Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda, zepsułem ją?

Featured Replies

Napisano

Witam! Dzisiaj postanowiłem obejrzeć sondę lambda, ponieważ podejrzewałem ją o bardzo zawyżone spalanie. Podczas jazdy oscylowała, ale miałem wrażenie, że dłużej jest w stanie "ubogim" niż "bogatym". Po wykręceniu okazało się, że widocznych uszkodzeń nie ma. Jednak szczeliny miała lekko przybrudzone, więc przeczyściłem je szpilką i WD-40. Ponadto zauważyłem, że końcówka, z której wychodzą 4 przewody jest lekko skrzywiona w stosunku do osi sondy. Postanowiłem to skorygować i wyprostowałem ją za pomocą kombinerek. Zmierzyłem też rezystancję grzałki - 4,6 oma.

Po zamontowaniu z powrotem sondy, wskazuje ona cały czas ubogą mieszankę, zarówno na benzynie, jak i na LPG. ECM nie rejestruje żadnych błędów, więc elektrycznie jest sprawna i poprawnie podłaczona do ECM.

Nadmieniam, że kilka godzin wcześniej mechanik sprawdzał szczelność katalizatora - w tym celu przewiercił rurę przed nim, około 50 cm poniżej sondy, wspawał nakrętkę. Następnie zrobiłem kilkaset metrów jazdy próbnej w celu zaobserwowania zmian w dynamice pojazdu. Po testach w otwór wkręcił śrubę M12 (niestety, nie miał podkładki miedzianej). Żałuję, że podczas testów i podczas powrotu do domu nie spojrzałem, czy mieszanka oscyluje.

Teraz nie jestem pewien, czy:

- sonda nie oscyluje, bo ją zepsułem?

- sonda nie oscyluje, bo wydech wciąga powietrze przez nieszczelną śrubę. Powietrze rozrzedza spaliny i sonda wskazuje za ubogą mieszankę?

Uszkodzenie testera sondy wykluczam, gdyż sprawdzałem oscylacje sondy również "spinaczem diagnostycznym".

Co wy na to? Która wersja jest bardziej prawdopodobna? Co się mogło stać?

Pozdr.

Napisano

Myślę, że możliwość pierwsza jest bardziej prawdopodobna.

Otwór w wydechu jest zbyt daleko od sondy (i za nią licząc od kolektora) aby miał na nią wpływ.

Napisano

> Witam! Dzisiaj postanowiłem obejrzeć sondę lambda, ponieważ

> podejrzewałem ją o bardzo zawyżone spalanie. Podczas jazdy

> oscylowała, ale miałem wrażenie, że dłużej jest w stanie

> "ubogim" niż "bogatym". Po wykręceniu okazało się, że widocznych

> uszkodzeń nie ma. Jednak szczeliny miała lekko przybrudzone,

> więc przeczyściłem je szpilką i WD-40. Ponadto zauważyłem, że

> końcówka, z której wychodzą 4 przewody jest lekko skrzywiona w

> stosunku do osi sondy. Postanowiłem to skorygować i

> wyprostowałem ją za pomocą kombinerek. Zmierzyłem też

> rezystancję grzałki - 4,6 oma.

> Po zamontowaniu z powrotem sondy, wskazuje ona cały czas ubogą

> mieszankę, zarówno na benzynie, jak i na LPG. ECM nie rejestruje

> żadnych błędów, więc elektrycznie jest sprawna i poprawnie

> podłaczona do ECM.

> Nadmieniam, że kilka godzin wcześniej mechanik sprawdzał szczelność

> katalizatora - w tym celu przewiercił rurę przed nim, około 50

> cm poniżej sondy, wspawał nakrętkę. Następnie zrobiłem kilkaset

> metrów jazdy próbnej w celu zaobserwowania zmian w dynamice

> pojazdu. Po testach w otwór wkręcił śrubę M12 (niestety, nie

> miał podkładki miedzianej). Żałuję, że podczas testów i podczas

> powrotu do domu nie spojrzałem, czy mieszanka oscyluje.

> Teraz nie jestem pewien, czy:

> - sonda nie oscyluje, bo ją zepsułem?

> - sonda nie oscyluje, bo wydech wciąga powietrze przez nieszczelną

> śrubę. Powietrze rozrzedza spaliny i sonda wskazuje za ubogą

> mieszankę?

> Uszkodzenie testera sondy wykluczam, gdyż sprawdzałem oscylacje sondy

> również "spinaczem diagnostycznym".

> Co wy na to? Która wersja jest bardziej prawdopodobna? Co się mogło

> stać?

> Pozdr.

Ja bym proponował zakupić nową sondę, po takich przezyciach nie liczył bym na poprawne działanie... niby czym miała by sie podgiąć ?? skoro jest wkrecona w rure.... ? pozatym takie urzadzenie po paru latach sie zuzywa... sam niewiem czemu jescze sam nie mam wymienionej, chyba z braku kasy i lenistwa ;p

Napisano
  • Autor

> Ja bym proponował zakupić nową sondę, po takich przezyciach nie

> liczył bym na poprawne działanie... niby czym miała by sie

> podgiąć ?? skoro jest wkrecona w rure.... ? pozatym takie

> urzadzenie po paru latach sie zuzywa... sam niewiem czemu jescze

> sam nie mam wymienionej, chyba z braku kasy i lenistwa ;p

No właśnie, być może nie dość wyraźnie podkreśliłem, że sonda miała pewne objawy zużycia: zaniżała wg mojej oceny wskazania (oscylowała pomiędzy 0V, a maksymalnie 0,6V (dokładnie 0,65V wg programu do instalki LPG)). Być może na skutek mojej ingerencji siadła już kompletnie (wg wskaźnika "oscyluje między 0V, a ok. 0,2V).

A testy sondy (i wydechu) wzięły się stąd, że auto od dłuższego czasu jest mułowate, zwłaszcza po nagrzaniu silnika, a ostatnio, tzn. od 2-3 tygodni lawinowo zaczęło więcej palić: miasto od 10,7 (kiedyś, i tak dużo), a teraz do 16l/100km ostatnio!!!

Następny w kolejce do sprawdzenia metodą podmiany jest DIS, tylko muszę znaleźć chętnego, który zgodzi się pojeździć na moim lub pozwolić mi pojeździć na jego DISie.

A co do zakupu nowej sondy - Twoja uwaga słuszna, już zamówiłem nową, oryginalną GM.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Myślę, że możliwość pierwsza jest bardziej prawdopodobna.

> Otwór w wydechu jest zbyt daleko od sondy (i za nią licząc od

> kolektora) aby miał na nią wpływ.

Zapomniałem napisać, że jak czyściłem sondę, to starałem się odetkać szczeliny na czubku poprzed lekkie postukiwanie czubkiem w stół - jesli tam było coś przegrzane lub "napoczęte" podczas stukania mogło się urwać... Tylko dziwne jest, że ECM nie wykazuje błędów, pewnie zawiódł tylko chemiczny element pomiarowy, ceramika cyrkonowa, a nie połaczenia elektryczne... w każdym razie jeśli ją zepsułem, to tylko przyśpieszyłem moment wymiany.

Pozdr.

Napisano

> Myślę, że możliwość pierwsza jest bardziej prawdopodobna.

> Otwór w wydechu jest zbyt daleko od sondy (i za nią licząc od

> kolektora) aby miał na nią wpływ.

to jak sonda ma przebieg koło 200 tyś i oscyluje od 0v do 0.65v tak pokazuje komputer LPG to znaczy ze jest już na wykonczeniu tak.?

Napisano
  • Autor

> to jak sonda ma przebieg koło 200 tyś i oscyluje od 0v do 0.65v tak

> pokazuje komputer LPG to znaczy ze jest już na wykonczeniu tak.?

Nie jestem ekspertem od sond, ale z tego co wiem, sonda 1-woltowa powinna oscylować między 0,1V - 0,8V.

Jeśli sonda jest zuzyta, to ZANIŻA wskazania, czyli np. pokazuje 0V - 0,7V ( albo maksymalnie 0,6V, 0,5V itd. dolny zakres sie nie zmienia: 0V natomiast górny maleje wraz ze zużyciem sondy!).

Pozdr.

Napisano

> Nie jestem ekspertem od sond, ale z tego co wiem, sonda 1-woltowa

> powinna oscylować między 0,1V - 0,8V.

> Jeśli sonda jest zuzyta, to ZANIŻA wskazania, czyli np. pokazuje 0V -

> 0,7V ( albo maksymalnie 0,6V, 0,5V itd. dolny zakres sie nie

> zmienia: 0V natomiast górny maleje wraz ze4 zużyciem sondy!).

> Pozdr.

Witam!

Masz racje, pol roku temu tez jezdzilem pare dni z podpietym miernikiem cyfrowym pod sonde i pokazywalo mi od 0V (to przy hamowaniu silnikiem) do 0,8V. Ostatnio przed wymiana juz bylo tak jak piszesz, 0V do 0,7 ale tylko czasami. Przewaznie bylo do 0,65-0,68. Pojawialo mi sie tez na -0,06, ale to wydaje mi sie z powodu zasniedzialej masy.

Teraz oczyscilem ale nie chce mi sie zmieniac na stara sonde, aby sprawdzac. Na nowej jeszcze nie wskoczylo mi ani razu minus, zatrzymuje sie na 0,00.

Napisano

> Nie jestem ekspertem od sond, ale z tego co wiem, sonda 1-woltowa

> powinna oscylować między 0,1V - 0,8V.

> Jeśli sonda jest zuzyta, to ZANIŻA wskazania, czyli np. pokazuje 0V -

> 0,7V ( albo maksymalnie 0,6V, 0,5V itd. dolny zakres sie nie

> zmienia: 0V natomiast górny maleje wraz ze zużyciem sondy!).

> Pozdr.

No to moja sonda jest uwalona juz bo nieraz max pokazuje 0.6v nawet ustawiająć specjalnie bogatą mieszanke na gazie to pokazuje 0.65v maxymalnie... A jeszcze jakies 3 miesiące temu pokazywała nawet do 0.9...:( Gdzie tu kupi dobrą sonde taką zeby po miesiącu nie zmieniac znów.?:)

Napisano
  • Autor

> No to moja sonda jest uwalona juz bo nieraz max pokazuje 0.6v nawet

> ustawiająć specjalnie bogatą mieszanke na gazie to pokazuje

> 0.65v maxymalnie... A jeszcze jakies 3 miesiące temu pokazywała

> nawet do 0.9...:( Gdzie tu kupi dobrą sonde taką zeby po

> miesiącu nie zmieniac znów.?:)

Dlatego ja swoją wymontowałem, żeby sprawdzić, czy może przyczyną zaniżania wskazań jest uszkodzenie mechaniczne lub może jakiś usuwalny nagar...

Ja kupiłem taką: link. Cena dobra, bo w Opel-shop.pl wołają za nią 215 zł, a w ASO Opel pewnie monimum 230 zł. Przy wyborze kierowałem sie numerem katalogowym sondy, właściwym do mojego auta.

Jeszcze jej nie odebrałem, ale mam nadzieję, że to "oryginalny oryginał". W mailu potwierdzającym zastrzegłem, żeby była w oryginalnym opakowaniu z hologramem, jak na zdjęciu.

Uparłem się na sondę oryginalną, bo dużo czytałem, że czasem sondy tzw. uniwersalne nie za bardzo pasują do danego silnika, czy raczej do jego ECM.

Ponieważ sonda tania nie jest, lepiej kupić oryginalną, niż jakiś zamiennik, żeby zgodnie z zasadą "kto tanio kupuje, dwa razy kupuje", nie wyjść na frajera.

Pozdr.

Napisano

Ja mam jedno przewodową i taką chyba kupię wink.gif Bo chyba niema sensu podgrzewanej stosować.????

Napisano

Sonda do X16XEL to Bosch 0 258 002 014 za 126

Napisano
  • Autor

> Sonda do X16XEL to Bosch 0 258 002 014 za 126

Do A II X16XEL taka:

nr cześci 9118698, nr katalogowy 8 55 345

oryginał GM - japońska firma DENSO

lub

NGK NTK:

OZA448-E49

lub

BOSCH:

0 258 005 055

Pozdr.

Napisano

> Do A II X16XEL taka:

> nr cześci 9118698, nr katalogowy 8 55 345

> oryginał GM - japońska firma DENSO

w ASO ok 550zł sciana.gif

Napisano
  • Autor

> w ASO ok 550zł

Koniec świata!!! Tyle się nie spodziewałem. To lepsza przebitka jak na perfumach... Pozdr.

Napisano

> Koniec świata!!! Tyle się nie spodziewałem. To lepsza przebitka jak

> na perfumach... Pozdr.

U Mądrego do A1 x16xel 260 zł Siemensa.

---------

Astra F -CC

94/95r HB

1,6 16V ,165kkm

Napisano
  • Autor

Słuchajcie, jakie jaja: sonda zaczęła działać, oczywiście nie działa jak nowa, ale oscyluje jak poprzednio 0V-0,6V. Początkowo nie działała, ale po przejechaniu kilkunastu km zaczęła oscylować...

Jak to wytłumaczyć, dlaczego wczoraj nie działała zaraz po zamontowaniu?

Może nie była szczelnie wkręcona - nie miałem miedzianego silikonu wysokotemperaturowego - i wciagała powietrze przez gwint, a teraz się uszczelniło?

A może ją zalałem tym WD-40 w środku i nie miała kontaktu ze spalinami, a dopiero po kilku km się oczyściła?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> U Mądrego do A1 x16xel 260 zł Siemensa.

To inna sonda, nie tylko inne numery, ale i konstrukcja: w Astrze I jest 3-przewodowa, w Astrze II jest 4-przewodowa. Nie można ich porównywać.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.