Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka instalacja LPG do punto 2FL

Featured Replies

Napisano

Witam. Bardzo proszę o informacje dotyczące montażu instalacji LPG do kropka 1,2 8v z EOBD. Interesuje mnie czy musi to być instalacja sekwencyjna, czy może mieszalnikowa ( plastykowy kolektor) i opinie na temat ich eksploatacji oraz kosztów montażu i ewentualnie gdzie Słyszałem opinie że do tego modelu to musi być sekwencja ,ponieważ użytkując zwykłą instalacje może dojść do wybuchu i zniszczenia kolektora dolotowego. W związku z tym że jestem zmuszony pokonywać więcej kilometrów ( a ceny wachy nieustannie rosną) bardzo proszę o pomoc

Napisano

WItam! Tylko sekwencja. A reszte napiszą ci inni co śmigają na LPG.

Napisano

> WItam! Tylko sekwencja. A reszte napiszą ci inni co śmigają na LPG.

Pytanie ile kosztuje taka instalka ?

Jak dużo śmigasz to i owszem może się opłaca, ja zrezygnowałem. Mi ostatnio na trasie spalił 4,6 l/100 KM a z tego co wiem to latem będzie podwyżka akcyzy na LPG

Napisano

> Witam. Bardzo proszę o informacje dotyczące montażu instalacji LPG do

> kropka 1,2 8v z EOBD. Interesuje mnie czy musi to być instalacja

> sekwencyjna, czy może mieszalnikowa ( plastykowy kolektor) i

> opinie na temat ich eksploatacji oraz kosztów montażu i

> ewentualnie gdzie Słyszałem opinie że do tego modelu to musi

> być sekwencja ,ponieważ użytkując zwykłą instalacje może dojść

> do wybuchu i zniszczenia kolektora dolotowego.

1.2 v8 po pierwsze kolektor jest krotki i w miare mocny - wiec jego rozerwanie to musial by byc jakis mega strzal

po drugie jezeli nawet juz to koszt zakupu jest tani

jezeli jestes z zabek spod wawy to polecam zaklad z radzymina kolo cmentarza

Napisano

> a z tego co wiem to latem

> będzie podwyżka akcyzy na LPG

miala podrozec rok i dwa i trzy.... lata temu

nie chce rozpoczynac tu kolejnej wojny ale na gazie i tak bedzie sie zawsze oplacalo jezdzic i juz

Napisano

z tego co wiem to latem

> będzie podwyżka akcyzy na LPG

To źle wiesz. Ministerstwo Finansów bezterminowo zawiesiło prace nad rozporzadzeniem. Nie będzie podwyzki akcyzy na gaz.

Napisano

mój kropek z identycznym silnikiem śmiga bez problemu na sequent 24 smile.gif także polecam ta instalacje claps.gif moc jak na benzynce a jak chcesz wiedzieć jakie spalanie po zagazowaniu swojego samochodu byś miał to zobacz mój podpis palacz.gif

Napisano

> z tego co wiem to latem

> To źle wiesz. Ministerstwo Finansów bezterminowo zawiesiło prace nad

> rozporzadzeniem. Nie będzie podwyzki akcyzy na gaz.

yay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gif

niech żyje LPG rotfl.gif

Napisano

słyszałem podobnie jeśli chodzi podwyżkę to po prostu ma jej nie być zlosnik.gif

Jeśli chodzi o instalkę do mk2 to tylko sekwencja

Sam w zeszłym tygodniu instalowałem sekwencje do mojego i czarnego kropka zapłaciłem 2300zł wiec czy instalować inny gaz np II gen. nawet nie ma sie nad czym zastanawiać którą wybrać jeśli jest plastikowy kolektor a sekwencja zeszła do takiej ceny cfaniaczek.gif

Trzy lata temu instalowałem gaz do peugeota 306 - tam też jest plastikowy kolektor i trzeba było dorabiać metalowy kolektor i koszt instalacji 1200 + 600 za kolektor wyszło 1800zł

A na sekwencji samochodzik chodzi po prostu tak jak na benzynie tylko koszt przejechania 100km jest o połowę mniejszy niż na benzynie

wiec jeśli LPG to sekwencja smile.gif

Napisano

moze byc i mieszalnikowa , ja mam taka - ale z sekwencja mniej problemow

ja bym sekw brał

Napisano

zakładałem miesiąc temu i też dumałem tak jak ty:

Wybrałem sekwencje bo:

- mało który zakład chce montować jeszcze II gen

- jak już sie zgodzą, choć nie zalecają, to koszt II gen to ok 1800 zł + 2 emulatory sondy lampba po ok 100 zł i wychodzi 2 tys.

- w tym moim przypadku koszt sekwencji wyszedł 2650 wiec w cenie nie zostaje duża różnica a sama instalka jest w zasadzie mniej problemowa

Napisano

podwyżka będzie na 100% miała już być na wiosnę, ale odłożona została na lato z czegoś trzeba wybudować drogi i stadiony ;-) a benzyna jest już u tak droższa niż w na zachodzie :-(

Napisano

> Witam. Bardzo proszę o informacje dotyczące montażu instalacji LPG

Ja mam założoną instalację II generacji ale tylko dlatego że wtedy kiedy ja zakładałem róznica pomiędzy sekwencją, a mieszalnikiem była kolosalna. (ok 2000PLN). Zakładana była w ASO Fiata.

Tak jak napisał kolega WOJTAS_BB, bierz sekwencję z uwagi na znikomą róznicę w cenie i mniejszą problemowość. ok.gif

Napisano

> podwyżka będzie na 100% miała już być na wiosnę, ale odłożona została

> na lato z czegoś trzeba wybudować drogi i stadiony ;-) a benzyna

> jest już u tak droższa niż w na zachodzie :-(

Nie chcę Twojej opinii podważać, ale też słyszałem o tym /jak juz wczesniej Kolega napisał/ że "Ministerstwo Finansów bezterminowo zawiesiło prace nad rozporzadzeniem. Nie będzie podwyzki akcyzy na gaz." która nie była planowana na wiosnę, ale konkretnie na wrzesień 2007r.

Napisano

Tylko sekwencja, ja miałem Tartarini na mieszalniku montowane w ASO i masakra, z autem problemów żadnych a z gazem co chwila coś było...

Napisano

Instalacja II to gaźnik i nadaje się do silników z gaźnikiem i ew. monowtryskiem. Silniki MPI mają inny kształt kolektora, który nie zapewnia optymalnego mieszania paliwa z powietrzem i w ogóle nie jest przystosowany do tego by znajdowała się w nim mieszanka paliwowo-powietrzna.

Generalnie zakładanie miksera do silnika MPI to jakby przejście z wtrysku na gaźnik... to nie jest dobry pomysł.

Poza tym mikser zawsze ograniczy osiągi silnika i to nie tylko na gazie ale również na benzynie, ze względu na zmniejszenie średnicy dolotu i ograniczenie ilości powietrza dostającego się do silnika.

Napisano

Ja mam II generację Tartarini i złego słowa nie mogę powiedzieć. Akurat PII 8v bardzo ładnie dają się gazować II generacją, kolektor jest krótki i mocny więc nawet ewentualny strzał mu nie szkodzi - najwyżej może polecieć obudowa filtru powietrza. Instalację montowałem od razu w momencie kupna w ASO.

Jeżeli nie ma zbyt wielkiej różnicy w cenie to teraz brałbym sekwencję, w momencie gdy ja instalowałem (lipiec 2004) różnice w cenie były na tyle duże, że jednak się nie zdecydowałem.

Jak się auto sprawuje od czasu kupna - masz link w stopce ;-)

Napisano

Ja mam sequent 24 założony w Czakramie, jeżdże już prawie 2 lata i jeszcze nie miałem problemów, w mieście spalanie około 8l/100 km, polecam bezproblemowo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.