Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR - Rozbebeszyłem, zaślepiłem, skręciłem :)

Featured Replies

Napisano

Wiem że temat ten jest jednym z najczęściej wałkowanych na forum ale i Ja chciałbym podzielić się swoim efektem prac.

Jako że zbliżał się długi weekend a nie planowałem żadnego wyjazdu (dalej niż do rodziny) wpadłem na genialny pomysł zaślepienie EGR'a w moim X16XEL. Już wcześniej robiłem podchody do tego zadania ale ciągle mi coś nie wychodziło. Tym razem się zaparłem i powiedziałem sobie że nie odpuszcze. Pierwsze podejście zrobiłem we wtorek. W planie było prócz zaślepienia EGR'a czyszczenie krokowca i przepustnicy. Niestety mój zapał szybko ostygł gdy okazało się że ktoś przykręcił mi DIS'a (nie pamiętam czy tak się to nazywa ale chodzi mi o moduł z cewkami) tak że złamałem na nim dwa torx'y T30 tuk.gif. Wkurzony skręciłem wszystko i dałem sobie spokój.... do czwartku sleeping_2.gif.

W czwartek zabrałem się do roboty o 10 rano. Olałem krokowca i przepustnicę i za cel obrałem tylko EGR'a (wtedy nie potrzebuję odkręcać DIS'a) Zdjałem listwę, poźniej kolektor i Eureka - widze EGR'a. Niech teraz każdy sobie uświadomi jedno - w X16XEL naprawdę ciężko się do tego cholerstwa dostać ... ale prawdziwa katorga jest wtedy gdy ma się sekwencyjny wtrysk gazu angryfire.gif WTEDY DOPIERO JEST CIASNO klnie.gif. Po 2h walk w końcu dostałem się do tego cholerstwa i je wykręciłem yay.gif (tylko dlatego że miałem dobrego Torx'a). Wyjałem - wyciałem blachę (1mm) . Dałem silikon i skręciłem wszystko do kupy. 4 razy sprawdziłem czy wszystkie wtyczki są na swoim miejscu i odapliłem... zaskoczył. Nic nie strzeliło. Chodził równo. boozing.gif

Wrażenia z jazdy? Faktycznie lepiej się zbiera , a dokładniej jak silnik się rozgrzeje zbiera się tak jak na zimnym/chłodnym waytogo.gif. U mnie był efekt taki że jak silnik się dobrze rozgrzał to się mulił. Teraz już tego nie ma. Chętniej wchodzi na obroty. Moja asterka miała i ma nadal problem z wkręcaniem się na obroty (ospale reaguje na gaz). Teraz jest lepiej. Szybciej reaguje. W sumie cała operacja ze skręceniem i sprzątaniem zajeła 4h. Może to dużo ale niech ktoś zobaczy ile u mnie jest napchane rurek i przewodów od sekwencji to zrozumie dlaczego tak długo.

Jeśli ktoś będzie chciał zaślepić EGR'a - służe pomocą . Nawet (w ramach wprawki) mogę to zrobić jeśli ktoś boi się zrobić to sam. Warunek - 20.GIF

PS. Sorki za brak zdjęć ale nie miałem ze sobą aparatu. Niedługo bedę robił tą samą operację na Viki B z tym silnikiem i sekwencją to obstrykam i pokaża (zwłaszcza tą diabelną sekwencję).

Napisano

> Wiem że temat ten jest jednym z najczęściej wałkowanych na forum ale

> i Ja chciałbym podzielić się swoim efektem prac.

> Jako że zbliżał się długi weekend a nie planowałem żadnego wyjazdu

> (dalej niż do rodziny) wpadłem na genialny pomysł zaślepienie

> EGR'a w moim X16XEL. Już wcześniej robiłem podchody do tego

> zadania ale ciągle mi coś nie wychodziło. Tym razem się zaparłem

> i powiedziałem sobie że nie odpuszcze. Pierwsze podejście

> zrobiłem we wtorek. W planie było prócz zaślepienia EGR'a

> czyszczenie krokowca i przepustnicy. Niestety mój zapał szybko

> ostygł gdy okazało się że ktoś przykręcił mi DIS'a (nie pamiętam

> czy tak się to nazywa ale chodzi mi o moduł z cewkami) tak że

> złamałem na nim dwa torx'y T30 . Wkurzony skręciłem wszystko i

> dałem sobie spokój.... do czwartku .

> W czwartek zabrałem się do roboty o 10 rano. Olałem krokowca i

> przepustnicę i za cel obrałem tylko EGR'a (wtedy nie potrzebuję

> odkręcać DIS'a) Zdjałem listwę, poźniej kolektor i Eureka -

> widze EGR'a. Niech teraz każdy sobie uświadomi jedno - w X16XEL

> naprawdę ciężko się do tego cholerstwa dostać ... ale prawdziwa

> katorga jest wtedy gdy ma się sekwencyjny wtrysk gazu WTEDY

> DOPIERO JEST CIASNO . Po 2h walk w końcu dostałem się do tego

> cholerstwa i je wykręciłem (tylko dlatego że miałem dobrego

> Torx'a). Wyjałem - wyciałem blachę (1mm) . Dałem silikon i

> skręciłem wszystko do kupy. 4 razy sprawdziłem czy wszystkie

> wtyczki są na swoim miejscu i odapliłem... zaskoczył. Nic nie

> strzeliło. Chodził równo.

> Wrażenia z jazdy? Faktycznie lepiej się zbiera , a dokładniej jak

> silnik się rozgrzeje zbiera się tak jak na zimnym/chłodnym . U

> mnie był efekt taki że jak silnik się dobrze rozgrzał to się

> mulił. Teraz już tego nie ma. Chętniej wchodzi na obroty. Moja

> asterka miała i ma nadal problem z wkręcaniem się na obroty

> (ospale reaguje na gaz). Teraz jest lepiej. Szybciej reaguje. W

> sumie cała operacja ze skręceniem i sprzątaniem zajeła 4h. Może

> to dużo ale niech ktoś zobaczy ile u mnie jest napchane rurek i

> przewodów od sekwencji to zrozumie dlaczego tak długo.

> Jeśli ktoś będzie chciał zaślepić EGR'a - służe pomocą . Nawet (w

> ramach wprawki) mogę to zrobić jeśli ktoś boi się zrobić to sam.

> Warunek -

> PS. Sorki za brak zdjęć ale nie miałem ze sobą aparatu. Niedługo bedę

> robił tą samą operację na Viki B z tym silnikiem i sekwencją to

> obstrykam i pokaża (zwłaszcza tą diabelną sekwencję).

gupio sie zapytam, a co to daje ? : P

Napisano

ja tez jestem po naprawie EGR- tzn wymienilem na nowy- kosztowalo mnie to 300PLN, ale patrząc na kulturę pracy silnika teraz i przedtem powoli zapominam o tej kwocie.

Ppo wymianie auto jest dużo bardziej dynamiczne i ładnie równo pracuje

Napisano
  • Autor

co to daje? Napisałem w poście.

A co do wymiany... ja też miałem tego EGR'a wymienionego - wcześniej miałem zaślepionego starego/zepsutego i efektu nie było (zaślepienie robił mi wtedy mechanik). Jak wsadziłem nowy i dopiero wtedy zaślepiłem to POCZUŁEM różnicę.

Napisano

4 h to rzczywiście długo

też mam x16xel z sekwencyjnym gazem i wykręcam egr w 5 minut

egr narazie mam zaślepiony,ale zamierzam wymienić na nowy, bo denerwuje mnie świecący się check

Napisano

> 4 h to rzczywiście długo

> też mam x16xel z sekwencyjnym gazem i wykręcam egr w 5 minut

Ale u Ciebie podejrzewam ze jest w innym lepiej dostepnym miejscu wink.gif dlatego demontaz zajmuje chwile

Napisano

> co to daje? Napisałem w poście.

> A co do wymiany... ja też miałem tego EGR'a wymienionego - wcześniej

> miałem zaślepionego starego/zepsutego i efektu nie było

> (zaślepienie robił mi wtedy mechanik). Jak wsadziłem nowy i

> dopiero wtedy zaślepiłem to POCZUŁEM różnicę.

Ja też zaślepiałem kilka dni temu. Trochę roboty było, zwłaszcza że pierwszy raz go odkręcałem (szczęśliwie nie mam sekwencyjnego wtrysku gazu).

Czyli mówisz, że zaślepienie nówki EGR-a daje efekt w postaci większej mocy?? Myślałem, że nie powinno być różnicy.

A jak z kontrolką Check Engine teraz? U mnie wyskakuje błąd 0400 - Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR frown.gif

Napisano

dobra robota ok.gif, ale co do jednego sie nie zgodze z toba, zakładam sie o wszytsko ze w ciagu 30 minut EGR-a wyciagam na zwenatrz , naet jesli masz sekwencje gazu 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> dobra robota , ale co do jednego sie nie zgodze z toba, zakładam sie

> o wszytsko ze w ciagu 30 minut EGR-a wyciagam na zwenatrz , naet

> jesli masz sekwencje gazu

> pozdro

Heh.. wątpię ale tylko krowa nie zmienia zdania smile.gif Może masz jakiś lepszy sposób niż odkręcanie listwy i kolektora.

Co do wyciągania EGR'a w 5 minut to może w G jest inaczej umiejscowiony niż w F bo inaczej trudno Ci będzie to zrobić.

Zresztą zaraz się przejdę na parking i zrobię fotkę jak to u mnie wygląda.

Napisano

> Heh.. wątpię ale tylko krowa nie zmienia zdania Może masz jakiś

> lepszy sposób niż odkręcanie listwy i kolektora.

> Co do wyciągania EGR'a w 5 minut to może w G jest inaczej

> umiejscowiony niż w F bo inaczej trudno Ci będzie to zrobić.

> Zresztą zaraz się przejdę na parking i zrobię fotkę jak to u mnie

> wygląda.

Szkoda Twojej drogi wink.gif

Fotka wklejona kiedys przez kol. 51cent

278808302-ogr.JPG

Napisano

Witam.

Przepraszam że zapytam ale co ma instalka sekwencyjna w astrze F z silnikiem x16xel a wykrecenie EGRa?

Może ktos mi to wytłumaczy.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Przepraszam że zapytam ale co ma instalka sekwencyjna w astrze F z

> silnikiem x16xel a wykrecenie EGRa?

> Może ktos mi to wytłumaczy.

> Pozdro

Ano to ze u mnie reduktor od gazu np. znajduje sie tuz pod zbiornikiem z plynem do szyb - od nieg oleca rurki wlasnie miedzy przegroda silnik/kabina a kolektorem. Dalej, do kolektora przymocowany jest jakis patent od gazu (chyba rozdzielacz jakis - nie znam sie za dobrze). Dalej jest kupa kabli od tej sekwencji ktora nie wiem do czego jest.

Co do tamtej fotki 51cent - tu widac faktycznie piekny dostep... a u mnie to wyglada z kabelkami i rurakmi troche gorzej.

1 i 2 zdjecie niestety mi nie wyszly:

1.jpg

2.jpg

Na tym widac to ustrojstwo od gazu (i rurki pod spodem ktorych juz na zdjeciu nie widac)

3.jpg

A to tak ogolnie:

4.jpg

5.jpg

Tak na marginesie - wiem ze zajelo mi to dosc dlugo. Robilem to tak naprawde po raz pierwszy i nic nie chcialem sobie sknocic. Teraz wiedzac juz co,gdzie,jak jestem to w stanie zrobić w 1,5h od otworzenia do zamkniecia maski (tak sądze 893goodvibes.gif)

Napisano

spoko , spoko cały czas mi chodzi o F-kę. a w niej wystarczy odkręcic odme i wtedy EGR mamy juz praktycznie na wierzchu grinser006.gif

Napisano

> Ano to ze u mnie reduktor od gazu np. znajduje sie tuz pod

> zbiornikiem z plynem do szyb - od nieg oleca rurki wlasnie [...]

No to gazownik sie nie popisal bo myslal tylko jak to wszystko upchac pod maska i ile $ skasowac za robote. Jak sie cos robi to tez trzeba miec wyobraznie i przewidziec ze czasem cos sie moze w aucie zepsuc i bedzie trzeba sie do tego czegos dostac.

Napisano

> spoko , spoko cały czas mi chodzi o F-kę.

Taaaa... Bo my tu o G i o H rozmawiamy...

Napisano

Witam.

Przy takim rozmieszczeniu bebechów z gazu faktycznie masz problem z wykręceniem EGRa frown.gif.

Szkoda że gazior się nie popisał.......

Pozdro

Napisano
  • Autor

Z tym gazem to wogóle u mnie niewypał.. ciągle jakieś problemy.angryfire.gif

Ale wracając do tematu: u szwagra w Viki tez jest od tego samego gazownika instalka, wiec bede znow sie bawil, ale teraz bogatszy w doświadczenia sądze ze skrócę ten czas do 1,5-2h smile.gif

I jeszcze cos: ktos napisal ze "niewiedzial ze zaslepienie EGR'a zwieksza moc" - bo nie zwieksza. Napisalem ze jest mniej mulasty przy rozgrzanym silniku. U mnie jak silnik jest chlodny (to tez oczywiscie zasluga lepszej szczelnosci i gestszego oleju) chodzi calkiem calkiem, ale jak sie rozgrzal to byla tragedia. Teraz jest lepiej - jak jest cieply juz nie dostaje takiej zadyszki. Mimo to nadal cos jest nie tak z tym silnikiem. Nawet moj stary stwierdzil ze ma dziwny dzwiek - niemal jakby mial przestawiony zaplon.

W tym miesiacu jade na hamownie - albo potwierdzi moje podejrzenia ze cos jest nie tak, albo wyjdzie ze mam za duze oczekiwania wzgledem tego auta wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.