Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Philips GT150 - prawie pół roku i ... do piachu...

Featured Replies

Napisano

Na początku stycznia założyłem żarówki Philips GT150 ( był o tym wątek ) i właśnie w tym tygodniu obie mi się spaliły w odstępie kilkudniowym pad.gif

Niecałe pół roku.

Pewnie jakby drogi w mojej okolicy nie przypominały poziomych schodów, a ja jeździłbym emeryt-style to wytrzymałyby dłużej, ale nie... nie ma ich i nie mam zamiaru kupować nowych na pół roku angryfire.gif

Jakoś się przemęczę, teraz mało jeżdżę a tym bardziej nocą.

Dodatkowo mam przekaźniki i dzięki temu większe napięcie, co też przyczyniło się do skrócenia żywotności żarówek...

Eh, z tymi światłami....

Napisano

Bierz tungsramy czy tez z innej firmy na 'T' (niepamietam) - tez mam przkazniki, jezdze po wa-wie - wiec dziury - a maja juz ponad rok.

Napisano

Też mam przekaźniki, autko często odpalane na światłach i żadnych problemów z żarówkami (zwykłe H4)

Napisano

> ...i właśnie w tym tygodniu obie mi się spaliły w odstępie kilkudniowym...

No cóż... tak kończą "wysilone" żarówki.

Moje NARVY + ileś tam %, mają już dwa lata i z przekaźnikami jeszcze jakoś świecą...

Napisano

Glaca ja je tez kupiłem ale jesienią i do dzisiaj świecą..........ale nie mam przekaźnikow wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bierz tungsramy czy tez z innej firmy na 'T' (niepamietam) - tez mam

> przkazniki, jezdze po wa-wie - wiec dziury - a maja juz ponad

> rok.

Kolego, dziury a to co jest u nas to niebo a ziemia.

Przy prędkościach z jakimi "przelatuję" przez tą jedną niekończącą się tarkę żadne żarówki nie mają szans.

Podobnie palą mi się pozycje, kierunki, stopy...

Fakt że normalne H4 dłużej świecą niż wysilone, ale i niestety świecą mizernie sick.gif

Kilka razy dziennie otwiera mi się schowek jak pomykam sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> Na początku stycznia założyłem żarówki Philips GT150 ( był o tym

> wątek ) i właśnie w tym tygodniu obie mi się spaliły w odstępie

> kilkudniowym

> Niecałe pół roku.

> Pewnie jakby drogi w mojej okolicy nie przypominały poziomych

> schodów, a ja jeździłbym emeryt-style to wytrzymałyby dłużej,

> ale nie... nie ma ich i nie mam zamiaru kupować nowych na pół

> roku

zreszta nie ma takiej potrzeby, zareklamuj je u sprzedawcy zgodnie z KC mozesz to zrobic przez 2 lata od daty zakupu z tym ze trzeba to zrobic w ciagu miesiaca od daty wystapienia wady.

ja kiedys reklamowalem tunsgramy bo sie zrobily czarne i mi wymienili bez gadania.

teraz sa inne czasy, klient NASZ SZPAN:P

Napisano

> zreszta nie ma takiej potrzeby, zareklamuj je u sprzedawcy zgodnie z

> KC mozesz to zrobic przez 2 lata od daty zakupu z tym ze trzeba

> to zrobic w ciagu miesiaca od daty wystapienia wady.

Bez jaj. Żadna gwarancja ani rękojmia nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych spowodowanych użytkowaniem towaru.

Napisano

> Bez jaj. Żadna gwarancja ani rękojmia nie obejmuje uszkodzeń

> mechanicznych spowodowanych użytkowaniem towaru.

Po pierwsze rekojmi juz nie ma (dla osob fizycznych od 2003roku) po drugie kazdy towar mozna reklamowac z tytulu tzw. niezgodnosci towaru z umowa.

Nieswiecaca zarowka jest dokladnie niezgodna z umowa, bo zarowka jest kupiona do tego aby swiecila.

Po drugie nie jest uszkodzona mechanicznie ale przepalona.

Po trzecie prawo (KC) nie przewiduje jaka usterka moze byc reklamowana a jaka nie. Wiec spokojnie mozna reklamowac kazda usterke i to kazdej kupionej rzeczy a sprzedawca musi sie do tego ustosunkowac w terminie 14 dni. Jezeli w tym terminie sie nie wyrobi, uznaje sie ze reklamacje uznal za zasadna i nalezy Ci sie zwrot gotowki albo wymiana towaru na nowy wolny od wad.

dalsza lektura tu:

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/

polecam sie z tym zapoznac aby wiedziec co wolno nam a co sprzedawcy.

Po czwarte: jak na cos nie ma gwarancju to nie znaczy ze nie mozna tego reklamowac. z tym ze jak nie ma gwarancji to reklamujemy zawsze u sprzedawcy z tytulu niezgodnosci z umowa na podstawie paragonu w okresie 2 lat od daty nabycia.

Po piate: Jak gwarancja ma np.6m-c to nalezy ja podrzec i wrzucic do kosza gdyz z tytulu niezgodnosci na kazda rzecz mozna reklamowac przez 2 lata.

Dla przykladu co reklamowalem z tytulu niezgodnosci bo gwarancju nie dali. (Aby gwarancja byla wazna musi byc ZAWSZE dana na pismie!!!!)

buty, po 1,5roku pekly podeszwy - wymienili na nowe

tlumik po roku skorodowal - wymienili na nowy

o zarowkach juz pisalem

zelazko, po 6 m-c zdechlo, nie zdazyli naprawic wiec oddali kase

to tylko kilka przykladow swiezych, ktore pamietam

Napisano

Dzięki takim klientom , jest się z czego pośmiać w wolnej chwili. Ja jeszcze niewidziałem kogokolwiek kto by przyszedł po pół roku i składał reklamacje bo mu żarówka przestała świecić hahaha.gif

Napisano

> Po pierwsze rekojmi juz nie ma (dla osob fizycznych od 2003roku)

No... tym razem to i teoria Cię zawiodła hehe.gif

Napisano

> Dzięki takim klientom , jest się z czego pośmiać w wolnej chwili. Ja

> jeszcze niewidziałem kogokolwiek kto by przyszedł po pół roku i

> składał reklamacje bo mu żarówka przestała świecić

Nie, no bez przesady. Jeśli była wada żarnika albo gazu (TunoM pisał, że mu ściemniała żarówka) to może da się takie coś wymienić ale zerwanego od wstrząsów żarnika na pewno nie przyjmą.

Napisano

> No... tym razem to i teoria Cię zawiodła

mnie nie, a Ty nie wiesz o czym mowisz hehe.gifhehe.gif

polecam lekture KC

Napisano

> polecam lekture KC

No i? Wycięli w Twojej kopii dział o rękojmi? W tej obowiązującej jest 20 artykułów. Pokażesz mi miejsce, w którym piszą że nie dotyczy to osób fizycznych?

Napisano

> No i? Wycięli w Twojej kopii dział o rękojmi? W tej obowiązującej

> jest 20 artykułów. Pokażesz mi miejsce, w którym piszą że nie

> dotyczy to osób fizycznych?

"Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141 poz. 1176)"

Tu masz tresc ustawy

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1176.htm

http://www.gdynia.pl/urzedowy/przewodnik/MRK/45_30768.html

Gwarancja - udziela jej dobrowolnie producent na dowolny czas. Może, ale nie musi,

Rękojmia - pojęcie to już nie obowiązuje w relacjach producent/konsument. Ale obowiązuje w transakcjach dwóch przedsiębiorców,

Niezgodność towaru z umową - najlepsze rozwiązanie dla konsumenta. Nie można ograniczyć tego prawa. Obowiązuje 24 miesiące. To sprzedawca jest odpowiedzialny za produkt, więc konsument nie musi szukać producenta.

Dodatkowy komentarz:

Rękojmia

Pojęcie rękojmii nadal występuje w polskim prawie. Jednakże przepisy kodeksu cywilnego regulujące kwestię rękojmi nie mają zastosowania do sprzedaży rzeczy ruchomej (którą jest np. komputer lub jego podzespół) dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą. Jeżeli więc działamy jako profesjonalista - a więc kupujemy sprzęt w celu związanym z działalnością zawodową lub gospodarczą i okazał się on wadliwy, możemy nadal skorzystać z uprawnień określonych w przepisach kodeksu cywilnego o rękojmii. Są one następujące: odstąpienie od umowy sprzedaży (możemy wtedy zwrócić wadliwe urządzenie i żądać zwrotu zapłaconej za nie kwoty), żądanie obniżenia ceny, żądanie dostarczenia zamiast rzeczy wadliwej rzeczy wolnej od wad, a w pewnych sytuacjach żądanie usunięcia usterek. Można wskazać dwa podstawowe warunki, których spełnienie jest niezbędne do zachowania omówionych wyżej uprawnień:

o zauważonej wadzie powinniśmy niezwłocznie zawiadomić sprzedawcę - najlepiej listem poleconym,

uprawnienia z tytułu rękojmi nie przysługują, jeżeli w chwili sprzedaży wiedzieliśmy o wadzie rzeczy.

Warto podkreślić, że uprawnienia z tytułu rękojmii wygasają po upływie roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.

Niezgodność towaru z umową

Kupując sprzęt dla własnych, osobistych potrzeb (czyli działając jako konsument), korzystamy nie z rękojmii, ale z uprawnień, o których mówi ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. Jeżeli zakupiona rzecz okazała się wadliwa, możemy żądać jej naprawy lub wymiany na nową. Sprzedawca powinien ją naprawić lub wymienić w "odpowiednim" czasie. Jeżeli chodzi o standardowy sprzęt, którym sprzedawca na bieżąco handluje, jego wymiana powinna nastąpić praktycznie tego samego dnia (chyba że np. są wątpliwości, czy usterka nie została wywołana nieprzestrzeganiem przez użytkownika instrukcji obsługi, a wyjaśnienie tej okoliczności wymaga dokładniejszego zbadania podzespołu). Jeżeli sprzedawca sprzętu nie naprawi lub nie wymieni w owym "odpowiednim" czasie, możemy żądać obniżenia lub zwrotu ceny zakupionej rzeczy.

Warto podkreślić, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia podzespołu. Aby dodatkowo sprzedawcę zdyscyplinować, ustawodawca przyjął zasadę, że brak jego reakcji na reklamację przez 14 dni od jej otrzymania uważa się za uznanie reklamacji za uzasadnioną.

Istnieją dwie istotne różnice w stosunku do rękojmii, a dotyczą one terminów:

sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu (a nie jednego roku jak przy rękojmii)

na powiadomienie sprzedawcy o wykrytej wadzie kupujący ma 2 miesiące od dnia jej wykrycia.

Gwarancja

Niezależnie od wskazanych wyżej uprawnień kupującemu przysługują roszczenia z tytułu udzielonej na sprzęt gwarancji. O ile jednak uprawnienia z tytułu rękojmii czy też niezgodności towaru z umową nie mogą zostać ograniczone lub też w ogóle wyłączone przez sprzedawcę, o tyle w przypadku gwarancji to sprzedawca lub producent decyduje praktycznie jednostronnie o treści gwarancji. Dlatego na niektóre podzespoły możemy w ogóle nie otrzymać gwarancji (jej udzielenie jest dobrowolne), same zaś warunki gwarancji udzielonej na ten sam towar, ale w różnych sklepach mogą się znacznie różnić.

Co ważne, to do nas należy wybór, czy korzystamy z uprawnień z tytułu rękojmii (niezgodności towaru z umową), czy też z udzielonej na podzespół gwarancji. Taka decyzja wymaga dokładnego przeanalizowania warunków gwarancji. Przeważnie jednak tryb postępowania reklamacyjnego określony w gwarancjach jest dosyć kosztowny i długotrwały. Z drugiej strony gwarancja jest niekiedy udzielana na wiele lat, co może być bardzo korzystne, a jeżeli dodatkowo gwarantem jest solidny producent, to przez dłuższy czas możemy spać spokojnie. W przypadku sklepów zdarza się bowiem niejednokrotnie, że ulegają likwidacji. Wyegzekwowanie wtedy od sprzedawcy jakichkolwiek uprawnień jest często niemożliwe.

Podsumowując:

nasze uprawnienia różnią się w zależności od tego, czy jesteśmy konsumentami, czy też nabywamy rzecz na potrzeby działalności gospodarczej lub zawodowej,

w przypadku rękojmii i niezgodności towaru z umową istnieją różne terminy dochodzenia roszczeń i zawiadamiania sprzedawcy o wadzie,

roszczeń z tytułu rękojmii (niezgodności towaru z umową) możemy dochodzić niezależnie od uprawnień z tytułu gwarancji.

Wybór należy do nas.

Napisano

> "Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o

> zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. 141

> poz. 1176)"

Gościu, wytrzeźwiej. Gdzie tam jest napisane, że rękojmia nie dotyczy osób fizycznych? Wyraźnie jest napisane, że zapisów o rękojmi nie stosuje się w przypadku sprzedaży konsumenckiej a to nie jest to samo.

Napisano

> Gościu, wytrzeźwiej. Gdzie tam jest napisane, że rękojmia nie dotyczy

> osób fizycznych? Wyraźnie jest napisane, że zapisów o rękojmi

> nie stosuje się w przypadku sprzedaży konsumenckiej a to nie

> jest to samo.

wlasnie ze to jest to samo. sprzedaz konsumencka to sprzedaz dla klienta koncowego - konsumenta.

Rozdział 1

Sprzedaż konsumencka

Art. 1.

1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa

sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu

niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

Do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się przepisów art. 556-581 ustawy z

dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz.U. Nr 16, poz. 93, z 1971 r.

Nr 27, poz. 252, z 1976 r. Nr 19, poz. 122, z 1982 r. Nr 11, poz. 81, Nr 19,

poz. 147 i Nr 30, poz. 210, z 1984 r. Nr 45, poz. 242, z 1985 r. Nr 22, poz.

99, z 1989 r. Nr 3, poz. 11, z 1990 r. Nr 34, poz. 198, Nr 55, poz. 321 i Nr

79, poz. 464, z 1991 r. Nr 107, poz. 464 i Nr 115, poz. 496, z 1993 r. Nr

17, poz. 78, z 1994 r. Nr 27, poz. 96, Nr 85, poz. 388 i Nr 105, poz. 509, z

1995 r. Nr 83, poz. 417, z 1996 r. Nr 114, poz. 542, Nr 139, poz. 646 i Nr

149, poz. 703, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 115, poz. 741, Nr 117, poz. 751

i Nr 157, poz. 1040, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 117, poz. 758, z 1999

r. Nr 52, poz. 532, z 2000 r. Nr 22, poz. 271, Nr 74, poz. 855 i 857, Nr 88,

poz. 983 i Nr 114, poz. 1191, z 2001 r. Nr 11, poz. 91, Nr 71, poz. 733, Nr

130, poz. 1450 i Nr 145, poz. 1638 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984).

sprawdz sobie o czym mowia te dokumenty a pozniej dyskutuj inaczej dyskusja nie ma sensu.

powtorze, rekojmia obecnie obowiazuje JEDYNIE POMIEDZY PODMIOTAMI GOSPODARCZYMI dla konsumentow w zamian za rekojmie wprowadzono reklamcje z tytulu NIEZGODNOSCI TOWARU Z UMOWA

Napisano

> wlasnie ze to jest to samo. sprzedaz konsumencka to sprzedaz dla

> klienta koncowego - konsumenta.

A czytasz czasem to na co odpisujesz? Zakwestionowałem Twoje pierwsze twierdzenie, że rękojmia nie działa dla osób fizycznych. A Ty mi z konsumentami wyjeżdżasz. To, że wszyscy konsumenci są osobami fizycznymi nie oznacza, że wszystkie osoby fizyczne są konsumentami. Dlatego nadal twierdzę, że nie napisałeś prawdy pisząc: "Po pierwsze rekojmi juz nie ma (dla osob fizycznych od 2003roku)"

Napisano

> A czytasz czasem to na co odpisujesz? Zakwestionowałem Twoje pierwsze

> twierdzenie, że rękojmia nie działa dla osób fizycznych. A Ty mi

> z konsumentami wyjeżdżasz. To, że wszyscy konsumenci są osobami

> fizycznymi nie oznacza, że wszystkie osoby fizyczne są

> konsumentami. Dlatego nadal twierdzę, że nie napisałeś prawdy

> pisząc: "Po pierwsze rekojmi juz nie ma (dla osob fizycznych od

> 2003roku)"

w prawie jest definicja konsumenta:

1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa

sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu

niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

w calym tekscie tej ustawy z dnia 27 lipca 2002 r.

"o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

oraz o zmianie Kodeksu cywilnego" nie ma nawet slowa REKOJMIA

nie ma dlatego ze konsument (klient koncowy) nie moze z niej korzystac, zostala ona wylaczona a w zamian za nia wprowadzono niezgodnosc towaru z umowa o ktorej pisalem

http://plusz.pl/index.php/content/view/19/44/

Napisano

> w prawie jest definicja konsumenta:

Nie rozmawiamy o konsumencie tylko o osobie fizycznej. Napisałeś, że rękojmia nie dotyczy osób fizycznych. Tak ciężko się przyznać, że poprzez nieprecyzyjne wyrażenie napisałeś nieprawdę?

Napisano

> Nie rozmawiamy o konsumencie tylko o osobie fizycznej. Napisałeś, że

> rękojmia nie dotyczy osób fizycznych.

cholera, czy Ty potrafisz czytac?

konsument to inaczej osoba fizyczna!

a ustawa dotyczy konsumentow czyli osoby fizyczne.

Tak ciężko się przyznać,

> że poprzez nieprecyzyjne wyrażenie napisałeś nieprawdę?

napisalem, wlasciwie skopiowalem ustawe!!!

do czego mam sie przyznawac skoro to nie moje slowa ale ustawodawcy.

zastanow sie co Ty pleciesz

Napisano

> konsument to inaczej osoba fizyczna!

Kłamiesz. To nie są równoważne określenia. Osoba fizyczna prowadząca DG nie jest konsumentem w niektórych przypadkach ale zawsze jest osobą fizyczną.

Napisano

> Kłamiesz. To nie są równoważne określenia. Osoba fizyczna prowadząca

> DG nie jest konsumentem w niektórych przypadkach ale zawsze jest

> osobą fizyczną.

jak jestes osoba fizyczna prowadzaca DG to nie jestes KONSUMENTEM w rozumieniu prawa.

aby byc konsumentem w rozumieniu prawa faktura musi byc wystawiona na osobe fizyczna a nie na firme czy DG

poczytaj ustawe dokladnie wraz z rozporzadzeniem ministra wtedy zobaczysz ze zwykly KOWLASKI w sklepie z rekojmi NIE SKORZYSTA.

i sie nie upieraj bo jest dokladnie tak jak Ci napisalem

Napisano

> i sie nie upieraj bo jest dokladnie tak jak Ci napisalem

Ja się nie upieram. To Ty piszesz nieprawdę i się upierasz.

Napisano

> Ja się nie upieram. To Ty piszesz nieprawdę i się upierasz.

czlowieku jaka nieprawde?!!

skopiowalem Ci fragmenty ustawy i podalem Ci linka do calosci jej tekstu

w jej zapisie nawet 1 raz nie wystepuje slowo REKOJMIA a calosc jej dotyczy KONSUMENTA czyli osoby fizycznej, ktora kupuje np buty w sklepie albo auto w salonie

jak masz watpliwosci to idz do prawnika a nie opowiadaj glupot.

podalem koledze zeby poszedl reklamowac zarowki bo ma takie prawo.

podalem to po to bo nie kazdy sie na tym zna i o tym wie a nie po to aby z Toba dyskutowac o semantyce zapisu w ustawie.

Ty skoro uwazsz ze jest inaczej niz pisze to sobie kupuj na nowo przepalone po miesiacu zarowki

ja to reklamuje i jak dotychczas skutecznie

Napisano

> dotyczy KONSUMENTA czyli osoby fizycznej, ktora kupuje np buty w

Jesteś tępszy niż PiS przewiduje. Ile razy mam jeszcze napisać, że konsument to nie to samo co osoba fizyczna? To, że każdy konsument jest osobą fizyczną nie znaczy, że każda osoba fizyczna jest konsumentem. Napisałeś, że rękojmia nie dotyczy osób fizycznych. To kłamstwo. Koniec i kropka. I wynika to dokładnie z przepisów, które przytaczasz.

Napisano

> Kilka razy dziennie otwiera mi się schowek jak pomykam

To masz zamykany? wink.gif

Napisano
  • Autor

> To masz zamykany?

"Se" wstawiłem, ale już mi od tych "schodów" zawias pęka sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Nie, no bez przesady. Jeśli była wada żarnika albo gazu (TunoM pisał,

> że mu ściemniała żarówka) to może da się takie coś wymienić ale

> zerwanego od wstrząsów żarnika na pewno nie przyjmą.

Poza tym ludzie... chodzić reklamować żarówkę bo się spaliła po pół roku, do tego powołując się na jakieś przepisy z głębi KC itp... nie wiem, może ja jestem inny, ale mi by było najzwyczajniej wstyd. No chyba żeby te żarówki kosztowały kilka tys. zł. hmm.gif to może...

Kupując je dobrze wiedziałem że nie są zbyt żywotne, do tego warunki użytkowania...

A posta napisałem żeby ostrzec innych, żeby mieli pełną wiedzę przed zakupem na co się decydują. Po to mamy m.in. forum.

A co do reklamowania wszystkiego na wszystkie możliwe sposoby... ok, mamy do tego prawo i jeśli tylko sprzedawca to prawo respektuje to alleluja, ale są takie rzeczy, jak np. te żarówki, że równie dobrze można każdą reklamować bo nie wyobrażam sobie GT150 która wytrzymuje 2 lata yikes.gif i co wtedy taki sprzedawca?

TunoM, jakbyś się postarał, rozpropagował akcję to firma Philips bankrutuje rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

A co do osoby fizycznej.

Ja do niedawna prowadziłem DG i też się dziwiłem na początku o co chodzi z tą osobą fizyczną.

Otóż ja byłem osobą fizyczną prowadzącą DG i kupując coś na fakturę nie byłem konsumentem końcowym, towar musiałem odsprzedać albo zapłacić vat jako płatnik vat.

Wydaje mi się że pojęcie osoby fizycznej może być pojmowane dwojako, w zależności od okoliczności, ale osobiście raczej skłaniałbym się ku stwierdzeniu Ravena, żeby nie utożsamiać ściśle konsumenta końcowego z osobą fizyczną, to nie do końca to samo.

Napisano

> Kilka razy dziennie otwiera mi się schowek jak pomykam

a mi klapa od silnika zlosnik.gif już mi witki opadają biglaugh.gif dobrze że jeszcze nie odfrunęła..

Napisano
  • Autor

> a mi klapa od silnika już mi witki opadają dobrze że jeszcze nie

> odfrunęła..

To chyba idzie naprawić.

Plastikowa klapka to porażka, próbowałem kleić .. nic, ale metalowy zamek można zrobić.

Najpierw przesmaruj, może coś się zacina.

Napisano

> Jesteś tępszy niż PiS przewiduje. Ile razy mam jeszcze napisać, że

> konsument to nie to samo co osoba fizyczna? To, że każdy

> konsument jest osobą fizyczną nie znaczy, że każda osoba

> fizyczna jest konsumentem. Napisałeś, że rękojmia nie dotyczy

> osób fizycznych. To kłamstwo. Koniec i kropka. I wynika to

> dokładnie z przepisów, które przytaczasz.

wiec idz do sklepu jako zwykly klient (nie firma) i sprobuj cos zareklamowac z tytulu rekojmi.

skoro uwazasz ze przepisy na to pozwalaja to powinno Ci sie udac taka reklamacje zlozyc.

ja zas wiem ze TAK SIE NIE DA i nie mam zamiaru sie z Toba sprzeczac.

Zrob sobie prosty eksperyment i sprobuj.

Zycze powodzenia

Dodatkowo sobie sprawdz co pisze na typowym druku reklamacyjnym jaki wypisuja w sklepie.

http://www.motofakty.pl/artykul/auto_do_reklamacji.html

CYT: "Od 2003 r. sprzedawcy nie udzielają rękojmi za wady przy sprzedaży nie udzielają rękojmi za wady przy sprzedaży tzw. rzeczy ruchomych, czyli również samochodów. Wyjątkiem są sytuacje, w których samochód jest kupowany w związku z działalnością zawodową lub gospodarczą nabywcy. Rękojmia ma też zastosowanie w relacjach między przedsiębiorcami z branży samochodowej np. między producentem a dostawcą części do aut."

to co ponizej, to warto sie nauczyc i stosowac w praktyce, wtedy nikogo nie bedzie dziwic ze ktos reklamuje ot chocby zarowke

Prawa konsumenta w przypadku nabycia towaru konsumpcyjnego niezgodnego z umową:

- konsument to osoba fizyczna nabywająca rzecz ruchomą tj. towar konsumpcyjny w celu niezwiązanym z prowadzoną przez nią działalnością zawodową lub gospodarczą

- sprzedawca to przedsiębiorca, który sprzedaje rzecz ruchomą w ramach własnego przedsiębiorstwa

- niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową - domniemywa się, że występuje ona, gdy:

> towar (jeżeli jego właściwości nie zostały indywidualnie oznaczone z konsumentem) nie nadaje się do celu, do jakiego jest zwykle używany

> właściwości towaru nie odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju

> towar nie odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju opartych na składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela

> towar, którego właściwości zostały indywidualnie oznaczone z konsumentem, nie odpowiada podanemu przez sprzedawcę opisowi lub nie ma cech okazanej konsumentowi próbki bądź wzoru

> towar nie nadaje się do celu określonego przez konsumenta przy zawarciu umowy

- sprzedawca ponosi odpowiedzialność wobec kupującego, gdy nabyty towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową; ma on wówczas obowiązek przyjąć i rozpatrzyć wniesioną reklamację

- reklamując towar konsumpcyjny należy dołączyć paragon lub rachunek zakupu - w przeciwnym razie sklep może odmówić przyjęcia reklamacji towaru niezgodnego z umową (jeżeli zapłata nastąpiła kartą płatniczą, dowód zakupu stanowi bankowe potwierdzenie zapłaty)

- nabywając towar przeceniony konsument również ma prawo złożenia reklamacji, chyba że został poinformowany przez sprzedawcę o istniejącej niezgodności towaru z umową, gdy o takiej niezgodności wiedział albo gdy oceniając rozsądnie o wadzie powinien wiedzieć

- sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji odsyłając konsumenta z reklamacją towaru do gwaranta, hurtownika, producenta czy importera

- sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową, jeśli istniała ona w chwili wydania towaru konsumentowi. Jeżeli niezgodność z umową stwierdzono przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru, domniemywa się że istniała w momencie wydania. Wówczas sprzedawca musi udowodnić, że sprzedał towar zgodny z umową. Jeśli niezgodność z umową ujawni się po sześciu miesiącach od chwili nabycia towaru, wówczas obowiązek przedstawienia dowodu ciąży na konsumencie

- niezgodność towaru powinna być zgłoszona w ciągu dwóch miesięcy od chwili stwierdzenia niezgodności towaru, jednak nie później niż w ciągu dwóch lat licząc od dnia nabycia towaru

- ustawodawca przewidział krótsze terminy do wniesienia reklamacji dla towarów żywnościowych. Paczkowane towary żywnościowe można zareklamować w ciągu trzech dni od otwarcia opakowania, natomiast w przypadku towarów sprzedawanych luzem, odmierzonych w miejscu zakupu lub dostarczonych do miejsca zamieszkana, termin ten wynosi trzy dni od sprzedaży lub otrzymania towaru. Złożenie reklamacji towarów żywnościowych powinno nastąpić przed upływem daty minimalnej trwałości towaru lub terminu jego przydatności do spożycia oznaczonych na danym towarze

- składając reklamację konsument powinien dołożyć należytej staranności i wykazać (opisać) w sposób jasny i zrozumiały niezgodność towaru z umową w taki sposób, aby sprzedawca mógł ocenić zasadność reklamacji. Pozwoli to sprzedawcy szybciej wywiązać się z zobowiązania w stosunku do klienta

- sprzedawca może przywrócić niezgodność towaru z umową w dwojaki sposób - poprzez naprawę lub wymianę na nowy (zgodny z umową i wolny od wad)

- jeżeli możliwa jest zarówno naprawa towaru, jak i wymiana na nowy, wówczas o sposobie usunięcia niezgodności decyduje konsument

- sprzedawca decyduje o sposobie przywrócenia zgodności rzeczy z umową tylko wówczas, gdy kupujący wyraźnie pozostawił decyzję sprzedawcy

- sprzedawca dokonuje naprawy lub wymiany towaru nieodpłatnie - oznacza to, że ponosi koszty doprowadzenia go do stanu zgodności z umową; ponadto na nim spoczywa obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez konsumenta (np. kosztów demontażu, dostarczenia towaru do sklepu, robocizny czy ponownego zamontowania)

- sprzedawca powinien w ciągu 14 dni od dnia zgłoszenia reklamacji oświadczyć konsumentowi czy wniesioną reklamację uwzględnia czy też nie

- jeżeli przed upływem 14 dni sprzedawca oświadczy konsumentowi, że uznaje wniesioną reklamację, wówczas jest zobowiązany w terminie natychmiastowym do usunięcia niezgodności towaru zgodnie z żądaniami klienta. Przyjmuje się, że w przypadku naprawy termin ten wynosi 14 dni, zaś w przypadku wymiany na nowy towar siedem dni

- jeżeli sprzedawca nie ustosunkował się odnośnie wysuwanych roszczeń reklamacyjnych w ciągu 14 dni, uważa się iż uznał je za uzasadnione

- w przypadku braku odpowiedzi na reklamację we wskazanym terminie, konsument może skierować sprawę do sądu z powołaniem się na okoliczność, że sprzedawca uznał jego roszczenie

- w sytuacji, gdy sprzedawca bezzasadnie odmawia przyjęcia lub uwzględnienia reklamacji lub gdy przyjmując ją nie zajmuje stanowiska w ustawowo określonym terminie 14 dni bądź zwleka z natychmiastowym wykonaniem usunięcia niezgodności towaru, konsument może żądać obniżenia ceny zakupionego towaru lub odstąpić od umowy. W przypadku odstąpienia od umowy, jest ona uznana za niezawartą - oznacza to zwrot wszystkiego, co strony świadczyły w stanie niezmienionym tj. zwrot towaru dla sprzedawcy za zwrotem ceny nabytego towaru dla konsumenta. Jednakże odstąpienie od umowy jest możliwe jedynie, gdy niezgodność towaru z umową ma charakter istotny

- niezgodność towaru z umową jest istotna, gdy:

> pozbawia kupioną rzecz użyteczności (np. urządzenie nie działa, zestaw jest niekompletny, itp.)

> utrudnia korzystanie z rzeczy

> zaburza zgodne z przeciętnymi doznania estetyczne kupującego

> rzecz nie posiada cech uzgodnionych indywidualnie

- obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy jest również możliwe, gdy doprowadzenie towaru do stanu zgodnego z umową pociąga za sobą nadmierne koszta lub narażałoby konsumenta na znaczne niedogodności. Ponadto - gdy naprawa lub wymiana jest niemożliwa np. z technicznego punktu widzenia lub gdy naprawa lub wymiana nie usunęła niezgodności towaru z umową. Konsument nie musi się zgadzać na kilkakrotne naprawianie towaru wywołane przez tę samą niezgodność z umową

- w przypadku zawierania umów sprzedaży konsumenckiej na odległość (np. sprzedaż wysyłkowa) lub umów zawieranych poza lokalem przedsiębiorstwa (np. zakup towaru we własnym mieszkaniu), można odstąpić od umowy bez podania przyczyny. Należy złożyć na piśmie dla sprzedawcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy w ciągu 10 dni licząc od dnia zawarcia umowy sprzedaży w przypadku umów zawieranych poza lokalem, natomiast w przypadku umów zawieranych na odległość w ciągu 10 dni od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia. Tylko w powyższych dwóch przypadkach można odstąpić od umowy bez podania przyczyn (w pozostałych uprawnienie to przyznane jest konsumentowi tylko w przypadku istotnej niezgodności towary z umową)

- Odpowiedzialność z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową jest jednym ze źródeł odpowiedzialności wobec konsumenta. Odpowiedzialność tę ponosi sprzedawca. Drugim tytułem jest gwarancja. Odpowiedzialność tę ponosi gwarant, którego podstawowe dane niezbędne do dochodzenia roszczeń (nazwa, siedziba, adres lub dane jego przedstawiciela na terenie kraju) powinny się znaleźć w dokumencie gwarancyjnym, którym najczęściej jest karta gwarancyjna. Gwarancja jest to oświadczenie gwaranta dobrowolnie zobowiązanego do określonego świadczenia na rzecz konsumenta, gdy właściwość nabytego towaru nie odpowiada właściwości wskazanej w tym oświadczeniu. W dokumencie gwarancyjnym powinien być również określony czas trwania i zasięg terytorialny działania udzielonej gwarancji. Do konsumenta należy wybór, z którego tytułu skorzysta. Gwarancja jest udzielana najczęściej przez producenta lub sprzedawcę. Jeżeli gwarancji udzielił sprzedawca, nie może odmówić uwzględnienia żądań wypływających z niezgodności towaru z umową twierdząc iż udzielił gwarancji konsumentowi. Konsument jednakże jest zawsze zobowiązany dokonanym wyborem tytułu odpowiedzialności w odniesieniu do konkretnej niezgodności towaru z umową

- w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do zakresu swoich praw jako konsumenta, należy zgłosić się do rzecznika konsumentów, który udzieli bezpłatnej porady prawnej lub może być pośrednikiem w sporze ze sprzedawcą oraz pełnomocnikiem w sprawach rozstrzyganych przez sądy powszechne w sprawach z udziałem konsumentów

Podstawa prawna: 1. Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz. U. nr 141 poz. 1176). 2. Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. nr 22 poz. 271 z późn. zm.). 3. Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. 03.86.804 z późn. zm.). 4. Ustawa z dnia 22 stycznia 2000 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz.U.00.15.179 z późn. zm.). 5. Rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 30 stycznia 2003 r. w sprawie terminów zawiadamiania sprzedawcy o stwierdzeniu niezgodności towaru żywnościowego z umową (Dz.U.03.31.258).

http://www.powiat-olsztynski.pl/t2/index.php?page=rzecznik

Napisano

> Poza tym ludzie... chodzić reklamować żarówkę bo się spaliła po pół

> roku, do tego powołując się na jakieś przepisy z głębi KC itp...

> nie wiem, może ja jestem inny, ale mi by było najzwyczajniej

> wstyd. No chyba żeby te żarówki kosztowały kilka tys. zł. to

> może...

> Kupując je dobrze wiedziałem że nie są zbyt żywotne, do tego warunki

> użytkowania...

> A posta napisałem żeby ostrzec innych, żeby mieli pełną wiedzę przed

> zakupem na co się decydują. Po to mamy m.in. forum.

> A co do reklamowania wszystkiego na wszystkie możliwe sposoby... ok,

> mamy do tego prawo i jeśli tylko sprzedawca to prawo respektuje

> to alleluja, ale są takie rzeczy, jak np. te żarówki, że równie

> dobrze można każdą reklamować bo nie wyobrażam sobie GT150 która

> wytrzymuje 2 lata i co wtedy taki sprzedawca?

> TunoM, jakbyś się postarał, rozpropagował akcję to firma Philips

> bankrutuje

> A co do osoby fizycznej.

> Ja do niedawna prowadziłem DG i też się dziwiłem na początku o co

> chodzi z tą osobą fizyczną.

> Otóż ja byłem osobą fizyczną prowadzącą DG i kupując coś na fakturę

> nie byłem konsumentem końcowym, towar musiałem odsprzedać albo

> zapłacić vat jako płatnik vat.

> Wydaje mi się że pojęcie osoby fizycznej może być pojmowane dwojako,

> w zależności od okoliczności, ale osobiście raczej skłaniałbym

> się ku stwierdzeniu Ravena, żeby nie utożsamiać ściśle

> konsumenta końcowego z osobą fizyczną, to nie do końca to samo.

jak jestes konsumentem w rozumieniu przepisow KC to mozesz reklamowac tylko z tytulu niezgodnosci towaru z umowa a nie z rekojmi

Napisano