Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypalone zawory- jak to się naprawia?

Featured Replies

Napisano

jeśli mam poupalane zawory to jak wygląda ich naprawa?

wstawia się nowe gniazda zaworowe, szlifuje się stare czy jak?

ile kosztuje taka przyjemność?

ps. moja astra ma się dobrze pytam tak raczej z ciekawości

Napisano

Zawór się wymienia.

Gniazdo się szlifuje. Jeśli szlifowanie nie wystarczy do wyrównania to wymienia się gniazdo. Dociera się zawór do gniazda i w drogę.

• 1 rok później...
Napisano

Czy ktos sie orientuje jaki jest koszt wymiany przypalonego zaworu??

Napisano

> Czy ktos sie orientuje jaki jest koszt wymiany przypalonego zaworu??

Koszt zdjęcia i założenia głowicy (robocizna 200 + części typu uszczelki, może rozrząd)

planowanie głowicy z 60

zwrór ze 20

wymiana zaworu, docieranie 30

sprawdzenie szczelności itp 30

Pewnie "przy okazji" należało by wymienć uszelniacze na zaworach. też w sumie z 50 wink.gif

Ceny bardzo orientacyjne, w PLN.

Zależy kto robi ale warsztaty lubią wymienić jeszcze świece, olej, itp przy okazji.

Jak umiejętnie zdejmujesz głowicę to nie zanieczyścisz oleju płynem / płynu olejem więc ten punkt opcjonalny, świece też można wymienić kiedykolwiek...

Napisano

Czy oznaką wypalonego zaworu bedzie nierowna praca silnika zimnego (nie na wszystkie gary )??. Gdy sie silnik rozgrzeje pracuje poprawnie.

Napisano
  • Autor

> Czy oznaką wypalonego zaworu bedzie nierowna praca silnika zimnego

> (nie na wszystkie gary )??. Gdy sie silnik rozgrzeje pracuje

> poprawnie.

nierówna praca może mieć 10 różych przyczyn.

Sprawdzenie kompresji powie więcej. jeśli na jednym garnku bedzie znacznie mniej niż na pozostałych, to prawdopodobieństwo wypalonego zaworu znacznie rośnie

Napisano

Ostatnio podczas sprawdzania komprsji wyszło ze na 4 cylindrze jest 2 mniej niz na pozostałych trzy po 11 a czwarty 9. Czy pozostaje tylko remont??

Napisano
  • Autor

> Ostatnio podczas sprawdzania komprsji wyszło ze na 4 cylindrze jest 2

> mniej niz na pozostałych trzy po 11 a czwarty 9. Czy pozostaje

> tylko remont??

jeśli nie ma innych negatywnych objawów poza nierównymi obrotami biegu jałowego na zimym silniku, to ja osobiście bym narazie nic nie robił. Te 2 bary różnicy, to jeszcze żadna tragedia nie jest.

PS

nie mam benzyniaka, wiec nie wgłebiałem sie w temat, ale niższe ciżnienie na 4-tym cylindrze jest dość często spotykane w silnikach opla (nie jestem pewien czy akurat w twoim także). Miało to coś wspólnego z podciśnieniem. Może ktoś bardziej obeznany w tej kwestii rozwinie temat

Napisano

Oprócz tego ze na biegu jałowym nierówno pracuje to podczas jazdy jest słaby do czasu az sie nie rozgrzeje. Gdzie szukac przyczyny??

Napisano

spadek ciśnienie wskazuje tylko na uszkodzenie - zużycie gdzieś w układzie tłokowo - korbowym (pierscienie) lub rozrządu ( zawory) aby dokładnie sprawdzić co i jak można:

- rozebrać i stwierdzić organoleptycznie

- przeprowadzić tzw próbę olejową

- wykonać pomiary ciśnienia i podciśnienia i odpowiednio zinterpretować wyniki

Napisano

> spadek ciśnienie wskazuje tylko na uszkodzenie - zużycie gdzieś w

> układzie tłokowo - korbowym (pierscienie) lub rozrządu ( zawory)

> aby dokładnie sprawdzić co i jak można:

> - rozebrać i stwierdzić organoleptycznie

> - przeprowadzić tzw próbę olejową

> - wykonać pomiary ciśnienia i podciśnienia i odpowiednio

> zinterpretować wyniki

Co proponujesz zrobic?? B.prosze o rade

Napisano

Ja wlasnie jestem po remoncie glowicy w c20ne wink.gif Generalnie auto mialo problemy z praca na jalowych gdy byl zimny, kopcil na schodzacych obrotach ( hamowanie biegami), lykal oleju przez uszczelniacze. Po otwarciu wygladalo to tak :

p1010905gf9.th.jpg p1010909ai3.th.jpg p1010896ke9.th.jpg

p1010907dh7.th.jpg p1010899ln1.th.jpg

Naprawa glowicy okazala sie wg mnie nieoplacalna. Wymiana zaworow 8szt , gniazd 8szt, docieranie, planowanie, sprawdzanie szczelnosci plaszcza wodnego - wyceniono na ok 800zl.

Zakupilem wiec glowice po pelnej regeneracji z alledrogo za 340zl.

Do tego komplet uszczelek silnika ( dol i gora, walu - po prostu wszystkie uszczelki), popychacze,lozysko oporowe sprzegla, plyny ( semi syntetyk brawo.gif ). Za wszystko dalem okolo 1000zl.

Tak wygladala nowa glowica :

p1010917lz0.th.jpg p1010915gp8.th.jpg

p1010912ez1.th.jpg p1010916ij9.th.jpg

Mimo iz auto mialo przy walnietej glowicy kopa, to zecydowalem sie na wymiane waytogo.gif Dol silnika byl w porzadku. Dodam ze na probie cisnienia sprezania pomiary byly rowne( + - 0,5) we wszystkich garach! proba olejowa byla OK waytogo.gif

Zatem mnie bez robocizny wynioslo to okolo 1000zl..doszedl do tego tez wydech ale tego w remont nie wliczam. Auto dostalo tez nowe swieczki kable. Pali od razu, chodzi równiutko, choc popychacze sa slyszalne ( ale nie tak bardzo jak te stare waytogo.gif ).

Napisano

U mnie pali idealnie, nie bierze oleju, tylko jak zimny to pracuje jak traktor. Nie wiem co mam robic !!!

Napisano

> jeśli mam poupalane zawory to jak wygląda ich naprawa?

> wstawia się nowe gniazda zaworowe, szlifuje się stare czy jak?

> ile kosztuje taka przyjemność?

> ps. moja astra ma się dobrze pytam tak raczej z ciekawości

Witam,

w zeszłym tygodniu robiłem remont kapitalny głowicy do mojego c14nz... Całkowity koszt to 315 zł (nowe zawory, docieranie, uszczelniacze, nowe prowadniczki), szef zakładu jest moim znajomym i tylko dlatego planowanie i sprawdzenie szczelności płaszcza wodnego miałem gratis (normalnie 90 zł). Nie wiem w czym myją częsci w tym zakładzie, ale widok gotowej głowicy jest piorunujący, wszystko świeci się jakby było spod igły dopiero, aż żal zakładać i brudzić olejem wink.gif Dziś mechanik założył głowicę (montaż 100zł, szpilki gł. 59zł + UPG elring za 42 zł) i muszę przyznać że pszczółka a wydawało mi się, że silnik pracował cicho przed remontem... (powód naprawy to kolizja zaworów z tłokami dla jasności, nie były to wypalone gniazda)

Napisano

> U mnie pali idealnie, nie bierze oleju, tylko jak zimny to pracuje

> jak traktor.

Jeśli nie pali na jeden garnek to musisz na początek określić na który. Zdejmuj na chwilę po kolei fajki ze świec i sprawdzaj reakcję silnika. Jeśli się nie zmieni to masz podejrzanego.

Zamelduj o wynikach.

Napisano

potrzebne do określenia będą:

ciśnieniomierz do kompresji, strzykawka i czysty olej

Sprawdzasz ciśnienie sprężania na każdym cylindrze i notujesz wyniki

Potem na cylindrze gdzie odstaje od normy wstrzykujesz ok1 ml oleju i mierzysz kompreesje, nawet kilka razy ciśnienie może wzrosnąć jeżeli wzrasta znacznie to masz uwalone pierscienie jak niewiele lub wcale wskazuje to prawdopodobnie na zawory. Ostatnio naprawiałem u teścia w Fiescie to mu się tak upalił i odpadł tyle dobrze że przez wydech wyleciał ciśnienie miał o,1 czyli tyle ile na zewnątrz

Napisano

> Witam,

> w zeszłym tygodniu robiłem remont kapitalny głowicy do mojego

> c14nz... Całkowity koszt to 315 zł (nowe zawory, docieranie,

> uszczelniacze, nowe prowadniczki), szef zakładu jest moim

> znajomym i tylko dlatego planowanie i sprawdzenie szczelności

> płaszcza wodnego miałem gratis (normalnie 90 zł). Nie wiem w

> czym myją częsci w tym zakładzie, ale widok gotowej głowicy jest

> piorunujący, wszystko świeci się jakby było spod igły dopiero,

> aż żal zakładać i brudzić olejem Dziś mechanik założył głowicę

> (montaż 100zł, szpilki gł. 59zł + UPG elring za 42 zł) i muszę

> przyznać że pszczółka a wydawało mi się, że silnik pracował

> cicho przed remontem... (powód naprawy to kolizja zaworów z

> tłokami dla jasności, nie były to wypalone gniazda)

Jakie były objawy ze zdecydowałes sie na remont głowicy ??

Napisano

witam !! na zdjęciach "nowej głowicy" widać głowicę dobrze umytą , z prawdopodobnie frezowanymi gniazdami , stare zawory i jeszcze nie docierane , czy taką zalożyłeś ??

Napisano

Glowice nabylem w takim stanie. Nie wiem czy nie byla piaskowana ( bo jest idealnie czysta) - ja jej nie mylem. Glowica zostala zalozona w takim stanie i jest waytogo.gif

Napisano

no i lichutkie te zaworki 100 zł więcej i już było by git a tak kiedyś strzeli na gazie nawet szybciej

Napisano

> Jakie były objawy ze zdecydowałes sie na remont głowicy ??

Napisane wyraźne, ze powodem remontu była kolizja zaworów z tłokami...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.