Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aktuator-zadania?

Featured Replies

Napisano

Jakie dokladnie ma zadanie AKTUATOR?

jezeli na parowniku jest ustawiona dosc spora ilosc gazu to autator i tak bedzie dawal do silnika odpowiednia ilosc gazu?

gazownik regulowal mi wczoraj mieszanke ale tylko na parowniku i nie zmienial ustawien autatora i auto spalilo mi w trasie 8,3l/100km....a przed ta regulacja palil mi 7-7,5l/100km

lambda na jalowym i na wyzszych obrotach oscyluje 0,25-0,75(okolo)..wiec raczej dobrze..(nie sprawdzal;em jak lambda zachowuje sie w czasie jazdy)

ps.czy po regulacji instalki powinno sie zresetowac ECU od benzyny zeby komp sie na nowo nauczyl ustawien??

Napisano

> Jakie dokladnie ma zadanie AKTUATOR?

Raczej ATTUATOR. Doregulowuje skład mieszanki

> jezeli na parowniku jest ustawiona dosc spora ilosc gazu to autator i

> tak bedzie dawal do silnika odpowiednia ilosc gazu?

> gazownik regulowal mi wczoraj mieszanke ale tylko na parowniku i nie

> zmienial ustawien autatora

na parowniku zmieniasz ciśnienie podawanego gazu, attuator tylko doprecyzowywuje dawkę (ale mi słowo wyszło cfaniaczek.gif)

Napisano
  • Autor

> Raczej ATTUATOR. Doregulowuje skład mieszanki

> na parowniku zmieniasz ciśnienie podawanego gazu, attuator tylko

> doprecyzowywuje dawkę (ale mi słowo wyszło )

a ktorym pokretlem reguluje sie cisnienie gazu w calym zakresie obrotow?...w historii szukalem ale nie jest jednoznacznie napisane ktorym bo co post to innaczej napisane...

Napisano

> a ktorym pokretlem reguluje sie cisnienie gazu w calym zakresie

> obrotow?...

Srubką na imbus od czułości reduktora. Problem w tym, że charakterystyka reduktora nie jest liniowa w całym zakresie obrotów silnika, dlatego, żeby skorygować tą nieliniowość stosuje się attuator, który koryguje sklad mieszanki na podstawie sygnału z sondy lambda.

Napisano
  • Autor

> Srubką na imbus od czułości reduktora. Problem w tym, że

> charakterystyka reduktora nie jest liniowa w całym zakresie

> obrotów silnika, dlatego, żeby skorygować tą nieliniowość

> stosuje się attuator, który koryguje sklad mieszanki na

> podstawie sygnału z sondy lambda.

czyli spalanie wlasciwie zalezy od attuatora?

lambda powinna i na postoju(na jalowym) i podczas jazdy caly czas pracowacowac(oscylowac) uboga-bogata?...jezeli lambda wlasnie tak oscyluje to spalanie bedzie odpowiednie..czyli nie za niskie od ubogiej ani nie za wysokie od bogatej mieszanki?(oczywiscie biorac pod uwage ze mamy filtry,swiece itp wpozadku)

Napisano

> Srubką na imbus od czułości reduktora. Problem w tym, że

> charakterystyka reduktora nie jest liniowa w całym zakresie

> obrotów silnika, dlatego, żeby skorygować tą nieliniowość

> stosuje się attuator, który koryguje sklad mieszanki na

> podstawie sygnału z sondy lambda.

Można ustawić tak reduktor i przekrój dolotu aby było prawie idelanie w każdym zakresie obrotów, przynajmniej mnie się to udało. Są jednak momenty gdy nawet tak wyregulowana mieszanka nie będzie idalnie pracowała, głównie przyspieszanie i zwalnianie, bo wtedy jest bogato (zwalnianie) i ubogo(przyspieszanie)

Atutator ma za zadanie wzbogacić miesznkę przy dodawaniu gazu i zubożyć przy hamowaniu lub wogóle odciąć.

Atutator sterowany sondą reguje też na zmiany czynników zew i samej instalki (filtry, obciążenie auta, gaz itp itd) i doregulowuje ilość gazu.

pozdr

Napisano

> Raczej ATTUATOR.

Raczej napewno AKTUATOR ... no chyba ze jestes Wlochem, to powinienes pisac i mowic "attuatore" zlosnik.gif (a na okreslenie lekarza uzywac slowa "dottore")

> Doregulowuje skład mieszanki

> na parowniku zmieniasz cinienie podawanego gazu, attuator tylko

> doprecyzowywuje dawkę (ale mi słowo wyszło )

Dokladnie, aktuator (trudne slowo) tylko zmiejsza/zwieksza przeplyw... to tak jakby na przedwodzie byl register (jeszcze trudniejsze slowo), ktorym w czasie pracy silnika kreci madry krasnoludek.

Napisano

> jednak momenty gdy nawet tak wyregulowana mieszanka nie będzie

> idalnie pracowała, głównie przyspieszanie i zwalnianie, bo wtedy

> jest bogato (zwalnianie) i ubogo(przyspieszanie)

kolega popracuje nad regulacja jeszcze, przspieszanie to bogata mieszanka powinna byc np wcisniecie pedalu do konca lubo dosc sporo, powinno wzbogacic mieszanke wlasnie podczas przyspieszania , srubka na imbus w reduktorze za to odpowiada/. podczas przyspieszania brakuje ci gazu/

Napisano

> kolega popracuje nad regulacja jeszcze, przspieszanie to bogata

> mieszanka powinna byc np wcisniecie pedalu do konca lubo dosc

> sporo, powinno wzbogacic mieszanke wlasnie podczas

> przyspieszania , srubka na imbus w reduktorze za to odpowiada/.

> podczas przyspieszania brakuje ci gazu/

Witam

Chyba mnie nie zrozumiałeś, wydaje mi się że nie ma takiego speca co w Igen (a nawet prostszych IIgen) wyreguluje tak aby w całym zakresie obrotów było dobrze, zarówno na stałych jak zmieniających się obrotach. Mnie sie udało wyregulować na stałych, ale jak zwiększałem obroty to mieszanka robiła się uboga - w IIgen atutator zwiększa wtedy przekrój i wzbogaca mieszanke, i odwrotnie na spadajacych opbrotach ciśnienie zasysające gaz jest duże i mieszanka bogata, atutator wtedy przymyka przelot.

Pozdr

Napisano

> Witam

> Chyba mnie nie zrozumiałeś, wydaje mi się że nie ma takiego speca co

> w Igen (a nawet prostszych IIgen) wyreguluje tak aby w całym

> zakresie obrotów było dobrze, zarówno na stałych jak

> zmieniających się obrotach. Mnie sie udało wyregulować na

> stałych, ale jak zwiększałem obroty to mieszanka robiła się

> uboga - w IIgen atutator zwiększa wtedy przekrój i wzbogaca

> mieszanke, i odwrotnie na spadajacych opbrotach ciśnienie

> zasysające gaz jest duże i mieszanka bogata, atutator wtedy

> przymyka przelot.

> Pozdr

ja mam akurat w calym zakresie obrotow dobr mieeszanke /oscylacje 0.2-0.8V czyli lambda =1 / , zadnej dziury, a mam BRC BLITZ i sam reguluje z testerem sondy lambda. wiec nie trzeba speca bo duzo ludzikow z forum sobei reguluje i maja wszytsko OK.

pozdr

Napisano

> ja mam akurat w calym zakresie obrotow dobr mieeszanke /oscylacje

> 0.2-0.8V czyli lambda =1 / , zadnej dziury, a mam BRC BLITZ i

> sam reguluje z testerem sondy lambda. wiec nie trzeba speca bo

> duzo ludzikow z forum sobei reguluje i maja wszytsko OK.

> pozdr

To ja w IIgen też mam dobrze, choć zanim atutor dostanie sygnał z lambdy przez komp gazowy to chwila minie i dziura jest. Ja pisałem o instalce Igen która nie ma atutatora.

Ja też sobie reguluje, ale albo mój atutator jest wolny albo taka jest instalka (reduktor+dolot+mikser i takie tam)

Pozdr

Napisano

> To ja w IIgen też mam dobrze, choć zanim atutor dostanie sygnał z

> lambdy przez komp gazowy to chwila minie i dziura jest. Ja

> pisałem o instalce Igen która nie ma atutatora.

> Ja też sobie reguluje, ale albo mój atutator jest wolny albo taka

> jest instalka (reduktor+dolot+mikser i takie tam)

> Pozdr

hmm moze masz mala czulosc membran ustawiona? wiem ze pomaga sieksza czulosc membran jak wciskasz a brakuje ci gazu, a instalki I gen powinno sie ustawiac na analizatorze spalin ale gazownikow sie nie chce i maja to gdzies, byleby chodzilo jako tako.

Napisano

> hmm moze masz mala czulosc membran ustawiona? wiem ze pomaga sieksza

> czulosc membran jak wciskasz a brakuje ci gazu, a instalki I gen

> powinno sie ustawiac na analizatorze spalin ale gazownikow sie

> nie chce i maja to gdzies, byleby chodzilo jako tako.

Niestety z gazownikami tak jest, ja Igen regulowałem do sondy. Teraz po powrocie do IIgen też reguluje do testera sondy. Jak zmniejsze napięcie membran to mam bogatą na wolnych, ale może trzeba by tą od wolnych obrotów na reduktorze przykręcić? Muszę się pobawić bo troche mnie drażni ta "dziura" na niskich. A z ostatnich doświadczeń i lektury forum wiem że można zdziałać prawie cuda z instalką. Może też być to wina silnika, bo na noPB też jest "dziura" i dławienie na niskich przy ostrym dodaniu gazu.

Pozdr

Napisano

A teraz sprawdzian dla dociekliwych - czy aktuator i silnik krokowy to jedno i to samo? winner.gif

Napisano

> A teraz sprawdzian dla dociekliwych - czy aktuator i silnik krokowy

> to jedno i to samo?

Jeśli chodzi o zadania to dla mnie tak.

Napisano

> A teraz sprawdzian dla dociekliwych - czy aktuator i silnik krokowy

> to jedno i to samo?

Chyba attuator, autor mylnie zatytułował wątek. :-)

Nie wiem, ale ludzie stosują te nazwy zamiennie, a mi się wydaje, że attuator ma szersze znaczenie bo są attuatory magnetyczne sterowane prądem (płynnie). Natomiast silniczek krokowy to też attuator ale sterowany impulsami (kroczkami), przeważnie od 0 do 255 położeń.

Napisano

> attuator ma szersze znaczenie bo są attuatory magnetyczne

> sterowane prądem (płynnie). Natomiast silniczek krokowy to też

> attuator ale sterowany impulsami (kroczkami), przeważnie od 0 do

> 255 położeń.

No tez tak nie do końca. Attuator to cały element regulujacy przepływ jakiegos medium taki rodzaj zaworu. Natomist silniczek krokowy to jak sama nazwa wskazuje typ silnika elektrycznego którego konstrukcja pozwala na obroty o sciśle wyznaczone kąty. W attuatorze elementem wykonawczym może byc silniczek krokowy lub też moze być silnik komutatorowy lub inny z przekładnią i potencjometrem wskazujacym położenie zaworu.

Napisano

> konstrukcja pozwala na obroty o sciśle wyznaczone kąty. W

> attuatorze elementem wykonawczym może byc silniczek krokowy lub

> też moze być silnik komutatorowy lub inny z przekładnią i

> potencjometrem wskazujacym położenie zaworu.

U mnie tego nie znajdziesz a mam attuator.

grinser006.gif

Napisano

> U mnie tego nie znajdziesz a mam attuator.

czego nie znajdę?

Napisano

> czego nie znajdę?

cytat:

"W attuatorze elementem wykonawczym może byc silniczek krokowy lub też moze być silnik komutatorowy lub inny z przekładnią i potencjometrem wskazujacym położenie zaworu. "

tego co wyżej napisałeś, u mnie jest zawór magnetyczny bezstykowy, bez żadnego potencjometru, dlatego jest praktycznie bezawaryjny. :-)

Napisano

> cytat:

> "W attuatorze elementem wykonawczym może byc silniczek krokowy lub

> też moze być silnik komutatorowy lub inny z przekładnią i

> potencjometrem wskazujacym położenie zaworu. "

> tego co wyżej napisałeś, u mnie jest zawór magnetyczny bezstykowy,

> bez żadnego potencjometru, dlatego jest praktycznie bezawaryjny.

> :-)

No bo i tak może być. Ok zgadza się chodziło mi o to że attuator może mieć różne elemnty wykonawcze(choćby i korbkę swiety.gif) i nie jest synonimem silnika krokowego. Chociaż obecnie w slangu technicznym tak to się trochę przyjęło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.