Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam dwa śtrucle i muszę coś z tym zrobić.

Featured Replies

Napisano

Wygląda to tak, że są dwa samochody, od nowości Renault megane i Marea Weekend.

Po wczorajszych negocjacjach z małżonką postanowiliśmy jeden sprzedać i kupić nowy.

Jeden śtrucel zostanie dla mnie do jazdy do pracy i po mieście po kilkanaście km dziennie.

Nowy klasy niższej średniej będzie używać małżonka do obsługi domu i juniora, oraz ma to być samochód wyjazdowy.

Mam dylemat, któego śtrucla zostawić.

Megane: 1,4eco, '97, 130kkm, benzyna bez lpg, golec, bez wspomagania ale bardzo tani w eksploatacji.

Marea: 1,9jtd, '00, 175kkm, dobrze wyposażony, klima, bajerki ale co najmniej 2 razy droższy w utrzymaniu, często się coś psuje, zacina, chociaż mniej pali.

W kosztach na km wychodzi utrzymanie podobnie (wcześniej jak się marea nie psuła - była tańsza).

W sprzedaży za Marea wezmę kilka pln więcej, co ma znaczenie na zakup nowego, bo ponad połowa będzie na kredyt.

Za zostawieniem marea przemawia: klima, diesel i nowszy,

Za zostawieniem megane przemawia: więcej pieniędzy ze sprzedaży marea, samochód do tej pory bezawaryjny, trwalsze zawieszenie, nieduże zużycie paliwa jak na benzynę (ok. 7-8 tylko po mieście).

Pytanie:

Którego zostawić?

Ja mam naprawdę duży problem hmm.gif

Napisano

> Wygląda to tak, że są dwa samochody, od nowości Renault megane i

> Marea Weekend.

Nooo, skoro Marea się psuje to istnieje duża szansa że będzie się psuła nadal i coraz częściej, a to generuje koszta...

Napisano

ja bym zostawił Mareę ok.gif jeszcze zależy co się w niej psuje

Napisano
  • Autor

> ja bym zostawił Mareę jeszcze zależy co się w niej psuje

Elektryka się sypie: przekaźniki, dmuchawa, potencjometr przyspieszacza generuje błędy, czujnik temperatury generuje błędy, od ponad roku zaczął szarpać przy ruszaniu i jeszcze różne drobiazgi mechaniczne jak klamka tylnej klapy itp.

Trochę tego jest i generuje to koszty.

Napisano

jak są rzeczy, których sam nie zrobisz, są poważne i drogie, to może lepiej jednak Megane

Napisano
  • Autor

> jak są rzeczy, których sam nie zrobisz, są poważne i drogie, to może

> lepiej jednak Megane

Nie chciałem na początku nic segurować, bo ja też jestem bliższy zostawienia megane wink.gif

Znowu do marea mam ogromny sentyment, gdyż meganką jeździłem dużo mniej. Od czasu jak kupiłem marea, to renówką powoziłem tylko wtedy, gdy fiat stał w serwisie, a czasami stał po tygodniu hehe.gif

Napisano

ja bym chyba zostawil meganke skoro ma byc tylko do jezdzenia po miescie. Po 1.jest mniejsza (latwiej znalesc miejsce do parkowania) po 2 nie psuje sie po 3 bez klimki da sie te kilkanascie kilometrow przemeczyc bez problemow 270751858-jezyk.gif i po 4 za maree dostaniesz wiecej plnow

Napisano

mam takie samo megane jak twoje 1,4 eco z 96 roku.

Silnik zagazowany od prawie nowości i teraz ma troszke ponad 200tkm i jak narazie nic poważnego się nie sypnęło, pomimo tego, że się go nie oszczędza- często jazda z przyczepką itp.

jednak silnik powoli zaczyna dawać oznaki, że już niedługo się skończy, jednak jestem pewien że do 250tkm bez remontu da się dokulać.

wiec patrzac na przebieg twojej renówki i na to, że auto chodzi w benzynie to jeszcze przynajmniej 100tkm można nim spokojnie pojeździć bezawaryjnie.

Ja bym się nie zastanawiał i opychał fiata, tym bardziej że wyciągniesz z niego sporo więcej kasy i pozbędziesz się częstego kłopotu z awariami.

Napisano

a mozna wiedziec jaki samochod chcesz kupic?

no i podstawowe pytanie czy chcesz kupic combi jezeli nie to zostaw maree no chyba ze meganka tez jest w combi...

Napisano
  • Autor

> a mozna wiedziec jaki samochod chcesz kupic?

To jest inna bajka. Myślałem o sedici, tylko bagażnika brak wink.gif, rozważam aurisa i po głowie tłucze mi się jeszcze koreańczyk hehe.gif

Zaryzykowałbym bravo, tylko gdyby miał silnik 1,6 z sedici. 90km to wg mnie za mało, a turbo i diesle to w cenie przesadzone wink.gif

> no i podstawowe pytanie czy chcesz kupic combi jezeli nie to zostaw

> maree no chyba ze meganka tez jest w combi...

Meganka to hatchback.

Napisano

> To jest inna bajka. Myślałem o sedici,

Podobno Suzuki znacznie tańszy jest...

Napisano
  • Autor

> Podobno Suzuki znacznie tańszy jest...

Podobno, nawet był kiedyśo tym wątek, tylko cennik "Mojeauto" tego nie potwerdza i Fiat Bank Polska ma korzystny kredyt na Sedici.

Za był napęd 4x4, przeciw mały bagażnik, co go eliminuje jako samochód rodzinny. Także spełnia 66,7% wymogów zlosnik.gif

Napisano

> Podobno, nawet był kiedyśo tym wątek, tylko cennik "Mojeauto" tego

> nie potwerdza i Fiat Bank Polska ma korzystny kredyt na Sedici.

> Za był napęd 4x4, przeciw mały bagażnik, co go eliminuje jako

> samochód rodzinny. Także spełnia 66,7% wymogów

ale znowu generuje koszty 270751858-jezyk.gif

jak chcesz takie auto to kup kaszkaja biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ale znowu generuje koszty

> jak chcesz takie auto to kup kaszkaja

Pokaż mi nowoczesny samochód który nie generuje kosztów hmm.gif

Megane nie generuje, bo to golec prostej konstrukcji.

W elektronice (elektryce) wg mnie najwięcej kosztów generuje bosch i trzeba szukać samochodu bez tego napisu pod maską hehe.gif

EDIT

Sorki, zamyśliłem się i napisałem o bosch, a chodziło mi o MM ofkors zlosnik.gif

Napisano

>Megane zostaw , a Maree opchnij - sam piszesz że potrzebne autko na dojazdy do pracy - więc luxusy nie są zbytnio potrzebne , a za Maree większą kasę dostaniesz

Napisano

Nie rozumiem po co założyłeś ten temat. Masz dwa auta, oba od nowości, wiesz jak się spisują, wiesz co któremu dolega i jak które się prowadzi. Nikt z nas nie zna tych dwóch aut tak jak Ty, mało kto miał możliwość porównać je bezpośrednio i nikt tobie nie odpowie które auto bedzie lepsze dla ciebie.

No chyba że traktujesz forum jak wyrocznie i będziesz liczyć głosy na poszczególne auta.

Może żona ma coś do powiedzenia?

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem po co założyłeś ten temat. Masz dwa auta, oba od

> nowości, wiesz jak się spisują, wiesz co któremu dolega i jak

> które się prowadzi.

Teoretycznie lepiej jest zostawić auto nowsze. 3 lata robi różnicę.

> Nikt z nas nie zna tych dwóch aut tak jak

> Ty, mało kto miał możliwość porównać je bezpośrednio i nikt

> tobie nie odpowie które auto bedzie lepsze dla ciebie.

Niektórzy mają te auta dłużej niż ja i wiedzą czego można się później spodziewać. Poza tym jeżeli mam dylemat, bo sam nie wiem na co się zdecydować to dlatego pytam.

Czasami pogląd i właściwy kierunek myślenia jest bardzo ważny wink.gif

> Może żona ma coś do powiedzenia?

No ma, jeżeli chodzi i pieniądze, woli sprzedać droższy wink.gif

Napisano

Jak Ci się lepiej jeździ fiatem to go zostaw. Sam pisałeś że odkąd masz meree to nie jeździsz renówką.

Napisano

> To jest inna bajka. Myślałem o sedici, tylko bagażnika brak ,

> rozważam aurisa i po głowie tłucze mi się jeszcze koreańczyk

> Zaryzykowałbym bravo, tylko gdyby miał silnik 1,6 z sedici. 90km to

> wg mnie za mało, a turbo i diesle to w cenie przesadzone

> Meganka to hatchback.

to ja bym zostawil mw, a myslales o focusie? cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> to ja bym zostawil mw, a myslales o focusie?

Szczerze, to nie icon_eek.gif.

A wiesz, że wezmę je pod uwagę hmm.gif

Na pewno będzie to benzyna, nad czym ubolewam, ale czasy większych przebiegów rocznych się skończyły, a dla 10kkm rocznie trzeba być bogatym, by kupić diesla. wink.gif

Napisano

> Pytanie:

> Którego zostawić?

> Ja mam naprawdę duży problem

Jesli pozostawiony samochód ma służyć tylko jako "narzędzie" tzn do pracy, z pracy to ja bym zostawił auto z mniejszym przebiegiem, mniej awaryjne, tańsze w eksploatacji czyli w Twoim przypadku Megane.

Za ten bardziej psujący się weźmiesz rzeczywiście więcej kasy i będzie można dołożyć więcej do fajnego, wyjazdowego autka z bajerkami.

No ale decyzję musisz juz podjąć sam (ewentualnie z serce.gif) bo jak masz oba autka od nowości to właśnie nie kto inny tylko Ty znasz je najlepiej waytogo.gif

Napisano

Ja na Twoim miejscu sprzedałbym oba samochody...

W to miejsce kupiłbym małe auto z klimą do jazdy po mieście

(Twingo, Clio, Punto, Panda)

i nowe auto...

PS. Dobrze jest posiadać dwa auta tej samej marki... Można wtedy na wstępie utargować rabat na serwis!!

Napisano

Megane to "francuz", ale jeszcze da się coś przy tym dosyć tanio zrobić,

a robi się raczej sporadycznie,

skoro jest w opcji "full bieda" to nie ma się tam co zepsuć oprócz tuleji met.-gumowych w zawieszeniu i innych eksploatacyjnych rzeczy.

W moich oczach jednak Fiat wypada gorzej, pomimo niskiego spalania,

IMO: jeśli Renia miała by wspomaganie kiery, to wiadomo co bym zostawił a co sprzedał,

tym bardziej, że za Fiacika weźmiesz więcej $$$ bo Polak jest "mądry" i lubi Fiaty biglaugh.gif

Sprawdź sobie Meganke pod względem rdzy, jesli nie ma śladów to sobie ją zostaw ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.