Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie do dieslowców DTL -foto i filmiki

Featured Replies

Napisano

Witam. Albo ja mam manię albo cos sie dzieje z tym silnikiem, otóż już ktorys raz z kolei slysze od kogos ale ci kopci samochod,Powiem krótko-minął rok jak wymieniane byly wtryski i regulowana pompa,przez rok zrobilem 8 tys z hakiem bo uzywam samochodu tylko do szkoły,wiem ze zbliza sie pora wymiany oleju i filtra oleju ale to chyba nie ma wplywu na dymienie.Co to moze byc powiedzcie mi,filt powietrza jest lekko brudny ale nie to zeby byl czarny czy cos,zalączam dwa zdjecia sa na nich widoczne miejsca gdzie są slady oleju,od czego to moze byc,no i dwa filmiki

http://www.youtube.com/watch?v=qjBKRfsXO4Q

http://www.youtube.com/watch?v=eQfbWqj7wQQ

post-82496-14352483559794_thumb.jpg

Napisano

na pierwszym filmiku nie widac dymu prawie wcale, ale na drugim to troszke jednak kopci, sporo więcej niż mój.

Ja obstawiam że wtryski (ewentualnie pompa) do ponownej regulacji bo za duża dawka paliwa jest ustawiona

gdzie regulowałeśtę pompe?

bo jak w warsztacie pana Henia, który nie miał podstawowych urządzen, albo potrzebnych do ustawienia danych i robił na czuja to nic dziwnego że kopci

Napisano

Ja bym się nic nie martwił.Szczególnie na pierwszym filmie go kręciłeś na obrotach i nic.

Ewentualnie podczas jazdy może być więcej,ale ta silniki tak mają.

Napisano

> pięknie działający dieselek

chciałbym taki mało kopcący motor

Napisano

> Witam. Albo ja mam manię albo cos sie dzieje z tym silnikiem, otóż

> już ktorys raz z kolei slysze od kogos ale ci kopci

> samochod,Powiem krótko-minął rok jak wymieniane byly wtryski i

> regulowana pompa,przez rok zrobilem 8 tys z hakiem bo uzywam

> samochodu tylko do szkoły,wiem ze zbliza sie pora wymiany oleju

> i filtra oleju ale to chyba nie ma wplywu na dymienie.Co to moze

> byc powiedzcie mi,filt powietrza jest lekko brudny ale nie to

> zeby byl czarny czy cos,zalączam dwa zdjecia sa na nich widoczne

> miejsca gdzie są slady oleju,od czego to moze byc,no i dwa

> filmiki

> http://www.youtube.com/watch?v=qjBKRfsXO4Q

> http://www.youtube.com/watch?v=eQfbWqj7wQQ

jak zimny to bedzie kopcić...

a nie wie że zimnego sie nie zyłuje?

mój jeszcze bardziej kopci, szczególnie jak zimny

Napisano
  • Autor

zimny totalnie to on nie byl jak go odpalalem ale dodam ze jak juz jest cieply 96 to mniej jeszcze dymi ale zawsze to cos

Napisano

> Witam. Albo ja mam manię albo cos sie dzieje z tym silnikiem, otóż

> już ktorys raz z kolei slysze od kogos ale ci kopci

> samochod,Powiem krótko-minął rok jak wymieniane byly wtryski i

> regulowana pompa,przez rok zrobilem 8 tys z hakiem bo uzywam

Przede wszystkim diselka odpala sie bez wciskania gazu nono.gif zarowno zimnego jak i nagrzanego,przynajmniej ja tak robie.Na pierwszym filmiku odpalasz go z lekko wcisnietym gazem i gdybys to zrobil wogole bez gazy to napewno mniej by zakopcil smile.gifa co do dalszej czesci filmiku to wszystko jest cacy ok.gif

Napisano
  • Autor

nie byl odpalany z gazem tylko wczesniej byl troche jezdzony i obroty mu tak zaraz spadly,zaloze jutro drugi filtr powietrza i zobaczymy co bedzie,Niech mi ktos powie, jak robilem wtryski rok temu i wiem ze niebyl zmieniany filtr paliwa, dopiero teraz go zmienilem to czy mozliwe jest ze filtr lepiej paliwo przepuszcza i to stad moze wynikac to kopcenie?

Napisano

> nie byl odpalany z gazem tylko wczesniej byl troche jezdzony i obroty

> mu tak zaraz spadly,zaloze jutro drugi filtr powietrza i

> zobaczymy co bedzie,Niech mi ktos powie, jak robilem wtryski rok

> temu i wiem ze niebyl zmieniany filtr paliwa, dopiero teraz go

> zmienilem to czy mozliwe jest ze filtr lepiej paliwo przepuszcza

> i to stad moze wynikac to kopcenie?

byłoby widać różnicę, ale to poprzedni filtr musiałby być porządnie zasyfiony

Napisano

Dla mnie jest w porządku. Za to że kopci odpowiada ustawiona dawka paliwa. Można by ją zmniejszyć i raczej ograniczyłoby to dymienie lecz spowoduje spadek mocy - niestety coś za coś.

Pozdro

Napisano

daj do mechanika zeby ustawil dawke oraz sprawdzil ustawienie rozrzadu. Kolo zebate na walku rozrzadu jest zamocowane na stozku wiec poluznia sie srube centralna i mozna przestawic rozrzad. Mozesz mi wierzayc albo nie ale z doswiadczenia wiem ze jak sie przestawi rozrzad o 1-2mm to silnik moze miec problemy z odpaleniem , moze kopcic na bialo niebieski, moze kopcic na czarno.

Napisano
  • Autor

dawka jest raczej dobra bo nikt sie pompy nie czepial, a z rozrzadem to moze tak byc bo mam w grupie studenta ktory prowadzi warsztat z ojcem i mowi ze rozrzad moze byc dobrze ustawiony ale walek wzgledem kolka o ktorym piszesz nie.moze jakis manual to sam to przestawie skoro to na kolku

Napisano

> pięknie działający dieselek

> tragedii nie ma

I tu sie zgodzę z przedmówcą w całej roooooooozciągłości.....prawidłowo działający dieselek ok.gif

Normalną rzeczą w dieslu jest że przy zapalaniu i przy gazowaniu trochę zakopci, po prostu pompa podaje większą dawkę paliwa która po spaleniu objawia sie czarnym dymem.

Napisano
  • Autor

dzieki za rady i za poświecony czas,sprawa sie wyjaśniła, wydawalo mi sie ze filtr powietrza byl troche brudny a jednak, zmiana pomogła,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.