Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kod błędu 0130 co z tym robić?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Podczas jazdy zapala mi się kontrolka check i się świeci. Zmiana pozycji pedału gazu powoduje zgaśnięcie kontrolki. Kod jaki wymrygałem to 0130. Mierzyłem też napięcie i zmienia się w zakresie 0.5 - 0.75 V. Czy oznacza to że sonda lambda siadła?

Napisano

0130 - Regulacja poza zakresem? nieprawidłowy sygnał sondy

Napisano

Z pomiarów wynika, że mieszanka zbyt bogata.

Zanim wywalisz sondę sprawdź filtr powietrza. Nie masz problemów z ostrym przyspieszaniem?

Napisano
  • Autor

Ostatnio trochę więcej mi pali. A z tym przyspieszaniem to przy szybkim wciśnięciu gazu z małej prędkości jest trochę mułowaty (tak do 2000 - 2300 obr/min).

Napisano

Po nagrzaniu silnika zmierz jaki masz opór na czujniku temp. do kompa.

Napisano

sorki ze sie wpakuje w temat ale nie bede zakladal podobnego smile.gif

wyskoczyl mi ten sam blad frown.gif 13 sonda do wymiany

ze mnie nie ma w PL to moj ojciec mial tam zajrzec no i zajrzal cos tam przeczyscil podotykal ta sonde i teraz zaczela asterka gasnac boje_sie.gif (ale zaraz normalnie zapala) mowil ze nic nie rozlaczal oprocz akumulatora i tej sondy

co moze byc przyczyna naglej zmiany dodam ze wczoraj asterka smialo zrobila 250km i do tej pory nic sie z nia nie dzialo

Napisano

A czy kolega ma LPG?

Silniki eco... są wyczulone na zmianę składu mieszanki i bardzo często na gorącym silniku podczas jazdy na LPG z prędkością powyżej ok 70km zapala się właśnie ten błąd.

Jeśli masz właśnie gaz to nic z tym nie zrobisz no chyba że zamontujesz przekaźnik który na LPG będzie odcinał tą kontrolkę , lepiej zrobić to samemu bo gaziarze każą sobie za taką operację płacić ok 50zł

Napisano

> Nie LPG nie posiadam.

a spróbuj zalać lepszego paliwa 98 verwa lub takie coś wink.gif

Napisano
  • Autor

> Po nagrzaniu silnika zmierz jaki masz opór na czujniku temp. do

> kompa.

Zmierzyłem i ma ok 330 ohm przy temp ok 80-90 *C

Napisano

> Zmierzyłem i ma ok 330 ohm przy temp ok 80-90 *C

20*C - 3,6kohma

40*C - 1,5kohma

80*C - 0,3kohma

czyli w normie wink.gif

musisz szukać dalej

Napisano

Zmierz ciśnienie paliwa. Na końcu listwy masz "wentyl" i rurkę podciśnienia. Pod ten wentyl podłączasz manometr. Odpalasz silnik i mierzysz ciśnienie paliwa z podłączoną rurką i po jej odłączeniu.

arthefi w profilu jako samochód masz padaczkę. Nie znam się na tej marce, więc niestety ci nie pomogę.

Napisano
  • Autor

Dziś zmierzyłem napięcia na sondzie lambda w czasie jazdy.

Okazało się że są w zakresie 0.35 - 0.45 V przy normalnej jeżdzie i przy ok. 80 - 90 km/h. Czyli w normnie. Kontrolka check się zapaliła się na chwilę a błąd to 0110 (czujnik temperatury powietrza zasysanego).

P.S. Te napięcie 0.5 - 0.7 to jest na postoju. W czasie jazdy jak wrzucę luz też jest to wyższe napięcie.

Napisano

> Okazało się że są w zakresie 0.35 - 0.45 V przy normalnej jeżdzie i

> przy ok. 80 - 90 km/h. Czyli w normnie.

Nieprawda - ta mieszanka jest teoretycznie stechimetryczna... tak nigdy nie będzie, żaden komputer nie utrzyma tak wąskiego zakresu pracy sondy, chyba, że odłaczysz sondę, to mierzysz napięcie na wejściu ECM. Poza tym pomiar raczej niedokładny, uzyty zły miernik lub "brak sondy"...

> P.S. Te napięcie 0.5 - 0.7 to jest na postoju. W czasie jazdy jak

> wrzucę luz też jest to wyższe napięcie.

A tu z kolei jest teoretycznie bogata. I uwaga jak wyżej - zły pomiar, tak nigdy nie będzie, żaden komputer nie utrzyma tak wąskiego zakresu pracy sondy, chyba, że odłaczysz sondę, to mierzysz napięcie na wejściu ECM.

Napięcie sondy powinno oscylować między 0,1V, a 0,8V, wtedy i tylko wtedy jest dobrze. Tak ma być na wysokich obrotach i na niskich, bez obciążenia i pod obciążeniem. W zależności od obrotów zmienia się tylko częstotliwość oscylacji.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Ale ja takie mam napięcia. Są skoki do 0.7 V i spadki do 0.2 V ale napięcie nie skacze cały czas od 0.2 do 0.8 V. Jak dam w "gaz" to osiąga 0.85 a przy "ostrym" hamowaniu silnikiem spada do 0.15 V.Czyli co sonda lambda jest walnięta bo nie wiem co mam robić.

Napisano

> Ale ja takie mam napięcia. Są skoki do 0.7 V i spadki do 0.2 V ale

> napięcie nie skacze cały czas od 0.2 do 0.8 V. Jak dam w "gaz"

> to osiąga 0.85 a przy "ostrym" hamowaniu silnikiem spada do 0.15

> V.Czyli co sonda lambda jest walnięta bo nie wiem co mam robić.

Nie masz TAKICH napięć, a raczej TAKICH przebiegów, jak być powinny.

Z tego co piszesz wyżej rozumiem, że na wolnych jest 0,15V a na wysokich 0,85V? To nie są oscylacje!!!

Ma być tak: silnik chodzi na wolnych obrotach. Nie dotykasz pedału gazu. Napięcie rośnie od 0.1V do 0,8V, potam spada do 0,1V, następnie rośnie i spada i rośnie... itd. Rozumiesz?

A na wysokich obrotach to utrzymujesz gazem obroty np. 3000 obr/min., a napięcia się zmieniają jak napisałem wyżej, tylko trochę szybciej!!! Tak ma być, jeśli jest inaczej, to źle.

Jak jest tak, jak napisałem na samym początku, to ECM źle reguluje mieszankę, albo źle mierzysz napięcie na sondzie (cyfrowe mierniki nie nadają się do tego, podają pomiar co 0,5 sekundy w losowym punkcie przebiegu napięcia sondy, rzadko trafiając w te skrajne wartości 0.1 i 0.8V, najlepiej mieć oscyloskop albo szybki wskaźnik diodowy, ostatecznie miernik napięcia stałego wskazówkowy o wysokiej rezystancji wejściowej, np. słynny V640 Meratronik).

Możliwe, że ECM głupieje, bo każdy cylinder inaczej spala mieszankę (np. niektóre zasysają lewe powietrze przez nieszczelne zawory, albo UPG...). Sonda raczej dobra - uszkodzona zaniża napięcia, nie pokazuje wysokich napięć przy bogatej mieszance... Może wypadają zapłony i w wydech idzie czysta benzyna zmieszana ze spalinami... Stąd odczyty poza zakresem... Może też być złe połaczenie sondy z masą i napięcia wychodzą ujemne, albo powyżej 1V, to się zdarza...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Zmierzyłem przebiegi na oscyloskopie i wyglądają chyba raczej wporządku. Przy zwiększaniu obrotów częstotliwość oscylacji zwiększa się, a cały wykres na oscyloskopie przesuwa się do góry.

W załączniku narysowałem jak wygląda przebieg.

Napisano

> Zmierzyłem przebiegi na oscyloskopie i wyglądają chyba raczej

> wporządku.

A tak powinny wyglądać według specyfikacji:

278990475-lambda.JPG

Pozdroofka

post-36940-1435248321797_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Możliwe że mam podpsuty trochę oscyloskop (inne wykresy z urządzeń elektronicznych nie zawsze są jakie powinny być).

Więc już nie wiem czy mam dobrą sondę czy nie?

Czy mam wymieniać sonde czy nie?

Napisano
  • Autor

Dziś sobie jechałem i też zapaliła się kontrolka check. Kod jaki wymrygałem to 0400 czyli zawór EGR. Ale zawór ten zmieniałem kilka dni temu. Błędu sondy narazię nie wywala.

O co w tym wszystkim chodzi?

Napisano

> Dziś sobie jechałem i też zapaliła się kontrolka check. Kod jaki

> wymrygałem to 0400 czyli zawór EGR. Ale zawór ten zmieniałem

> kilka dni temu. Błędu sondy narazię nie wywala.

> O co w tym wszystkim chodzi?

Kilka godzin temu Orochimaru tłumaczył związek między EGR a sondą:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278990323&an=0&page=1

Napisano
  • Autor

Dziś mierzyłem napięcia na sondzie u kolegi w Vectrze B (silnik X16XEL taka sama sonda) tym samym miernikiem co u siebie. U niego jest oscylacja napięć w zakresie 0.15 - 0.8 V. Czyli wygląda na to że chyba sonda coś żle pokazuje.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem sondę i jak ręką odjął. Błędów narazie nie wywala, silnikprzestał szarpać (miał delikatne szarpania przy zmianie biegów), napięcie na sondzie oscyluje jak powinno (0.2 - 0.8 V).

Z błędami myślałem że to EGR (miałem 0400) i zmieniłem ten zawór. Ale po wymianie na nowy też pokazywał ten sam błąd. Zmiana sondy zlikwidowała błąd i teraz założyłem starego EGR-a i jak na razie wszysko ok.

Czyli winna sonda wywalałą błędy zaworu EGR.

Napisano

> Czyli winna sonda wywalałą błędy zaworu EGR.

Jakisz czas temu sensei Orochimaru wydowodził dlaczego tak się dzieje.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.