Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Podroz" pradu od alternatora do aku

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie szanowne grono specjalistow waytogo.gifcool.gif Otoz mam do Was takie pytanka :

1.Gdzie jest umiejscowniony nazwijmy to " punkt pomiarowy" z ktorego jest pobierany sygnal na deske rozdzielcza, mowiacy o tym iz aku jest niedoladowywane ( po porstu , swieci to moze za mocne slowo, ale zarzy sie kontrolka ladowania - a raczej jego braku)?

2. Ktore styki nalezaloby porzadnie wyczyscic ,aby ulatwic przeplyw pradu od altka do aku? Pomijam klemy i zaciski na altku.

Sprawa ma sie tak ze juz od...czasu kiedy kupilem autko grinser006.gif wieczorami bylo zauwazalne zarzenie sie kontrolki ladowania. Nie zmienailo ono swojej intensywnosci ze wzrostem zwiekszanmia obrotow, za to bardzo jasnialo gdy wlaczalem nawiew, swiatla, itd - czyli cala elektyrke jaka istnieje grinser006.gif Dodam ze aku 3ma jak nalezy , pali od razu i ta smieszna kontrolka swiadczaca o jego stanie naladowania jest ciagle zielona waytogo.gif Dzie jednak nie wytrzymalem i pomierzylem wszystko miernikiem i o to efekty (mierzone na aku):

-na jalowym(nota bene wszystkie na jalowym + dodatki) 13,8V

+swiatla 13,5

+swiatla + nawiew 13,3V

i najlepsze +swiatla dlugie+nawiew+ogrzewanie szyby+kompresor do pompowania 12,6V grinser006.gif

I zmierzone na altku(niezaleznie od opcji obciazenia) ~14,2V grinser006.gif Qrde no gdzies mi zwiewa napiecie i podejrzewam kableki i zlaczki. I stad pytanie - ktore z nich przeczyscic waytogo.gif Uff..to tyle grinser006.gif

Napisano

> 1.Gdzie jest umiejscowniony nazwijmy to " punkt pomiarowy" z ktorego

> jest pobierany sygnal na deske rozdzielcza, mowiacy o tym iz aku

> jest niedoladowywane

Obrazek od Charly'ego:

alt_bosch.gif

> 2. Ktore styki nalezaloby porzadnie wyczyscic ,aby ulatwic przeplyw

> pradu od altka do aku?

Nie będę się powtarzał wink.gif :

KLIK

Z tym, że widziałem dwa rozwiązania połączenia przewodu z alternatora z grubym przewodem z akumulatora:

1. oba są zakończone oczkami i są skrecone ze sobą pod nakretką na alternatorze. Tu masz szansę poszaleć i poczyścić

2. oba przewody są zaciśniete w jednym oczku i oczko dane pod nakretkę na alternatorze. Tu nic nie zrobisz. Chyba że rozegniesz oczko, oczyścisz przewody i znów zaciszniesz, ale bez sensu to jest.

> Dzie jednak nie wytrzymalem i

> pomierzylem wszystko miernikiem i o to efekty (mierzone na aku):

> -na jalowym(nota bene wszystkie na jalowym + dodatki) 13,8V

> +swiatla 13,5

> +swiatla + nawiew 13,3V

> i najlepsze +swiatla dlugie+nawiew+ogrzewanie szyby+kompresor do

> pompowania 12,6V

Możliwe, że to nie chodzi o "ucieczkę" napięcia na połaczeniach ale albo regulator kończy żywot albo szczotki (w sumie to jedna częśc wink.gif ) Możliwe, że komutator alternatora jest zawęglony i jest spadek napięcia na nim.

Pozdroofka

Napisano

> Obrazek od Charly'ego:

> Nie będę się powtarzał :

> KLIK

> Z tym, że widziałem dwa rozwiązania połączenia przewodu z alternatora

> z grubym przewodem z akumulatora:

> 1. oba są zakończone oczkami i są skrecone ze sobą pod nakretką na

> alternatorze. Tu masz szansę poszaleć i poczyścić

> 2. oba przewody są zaciśniete w jednym oczku i oczko dane pod

> nakretkę na alternatorze. Tu nic nie zrobisz. Chyba że

> rozegniesz oczko, oczyścisz przewody i znów zaciszniesz, ale bez

> sensu to jest.

> Możliwe, że to nie chodzi o "ucieczkę" napięcia na połaczeniach ale

> albo regulator kończy żywot albo szczotki (w sumie to jedna

> częśc ) Możliwe, że komutator alternatora jest zawęglony i jest

> spadek napięcia na nim.

> Pozdroofka

piekny esej napisałes zlosnik2.gif mam to samo, tez musze sprobowac to poczyscic

Napisano

> piekny esej napisałes

waytogo.gifgrinser006.gif

> mam to samo, tez musze sprobowac to poczyscic

O widzisz... Przypomniałeś mi. Kiedy staliśmy nad Twoim rozbitym autkiem wspomniałeś coś o napięciu i już miałem iść do swojego bagażnika po miernik ale zagadałeś mnie o falowaniu obrotów i zapomniałem. A trza było od ręki zrobić zlosnik.gif

Pozdroofka

P.S.

Moje mechaniory Cię dziś chwalili, ze niespotykanie grzeczny i wyjatkowo nieupierdliwy klient... grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> O widzisz... Przypomniałeś mi. Kiedy staliśmy nad Twoim rozbitym

element już do pomalowania dałem, trza poskładać auto tylko umyć i nawoskować bo jest tak zapaskudzona ze ho ho

> autkiem wspomniałeś coś o napięciu i już miałem iść do swojego

> bagażnika po miernik ale zagadałeś mnie o falowaniu obrotów i

> zapomniałem. A trza było od ręki zrobić

> Pozdroofka

fakt a ja miernika nie mam ale zabiore sie za to, wiem juz co mam czyścić jakby co

> P.S.

> Moje mechaniory Cię dziś chwalili, ze niespotykanie grzeczny i

> wyjatkowo nieupierdliwy klient...

o to sie ciesze, a ja ich pochwale bo dawno sie z taka miłą i fachową obsługą nie spotkałem, konkretnie i rzeczowo zlosnik.gif

tylko z tym trzpieniem musze jechać się umówić z Tomkiem a i łącznik stabilizatora jakiś przekrzywiony mam troche prawy ale to kwestia poprawienia gum i dokrecenia

Napisano
  • Autor

bow.gif No prosze zwiezle, szybko i na temat...no to w weekend biore sie za czyszczonko waytogo.gif przy okazji chyba wyczyszcze troszke silnik bo jest tak zasyfiony ze strach sie go dotykac wpysk.gif Dzieki za pomoc...Guru grinser006.gifzlosnik.gifwaytogo.gif

Edit : A jesli chodzi o to w ktorym miejscu jest "pobierane" napiecie wksazywane kontrolka na desce? Mam nadzieje ze przyczyna takiej roznicy beda styki, bo skoro altek daje prawidlowe napiecie to raczej jest sprawny waytogo.gif

Napisano

> element już do pomalowania dałem, trza poskładać auto tylko umyć i

> nawoskować bo jest tak zapaskudzona ze ho ho

Jakby co to możemy w sobotę polerkę zrobić wink.gif

> fakt a ja miernika nie mam ale zabiore sie za to, wiem juz co mam

> czyścić jakby co

Może przy okazji polerki... grinser006.gif

> łącznik

> stabilizatora jakiś przekrzywiony mam troche prawy ale to

> kwestia poprawienia gum i dokrecenia

Tak, mówili dziś.

Myslę, że trzeba dać przwdziwy sworzeń a nie bawić się w srubkę. Sworzeń jest rozcinany i ma "pracować" a śruba jest sztywna.

Pozdroofka

Napisano

> A jesli chodzi o to w ktorym miejscu jest "pobierane" napiecie

> wksazywane kontrolka na desce?

No widać na obrazku: styk D+. To taka mniejsza srubka na alternatorze.

> Mam nadzieje ze przyczyna takiej

> roznicy beda styki, bo skoro altek daje prawidlowe napiecie to

> raczej jest sprawny

Oby... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jakby co to możemy w sobotę polerkę zrobić

chętnie ale w sobote jade do szkoły sesja i te sprawy, jak już będe luźniejszy to napewno dam znać. smile.gif

> Może przy okazji polerki...

> Tak, mówili dziś.

> Myslę, że trzeba dać przwdziwy sworzeń a nie bawić się w srubkę.

no chyba od tego zaczne, jak nie pomoże to wtedy pomyśle nad tym wynalazkiem Tomka. Kupie go w tym sklepie co mi mówiłeś na rogu Warszawskiej tylko jak to sie nazywało u nich?

> Sworzeń jest rozcinany i ma "pracować" a śruba jest sztywna.

> Pozdroofka

Napisano

> tylko jak to sie nazywało u nich?

"Bolec zmiany biegów" zlosnik.gif Komputer sklepowy nie reaguje na "sworzeń" zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> "Bolec zmiany biegów" Komputer sklepowy nie reaguje na "sworzeń"

> Pozdroofka

aha dzięki - głupio brzmi ale skoro po tym go rozpoznaja to ok

Napisano

> aha dzięki - głupio brzmi ale skoro po tym go rozpoznaja to ok

Po bezskutecznych próbach wpisywania w komputer "sworzeń" i "swożeń", przysłuchujacy się rozmowie starszy pan (widac stary wyjadacz zlosnik.gif) podpowiedział: "wpisz pan BOLEC". No i okazało się, że jest na stanie zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

O jakim Wy kurna bolcu gadacie biglaugh.gif O blakdzie skrzyni biegow? zakrecony.gif

Napisano

Jaki tam bolec.

Wg EPC to jest "śruba, organ regulacji do przekładni" hahaha.gif

Dowodzi to niezbicie faktu, że Astra to żyjący byt. Przecież ma organy grinser006.gif

Napisano

> O jakim Wy kurna bolcu gadacie O blakdzie skrzyni biegow?

nie hehe.gif potocznie zwanym trzpieniem od wybieraka, u mni ejste już zmasakrowany i jest luz na wybieraku,. gdzieś nawet manual był

Napisano
  • Autor

To skoro zeszlismy na temat srub biglaugh.gif to powiedzcie mi jaki dziwny klucz 3ba miec aby dokrecic srube amortyzatora crazy.gif Bo jest luzna - moge nawet podkladaka palcem poruszac ale nie mam mozliwosci dokrecenia sruby bo sie wraz z nia gwint obraca crazy.gif

EDIT: Moze zle sprecyzowalem - nie sruby a nakretki:D

Napisano
  • Autor

Ja zapodałem w NZ grube kableki i wszystko wróciło do normy. Oczywiście pozaciskane oczka na kablach i zabezpieczone przed utlenianiem się.

Na foto niebieskie kabelki

279097783-PHOT0037.JPG

post-63017-14352483955278_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ale plataninka kabelkow spineyes.gif w pierwszej chili ciezko sie polapac o co chodzi zakrecony.gif Mam jednak nadzieje ze to tylko bedzie efekt stykow waytogo.gif Jak nie to na pewno pociagne ten temat dluzej wpysk.gif

Napisano
  • Autor

Płątanina bo instalacja gazowa juz odłączona jest na foto a kable rzucone byle jak.

Pozdrawiam. smile.gif

Napisano

> To skoro zeszlismy na temat srub to powiedzcie mi jaki dziwny klucz

> 3ba miec aby dokrecic srube amortyzatora Bo jest luzna - moge

> nawet podkladaka palcem poruszac ale nie mam mozliwosci

> dokrecenia sruby bo sie wraz z nia gwint obraca

> EDIT: Moze zle sprecyzowalem - nie sruby a nakretki:D

20.GIFJa nie robiłem jeszcze u siebie, ale słyszałem że należy mieć nasadowy rurkowy , a do środka imbus którym trzymamy trzpień.Jakiś kolega polecał nasadkę którą pokręcał żabką hydrauliczną, a w środek imbus jw.

Napisano

> To skoro zeszlismy na temat srub to powiedzcie mi jaki dziwny klucz

> 3ba miec aby dokrecic srube amortyzatora Bo jest luzna - moge

> nawet podkladaka palcem poruszac ale nie mam mozliwosci

> dokrecenia sruby bo sie wraz z nia gwint obraca

> EDIT: Moze zle sprecyzowalem - nie sruby a nakretki:D

Witam!

Nie pamietam czy w Praktikerze czy Castoramie zakupilem klucz wygiety, taka fajke gdzie jest otwor do wlozenia imbusa, z obu stron jest ten sam rozmiar. Otwor jest z krotszej strony. Tym kluczem dokrecalem nakretki amorkow, w starych musialem przytrzymac. Ostatnio jak wymienialem tylko poduszke, ale nowe gazowki to nie musialem uzywac imbusa.

Napisano

> Jakby co to możemy w sobotę polerkę zrobić

tylko uważaj na świezym lakierze, a i musisz szczególnie uważać jak zbierasz ewentualnye papruny papierkiem, a matujesz do momentu zaniknięcia efektu tzw. skóry pomarańcza, o ile takowa jest waytogo.gif

Napisano

> tylko uważaj na świezym lakierze, a i musisz szczególnie uważać jak

> zbierasz ewentualnye papruny papierkiem, a matujesz do momentu

> zaniknięcia efektu tzw. skóry pomarańcza, o ile takowa jest

Właśnie tak myślałem co zrobić z lakierem na błotniku bo to tylko on będzie świeży. Podejrzewam, że problem sam się rozwiąże - lakiernik najprawdopodobniej odda błotnik polakierowany i spolerowany, przynajmniej tak liczę wink.gif

Napisano

> Właśnie tak myślałem co zrobić z lakierem na błotniku bo to tylko on

> będzie świeży. Podejrzewam, że problem sam się rozwiąże -

> lakiernik najprawdopodobniej odda błotnik polakierowany i

> spolerowany, przynajmniej tak liczę

w każdym bądź razie powinien wink.gif tylko ze nieraz po lipnym zmatowaniu zostaje skóra o której wspomniałem i element różni sie od reszty....i druga uwaga- element to moze i przeleci, ale sąsiednich elementów pewnie nie, a warto by to zrobić zeby zmiejszyc kontrast jednego błyszczącego kawałka na samochodzie

Napisano

> element to moze i przeleci, ale

> sąsiednich elementów pewnie nie, a warto by to zrobić zeby

> zmiejszyc kontrast jednego błyszczącego kawałka na samochodzie

No i właśnie daltego umawiamy się z kolegą na sobotę wink.gif Błotnik jest u blacharza reszta auta w domu. Trzeba będzie dopasować tę resztę do "nowego" blotnika.

Napisano

> w każdym bądź razie powinien tylko ze nieraz po lipnym zmatowaniu

> zostaje skóra o której wspomniałem i element różni sie od

> reszty....i druga uwaga- element to moze i przeleci, ale

> sąsiednich elementów pewnie nie, a warto by to zrobić zeby

> zmiejszyc kontrast jednego błyszczącego kawałka na samochodzie

w zasadzie to sprawa z lakierem wyglada tak:

obie strony były lakierowane: prawa kolorem z lewą do drzwi kierowcy a reszta bezbarwnym w zeszłym roku bo miałem jakies wgniecania i takie tam defakty łącznie z dolnym paskiem tylnej klamy, niestety powinienem nanieść kolor i na lewa strone bo niemiec kieopsko dobrał lakier i sie odroznia.

Wiec w zasadzie to lkier mam po obu stronach zeszłoroczny no i ten element co go wlasnie oddalem , dach i maska byly nie ruszane a w sumie to to najgorzej wyglada.

Mam jeszcze pytanie, prawy bk troche mi kiedys zmatowial ale lakiernik go poprawil bezbarwnym i jest ok, za to lewy ostatnio zauważyłem że jaest troszke zmatowiony w sumie bardzo sie nie odróżnia ale moje pytanie to czy da sie cos z tym zrobić? czy musze oddac do poprawki bezbarwnym.

Lakiernik to znajomy (cos w stylu warsztatu u Pan Henia - kiedys tym się zawodowo zajmoał) wiec problemu pewnie by nie było tlko z czasem u niego fatalnie.

Napisano

nie musisz dawć bezbarwnym, wystarczy zmatowić papierkiem i polerka...chyba ze rysy sa głębokie.....a co do różnicy koloru, jakby lakiernik przecieniował bazą elementy sąsiednie i dopiero pociągnął bezbarwnym to różnica byłaby niezauważalna

Napisano

> nie musisz dawć bezbarwnym, wystarczy zmatowić papierkiem i

> polerka...chyba ze rysy sa głębokie.....a co do różnicy koloru,

> jakby lakiernik przecieniował bazą elementy sąsiednie i dopiero

> pociągnął bezbarwnym to różnica byłaby niezauważalna

rys to tam wogóle raczej niema, a tym papierkiem to jak to zrobić? polerka nie wystarczy?

Jestem zielony w te lakiernicze myki, wogole do boje się robic cokolwiek z autem, alke mnie jakoś Lelek przekonał, on to sam zrobił i mu wyszło.

Zakładam że taki bajer u lakiernika to by mnie par $$$$ kosztowało?? tongue.gif

Napisano

czuje ze Lelkowi dał bym pare wskazówek to i zaczął by malować, pojęty i dociekliwy kolega claps.gif

papierkiem 2000-2500 szybciej zbierzesz matowa warstwe lakieru, tylko uwazaj zeby do bazy sie nie dopiłować, a później normalna procedura polerki....a i na koniec pod czarną gąbkę możesz dać autopoliture, super efekt bez mikro rys widocznych pod słońce

a jak chcesz sie czegoś nauczyć to masz okazje na swoim samochodzie podziałać, i satysfakcja z pracy jaka wink.gif

Napisano

> czuje ze Lelkowi dał bym pare wskazówek to i zaczął by malować,

> pojęty i dociekliwy kolega

> papierkiem 2000-2500 szybciej zbierzesz matowa warstwe lakieru, tylko

> uwazaj zeby do bazy sie nie dopiłować, a później normalna

> procedura polerki....a i na koniec pod czarną gąbkę możesz dać

> autopoliture, super efekt bez mikro rys widocznych pod słońce

> a jak chcesz sie czegoś nauczyć to masz okazje na swoim samochodzie

> podziałać, i satysfakcja z pracy jaka

no gorzej jak coś mi nie pójdzie

G3 polerować go? słyszałem dobre opinie o tej paście.

I teraz łopatologiznei jeszcze raz od poczatku:

Ten matowy bok to mam tenpapier na polerke zalozyc? czy recznie i skad bede wiedzial ze nie za duzo poleruje

po 2 proces polerki to mi Lelek objaśnił to bym wiedział

najbaedziej interesuje mnie ten papier scierny, czy nie zniszcze samochodu

Napisano

delikatnie na wode ręcznie, najlepiej na kostce gumowej, tylko umyj dokładnie przed samochód i papier często płucz w wodzie i będzie okij

Napisano

> delikatnie na wode ręcznie, najlepiej na kostce gumowej, tylko umyj

> dokładnie przed samochód i papier często płucz w wodzie i będzie

> okij

jakoś mnie to przeraża faint.gif

Napisano

> jakoś mnie to przeraża

musisz sie przełamać, jeśli boisz sie papieru to samą polerką sie pobaw

Napisano

> musisz sie przełamać, jeśli boisz sie papieru to samą polerką sie

> pobaw

to chyba na początek z tą polerą zobacze.

normalniez tematu o elektryce przeszliśmy na lakiernictwo 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> normalniez tematu o elektryce przeszliśmy na lakiernictwo

no, długa droga......a w zasadzie za elektryką aż tak nie przepadam hehe.gif

pobaw sie polerka na początek, jak sie wciągniesz to i innych tajników spróbujesz cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.