Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - kamyczek do ogródka...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przebiegłem się trochę po tematach na forum i widzę, że o klimatyzacji to można godzinami i nie zawsze w dobrych słowach cool.gif Ponieważ zawsze otrzymywałem od szanownych foRUMowiczów pomoc i informację dlatego i teraz pozwoliłem sobie napisać te kilka słów.

Od razu powiem, że poprosiłem ASO, żeby sprawdzili czy wszystko jest ok i sam kierownik serwisu potwierdził, że klima w moim samochodzie działa bez najmniejszego zarzutu. A ja nie jestem taki przekonany i dlatego proszę o pomoc.

W czym tkwi problem: włączam klimę, kiedy już pokonam te kilka kilometrów, tzn. nie zaraz po odpaleniu auta, i niby wszystko jest ok - klima się załącza prawidłowo, zimno leci kratkami, że aż miło - normalnie cacy. I nagle, kiedy np. ruszam spod świateł słyszę jakbym poprzez dodawanie gazu zwiększał obroty wentylatora ?!?! icon_eek.gif oczywiście nie występuje to za każdym ruszeniem, ale gdy jest naprawdę ciepło to dosyć częsta sprawa. Dodam, że takie coś występuje również w trakcie jazdy, ale maksymalnie jak jestem na II biegu i przyspieszam, na wyższych biegach nie zauważyłem takiego objawu. Do tego, w trakcie jazdy, chyba przy załączaniu się sprężarki układu klimatyzacji, auto zachowuje się w tym momencie tak, jakbym hamował(!) silnikiem, naprawdę odczuwalnie....ja rozumiem, że klima odbiera te trochę wigoru, ale, żeby to było aż tak odczuwalne ?? niewiem.gif

Może ktoś z Was mógłby mi to w prostych słowach opisać, bo może/pewnie wszystko jest ok, a ja powinienem wiedzieć, że to tylko/aż OPEL i 90 KM pod maską wink.gifdevil.gif

Napisano

>. I nagle, kiedy np. ruszam spod świateł

> słyszę jakbym poprzez dodawanie gazu zwiększał obroty

> wentylatora ?!?! oczywiście nie występuje to za każdym

> ruszeniem, ale gdy jest naprawdę ciepło to dosyć częsta sprawa.

u mnie jest podobnie szczególnie przy dużych temnperaturach.

Kiedy jest bardzo ciepło i mam ustawiony wentylator na 4, słycghać załączanie się 2 wentylatora, obciążenie instalacji jest wtedy dość znaczne, więc myslę zę stąd te skoki napięcia a co za tym idzie obroty wentylatora.

> chyba przy załączaniu się sprężarki układu klimatyzacji, auto

> zachowuje się w tym momencie tak, jakbym hamował(!) silnikiem,

> naprawdę odczuwalnie....ja rozumiem, że klima odbiera te trochę

> wigoru, ale, żeby to było aż tak odczuwalne ??

mam tak samo. Kiedy załącza się spreżarka wtedy sterownik silnika ma pewne opóźnienie aby skorygować swoje ustawienia i stąd myśle to spowolnienie.

Chyba że obydwaj mamy coś nie tak wink.gif

pozdro

Napisano

> mam tak samo. Kiedy załącza się spreżarka wtedy sterownik silnika ma

> pewne opóźnienie aby skorygować swoje ustawienia i stąd myśle to

> spowolnienie.

Instalacja ma czujnik który zwieksza obroty silnika w chwili załączania klimy - tyle mówi teoria, w praktyce sprawdzę to za kilka dni i się pochwalę wink.gif U mnie na jałowym w chwili załączenia sprężarki obroty znacznie skaczą ale zaraz potem się stabilizują.

Napisano

> I nagle, kiedy np. ruszam spod świateł

> wentylatora ?!?!

Wentylator ma tylko 2 prędkości nawiewu. Jesteś pewien że to wentylator słychać? Może alternator daje większe napięcie wraz ze wzrostem obrotów? To się da sprawdzić miernikiem.

To co podejrzewam to że słyszysz sprężarkę - jej wirnik obraca się szybciej wraz ze wzrostem obrotów.

Jakkolwiek by nie było ja nie zauważyłem tego u siebie.

> Do tego, w trakcie jazdy,

Sprężarka pochłania 2-7 KM mocy - ale z tym hamowanie to może przesada. Ja mam tylko 75 KM w silniku ale nie odczuwam aż tak bardzo spadku mocy. Może łożysko wewnątrz sprężarki przyciera?

Napisano

U mnie na jałowym w chwili załączenia

> sprężarki obroty znacznie skaczą ale zaraz potem się

> stabilizują.

U mnie jest podobie grinser006.gif ale nie jest tak u wszystkich, kiedyś o tym było .

Napisano

> Jakkolwiek by nie było ja nie zauważyłem tego u siebie.

> Sprężarka pochłania 2-7 KM mocy - ale z tym hamowanie to może

> przesada. Ja mam tylko 75 KM w silniku ale nie odczuwam aż tak

> bardzo spadku mocy.

Kiedy byłem samochodzikiem na stacji podpięty pod wszystko co tam mieli ( aż 4 kartki wydruków formatu A4 yikes.gif ) to w pewnej chwili mechanik kazał załączyć AC, na monitorze było pokazane obciążenie silnika po załączeniu klimy wynosi ok 10% hmm.gif. Ale to chyba dotyczy tylko pojemności 1.6 , napewno przy większych motorach obciążenie jest mniejsze.

Napisano

> Instalacja ma czujnik który zwieksza obroty silnika w chwili

> załączania klimy - tyle mówi teoria,

To nie czujnik zwiększa obroty tylko komp dostając sygnał o załaczeniu spręzarki waytogo.gif Czujnik ciśnienia załancza przy odpowiednim ciśnieniu sprężarke ,wentylator/y lub też wyłancza całość waytogo.gif

w starych autach stosuje sie czasem manewr podniesienia wolnych obrotów przez podanie na odpowiedni pin sygnału aby na wolnych zwiększyć obroty

w praktyce sprawdzę to za

> kilka dni i się pochwalę U mnie na jałowym w chwili załączenia

> stabilizują.

Napisano

> Instalacja ma czujnik który zwieksza obroty silnika w chwili

> załączania klimy - tyle mówi teoria, w praktyce sprawdzę to za

> kilka dni i się pochwalę U mnie na jałowym w chwili załączenia

> stabilizują.

tak przy okazji czy wiesz jaki moze byc koszt klimy - bez montazu do mojego astrolota? i czy warto sie w to bawic na "stare" lata?

Napisano

>I nagle, kiedy np. ruszam spod świateł

> wentylatora ?!?! oczywiście nie występuje to za każdym

> ruszeniem, ale gdy jest naprawdę ciepło to dosyć częsta sprawa.

> Dodam, że takie coś występuje również w trakcie jazdy, ale

> maksymalnie jak jestem na II biegu i przyspieszam, na wyższych

> biegach nie zauważyłem takiego objawu.

U mnie nic nie słychać poza normalną pracą silnika. Nigdy nie zauważyłem tego objawu

.

> naprawdę odczuwalnie....ja rozumiem, że klima odbiera te trochę

> wigoru, ale, żeby to było aż tak odczuwalne ??

U mnie nie ma zauważalnego zawahania obrotów no chyba że ciut w dół i zaraz wracają ale to praktycznie niezauważalne jest. W czasie jazdy nie czuć różnicy przy załączeniu jedynie przy przyspieszaniu to nie powiem ale przy włączonej klimie czuć spadek mocy więc jak chce wyprzedzić naprawdę szybko to wrzucam III bieg klimę wyłączam i wtedy to asterka normalnie dostaje skrzydeł zlosnik2.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam!

> u mnie jest podobnie szczególnie przy dużych temnperaturach.

> Kiedy jest bardzo ciepło i mam ustawiony wentylator na 4, słycghać

> załączanie się 2 wentylatora, obciążenie instalacji jest wtedy

> dość znaczne, więc myslę zę stąd te skoki napięcia a co za tym

> idzie obroty wentylatora.

To by znaczyło, że instalacja jest rzeczywiście mocno obciążona, bo wentylator (?) zaczyna wydawać dźwięki jakby się miał zaraz rozlecieć frown.gif

> mam tak samo. Kiedy załącza się spreżarka wtedy sterownik silnika ma

> pewne opóźnienie aby skorygować swoje ustawienia i stąd myśle to

> spowolnienie.

> Chyba że obydwaj mamy coś nie tak

> pozdro

Wypowiedziała się większość użytkowników Astry F, więc nie wiem do końca co o tym myśleć. Chyba jednak zostawie auto w innym ASO to może tam będą mieli jakiś pomysł. Wielkie dzięki za informacje smile.gif

Napisano

Miałę ten sam problem z tym dodawanime gazu ,Jechałem w upał do stolicy i czułem jakby klima słabiej chłodziła momentami, dodając gazu było jakby lepiej :| , To było w sobotę, dziś coś się spieprzyło, zapaliła mi się kontrolka od klimy i raz sprzęgło załącza a raz nie załącz, nie leci zimne powietrze i nie dizałą wentylator od klimy ( ten skierowany do silnika )

JEśli wyjmę bezpiecznik od klimy to wentylator rusza, ale już nie załącza się sprężarka bo nie ma bezpiecznika. Jak włoże bezpiecznik to załącza sięsprężarka ale nie zalącza się ten wentylator :|, co robić ludzie pomocy ?

3 dni temu uzupełniałem czynnik, ale tylko sam czynnik, z podobno też olej trzeba zmieniać w klimatyzacji to prawda? może to być przyczyna nieprawidłowej pracy ?

Napisano
  • Autor

> U mnie na jałowym w chwili załączenia

> U mnie jest podobie ale nie jest tak u wszystkich, kiedyś o tym

> było .

Witam!

A u mnie jak się sprężarka załącza to obroty delikatnie wzrastają, a potem wszystko wraca do normy i już nie obserwuje chwilowego choćby wzrostu obrotów silnika spowodowanego załączeniem się sprężarki.....a wg ASO te obroty właśnie powinny wzrastać, żeby uniknąć "zatykania" silnika i powodowania "kangurka" przy ruszaniu chociażby....

Napisano

Dziś rano wsiadłem do auta i się naprawiło , znikneła dioda od klimatyzacji i klima pracuje ... holera wie co to ... nie wiem czy szukać usterki i jechac do ASO czy nie ? .... może jakiś czujnik się pieprzy

Napisano

> To nie czujnik zwiększa obroty tylko komp dostając sygnał o

> załaczeniu spręzarki Czujnik ciśnienia załancza przy

> odpowiednim ciśnieniu sprężarke ,wentylator/y lub też wyłancza

> całość

Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą smile.gif W u mnie są 2 czujniki obok siebie: 4-pinowy presostat (czyli to o czym napisałeś - mierzy ciśnienie i załącza/wyłącza sprężarkę lub 2 bieg wentylatorów, sygnał oraz idzie m.in. kompa) oraz 2-pinowy czujnik idący prosto do kompa, odpowiedzialny za zwiększenie obrotów przy włączaniu klimatyzacji.

Jak to dokładnie działa mogę sprawdzić za kilka dni - wiem na razie że przy wyłączonej klimie ten 2-pinowy czujnik jest w stanie odcięcia - pewnie reaguje tylko na wzrost ciśnienia.

Napisano

> 3 dni temu uzupełniałem czynnik, ale tylko sam czynnik, z podobno też

> olej trzeba zmieniać w klimatyzacji to prawda? może to być

> przyczyna nieprawidłowej pracy ?

Olej też trzeba uzupełnić, inaczej nie będzie miało co smarować sprężarki. Ale ilość oleju ma się nijak do działania sprzęgła e-m - za to powinien być odpowiedzialny presostat. Ja też z tym teraz walczę - chyba jedyna metoda to porównać wskazania presostatu z rzeczywistym ciśnieniem w układzie.

Napisano

> tak przy okazji czy wiesz jaki moze byc koszt klimy - bez montazu do

> mojego astrolota? i czy warto sie w to bawic na "stare" lata?

Używane części ok 1000 zł, montaż ok. 500 zł. Sam oceń wink.gif

Napisano

Podpinam się smile.gif

Co może hałasować w klimatyzacji jak wykluczy sie sprężarkę i wentylator ?? Bo hałasuje tylko przy włączonej klimie. Ja podejrzewam sprężarkę ale mam założoną 2 i tez hałasuje tylko ze ma inny dźwięk. Jak sie szybko naciśnie pedał gazu to cichnie (ale nie wiem czy się wtedy nie wyłącza) a jak sie przyśpiesza to hałas narasta

może ktoś będzie wiedział więcej ??

Napisano

> Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą W u mnie są 2 czujniki obok

> siebie: 4-pinowy presostat (czyli to o czym napisałeś - mierzy

> ciśnienie i załącza/wyłącza sprężarkę lub 2 bieg wentylatorów,

> sygnał oraz idzie m.in. kompa) oraz 2-pinowy czujnik idący

> prosto do kompa, odpowiedzialny za zwiększenie obrotów przy

> włączaniu klimatyzacji.

> Jak to dokładnie działa mogę sprawdzić za kilka dni - wiem na razie

> że przy wyłączonej klimie ten 2-pinowy czujnik jest w stanie

> odcięcia - pewnie reaguje tylko na wzrost ciśnienia.

zlosnik.gif ale to nadal nie czujnik zwiększa obroty ,wysyła tylko sygnał o właczeniu sprężarki czyli + na odpowiedni pin kompa waytogo.gif

Napisano

> ale to nadal nie czujnik zwiększa obroty ,wysyła tylko sygnał o

> właczeniu sprężarki czyli + na odpowiedni pin kompa

waytogo.gif20.GIF

Napisano

Witam, powiedzcie mi czy ten mały wentylator od klimy ma wydmuchiwać powietrze na zewnątrz pojazdu czy wdmuchiwać na chłodnice tak jak robi to ten duży. Bo jak przyłożę rękę pod zderzak to czyje że ten mały dmucha mi właśnie na rękę. I co dziwnego jeszcze zaobserwowałem że na trasie temperatura podchodzi mi do 100 i się włącza duży wentylator a przecież jak jest włączona klima to oba włączają się na maxa przy 95 stopniach. Czy wszystko jest oki ?? Niedawno napełniałem klime..

Napisano

> I co dziwnego jeszcze

> zaobserwowałem że na trasie temperatura podchodzi mi do 100 i

> się włącza duży wentylator

Czyli tak jak powinno być.

> a przecież jak jest włączona klima to

> oba włączają się na maxa przy 95 stopniach.

A skąd jeśli mogę wiedzieć masz taką informację? Zaobserwowałeś że u siebie tak masz czy z innych źródeł?

Napisano

Zobaczyłem u siebie, normalnie temperatura powyżej 95 mi nie wzrastała i leci chłodne powietrze, jak temperatura podskoczy powyżej 95 to z kratek wali niezły chłód....podobno jak napełniali to temperatura zeszła do 6 stopni....tylko nie wiem co z tym wentylatorem....

Napisano

> Zobaczyłem u siebie, normalnie temperatura powyżej 95 mi nie

> wzrastała i leci chłodne powietrze, jak temperatura podskoczy

> powyżej 95 to z kratek wali niezły chłód....podobno jak

> napełniali to temperatura zeszła do 6 stopni....tylko nie wiem

> co z tym wentylatorem....

Powoli smile.gif Te 95 stopni to temperatura wody w chłodnicy, prawda? Jedyny związek chłodnicy z klimą to taki że włącza się 2 bieg wentylatora jeśli jest za gorąca, oraz wyłącza się sprężarka jeśli silnik zaczyna się niebezpiecznie przegrzewać - od tego są 2 czujniki w chłodnicy.

Powyżej jakiegoś ciśnienia w skraplaczu (np. 15 bar) włącza się 2 bieg wentylatorów żeby pomóc usuwać nadmiar ciepła ze skraplacza, więc to poprawia wydajność układu - więc masz OK, że leci chłodniejsze powietrze z nawiewów.

Temperatura nawiewu rzędu 6*C jest wzorowa - też jest OK.

Myślę że u Ciebie wentylator reaguje na ciśnienie (presostat go włącza) i to akurat zbiega się z osiągnięciem temperatury 95*C przez chłodnicę. Jeśli nie mam racji to mnie zaraz ktoś poprawi smile.gif

Napisano

Więc jednak kretul masz racje wszystkim steruje ten zawór ciśnieniowy bo wentylatory wskakują na pełne obroty nawet przy 92 stopniach, a na wolnych chodzą cały czas od włączenia klimy. Tylko jedno mnie zastanawia czemu tak późno leci te lodowate powietrze, jakby nie mogło lecieć od razu ....

Napisano

> Tylko jedno

> mnie zastanawia czemu tak późno leci te lodowate powietrze,

> jakby nie mogło lecieć od razu ....

Ciężko gdybać, najlepiej poobserwować wysokie i niskie ciśnienie - przed i po włączeniu wentylatora. Może masz brudny skraplacz? Sprawdź do jakiej temperatury dochodzi skraplacz kiedy się włącza wentylator - powinien być gorący. Tak samo jedna z rurek sprężarki powinna od razu robić się zimna a druga bardzo gorąca. Zobacz czy to się jakoś zmienia w momencie załączenia wiatraka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.