Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to diody?

Featured Replies

Napisano

Witam. Wczoraj podczas dłuższej jazdy zauważyłem że akumulator nie jest ładowany tzn. zapaliła się kontrolka ABS, poziom paliwa i temperatury pokazywały połowę prawdziwej wartości, MID ledwo świecił. Aby dojechać do domu musiałem wyłączyć światła, spalanie wynosiło ok. 20l/100km a przez ostatnie 10km na wyświetlaczu pojawiła się literka F co chyba oznacza koniec skali. Kontrolka ładowania nie zapaliła się ale podczas pomiaru miernikiem ewidentnie widać brak ładowania. Na wolnych obrotach ok.12V a po dodaniu gazu zamiast wzrastać-obroty spadają. Rozebrałem alternator (DELCO REMY) aby sprawdzić co ze szczotkami ale były OK. więc założyłem z powrotem. Objawy się nie zmieniły tylko teraz po przekręceniu kluczyka kontrolka ładowania nie świeci. Podejrzewam diody ale kompletnie nie wiem jak się je sprawdza. Co wy na to?

Astra C20NE 91r.

Napisano

Podłącz woltomierz do zacisku B+ alternatora (czerwony przewód) i masy. Ustaw na pomiar napięcia zmiennego. Odpal silnik, zmierz napięcie, napisz ile wyszło.

Napisano

> Witam. Wczoraj podczas dłuższej jazdy zauważyłem że akumulator nie

> jest ładowany tzn. zapaliła się kontrolka ABS, poziom paliwa i

> temperatury pokazywały połowę prawdziwej wartości, MID ledwo

> świecił. Aby dojechać do domu musiałem wyłączyć światła,

> spalanie wynosiło ok. 20l/100km a przez ostatnie 10km na

> wyświetlaczu pojawiła się literka F co chyba oznacza koniec

> skali. Kontrolka ładowania nie zapaliła się ale podczas pomiaru

> miernikiem ewidentnie widać brak ładowania. Na wolnych obrotach

> ok.12V a po dodaniu gazu zamiast wzrastać-obroty spadają.

> Rozebrałem alternator (DELCO REMY) aby sprawdzić co ze

> szczotkami ale były OK. więc założyłem z powrotem. Objawy się

> nie zmieniły tylko teraz po przekręceniu kluczyka kontrolka

> ładowania nie świeci. Podejrzewam diody ale kompletnie nie wiem

> jak się je sprawdza. Co wy na to?

> Astra C20NE 91r.

Regulator napiecia. Dopiero co mialem to samo.

Napisano
  • Autor

Okazało się że przyczyną takiego zachowania alternatora był słaby styk tego kabla masowego który idzie wzdłuż napinacza. Wszystkie styki oczyściłem i ładowanie wróciło do normy. Mam ok 14V, ale chciałem jeszcze zapytać czy da się podnieść tą wartość do 14,5V?

Napisano

> Okazało się że przyczyną takiego zachowania alternatora był słaby

> styk tego kabla masowego który idzie wzdłuż napinacza. Wszystkie

> styki oczyściłem i ładowanie wróciło do normy. Mam ok 14V, ale

> chciałem jeszcze zapytać czy da się podnieść tą wartość do

> 14,5V?

20.GIFMożna zalożyć regulator napięcia na 14,5V lub 14,4V. Ale po co ?

Napisano
  • Autor

> Można zalożyć regulator napięcia na 14,5V lub 14,4V. Ale po co ?

Chodzi o to że mam słabe światła mijania i długie i myśle że po podniesieniu tej wartości coś się poprawi. A w ogóle to przy włączonych światłach ile powinno być Volt mierzone przy żarowce?

Napisano

> Chodzi o to że mam słabe światła mijania i długie i myśle że po

> podniesieniu tej wartości coś się poprawi. A w ogóle to przy

> włączonych światłach ile powinno być Volt mierzone przy żarowce?

U mnie jest 13v i światełka bardzo dobrze swiecą wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie jest 13v i światełka bardzo dobrze swiecą

A ja mam 12,4V i świecą tragicznie. Żarówki były wkładane do innego samochodu i świeciły lepiej. Odbłyśniki czyste. Kiedyś kolega moje światła tak podsumował "z tobą to aż miło się mijać w nocy". Co jeszcze mogę sprawdzić? Gdzie szukać tych strat prądu.

Napisano
  • Autor

> Zacznij od tego:

> KLIK

> Pozdroofka

Dostosowałem się do wskazówek z wykładu i udało się- ładowanie wróciło do normy. Na alternatorze mam 15,2V a na aku - 14,7V, do żarówek dochodzi 13,2V.

Wielkie dzięki.

Napisano

> Dostosowałem się do wskazówek z wykładu i udało się- ładowanie

> wróciło do normy.

waytogo.gif

> Na alternatorze mam 15,2V

Czy nie za dużo? Może miernik Ci oszukuje...

Pozdroofka

Napisano

Witajcie.

Czytałem na tym forum już sporo o akumulatorach, alternatorach , diodach, napieciach itd. Ale zapytam i przedstawie swoją sytuację dokładnie.

Otóz od jakiegos czasu na aku mam czarne oczko zamiast zielonego. Dzisiaj robiąc przegląd przed dłuższym wyjazdem postanowilem to wyjasnic i podjechalem do gościa co sie specjalizuje w akumulatorach i mierzy napiecia i takie tam. Od razu sie zastrzegam ze nie zmierzył mi napiecia na altku ale na aku mialem tak:

1) wolne obroty, wszystko wyłączone - 13,8 V

2) wlaczone swiatła mijania - 13, 5

3) wlączona dmuchawa - 13,1

4) ogrzewania szyby nawet nie wlaczalem bo koles powiedzial ze musio cos byc nie tak

I teraz takie pytanie? Czy powyzsze wyniki sa faktycznie az tak złe. Oczywiscie wiem ze nie są dobre bo aku nie jest doladowywany na ful (brak zielonego oczkka). Pojade do elektryka i sie zobaczy ale chcialbym przed tym znac jakies wasze sugestie co to moze byc - podpowiem ze ani razu w czasie jazdy kontorlka ładowania sie nie zapalila. Czy te wyniki to moze byc zly stan szczotek, czy moze regulator napiecia, albo za słabo naciągniety pasek klinowy albo diody . Prosze o sugestie? I nie krzyczcie ze to juz było sto razy! Czy ewentualnie niedoładowany akumulator moze dawac takie wyniki a naladowany dałby inne np na wolnych obrotach zamiast 13,8 byłoby np 14,3. I czy robienie głownie krótkich tras raz na 2- 3 dni (okolo 30 km) to tez moze byc przyczyna? Czy z takimi wynikiami jazda w dłuższa trase moze byc glupim pomysłem (np aku sie wyladuje w drodze albo cos innego).

Akumulator ktory teraz mam to Bosch Silver ma 1,5 roku 60Ah

I jeszcze jedno , co to jest co na zdjeciu?

post-67386-1435248451224_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.