Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić maglownicę?

Featured Replies

Napisano

Nie mogę się pozbyć pukania słyszanego gdzieś z zawieszenia czy podłogi...

Dignosta w zeszłym roku powiedział że to z tulei wahacza. Wymieniłem i dupa. Dalej to samo.

Teraz wymieniłem amory z przodu wraz z poduchami i łożyskami. Dalej puka. Mechanik twierdzi że reszta zawieszenia jest ok i nie ma luzów.

No i tu przychodzi mi na myśl maglownica o której tyle tu było. Jest jakiś sposób żebym się upewnił czy to ona tak wali? Co dokłądnie złapać, walnąć, poruszać czy cokolwiek jeszcze żeby zdiagnozować lub wyeleminować jej uszkodzenie?

Napisano

> Nie mogę się pozbyć pukania słyszanego gdzieś z zawieszenia czy

> podłogi...

> Dignosta w zeszłym roku powiedział że to z tulei wahacza. Wymieniłem

> i dupa. Dalej to samo.

> Teraz wymieniłem amory z przodu wraz z poduchami i łożyskami. Dalej

> puka. Mechanik twierdzi że reszta zawieszenia jest ok i nie ma

> luzów.

> No i tu przychodzi mi na myśl maglownica o której tyle tu było. Jest

> jakiś sposób żebym się upewnił czy to ona tak wali? Co dokłądnie

> złapać, walnąć, poruszać czy cokolwiek jeszcze żeby zdiagnozować

> lub wyeleminować jej uszkodzenie?

Złap za drążki kierownicze tuż przy maglownicy i szarpnij kilka razu góra/dół i wtedy zobaczysz czy jest luz.

W większości asterek są luzy i po prostu trzeba się do tego przyzwyczaić-pozdrawiam.

Napisano

luz na maglownicy wyczujesz ręką na kole kierownicy. leciutko szarpiesz prawo- lewo i da się usłyszeć leciutkie postukiwanie

Napisano
  • Autor

> luz na maglownicy wyczujesz ręką na kole kierownicy. leciutko

> szarpiesz prawo- lewo i da się usłyszeć leciutkie postukiwanie

No to wszystko jasne.

Ale czy jest możliwe że te stuki przenoszą się jednak z końcówek drążka?

Napisano

> No to wszystko jasne.

> Ale czy jest możliwe że te stuki przenoszą się jednak z końcówek

> drążka?

no to trzeba wjechać na kanał i jeden człowiek szarpie kierownica a drugi maca gdzie jest luz

Napisano

> no to trzeba wjechać na kanał i jeden człowiek szarpie kierownica a

> drugi maca gdzie jest luz

a sprawdz czy ten plastikowy zbiornik pod filtrem powietrza ci nie puka czasem o karoserie u mnie tez tak jest muszę sie nim zając jakas gume zastosuje.

PS po co w ogole jest ten zbiornik??

Napisano

Teź mam identycny objaw który już mnie angryfire.gif zawiesznie całe dobre wymienione poduszki i łożyska jak u kolegi i dalej to samo a końcówki są ok

Napisano

> i do czego to jest moze poprostu to wywalic heehe

cytuje...

"Układ dolotowy powietrza w nowoczesnym samochodzie składa się z kolektora, przepustnicy, kanałów dolotowych, filtra, przepływomierza oraz rezonatora(ów). Przepustnica reguluje ilość dostarczanego w danym momencie powietrza, które pędzi często długimi kanałami dolotowymi, tak aby nabrać odpowiedniej prędkości. Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota. Wszyscy, którzy kiedykolwiek znaleźli się w podobnej sytuacji, doskonale wiedzą, że należy dostroić odpowiednie operowanie gazem i sprzęgłem, aby samochód wyjechał z zagłębienia. Podobnie rzecz ma się w układach dolotowych z rezonatorem - przy pewnej prędkości obrotowej powietrze zostaje wprawione w takie drgania, aby z większym impetem trafić do cylindrów. W tym momencie następuje minimalizacja wpływu wszelkich zewnętrznych oporów.

Aby poprawić napełnianie cylindrów, w niektórych silnikach zastosowano technologię zmiennej geometrii układu dolotowego. W przypadku tej techniki powietrze dociera do silnika kanałami mniejszej średnicy do momentu uzyskania pewnych obrotów, w momencie ich przekroczenia kanałami o większej średnicy. Efektem jest dopasowanie prędkości przepływu powietrza do prędkości obrotowej. System ten często spotkać można w silnikach japońskich, gdzie sterowanie średnicą kanałów odbywa się w samym kolektorze dolotowym."

.... to ja tego szukalem kilka tygodni a wy chcecie ot tak wywalic? grinser006.gif

Napisano

> Złap za drążki kierownicze tuż przy maglownicy i szarpnij kilka razu

> góra/dół i wtedy zobaczysz czy jest luz.

> W większości asterek są luzy i po prostu trzeba się do tego

> przyzwyczaić-pozdrawiam.

podobno może pomóc wymiana tulejek na śrubach łączących drążki z maglownicą idea.gif

Co ciekawe , ten typ luzu w przekładni nie daje t.zw. "luzu" w układzie kierowniczym idea.gif

Napisano
  • Autor

> a sprawdz czy ten plastikowy zbiornik pod filtrem powietrza ci nie

> puka czasem o karoserie u mnie tez tak jest muszę sie nim zając

> jakas gume zastosuje.

> PS po co w ogole jest ten zbiornik??

Tego już nie mam hehe... Mam tamtędy dolot zrobiony.

Napisano
  • Autor

> podobno może pomóc wymiana tulejek na śrubach łączących drążki z

> maglownicą

> Co ciekawe , ten typ luzu w przekładni nie daje t.zw. "luzu" w

> układzie kierowniczym

A gdzie takie dostać (tylko ASO) i jak to wygląda?

Da się to zrobić bez demontażu układu?

Napisano

> A gdzie takie dostać (tylko ASO) i jak to wygląda?

najprościej w ASO , cena nie powinna zwalić z nóg , koszt poza ASO około 5 PLN . Potrzebne są 2 sztuki

> Da się to zrobić bez demontażu układu?

oczywiście , trzeba ściągnąć taką blaszkę spinającą śruby mocujące drążki do przekładni , wykręcić śruby i wymienić tulejki . Kiedyś próbowałem u siebie wymienić te tulejki , niestety nie mając dobrego klucza nie dałem rady odkręcić tych śrub no.gif

Napisano
  • Autor

> najprościej w ASO , cena nie powinna zwalić z nóg , koszt poza ASO

> około 5 PLN . Potrzebne są 2 sztuki

> oczywiście , trzeba ściągnąć taką blaszkę spinającą śruby mocujące

> drążki do przekładni , wykręcić śruby i wymienić tulejki .

> Kiedyś próbowałem u siebie wymienić te tulejki , niestety nie

> mając dobrego klucza nie dałem rady odkręcić tych śrub

Muszę się przyjrzeć... Na razie dzieki za podpowiedź.

Napisano

U mnie jest podobnie też coś stuka mechanik sprawdzał i żadnych luzów nie ma . Myślę że to maglownica .

Zrobiłem tak jak pisaliście położyłem rękę na koło i ruszałem lekko kierownico -Czuć luz tylko niewiem czy na maglownicy ,czy na końcówce .

Czy moglownice w astrze G się regeneruje , naprawia?

Dodam że mam wspomaganie elektryczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.