Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy dokumenty z gazu trzeba wozić ze sobą?

Featured Replies

Napisano

Jutro powinienem mieć do odbioru auto z zamontowanym lpg, ale pani w sekretariacie coś mówiła że nie wie czy się wyrobią z jakąś homologacją, bo im to podpisuje producent czy jakoś tak.

Więc czy mogę narazie jeździć bez tego a oni mi to doślą powiedzmy za tydzień?

I rozumiem że mam 30 dni zgodnie z informacją w DR na zgłoszenie montażu LPG w wydziale komunikacji ?

Napisano

Ja mysle ze nie zaplacilbym za instalacje dopóki niue bede mial homologacji poniewaz homologacja zbiornika jest najwazniejszym dokumentem Jest to taki dowod osob auta z lpg W urzedzie nie zarejestruja ci bez tego dokumentu Wozic ze soba nie musisz tego dokumentu Nie ryzykuj

Napisano

> Jutro powinienem mieć do odbioru auto z zamontowanym lpg, ale pani w

> sekretariacie coś mówiła że nie wie czy się wyrobią z jakąś

> homologacją, bo im to podpisuje producent czy jakoś tak.

mniemam ze homologacja na zbiornik. bez tego nie wbiją Ci pieczątki do DR.

> Więc czy mogę narazie jeździć bez tego a oni mi to doślą powiedzmy za

> tydzień?

> I rozumiem że mam 30 dni zgodnie z informacją w DR na zgłoszenie

> montażu LPG w wydziale komunikacji ?

tak

Napisano

> I rozumiem że mam 30 dni zgodnie z informacją w DR na zgłoszenie

> montażu LPG w wydziale komunikacji ?

Zgadza się ,ale do momentu wbicia pieczątki warto wozić ze sobą druk homologacji zbiornika- w razie kontroli pokażesz.

Kol. makler48 napisał słusznie ,aby nie wypłacić kasy do momentu otrzymania pełnej dokumentacji.Wiesz dasz im kasę więc potem może być im "ciężko" sfinalizować transakcję.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. O to że dostane tą homologacje to się akurat nie obawiam, do wbicia LPG w dowód napewno będę ją już miał ok.gif

Chodzi mi raczej o to czy jeśli jeszcze nie mam tego wbitego to czy mam obowiązek mieć ją przy sobie

Napisano

z montażem dostajesz:

- atest butli

- fakturę

- odpis z homologacji

powiedzmy do ok tygodnia zgłaszasz sie do gazowników, oddajesz odpis z homo, otrzymujesz oryginał

do tego czasu możesz wozić w/w rzeczy, w razie jakby co zlosnik.gif

Z oryginałem homo, fakturą, DR i kartą pojazdu idziesz do wydz. komunikacji i po odstaniu swojego wypisujesz tylko mały papierek: prośbę o zmianę w DR związaną z montażem LPG (przynajmniej tak w BB jest) to wszystko oddajesz w okienku by po ok 3-4 min odebrać wszystko z wbitymi pieczątkami LPG zlosnik.gif

w praktyce to byłem prawie 2 m-ce po montażu gazu i nie usłyszałem ani słowa zlosnik.gif

Napisano

tak jezdzisz z dokumentami jakie ci dają gazownicy , czyli faktura , i reszta dokumentów , a płacisz jak odbierasz auto , nie słuchaj pioerdół o zaplacie jak wszystko dostaniesz do reki , bo owe auto dostaniesz po mieisiacu - jak zaplacisz ..

i nie chodzi tu o homologacje zbiornika , tylko co certyfikat który odsyła producent instalacji gazowej po około 2 tygodniach !!

Napisano

> tak jezdzisz z dokumentami jakie ci dają gazownicy , czyli

> faktura , i reszta dokumentów , a płacisz jak odbierasz

> auto , nie słuchaj pioerdół o zaplacie jak wszystko

> dostaniesz do reki , bo owe auto dostaniesz po mieisiacu

> - jak zaplacisz ..

> i nie chodzi tu o homologacje zbiornika , tylko co certyfikat

> który odsyła producent instalacji gazowej po około 2

> tygodniach !!

Dokładnie, nie chodzi o homologację zbiornika tylko instalacji. W zależności od producenta uzyskanie tej homologacji/certyfikatu trwa od kilku minut do kilku(nastu) dni. Kilka minut miałem przy montażu elpigazu w sc, ponieważ cała procedura odbywa się online i jest drukowany odpowiedni kwit. Teść nie miał tego szczęścia i czekał 3 dni (I gen z różnych gratów) smile.gif Do czasu wbicia lpg w dowód lepiej wozić przy sobie wszystkie papiery od gazowników wink.gif

Napisano

> Może jestem w błędzie ale chyba nie o to pytałem

a nie jesteś ??

Quote:

do tego czasu możesz wozić w/w rzeczy, w razie jakby co

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tak jezdzisz z dokumentami jakie ci dają gazownicy , czyli

> faktura , i reszta dokumentów , a płacisz jak odbierasz

> auto , nie słuchaj pioerdół o zaplacie jak wszystko

> dostaniesz do reki , bo owe auto dostaniesz po mieisiacu

> - jak zaplacisz ..

> i nie chodzi tu o homologacje zbiornika , tylko co certyfikat

> który odsyła producent instalacji gazowej po około 2

> tygodniach !!

A czy moge mieć jakieś problemy jeśli będę jeździł bez tego jednego dokumentu(tej homologacji) ?

Napisano

> A czy moge mieć jakieś problemy jeśli będę jeździł bez tego jednego

> dokumentu(tej homologacji) ?

jak masz wbite w dowód to nie musisz wozić ze sobą niczego

na przegląd tylko bierzesz atest od butli

Napisano

> A czy moge mieć jakieś problemy jeśli będę jeździł bez tego jednego

> dokumentu(tej homologacji) ?

po wbiciu do dowodu - nie

przed wbiciem - możesz, a jak trafisz na upierdliwego policial.gif to zabierze dowód, mało tego mi na Słowacji chcieli auto lawetą ściągać - skończyło się na "bilecie na pokutu" za 50zł 270751858-jezyk.gif

Więc lepiej nie kusić losu - niby możesz się tłumaczyć że instalka nowa itd, ale ...

ps przez 4lata jeździliśmy bez wbitej instalki do dowodu i nikt nigdy nie chciał papierów, poza wspomnianym Słowakiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> po wbiciu do dowodu - nie

> przed wbiciem - możesz, a jak trafisz na upierdliwego to zabierze

> dowód, mało tego mi na Słowacji chcieli auto lawetą ściągać -

> skończyło się na "bilecie na pokutu" za 50zł

> Więc lepiej nie kusić losu - niby możesz się tłumaczyć że instalka

> nowa itd, ale ...

> ps przez 4lata jeździliśmy bez wbitej instalki do dowodu i nikt nigdy

> nie chciał papierów, poza wspomnianym Słowakiem

Dzięki ok.gif

W sumie do mnie przez dwa lata raz na stacji statoil doczepiła się ta babka co tankowała ale tylko pytała czy mam legalnie założone cool.gif

Napisano

> Dzięki

> W sumie do mnie przez dwa lata raz na stacji statoil doczepiła się ta

> babka co tankowała ale tylko pytała czy mam legalnie założone

Jej to guzik do tego , nie ma uprawnien by ja to interesowalo , od tego są inne słuzby !

Napisano
  • Autor

> Jej to guzik do tego , nie ma uprawnien by ja to interesowalo ,

> od tego są inne słuzby !

Ale ma prawo odmówić zatankowania wink.gif

Napisano

> od tego są inne słuzby !

moze poprosic o okazanie waznosci przegladu.. jak nie pokazesz to zwyczajnie nie naleje. nawet wisi taka tabliczka przy dystrybutorze lpg.

Napisano

tu się mylisz, na statoilu jest wyraźnie napisane, że pracownik ma prawo sprawdzić czy masz ważne badania (chyba o DR chodzi)

jak się nie zgadzasz na okazanie to 30.GIF

tankowałem parę razy i nikt nie sprawdzał, ale mogą ...

Podobnie jak w monopolu nie musisz pokazywać DO, ale gościo w takim przypadku wcale nie musi Ci sprzedać flachy grinser006.gif

Wiesz jakie "druciarstwo" czasem ludzie mają w autach ...

znajomy nalewacz opowiadał, że nie raz miał stracha przy tankowaniu, najlepiej jak raz podłączył pistolet, a gaz zamiast do zbiornika poleciał pod auto blush.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz jakie "druciarstwo" czasem ludzie mają w autach ...

Ja miałem wlew schowany pod rejestracją i babka myślała że to specjalnie tak zamaskowane, bo nie wbite w dowód zlosnik.gif

Napisano

a to w takim razie gratki , na gazie jezdze juz 7 autem - to jest jakies 12 lat w zyciu sie nie spotkalem z czymś takim , wiec sorki 20.GIF

Napisano

> a to w takim razie gratki , na gazie jezdze juz 7 autem - to

> jest jakies 12 lat w zyciu sie nie spotkalem z czymś

> takim , wiec sorki

waytogo.gif

a tankowałeś na statoilu ?

chyba tylko tam są takie info (o kontroli przez pracownika)

Napisano

> a tankowałeś na statoilu ?

> chyba tylko tam są takie info (o kontroli przez pracownika)

oczywiscie ! ze tankowalem , tyle , ze ja zawsze czysciutkim samochodem , elegancko ubrany , wiec moze dlatego ! mnie sie nie czepiaja zlosnik.gif

ale też powiem Wam , ze gdyby mnie na stacji kazano pokazac dowód , czy jakies papiery , odjechał bym i wiecej tam sie nie pojawił !!

Napisano

> oczywiscie ! ze tankowalem , tyle , ze ja zawsze czysciutkim

> samochodem , elegancko ubrany , wiec moze dlatego ! mnie sie

> nie czepiaja

eeetaaam ja brudną poobijaną astrą tankowałem i też nikt nic nie pisną wink.gif

- ale info koło dystrybutora rzuciło mi się w oczy

co więcej, jak pisałem miałem "nielegalną instalkę"

> ale też powiem Wam , ze gdyby mnie na stacji kazano pokazac

> dowód , czy jakies papiery , odjechał bym i wiecej tam

> sie nie pojawił !!

dlaczego? przecież to chodzi o bezpieczeństwo - również Twoje hmm.gif

nie wiem czy robisz zakupy w makro/selgros tam sprawdzają zakupy przy wyjściu - słyszałem nie raz oburzonych klientów - "nasza noga tu więcej nie postanie, bo tu każdego traktują jak złodzieja" - tak mi się skojarzyło z tym co napisałeś wink.gif

IMO taka informacja daje pracownikowi podstawę do odmowy wlania gazu do jakiegoś wraku - czy to źle ?

Napisano

Pomysl a zrozumiesz mój tok myslenia , ja nie mam wraku @! to po primo! po drugie inni urzytkownicy mnie nie interesują ! dalej zamilknę.

sprawdzanie zakupów w markecie nie bede komentował , bo szkoda mi czasu ,

powiem tylko tyle ,

polacy !!!! nie dajcie sie traktowac jak złodzieje , dziady itd. duma ..... troche sie jej wam przyda !

kto zrozumial to gosc kto nie ten trąba zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Pomysl a zrozumiesz mój tok myslenia , ja nie mam wraku @!

Gdybyś wiedział ile aut bardzo fajnych i w super stanie ma gaz zakładany na lewo zlosnik.gif Prostota takiej instalacji pozwala już na zrobienie tego naprawde samemu smile.gif

Napisano

> Gdybyś wiedział ile aut bardzo fajnych i w super stanie ma gaz

> zakładany na lewo Prostota takiej instalacji pozwala już na

> zrobienie tego naprawde samemu

załóżmy , ze wiem , ze jezdzi tego sporo .... tak samo jak sporo albo i znacznie wiecej samochodów jesdzi bez przegladu , albo z lewymi przegladami - tyle , ze co to zmienia ? w stosunku do mnie ? i ewentualnego sprawdzania mnie ? jak tak dalej pujdzie , to byle ciec bedzie na drodze chcial ode mnie dowód , by sprawdzic czy wszystko jest oki ! nie tedy kochani droga - nie tedy !!

ujme to tak bym zostal zrozumiany

jak Pani w sklepie podajce ci zakupy , chleb masło bółki , serek itd. czy zadasz od niej ksiazeczki zdrowia ? tej od sanepidu ?

co by było jak by kazdy klient tego zadał ? a wszak zarazic cie tak moze i nawet umrzec mozesz ? czy sie rozumiemy teraz ?

Napisano
  • Autor

> załóżmy , ze wiem , ze jezdzi tego sporo .... tak samo jak

> sporo albo i znacznie wiecej samochodów jesdzi bez

> przegladu , albo z lewymi przegladami - tyle , ze co to

> zmienia ? w stosunku do mnie ? i ewentualnego sprawdzania

> mnie ? jak tak dalej pujdzie , to byle ciec bedzie na

> drodze chcial ode mnie dowód , by sprawdzic czy wszystko

> jest oki ! nie tedy kochani droga - nie tedy !!

Powiedzmy że akurat potrzebujesz tym razem zatankować npPB i ktoś ma źle zamontowaną instalke u siebie w garażu i stwarza zagrożenie(nie wiem jakie może stwarzać ale pewnie jakieś mimo wsystko tak) i naraża Ciebie też, bo tankujesz na stanowisku obok niego. Więc chyba lepiej niech jest jak jest w tym wypadku, ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie na ten temat smile.gif

A jeszcze mi się przypomniało jak kiedyś ojciec pojechał do pracy moim autem po drodze postanowił zatankować na orlenie tylko postawił auto poszedł do środka i powiedział za ile zatankować i patrzył przez okno na tego pracowanika a ten 5 razy obchodził auto do okoła i nie mógł wyczaić gdzie jest wlew biglaugh.gif

Napisano

przypomniało jak kiedyś ojciec pojechał do pracy

> moim autem po drodze postanowił zatankować na orlenie tylko

> postawił auto poszedł do środka i powiedział za ile zatankować i

> patrzył przez okno na tego pracowanika a ten 5 razy obchodził

> auto do okoła i nie mógł wyczaić gdzie jest wlew

Ale co to ma do tematu zlosnik.gif

dlatego za granicą w wiekszosci sam sobie tankujesz gaz i wszystko gra , a u nas to nie mozliwe ? , zas ja sie pytam dlaczego ?

W kwesti tego ze stoi obok ciebie autem z zle zalozoną instalką .... czytaj moj przyklad z sprzedawczynią w sklepie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.