Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. zlosnik.gif

Mam irytujący problem ze swoim samochodzikiem. Odkąd kupiłem Astrę w styczniu 2005, zrobiłem nią około 30000 km i cały czas borykam się z problemem nierównej pracy silnika na wolnych obrotach. crazy.gif Mechanik zwracał mi na to uwagę już przy pierwszej wizycie u niego, zaraz po zakupie auta, gdy wymieniałem pasek rozrządu. Niestety przez cały ten czas nie zwracałem na to uwagi, bo wcześniej jeździłem Cinquecento 700 (auto 2-cylindrowe) - sądziłem, że silnik tak musi pracować i już. icon_rolleyes.gif

Jakiś czas temu przy okazji robienia zawieszenia byłem ponownie u mojego stałego mechanika i kolejny raz stwierdził, że powinienem się zająć tym dziwnym zachowaniem silnika. No to się zajęli na moje polecenie. smirk.gif Wymienili mi zawór recyrkulacji spalin (EGR) i silnik krokowy, bo EGR podobno był dziurawy i silnik dostawał fałszywe powietrze. Po jego wymianie obroty wariowały, więc wymienili krokowca. Od tego wydarzenia mam wrażenie, że silnik pracuje jeszcze gorzej. Czasami rzeczywiście jest lepiej, szczególnie jak się dobrze nagrzeje, ale bywa tak, że kierownica drży jak głupia, tłumik równomiernie popiarduje, a silnikiem rzuca pod maską. Mój mechanik twierdzi, że wyczerpali wszelkie drogi i jedyne co jeszcze - ich zdaniem - może być spieprzone, to jakieś trzonki zaworów, bo ktoś kiedyś robił głowicę, ale mu nie wyszło. Szczególnie irytujące jest to, że silnik potrafi (rzadko, ale jednak) czasami, na krótką chwilę stracić moc przy przyspieszaniu.

Czy macie może Koledzy (i Koleżanki) jakiś pomysł, co mogę z tym zrobić? Zaczyna mnie to irytować, a jeszcze bardziej denerwuje mnie postawa warsztatu, który szukać może do woli, oczywiście biorąc za to pieniądze, może i wymienią pół samochodu, ale przyczyny nie mogą znaleźć. rant.gif

Z góry dzięki za pomoc. cool.gif

Napisano

> No to się zajęli na

> moje polecenie. Wymienili mi zawór recyrkulacji spalin (EGR) i

> silnik krokowy, bo EGR podobno był dziurawy i silnik dostawał

> fałszywe powietrze.

w tym silniku to się EGR-a wywala, albo zaślepia - władowali Cię w koszt...

> Po jego wymianie obroty wariowały, więc

> wymienili krokowca. Od tego wydarzenia mam wrażenie, że silnik

> pracuje jeszcze gorzej. Czasami rzeczywiście jest lepiej,

> szczególnie jak się dobrze nagrzeje, ale bywa tak, że kierownica

> drży jak głupia, tłumik równomiernie popiarduje, a silnikiem

> rzuca pod maską. Mój mechanik twierdzi, że wyczerpali wszelkie

> drogi i jedyne co jeszcze - ich zdaniem - może być spieprzone,

> to jakieś trzonki zaworów,

a zajął się ktoś w ogóle układem zapłonowym?

kable, świece, kopułka?

Napisano

> Mój mechanik twierdzi, że wyczerpali wszelkie

> drogi

A mierzył chocby miernikiem sondę lambda?

A jak świece i przewody WN?

Pozdroofka

Napisano

> A mierzył chocby miernikiem sondę lambda?

chciałem dopisać, ale wiedziałem, że wtedy nie zdążę przed Tobą skromny.gif

ooo - jaki masz szybki "edit mode" hahaha.gif

Napisano

> chciałem dopisać, ale wiedziałem, że wtedy nie zdążę przed Tobą

A ja kurna wyedytowałem, żeby dopisać o świecach ale kurna i tak byłem drugi... hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> ooo - jaki masz szybki "edit mode"

Bo jak kliknąłem w "Dalej" to już wiedziałem, że nie napisałem o świecach więc jak tylko pojawił się ekran z postem to natychmiast "Edit" zlosnik.gif Nawet nie zdązyłem zauważyć Twojego posta smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> w tym silniku to się EGR-a wywala, albo zaślepia - władowali Cię w

> koszt...

Super. oslabiony.gif

Też im mówiłem, że czytałem na forum o zaślepianiu, to twierdzili, że po coś ten EGR jest i ich zdaniem powinien pozostać.

> a zajął się ktoś w ogóle układem zapłonowym?

> kable, świece, kopułka?

Zapomniałem dopisać, ale owszem. Kable i świece były zmieniane.

Kopułka - szczerze mówiąc nie wiem.

Napisano
  • Autor

> A mierzył chocby miernikiem sondę lambda?

Dowiem się. Albo zmienię warsztat. zlosnik.gif

> A jak świece i przewody WN?

Były zmieniane.

Napisano

> Dowiem się. Albo zmienię warsztat.

> Były zmieniane.

======================

Azja ma racje ,też przyjrzałbym się zaplonowi .Modul zapłonowy bym sprawdzil ,bo może być na wykończeniu.

Napisano

Mam identyczny problem, z silnikiem - a jakże C18NZ angryfire.gif.

Jak go kupowałem na giełdzie, silnik był zimny i objawów takich nie miał. Dopiero w czasie nagrzewania szarpanie wzrasta i występuje cały czas.

Na początek wymieniłem świece, kable zapłonowe, sprawdziłem działanie sondy lambda testerem "Linijka diodowa"- sonda jak nówka!

Podstawiłem cewkę+moduł zapłonu od Corsy - i tu zaskoczenie: szarpanie jest, ale zdecydowanie mniejsze.

Natomiast Corsa na module od Astry pracuje b. dobrze.

Sprawdzone miernikiem czujnik temp./kompa, potencjometr przepustnicy, wszelkie złączki i masy.

Znalazłem wątek o bojach zakończonych zwycięstwem, z identycznym silnikiem C18NZ LINK

więc i ja wypsikałem po kolektorze dolotowym i wszystkich rurkach podciśnienia cały pojemnik sprayu - i nie stwierdziłem żadnej zmiany w pracy silnika.

Więc fałszywe powietrze - odpada.

Ciśnienie sprężania nie jednakowe na wszystkich garach i tu dopatruje się tej "telepki" 1-cyl 13,5; 2-cyl 12,5; 3cyl-12,5; 4-cyl11.5.

Jeżdżę wiec na na tej telepce i szlag mnie trafia- też nie mam konceptu na dalszą walkę.

Napisano

i tu dopatruje

> się tej "telepki" 1-cyl 13,5; 2-cyl 12,5; 3cyl-12,5; 4-cyl11.5.

ciśnienie nie jest aż tak tragiczne, żeby rzucało silnikiem.

Ja mam w meganie 10 9 8,5 9 i chodzi równiutko bez zająknięcia, nic nie przerywa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.