Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapiekanie hamulców - przyczyna

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika. bow.gif

Ponieważ szukajka nie działa, jestem zmuszony stworzyć nowego posta. Mam następujący problem z przednim hamulcem w SC 1.1. Pomimo czyszczenia, smarowania zacisków i nawet potraktowania tłoka WD 40, hamulec nadal się zapieka i koło jest gorące. Do tego towarzyszą temu następujące dźwięki: najpierw stukanie, potem tarcie.

Jakaś idea?

Napisano

>Pomimo

>... nawet potraktowania tłoka WD

Poważny błąd! WD-40 i inne ropopochodne niszczą bezpowrotnie delikatne uszczelki!

Po prostu należy wszystko rozebrać i dokładnie umyć DENETURATEM! Następnie nasmarować DELIKATNIE tłoczki smarem do tłoczków a inne elementy SMAREM MIEDZIANYM.

Napisano

> Poważny błąd! WD-40 i inne ropopochodne niszczą bezpowrotnie

> delikatne uszczelki!

> Po prostu należy wszystko rozebrać i dokładnie umyć DENETURATEM!

> Następnie nasmarować DELIKATNIE tłoczki smarem do tłoczków a

> inne elementy SMAREM MIEDZIANYM.

W takim razie musze jeszcze raz ropzebrac tloczki i z nimi powalczyc bo pojechalem po nich wd 40 wink.gif

Napisano

> W takim razie musze jeszcze raz ropzebrac tloczki i z nimi powalczyc

> bo pojechalem po nich wd 40

wyczysc dokładniemiejsce gdzie chodzi klocek jakas sciernicą biglaugh.gifi puźniej potraktuj smarem w spreju do zacisków hamulcowych

Napisano
  • Autor

Jakiś manual gdzieś w sieci lub na AK jest może? bow.gif Moje umiejętności kończą się na wymianie/czyszczeniu klocków, tarcz i zacisków. Jak rozebrać ten tłoczek. On strasznie ciężko chodzi, jak sie go trzyma w rękach.

Napisano
  • Autor

> wyczysc dokładniemiejsce gdzie chodzi klocek jakas sciernicą i

> puźniej potraktuj smarem w spreju do zacisków hamulcowych

tam gdzie chodzi klocek czy tłoczek? bo prowadnice klocków czyściłem, smarowałem i nadal się zapieka.

Napisano

> tam gdzie chodzi klocek czy tłoczek? bo prowadnice klocków czyściłem,

> smarowałem i nadal się zapieka.

wymień też gumowe przewody hamulcowe - kosztują grosze a moga być przyczyną tego ze nie cofa sie tłoczek do końca

Napisano

Ja to bym tak radził dla kolegi:

1. Wypchnąć całkowicie tłoczek zamontować go na tokarce (ja takową posiadam) a jak nie to poprostu przetrzeć go w rękach bardzo dokładnie papierem ściernym oczywiście drobnym żeby nie narobic rys smile.gif

2. Nie zaszkodzi a nawet pomoze zmienić uszczelniacze na nowe (groszowa sprawa)

3. rozebrać, wyczyścić i przesmarować prowadnice moze tam sie blokuje ?? frown.gif

4. Nastepnie wszystko złożyć na taki niby magiczny smar do hamulców który zapobiega zapiekaniu (na jego temat słyszałem rózne opinie) myślę że coś powinno pomóc u mnie pomagało

5. po złożeniu i odpowietrzeniu cylinderek powinien się chować przy wciskaniu kciukami a nie młotkiem smirk.gif

A i niech nikt mi tu nie gada że papierem ściernym porysuje tłoczek i będzie mi tu ciekło wytestowane w Polonezie CC i Palio (no oczywiście jak ktoś darłby bez umiaru grubym papierem to wszystko da sie zepsuć) trzeć z umiarem !!!!

Mam nadzieje że coś pomogłem wink.gif

Napisano
  • Autor

dziękuję bardzo smile.gif W wolnej chwili to zrobię (czytaj w przyszłym tygodniu) i dam znać. Co gorsza, coś mi skrzypi przy hamowaniu - klocki mam jeszcze grube, tak na oko z 8 mm. Co to może być.

Napisano

> dziękuję bardzo W wolnej chwili to zrobię (czytaj w przyszłym

> tygodniu) i dam znać. Co gorsza, coś mi skrzypi przy hamowaniu -

> klocki mam jeszcze grube, tak na oko z 8 mm. Co to może być.

Przypalane klocki bbq.gif mam to samo, zakładałem nówki 2 miechy temu. Dopóki tego nie zrobisz będą piszczeć IThankYou.gif

Napisano

> tam gdzie chodzi klocek czy tłoczek? bo prowadnice klocków czyściłem,

> smarowałem i nadal się zapieka.

Załóż stare=cienkie klocki i nacisnij z 8-10 razy hamulec. Wtedy tłoczek wysunie się i wtedy można złapać palcem za gumę osłaniajacą toczek (od tej strony, która pcha klocek), podnieść ją do góry i wstrzyknąć strzykawką (oczywiście bez igły) tak z 1 do 2cm3 płynu hamulcowego, po czym wepchnąc tłoczek do srodka. Czynność powtórzyć 6-10 razy, az tłoczek da się wepchnąć reką. Przy tym wciskaniu tłoczka mozna odkręcic korek zbiorniczka wyrównawczego, aby ewentualny nadmiar płynu hamulcowego miał gdzie sie podziać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.