Żeby Ci nie zrobił dziury w szybie... grinser006.gif

P.S.

Wymień jeszcze pompkę, to zobaczysz co znaczy prawdziwe ciśnienie. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

mam taka od spryskiwaczy reflektorow nowka od Peugota 307 smile.gif moga szybe wybic

Napisano

> mam taka od spryskiwaczy reflektorow nowka od Peugota 307 moga szybe

> wybic

Pasuje do asterkowego zbiornika na płyn? spineyes.gif

Napisano

> Pasuje do asterkowego zbiornika na płyn?

teoretycznie tak, moze z mala przerobka, ma wieksza srednice wlotu i wylotu ok 8mm

Napisano

> ma wieksza srednice wlotu i

> wylotu ok 8mm

Miałem na mysli to czy pasuje do zagłębienia w zbiorniku. Tam nie ma miejsca na tolerancję. Kilka milimetrów szersza pompka i nie zamontujesz:

278832799-zbior.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352482101262_thumb.jpg

Napisano

chyba jest wiekszej srednicy, ale wszystko da sie zrobic, jutro zrobie fotke jak to wyglada

Napisano

;mam sporo manetek z przyciskami, z

> przyciskami i kółeczkami czyli oryginalny oplowy programator

> wycieraczek Jak by ktoś chciał mam też pare kompletów

> tempomatów do astry F Ale kompinuje tak zeby manetka pasowała

> też do astry G

> Oto link do takiej manetki + przekaźnik tyle ze moja ma jeszcze

> przyciski R i S ;

to ja się spytam:) czy patentował ktoś może założenie tempomatu do Astry G X16SZR?

EPC mówi że w tych motorach nie było a ja bym chciał wink.gif a programator wycieraczek też, ma ktoś link do jakichś dyskusji na ten temat lub do schematów jak połączyć? dzieki

brat

Napisano

> ;mam sporo manetek z przyciskami, z

> to ja się spytam:) czy patentował ktoś może założenie tempomatu do

> Astry G X16SZR?

widzialem ze tu ktos na forum montowal do astry F tempomat od omegi B, caly ten tempomat to poprostu serwo ktore ciagnia za linke od gazu kontrolujac pare innych parametrow, gdyby zrobic impulsator mozna by zamontowac nawet do malucha smile.gif

Napisano

Piszecie, że tempomat do każdej Astry F. A ja pytam do diesela też?

Napisano

> widzialem ze tu ktos na forum montowal do astry F tempomat od omegi

> B, caly ten tempomat to poprostu serwo ktore ciagnia za linke od

> gazu kontrolujac pare innych parametrow, gdyby zrobic impulsator

> mozna by zamontowac nawet do malucha

ok potrzebne są zatem: manetka kierunkowskazów, serwomechanizm z elektroniką, a podłączenia? do impulsów z licznika? co jeszcze?

brat

Napisano

> ;mam sporo manetek z przyciskami, z

> to ja się spytam:) czy patentował ktoś może założenie tempomatu do

> Astry G X16SZR?

> EPC mówi że w tych motorach nie było a ja bym chciał a programator

> wycieraczek też, ma ktoś link do jakichś dyskusji na ten temat

> lub do schematów jak połączyć? dzieki

> brat

Do mojego x16xel tez niema dedykowanego tempomatu ale ten co chce założyć działa napewno wink.gif Jedynie manetka kierunkowskazów będzie inna bo w epc manetka od astry f niby nie pasuje do astry g ale wystarczy zebym dorwał taką manetke od astry g i wszystko sie porówna smile.gif

ogólnie zeby działał tempomat potrzeba sygnału prendkości no i czujnik sprzęgła przy malualnej skrzyni reszta np czujnik stop to już jest w kazdym samochodzie smile.gif

Napisano

> ogólnie zeby działał tempomat potrzeba sygnału prendkości no i

> czujnik sprzęgła przy malualnej skrzyni reszta np czujnik stop

> to już jest w kazdym samochodzie

tak ale są inne z tempomatem i bez, w zwykłej wersji jest jeden tor pradowy a z tempomatem są dwa,więc chcąc to zrobić dobrze trzeba wymienić wyłączniki sprzęgła i stopu,

brat

Napisano
  • Autor

> tak ale są inne z tempomatem i bez, w zwykłej wersji jest jeden tor

> pradowy a z tempomatem są dwa,więc chcąc to zrobić dobrze trzeba

> wymienić wyłączniki sprzęgła i stopu,

Albo dać przekaźnik równoległy (ewentualnie inwerter jeżeli drugi tor działa "na odwrót"). Nie patrzyłem na schematy, więc mogę pisać bzdury, ale wydaje mi się, że wystarczy odpowiednio podłączyć sam przekaźnik i to niskoprądowy.

Napisano

> tak ale są inne z tempomatem i bez, w zwykłej wersji jest jeden tor

> pradowy a z tempomatem są dwa,więc chcąc to zrobić dobrze trzeba

> wymienić wyłączniki sprzęgła i stopu,

> brat

wyłącznika sprzęgła to niema wogóle w astrach nawet nie jest przewidziane takie coś ;p Co do czujnika stopu to sie nie zgadzam na 99% a jak zamontuje przetestuje moją teorie i powiem ze nie trzeba wymieniac czujnika stopu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wyłącznika sprzęgła to niema wogóle w astrach nawet nie jest

> przewidziane takie coś ;p Co do czujnika stopu to sie nie

> zgadzam na 99% a jak zamontuje przetestuje moją teorie i powiem

> ze nie trzeba wymieniac czujnika stopu

nie musisz , ja tam sobie zaglądam w epc i widzę

1 PRZEŁĄCZNIK, ŚWIATŁO STOPU, 2 KOŃCÓWEK (WYJĄWSZY STEROWANIE PRĘDKOŚCIĄ PODRÓŻY)

-W2999999

-W5999999

-W6999999

-W8999999

90504499 12 39 433

2 PRZEŁĄCZNIK, ŚWIATŁO STOPU, 2 KOŃCÓWEK (WYJĄWSZY STEROWANIE PRĘDKOŚCIĄ PODRÓŻY)

X2000001-

X5000001-

X6000001-

X8000001-

9132299 12 40 008

3 PRZEŁĄCZNIK, ŚWIATŁO STOPU, 4 KOŃCÓWEK (DLA STEROWANIA PRĘDKOŚCIĄ PODRÓŻY) HATCHBACK, SEDAN, KOMBI, DOSTAWCZY, MONOCAB F08, F35, F48, F69, F70, F75 90508804 12 40 701

Napisano

> wyłącznika sprzęgła to niema wogóle w astrach nawet nie jest

> przewidziane takie coś ;p Co do czujnika stopu to sie nie

> zgadzam na 99% a jak zamontuje przetestuje moją teorie i powiem

> ze nie trzeba wymieniac czujnika stopu

Nie trzeba wymieniac wink.gif

W astrach G jest inny wylacznik stopu dla tempomatu, z dodatkowym obwodem. W omegach B jest pojedynczy.

W obu przypadkach bedzie jednak dzialal zwykly, pojedynczy - sprawdzone wink.gif

Edit: Uscislenie: W omegach tez jest z dwoma parami zestykow ALE do tempomatu uzywana jest tylko "ta pierwsza", czyl ta sama co do swiatel stopu -> wiec ten wylacznik co jest standardowo wystarczy. Druga para zestykow uzywana jest jako sygnal sterujacy dla sterownika silnika, ale co ciekawe tylko w dieslu. W tym przypadku sygnal zwierany jest do masy.

Innymi slowy -> nie trzeba wymieniac czujnika;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.