Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty w silniku 1.2 z 2001 (EOBD) - long

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jak pamiętacie, mam Mareę 1.6 2000, której świeci lampka oleju na wolnych obrotach. Auto jeszcze w warsztacie. Wyeliminowane przyczyny to: pompa oleju, olej i filtr, czujnik oleju, stan panewek (silnik jak nowy). Najprawdopodobniej to zaślepki olejowe, będę wiedział w poniedziałek, to dam znać.

Ale główny wątek nie o tym: kupiłem żonie Brave 2001 1.2. Autko bardzo fajne i super utrzymane od 1 właściciela (75kkm). I byłem już nim na weekendzie we Włoszech. Auto po standardowych wymianach płynów, filtrów i rozrządu. I jakie mam dziwne objawy:

1. Po dodaniu gazu na postoju silnik ładnie wchodzi na obroty i obroty stabilnie schodzą ro 750 (katalogowe w tym silniku). Ale podczas jazdy po wysprzęgleniu obroty spadają do 600 i podnoszą się na 750. Jest to o tyle denerwujące, że mam czasami wrażanie, że zgaśnie. Nic się nie świeci, nie mruga, czyli dałem spokój, myśląc TTTM.

2. Pojechałem do Włoch i wjechałem na 2000m n.p.m. i silnik przy wysprzęglaniu zgasł! Zaświeciła się lampka wtrysku i już nie zgasła (a gasł na tej wysokości przy każdym daniu na luz podczas jazdy), aż zjechałem niżej (powiedzmy 400 m n.p.m.) Odpiołem akulumulator na 10min i lampka zgasła. Od tej pory już się nie zapaliła, tylko oczywiścei nadal są objawy w pkt 1.

Moje wnioski: ponieważ ten silnik ma elektroniczną przepustnicę, to coś się dzieje z jakimś czujnkiem mierzącym ilośc doprowadzanego powietrza (a dokładnie mówiąc ciśnienie). Jak było wysoko n.p.m. to ciśnienie niższe i za mało powietrza i zgasł. Na nizinie auto jakoś sobie radzi. Czy macie jakiś pomysł, jaka przyczyna? W książce znalazłem czujnik ciśnienia bezwzględnego i temp. powietrza na przepustnicy. Może to to? Wymieniał już moze ktoś takie cuś?

Pozdro

Superbravo

PS> Silnik 1.2 jest naprawdę super! Cichutki, aksamitny i na powietrze, nie na paliwo. W porównaniu do 1.6 do zupełnie inna epoka. Tyle tylko, że 1.6 ma zdecydowanie więcej poweru, bez porównania.

Napisano

a co za problem sprawdzić ten czujnik czy w ogóle pokazuje prawdę?

Napisano
  • Autor

> a co za problem sprawdzić ten czujnik czy w ogóle pokazuje prawdę?

Z powodu głupich objawów (działa nie działa) staram się najpierw dojść rozumowo cool.gif, bo jak pojadę do ASO na kompa to mnie zeżrą 100zł, a pewnie niewiele wyjdzie, bo na postoju wydaje się, że jest OK. Czy moje rozumowanie z tym ciśnieniem jest słuszne? confused.gif

Napisano

zawsze mozesz odłączyć ten czujnik i sprawdzić jak będzie zachowywał sie na wartosciach domyślnych

Napisano

> zawsze mozesz odłączyć ten czujnik i sprawdzić jak będzie zachowywał

> sie na wartosciach domyślnych

I widzę że na te dolegliwości w tych silniczkach nie ma mocnych

Pozdrawiam i będe obserwował to forum może ktoś wykryje coś

konkrenego, a nie tylko czyszczenie i odłanczanie akumlatora.

Napisano

Witam, mam identyczne objawy tylko ze one potem same ustępują by za jakiś czas powrocić.U mechanirów odrazu chcą wymieniać silniczek krokowy pomimo ze komp nie pokazuje zadnych błędów.Ostatnio mechanik zwrócil uwagę na ten czujnik o którym piszesz i wymienil go , jeżdżę już półtora tygodnia i jest ok ale to jeszcze nie koniecznie musi być dobrze ponieważ niekiedy po czyszczeniu przepustnicy było dobrze przez półtora miesiąca.Narazie jeżdżę i obserwuę.

Napisano

> zawsze mozesz odłączyć ten czujnik i sprawdzić jak będzie zachowywał

> sie na wartosciach domyślnych

W moim przypadku odłączenie czujnika powoduje zgaśniecie silnika, czy tak ma być?

Napisano

> W moim przypadku odłączenie czujnika powoduje zgaśniecie silnika, czy

> tak ma być?

no i bez komputera nic się nie zrobi...

to nie polonez... tutaj nie wystarczy przedmuchać dyszy w gaźniku...

Napisano

> I widzę że na te dolegliwości w tych silniczkach nie ma mocnych

> Pozdrawiam i będe obserwował to forum może ktoś wykryje coś

> konkrenego, a nie tylko czyszczenie i odłanczanie akumlatora.

a co ma do tego odłączenie akumulatora?

do tego trzeba komputer serwisowy i znajomość budowy przepustnicy... mechanizmy sie zuzywają a przepustnica posiada regulację w postaci srubki, którą kiedys bawił się duke...

Napisano

> I widzę że na te dolegliwości w tych silniczkach nie ma mocnych

waytogo.gifhehe.gif

też to mam i poprostu olałem, nie patrzę na obrotomierz jak wciskam sprzegło, po co się denerwować hehe.gif choć przyznam, że na dystansie 10kkm zgasł tak dwa razy.

Napisano

a powiedz czy w ogóle programowałeś przepustnice?

albo sptóbuj

1. zapłon ON

2.policz do 45

3. zapłon off

to jest procedura bez pomocy examinera

Napisano

podobny objaw tzn. przy wysprzęglaniu jak spadał z obrotów i gasł miałem jak miałem uszkodzony czujnik faz....

Napisano

> podobny objaw tzn. przy wysprzęglaniu jak spadał z obrotów i gasł

> miałem jak miałem uszkodzony czujnik faz....

Ale za kazdym razem Ci spadal z obrotow czy tylko czasem ? Wywalilo czujnik na kompie czy nie ?

Napisano

mam to samo, a dziś to juz przeszedł samego siebie i na środku ronda zgasł...

ktoś wie ile taki czujnik orientacyjnie kosztuje (załącznik)?

-----------

..:1,2:....:99':..

post-82150-14352482418847_thumb.gif

Napisano

> Ale za kazdym razem Ci spadal z obrotow czy tylko czasem ?

czasem gasł jak spadał z obrotów np. jak zmieniałem biegi

> Wywalilo

> czujnik na kompie czy nie ?

tak, błąd czujnika pokazywał się na kompie dopiero po zapaleniu

Napisano

> mam to samo, a dziś to juz przeszedł samego siebie i na środku ronda

> zgasł...

> ktoś wie ile taki czujnik orientacyjnie kosztuje (załącznik)?

> -----------

> ..:1,2:....:99':.. czujnik temperatury i ciśnienia powietrza w kolektorze ssącym 2 lata temu w carserwisie 460 zł

Napisano

> > ..:1,2:....:99':.. czujnik temperatury i ciśnienia powietrza w

> kolektorze ssącym 2 lata temu w carserwisie 460 zł

o kurcze... shocked.gif

Napisano

spróbuj w auto sam w łodzi powinno być sporo taniej,wydawało mi się że za około 200zł one stoją,460 to ja krokowy taniej kupiłem, a tak przy okazji ile wam 1,2 palą oleju? mi na 1tys setkę bierze

Napisano

>a tak przy okazji ile wam 1,2 palą oleju? mi na 1tys setkę bierze

odpukać - od ostatniej wymiany nie dolewałem i ciągle jest w środku skali (123kkm)

Napisano
  • Autor

> a powiedz czy w ogóle programowałeś przepustnice?

> albo sptóbuj

> 1. zapłon ON

> 2.policz do 45

> 3. zapłon off

> to jest procedura bez pomocy examinera

Nie programowałem, po co miałbym to robić? Po odłączeniu akumulatora?

A co mam robić w czasie liczenia do 45? Naciskać pedał gazu czy nic nie dotykać?

Napisano

> spróbuj w auto sam w łodzi powinno być sporo taniej,wydawało mi się

> że za około 200zł one stoją,460 to ja krokowy taniej kupiłem, a

> tak przy okazji ile wam 1,2 palą oleju? mi na 1tys setkę bierze

Ja jeżdżę od wymiany do wymiany bez dolewki

Napisano
  • Autor

Widzę, że nie jestem osamotniony, więc może jakoś damy radę. Problem, że tego się nie zdiagnozować examinerem, dopóki nie zgaśnie na dobre i się nie zaświeci lampka układu wtrsykowego.

Wydaje mi się, że jak obroty spadają, a nic się nie świeci, to pomiary są w ramach błędu i komp nie wywala żadnych problemów.

W moim przypadku aby się lampka zapaliła, to potrzebowałbym górkę tak mniej więcej 2000m npm. Więc chyba nie da rady smile.gif

W poniedziałek dowiem się, ile kosztuje ten czujnik.

A czy wy macie też taki objaw, że na postoju jest ok (obroty stabilnie spadają do 750-800)? A spadają niżej tylko w czasie poruszania się auta?

Jeśli auto mi zgasło na dużej wysokości, to oznacza, że ciśnienie było za niskie (a dokładnie, czujnik nie podał kompowi, żeby bardziej otworzył przepustnicę, bo mało tlenu i go zaleje). . Jeśli ten sam mechanizm zachodzi podczas jazdy, to znaczy, że czujnik na stałe podaje zbyt dużo tlenu, komp zamyka przepustnice i dopiero pewnie koryguje jak mu obroty spadną.

Ten czujnik to swoją drogą musi być jakaś membranka, która porusza potencjometrem, więc może chodzi o zbyt dużą (po iluś kkm) bezwładność membranki i taki mamy efekt, że czujnik działa za wolno, ewent. niedokładnie?

Temperaturę powietrza bym wykluczył.

Pozdro!

Napisano

> odpukać - od ostatniej wymiany nie dolewałem i ciągle jest w środku

> skali (123kkm)

ja mam wg. licznika 102tys,teraz byłem w górach i trochę go kręciłem i setke wziął ale w mieście bierze podobnie,może troszkę mniej, poprzednio miałem uno 1,0 i można powiedzieć że nie brało nic

Napisano

> Nie programowałem, po co miałbym to robić? Po odłączeniu akumulatora?

a po co dołączałeś akumulator?

> A co mam robić w czasie liczenia do 45?

liczyć do 45

Napisano
  • Autor

Odłączałem akuś bo mi się lapmka wtrysku cały czas paliła, a byłem 1500km od domu i jakoś by mnie stresowało, żeby tak jechać smile.gif, więc wolałem skasować błąd. Choć teraz chętnie bym ten błąd znowu "zrobił", zeby pojechać na examiner.

Napisano

> Odłączałem akuś bo mi się lapmka wtrysku cały czas paliła, a byłem

> 1500km od domu i jakoś by mnie stresowało, żeby tak jechać ,

> więc wolałem skasować błąd. Choć teraz chętnie bym ten błąd

> znowu "zrobił", zeby pojechać na examiner.

może być ciągle zapisany w pamięci

Napisano

> Aha, no faktycznie może...

teraz możesz uzpełnić profil

Napisano

> Widzę, że nie jestem osamotniony, więc może jakoś damy radę. Problem,

> że tego się nie zdiagnozować examinerem, dopóki nie zgaśnie na

> dobre i się nie zaświeci lampka układu wtrsykowego.

U mnie sie kurde wlasnie tak nie stalo.

> A czy wy macie też taki objaw, że na postoju jest ok (obroty

> stabilnie spadają do 750-800)? A spadają niżej tylko w czasie

> poruszania się auta?

Tak. I to nie za kazdym razem. Zdaza sie tez tak ze spadaja gwaltowniej w przypadku wrzucenia na luz w trakcie ostrzejszego hamowania.

W 1.6 po FL czujnik cisnienia w kolektorze jest połączony z czujnikiem temperatury - tako rzeczą manuale. Wydaje mi się więc że nie ma co wykluczać temperatury smile.gif.

Jestem bardzo ciekaw efektów Twoich działań. Może pozwoli

to rozwiązać także mój problem.

Napisano

> mam to samo, a dziś to juz przeszedł samego siebie i na środku ronda

> zgasł...

> ktoś wie ile taki czujnik orientacyjnie kosztuje (załącznik)?

> -----------

> ..:1,2:....:99':..

Chodzi ci o czujnik ciśnienia bezwzględnego na kolektorze? To badziewie bosch produkuje i nie ma zamienników, a drogie to... Dwa lata temu, śpiewali mi 520 zł, udało mi się znaleźć za 430. Czasami zdarza się, że mam problem z odpaleniem, to wystarczy postukać po czujniku i zapal bez problemu. Zdarza mi się to raz w miesiącu, wystarczy delikatny niuton po obudowie czujnika.

Napisano
  • Autor

Jeszcze się przypomnę z problemem obrotów. Może ktoś ma jakieś sugestie?

Czujnik ciśnienia bezwzględnego kosztuje 200zeta w KNS Katowice (ul. Józefowska), ale czy to na pewno to? confused.gif

O Marei 1.6 (wersja złom) w innym wątku.

Pozdro

Napisano

> Czujnik ciśnienia bezwzględnego kosztuje 200zeta w KNS Katowice (ul.

> Józefowska), ale czy to na pewno to?

W tym caly problem ze jezeli nie padnie calkowicie to trudno definitywnie to stwierdzic.W moim przypadku po podmianie czujnika objawy zniknely ale jak pisalem bywalo tak ze same znikaly.U mnie byl tez problem z porannym odpaleniem czsami trzeba bylo dluzej krecic teraz jest dobrze.Najlepiej gdybys znalazł kogos kto mial by czujnik na podmiane, moze ktorys z kacikowiczów w twojej okolicy byl by łaskaw ?Pozdrawiam i daj znac ja sie cos wyjaśni.

Napisano
  • Autor

> W tym caly problem ze jezeli nie padnie calkowicie to trudno

> definitywnie to stwierdzic.W moim przypadku po podmianie

> czujnika objawy zniknely ale jak pisalem bywalo tak ze same

> znikaly.U mnie byl tez problem z porannym odpaleniem czsami

> trzeba bylo dluzej krecic teraz jest dobrze.Najlepiej gdybys

> znalazł kogos kto mial by czujnik na podmiane, moze ktorys z

> kacikowiczów w twojej okolicy byl by łaskaw ?Pozdrawiam i daj

> znac ja sie cos wyjaśni.

A to jest myśl! Mam drugą brave 1.2 w rodzinie, ale z 2000 roku, czyli starszy silnik (ten z normalną linką gazu). Ale spróbiwać nie zaszkodzi, może akurat czujnik jets taki sam.

Pozdro

Napisano

> A to jest myśl! Mam drugą brave 1.2 w rodzinie, ale z 2000 roku,

> czyli starszy silnik (ten z normalną linką gazu). Ale spróbiwać

> nie zaszkodzi, może akurat czujnik jets taki sam.

> Pozdro

Czujnik prawdopodobnie jest taki sam tylko jak komp zlapal błąd to moze to nic nie dać.Kiedyś tak mialem mechanik odpiąl czujnik i nie wykasowal blędu byl problem z odpaleniem na cieplym silniku, ale warto próbować ponieważ można zaoszczędzć sobie nerów ,kasy i czasu.Zyczę powodzenia,

Napisano

tez jeszcze się przypomnę,

byłem w ASO, pan powiedział że czasem tak się dzieje (znaczy zna problem) i że w pierwszej kolejności serwują czyszczenie przepustnicy (140pln). Następnie jak nie zadziała poleca szukanie dalej.

podpięcie pod komp 75 - tutaj stwierdził że to raczej nic nie wykryje.

ze swojej strony mogę dodać że silnik nie schodził poniżej 700obr na paliwie shella 100oknanow.

Napisano

Następnie jak nie zadziała poleca

> szukanie dalej.

Naczym to szukanie ma polegac ? bo jak do tej pory to chcą wymieniac po kolei podzespoly a ja mam za to placić bezwagledu czy po wymianie podzespołu problem jest rozwiązany czy nie i tłumazcą że taka jest procedura.Dlatego uważam że cenna jest wymiana doświadczeń w walce z obrotami.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.