Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AII] Mokra podłoga od strony kierowcy-czy to nagrzewnica??

Featured Replies

Napisano

Witam

Niedawno zupelnie przypadkiem odkrylem ze pod gumowym chodnikiem od strony kierowcy na podlodze jest mokra plama, tzn na pierwszy rzut oka nie ma plamy ale jak przejechalem po tym reka (naciskajac w podloge) to reka byla tlusta i swiecaca jakbym sie olejkiem wysmarowal. Mialem w bagazniku plyn chlodniczy i polalem kapke na czysta reke i reka tez tlusta zupelnie jak w przypadku przejechania nia po podlodze. Wiec sugeruje ze to plyn chlodniczy jest pod podloga. Teraz pytanie skad sie wzial. Na poczatku myslalem ze to w wyniku niedawnej naprawy uszczelki pod glowica, mech wyciagal wtedy chlodniczke oleju w celu sprawdzenia jej szczelnosci, myslalem ze moze mogl zle podlaczyc przewody i moglo stamtad cieknac. Ale jest tez druga opcja czyli nagrzewnica (z ktora nie mialem problemow), od mecha sie dowiedzialem ze wystarczyloby wymienic uszczelniacze (oringi) i po klopocie. Co Panowie na to wogole? Mial ktos taki problem?? Moze mi ktos podac z EPC jaki nr mialyby te oringi do nagrzewnicy?? Jak sie najlatwiej do niej dostac? I co najwazniejsze jak (w razie naprawy) osuszyc dywaniki, dodam ze trzeba mocniej podloge nacisnac zeby zrobilo sie wysiąkniecie tej cieczy. Czy dywaniki moga zgnic od tego??

Dodaje fotke zeby bylo wiadomo gdzie ta plama, prosze o jakies rady, dzieki pozdro.

2862d8aa8aab8b57.jpg

Napisano

> Witam

> Niedawno zupelnie przypadkiem odkrylem ze pod gumowym chodnikiem od

> strony kierowcy na podlodze jest mokra plama, tzn na pierwszy

> rzut oka nie ma plamy ale jak przejechalem po tym reka

> (naciskajac w podloge) to reka byla tlusta i swiecaca jakbym sie

> olejkiem wysmarowal.

Miałem to samo, tylko u mnie wyszło przy odkurzaniu jak już odkurzacz pluł z wydechu płynem. Wymieniałem faktycznie te oringi. Numeru części nie znam - poszedłem do salonu i razem z gościem wyśledziliśmy je w EPC. Nazywało się to zestaw naprawczy nagrzewnicy i zawierało 4 oringi i 4 zabezpieczenia. Wymieniałem to sam - zabawa jest niesamowita. Trzeba spuścić płyn, rozebrać konsolę środkową, zdemontować tunel, odkręcić od strony silnika 2 długie wkręty mocujące odpływ skroplin (jeśli masz klimatyzację) odpiąć dolną osłonę nagrzewnicy (kilka spinek) i już widać nagrzewnicę. Po wyjęciu przepłukałem nagrzewnicę, wymieniłem oringi od strony nagrzewnicy a potem prze jakieś pół godziny angryfire.gif zakładałem ją z powrotem - nędzny dostęp, żeby zapiąć te zabezpieczenia. Potem oczywiście napełnienie płynem układu, odpalenie silnika i sprawdzenie szczelności. Było dobrze, więc ponownie zabawa z montażem tunelu i konsoli. Co do osuszania przymierzałem się do demontażu przednich foteli i odwinięcia wykładziny. Mając jednak w perspektywie ewentualne problemy ze świecącą kontrolką od poduszek zrezygnowałem i zastosowałem na pierwszy ogień pampersy smile.gif. Rozkładałem ja na wykładzinę, kładłem na to wycieraczkę i jeździłem samochodem w pampersach. Potem, jak już ślady na pieluchach były znikome układałem ręczniki papierowe pod wycieraczki. Na pewno nie gwarantuje to 100% osuszenia ale teraz jak dociskam dywanik ręką nic nie wyłazi i ręka jest sucha.

Jeszcze jedno - jak nie zrobisz tego od razu to takie samo bagenko robi się też od strony pasażera.

Napisano
  • Autor

Panie a napisz ile ten zestaw naprawczy oringow kosztowal w ASO??

Musze dolozyc chyba robocizne bo raczej sam sie za to nie zabiore (bardziej chyba brak czasu niz umiejetnosci frown.gif((

Czy zostala jakas plama po tym plynie czy wyglada to ok??

Czyli mam rozumiec ze chlodniczka oleju odpada??

Napisano

> Panie a napisz ile ten zestaw naprawczy oringow kosztowal w ASO??

> Musze dolozyc chyba robocizne bo raczej sam sie za to nie zabiore

> (bardziej chyba brak czasu niz umiejetnosci ((

> Czy zostala jakas plama po tym plynie czy wyglada to ok??

> Czyli mam rozumiec ze chlodniczka oleju odpada??

Co do chłodniczki oleju nie będę się wypowiadał, ale najprościej sprawdzić co to za płyn, dociskając do wykładziny białą serwetkę czy husteczkę higieniczną, jeśli kolor zgadza się z kolorem płynu chłodniczego (u mnie różowy) to sprawa jest jasna.

Cena tego zestawu ok. 40 zł - nie pamiętam dokładnie.

Żadnych śladów na wykładzinie nie ma.

Napisano
  • Autor

> Co do chłodniczki oleju nie będę się wypowiadał, ale najprościej

> sprawdzić co to za płyn, dociskając do wykładziny białą serwetkę

> czy husteczkę higieniczną, jeśli kolor zgadza się z kolorem

> płynu chłodniczego (u mnie różowy) to sprawa jest jasna.

> Cena tego zestawu ok. 40 zł - nie pamiętam dokładnie.

> Żadnych śladów na wykładzinie nie ma.

hehe robilem tak dokladnie recznikiem kuchennym przy docisnieciu recznik robil sie tlusty ale plama byla bezbarwna (kolor zielonkawo niebieski plynu chlodniczego w ukladzie) wiec ja sie kierowalem tylko konsystencja tej cieczy (czyli tlusta). Takze chyba nie ma bata ze to plyn chlodniczy frown.gif

Napisano
  • Autor

Szanowni koledzy posiadajacy EPC mozecie mi znalezc numery katalogowe tych czesci co kolega wyzej wspomina czyli Zestaw naprawczy nagrzewnicy (skladajacy sie z 4 oringow i 4 zabezpieczen)

Dziekuje bardzo

Napisano

> Szanowni koledzy posiadajacy EPC mozecie mi znalezc numery katalogowe

> tych czesci co kolega wyzej wspomina czyli Zestaw naprawczy

> nagrzewnicy (skladajacy sie z 4 oringow i 4 zabezpieczen)

> Dziekuje bardzo

do delphi oring ma nr 68 45 676 a do behr 18 45 994 z tym że to numer samych oringów a nie zestawu,

brat

Napisano

Witam

Potwierdzam - miałem dokładnie to samo, tyle,że mokry był dywanik od strony pasażera.

Ja już osuszyłem - bez pampersów hehe.gif

pozdrawiam

DonVito

Napisano
  • Autor

> Witam

> Potwierdzam - miałem dokładnie to samo, tyle,że mokry był dywanik od

> strony pasażera.

> Ja już osuszyłem - bez pampersów

> pozdrawiam

> DonVito

Witam a mozesz rozwinac swoja wypowiedz w jaki sposob osuszyles??

Napisano

W EPC zestaw naprawczy wygląda tak:

278984073-rurki.GIF

Jak widać w skład zestawu wchodzą też rurki podłączające nagrzewnicę.

Zestaw ma numer 16 18 136.

Założyłem, że nie masz klimy.

post-53490-14352483160464_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> W EPC zestaw naprawczy wygląda tak:

> Jak widać w skład zestawu wchodzą też rurki podłączające nagrzewnicę.

> Zestaw ma numer 16 18 136.

> Założyłem, że nie masz klimy.

Mam klime, czy to cos zmienia??

Napisano

Witam. Jeśli to płyn z nagrzewnicy i nie można rozpoznać go po kolorze sprawdź po smaku. Nie żartuje. Powinien mieć słodki smak, dla pewności umocz czubek palca w zbiorniczku i zobacz jaki ma smak. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

po odcisnieciu reki w podlodze jest na rece ciecz bezbarwna w smaku takie krzepkie tzn niedobre odrazu chce sie to wypluc smile.gif

Teraz samochod stoi juz 3 dzien z rzedu i ze zbiorniczka nic a nic nie ubylo takze podloga zrobila sie znacznie bardziej sucha, moze to od tych upalow ??

Napisano

Polecam ustawić autko przy otwartych drzwiach tak aby słoneczko padało na wykładzinę u mnie po 2 dniach było sucho jak pieprz, a parowało przy tych temp. w oczach. Nie wiem czy trzeba wymieniać jeszcze więcej aniżeli oringi ja wymieniłem tylko oringi i do tej chwili 70tys zrobione i suchutko.

Napisano

> Mam klime, czy to cos zmienia??

Tak. Zestaw używany z klimatyzacją wygląda tak:

278991340-rurki.GIF

I ma numer 16 18 240.

post-53490-14352483223767_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo, tylko u mnie wyszło przy odkurzaniu jak już odkurzacz

> pluł z wydechu płynem. Wymieniałem faktycznie te oringi. Numeru

> części nie znam - poszedłem do salonu i razem z gościem

> wyśledziliśmy je w EPC. Nazywało się to zestaw naprawczy

> nagrzewnicy i zawierało 4 oringi i 4 zabezpieczenia. Wymieniałem

> to sam - zabawa jest niesamowita. Trzeba spuścić płyn, rozebrać

> konsolę środkową, zdemontować tunel, odkręcić od strony silnika

> 2 długie wkręty mocujące odpływ skroplin (jeśli masz

> klimatyzację) odpiąć dolną osłonę nagrzewnicy (kilka spinek) i

> już widać nagrzewnicę. Po wyjęciu przepłukałem nagrzewnicę,

> wymieniłem oringi od strony nagrzewnicy a potem prze jakieś pół

> godziny zakładałem ją z powrotem - nędzny dostęp, żeby zapiąć

> te zabezpieczenia. Potem oczywiście napełnienie płynem układu,

> odpalenie silnika i sprawdzenie szczelności. Było dobrze, więc

> ponownie zabawa z montażem tunelu i konsoli. Co do osuszania

> przymierzałem się do demontażu przednich foteli i odwinięcia

> wykładziny. Mając jednak w perspektywie ewentualne problemy ze

> świecącą kontrolką od poduszek zrezygnowałem i zastosowałem na

> pierwszy ogień pampersy . Rozkładałem ja na wykładzinę, kładłem

> na to wycieraczkę i jeździłem samochodem w pampersach. Potem,

> jak już ślady na pieluchach były znikome układałem ręczniki

> papierowe pod wycieraczki. Na pewno nie gwarantuje to 100%

> osuszenia ale teraz jak dociskam dywanik ręką nic nie wyłazi i

> ręka jest sucha.

> Jeszcze jedno - jak nie zrobisz tego od razu to takie samo bagenko

> robi się też od strony pasażera.

Mowiac o konsoli środkowej rozumiem ze chodzi o ten plastik ktory jest pomiedzy przednimi fotelami (w ktorym jest hamulec reczny galka biegow) czyli wychodzi na to ze zanim zdejme ta konsole srodkowa musze wymontowac mieszki recznego i zmiany biegów tak??

Teraz mam jeszcze pytanko czy konsola środkowa to to samo co tunel bo nie zrozumialem?

I drugie pytanko gdzie w ksiazce Etzolda (Sam naprawiam ...) mozna znalezc cokolwiek o nagrzewnicy?? za chiny nie moge znalezc nic smile.gif

Napisano

Konsola środkowa to to gdzie są pokrętła nawiewu, radio itp.

Tunel to właśnie lewarek zmiany biegów i ręczny.

Napisano

> zastosowałem na

> pierwszy ogień pampersy . Rozkładałem ja na wykładzinę, kładłem

> na to wycieraczkę i jeździłem samochodem w pampersach. Potem,

> jak już ślady na pieluchach były znikome układałem ręczniki

> papierowe pod wycieraczki.

A ja słyszałem, że najlepsze efekty podczas osuszania daje wysypanie na mokre, zwłaszcza trudno dostępne miejsca... żwirku dla kota - jest silnie higroskopijny, dobrze wchłania wilgoć, nie wydziela przykrego zapachu, nawet neutralizuje smród, a co ważne, po uzyciu łatwo daje się usunąć odkurzaczem.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Dobrałem sie do tego tunelu i teraz tak rozumiem ze nagrzewnica kryje sie pod ta obudowa co jest pod numerem 7 na ponizszym obrazku (zrzut z ksiazki Sam naprawiam Astre p.Etzolda) czyli obudowa wymiennika ciepła ?? :

5a0cbb9c1f2eb0e3.jpg

Jesli tak to prosze mi powiedziec czy aby dostac swobodnie do nagrzewnicy wystarczy zdjecie tunelu ? czy nalezy takze zdemontowac konsole srodkowa (czyli to pokrycie na ktorym sa pokretla od nawiewu, radio itd).

0b1e50b8a934931c.jpg

Zeby dobrac sie do nagrzewnicy wystarczy te spinki zdjac i juz jestem??

Napisano

> Dobrałem sie do tego tunelu i teraz tak rozumiem ze nagrzewnica kryje

> sie pod ta obudowa co jest pod numerem 7 na ponizszym obrazku

> (zrzut z ksiazki Sam naprawiam Astre p.Etzolda) czyli obudowa

> wymiennika ciepła ?? :

Tak.

Nero541 opisał ci wyżej, jak się dostać do nagrzewnicy, co rozebrać, co odkręcić... Pozdr.

Napisano

A czy w F-ce przy cieknącej nagrzewnicy jest coś takiego, jak ten zestaw naprawczy? hmm.gif

Ostatnio w Opel-Shopie koleś o aparycji i zachowaniu prowincjonalnego ciecia z_lol1.gif powiedział mi, że nie ma czegoś takiego, jak zestaw naprawczy do F, a tylko do G. W F należy wymienić po prostu całą nagrzewnicę.

Gość nie wydawał mi się zbyt wiarygodny, więc wolę spytać Was tutaj czy to prawda czy nie. niewiem.gif

> W EPC zestaw naprawczy wygląda tak:

> Jak widać w skład zestawu wchodzą też rurki podłączające nagrzewnicę.

> Zestaw ma numer 16 18 136.

> Założyłem, że nie masz klimy.

Napisano
  • Autor

mozecie mi powiedziec co to za kabelek idzie przy obudowie nagrzewnicy z prawej strony od pasazera i wchodzi do wtyczki przy rurkach od nagrzewnicy?? Do czego on sluzy??

Napisano

> mozecie mi powiedziec co to za kabelek idzie przy obudowie

> nagrzewnicy z prawej strony od pasazera i wchodzi do wtyczki

> przy rurkach od nagrzewnicy?? Do czego on sluzy??

A to nie jest przypadkiem przewód od zaworu, który odcina doplyw plynu do nagrzewnicy kiedy skręcisz pokrętło ogrzewania na "minimum"?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A to nie jest przypadkiem przewód od zaworu, który odcina doplyw

> plynu do nagrzewnicy kiedy skręcisz pokrętło ogrzewania na

> "minimum"?

> Pozdroofka

lelek chodzilo mi to po glowie wlasnie czy to sie nie mowi na to czasem elektrozawor?? i rozumiem ze do wyjecia nagrzewnicy ten kabelek sie odpina smile.gif ??

Napisano

> lelek chodzilo mi to po glowie wlasnie czy to sie nie mowi na to

> czasem elektrozawor??

No tak, zawór elektryczny (bo kabelek jest wink.gif ) czyli elektrozawór. wink.gif

> i rozumiem ze do wyjecia nagrzewnicy ten

> kabelek sie odpina ??

Możesz nie odpinać, sam się wyrwie... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Cena tego zestawu ok. 40 zł - nie pamiętam dokładnie.

> Żadnych śladów na wykładzinie nie ma.

kolego nero541 w Krakowie w ASO ten zestaw kosztuje 240 zl wiec nie wiem skad taka roznica ?? Za namowa kolegi WitoldSopot kupilem w ASO same uszczelniacze (oringi), niestety wtedy jeszcze nie mialem wyjetej nagrzewnicy wiec polegalem na gosciu z Opla i jego EPC. Znalazl mi cos takiego jak oring Astra II, Zafira do nagrzewnicy dostalem to w woreczku z nalepka GM i numerem katalogowym 18 45 994. Teraz sek w tym ze wyjalem dzis oringi z nagrzewnicy i maja praktycznie ta sama srednica co te z ASO tylko ze ksztalt krawedzi jest okragly a te z ASO maja krawedzie bardziej prostokatne, a co za tym idzie patrzac na nie z gory (na te z ASO) sa szersze od tych z nagrzewnicy. Teraz mam pytanko te oringi ktorych numer podalem z ASO beda pasowaly czy musze wymienic na te z prostokatna krawedzia?

Prosze szanownych kolegow o sprawdzenie w EPC co wyskakuje pod numerem 18 45 994 i ewentualnie poszukac mi nr kat oringu z krawedzia prostokatna (prosilbym tez o zrzut ekranu z EPC), dodam ze układ chłodzenia jest BEHR (choc nie wiem czy ma to cos do rzeczy)

Z gory dziekii i pozdrawiam

Napisano

Chłopaki, mógłby ktoś zorientowany rozwiać moje wątpliwości? niewiem.gif

Będę wdzięczny za odpowiedź 20.GIF

> A czy w F-ce przy cieknącej nagrzewnicy jest coś takiego, jak ten

> zestaw naprawczy?

> Ostatnio w Opel-Shopie koleś o aparycji i zachowaniu prowincjonalnego

> ciecia powiedział mi, że nie ma czegoś takiego, jak zestaw

> naprawczy do F, a tylko do G. W F należy wymienić po prostu całą

> nagrzewnicę.

> Gość nie wydawał mi się zbyt wiarygodny, więc wolę spytać Was tutaj

> czy to prawda czy nie.

Napisano

> Ostatnio w Opel-Shopie koleś o aparycji i zachowaniu prowincjonalnego

> ciecia powiedział mi, że nie ma czegoś takiego, jak zestaw

> naprawczy do F, a tylko do G.

I miał rację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.