Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mam ochotę na Xsarę

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie z kącika obok. Od jakiegoś czasu moja mulher.gif drąży temat zakupu ładnego w miarę dużego auta no i wybór padł na Citroena Xsarę. No i w związku z tym mam do szanownej braci kilka zapytań.

Przede wszystkim na co zwrócić uwagę przeglądając ogłoszenia? Czy przebieg rzędu 120 kkm to jeszcze znośnie na to auto, czy raczej taki egzemplarz odpada?

W grę wchodzi wersja II i zastanawiam się nad tym, czy silnik 1,4 nie jest aby trochę słabawy? Raczej nie kupimy kombi, więc jest wybór między 1,4 a 1,6. Diesel też odpada - auto będzie w najbliższej przyszłości gazowane.

Zastanawiam się czy np. taka okazja to rzeczywiście okazja?

Wszelkie porady odnośnie Cytrynki Xsarynki bardzo mile widziane bow.gif

Napisano

> Witam serdecznie z kącika obok. Od jakiegoś czasu moja drąży temat

> zakupu ładnego w miarę dużego auta no i wybór padł na Citroena

> Xsarę. No i w związku z tym mam do szanownej braci kilka

> zapytań.

> Przede wszystkim na co zwrócić uwagę przeglądając ogłoszenia? Czy

> przebieg rzędu 120 kkm to jeszcze znośnie na to auto, czy raczej

> taki egzemplarz odpada?

> W grę wchodzi wersja II i zastanawiam się nad tym, czy silnik 1,4 nie

> jest aby trochę słabawy? Raczej nie kupimy kombi, więc jest

> wybór między 1,4 a 1,6. Diesel też odpada - auto będzie w

> najbliższej przyszłości gazowane.

> Zastanawiam się czy np. taka okazja to rzeczywiście okazja?

> Wszelkie porady odnośnie Cytrynki Xsarynki bardzo mile widziane

Witaj, mój ojciec jeździ Xsarą z 1998 (silnik 1.6), jest jej pierwszym właścicielem i jedyna rzecz która była w tym samochodzie wymieniana to układ wydechowy w 2005 roku, poza tym standard czyli płyny i paski. Aktualnie auto ma niecałe 140kkm i powoli przymierzamy się do wymiany poduszek w tylnym zawieszeniu. Jeśli tylko Xsara II jest tak trwała jak I to auto na prawdę warte polecenia.

Pozdrawiam VonDarky

Napisano

Xsara II jest bardziej awaryjna. Na twoim miejscu bym szukał Xsary z 2000/2001 roku (bodaj do tego roku robili 1-generację) z dieslem HDI.

1.4 jest taki se, 1.6 już daje rade. Ale i tak najlepsze będzie 2.0 HDI - cichy jak na diesla, całkiem szybki no i mało pali smile.gif

Ewentualnie poszukaj wersji VTS - mały odrzutowiec wink.gif

Napisano
  • Autor

> Xsara II jest bardziej awaryjna. Na twoim miejscu bym szukał Xsary z

> 2000/2001 roku (bodaj do tego roku robili 1-generację) z dieslem

> HDI.

Xsara II ładniejsza 270751858-jezyk.gif i to argument nie do przebicia, bo autem będzie głównie żona jeździć wink.gif

> 1.4 jest taki se, 1.6 już daje rade. Ale i tak najlepsze będzie 2.0

> HDI - cichy jak na diesla, całkiem szybki no i mało pali

> Ewentualnie poszukaj wersji VTS - mały odrzutowiec

Sprawa czy benzyna/lpg czy diesel to też pewien problem. Względy ekonomiczne to jedno, ale nie chcę też, żeby to był jakiś wół. Mam Matiza i pomimo całej sympatii do autka (jest naprawdę bardzo OK waytogo.gif) to jednak wyścigówką nie można go nazwać. A diesel w Xsarze jak się sprawuje?

Napisano

l

> w Xsarze jak się sprawuje?

ktory?

bo xsara miala montowanego zwyklego diesla bez turbiny 1.9 D i to muł roboczy nie do zarzniecia ale tez bez jakiejs fantazji jesli chodzi o przypieszenia...

i 2.0 HDI 90 KM nie wiem czy montowali 110 trzeba byloby sie jakiegos cytryniarza zapytac... jesli nie zajechany sprawowac bedzie sie bardzo przyjemnie i calkiem sprawnie bedzie odpychac to auto...

ma oczywiscie bolaczke diesli (HDI) PSA czyli kolo pasowe, ktore trzeba wymieniac co kilkadziesiat tysiecy km zbyt pozna wymiana konczy sie kosztownym remontem silnika... samo autko ma tez jedna bolaczke dotyczaca tylnego zawiasu czyli belke, na ktorej stan trzeba zwrocic przy zakupie... naprawa nie nalezy do tanich...

pozdr.

M.

Napisano

> Wszelkie porady odnośnie Cytrynki Xsarynki bardzo mile widziane

tez szukam autka i na xsary patrze, bo maja calkiem ladne ceny ok.gif ale ta z linka ma jakies dziwne obrusy na siedzeniach hmm.gif

Napisano
  • Autor

samo autko ma

> tez jedna bolaczke dotyczaca tylnego zawiasu czyli belke, na

> ktorej stan trzeba zwrocic przy zakupie... naprawa nie nalezy do

> tanich...

> pozdr.

> M.

Czyli auto ma z tyłu sztywną oś? Coś takiego jest w Matizie i nie słyszałem, żeby ktos miał z tym problemy przez co nie pomyślałem, że w Citroenie może to być słaby punkt.

Ale dziękuję za podpowiedź - zawsze to jakis punkt zaczepienia przy oględzinach.

A co do silnika to raczej zostanę przy 1,6 i go zagazuję.

Napisano
  • Autor

> tez szukam autka i na xsary patrze, bo maja calkiem ladne ceny

ładne ceny i ładne są serduszka.gif

ale

> ta z linka ma jakies dziwne obrusy na siedzeniach

obrusy może sobie pani włascicielka zostawić hehe.gif ciekawsze jest wyposażenie, no i jeśłi nawet przebieg jest o 100% zaniżony to i tak prawie nic.

Napisano

1.4 będzie za słaby. 1.6 16v przy komplecie pasażerów już

rakietą nie jest, ale da się tym przyjemnie jeździć ok.gif

Nasza Xsara ma ~120kkm. Właśnie poleciał wydech, niedawno

koło napinacza paska klinowego (dostępne tylko w ASO) za

jedyne 350zł - 400zł, alternator, pieprzy się przekaźnik

odpowiedzialny za światła/kierunkwskazy. To tak na szybko z ostatnego miesiąca / dwóch zlosnik.gif

A tak poza tym to bardzo fajne auto smile.gif

Napisano

auto fajne, cena też tylko ten przebieg to na pewno lipa , auto ma 5 lat i tylko 28 tys. przebiegu tym bardziej że auto sprowadzone niewiem.gif

Napisano

> Czyli auto ma z tyłu sztywną oś? Coś takiego jest w Matizie i nie

> słyszałem, żeby ktos miał z tym problemy przez co nie

> pomyślałem, że w Citroenie może to być słaby punkt.

Inna konstrukcja. Matiz (też miałem do niedawna) ma sztywną oś i wahacze łączące tą oś z ramą. Koła są łożyskowane na czopach tej sztywnej osi.

Zaś francuzy (w tym Xsara) mają tzw. belkę. Belka ma czopy na których ułożyskowane są wahacze. Te wahacze mają na ruchomych końcach inne czopy, na których siedzą koła.

Wpisz w google ''tylna belka'' i obejrzyj stronę warsztatu w Pile, tam są zdjęcia tylnych belek francuzów. smile.gif

Napisano

Witam.

Co do Xsary to wiem co nie co. Mój ojciec jeździ już drugą. Pierwsza kupiona w salonie w 1998r 1.6i może nie była awaryjna ale drobnostki typu fałszujący wskaźnik poziomu paliwa, drobne wycieki oleju itp dokuczały trochę chociaż na gwarancji wszystko było usuwane. Pewnie jeździł by nia do dzisiaj ale miałem nią wypadek i poszła do kasacji przy przebiegu ok 70000km.

Drugą Xsare rok 2001 ojciec sprowadził z Francji silnik HDi w wersji Exlusive czyli full wypas. Jeździ nią od 2002r i jak do tej pory profilaktycznie zostało wymienione tylko to koło pasowe przy 60000km, a tak auto sprawuje sie idealnie i bez najmniejszych usterek czy awarii. Mało pali, a silniczek jest dość dynamiczny, więc polecałbym raczej HDi. Jakbyś miał jeszcze jakies konkretne pytania to pisz, mam prawie 10-letnie doświadczenie w użytkowaniu Xsary.Zarówno pierwszego modelu jak i drugiego.

Pozdrawiam

Piotras smile.gif

Napisano

> ma oczywiscie bolaczke diesli (HDI) PSA czyli kolo pasowe, ktore

> trzeba wymieniac co kilkadziesiat tysiecy km zbyt pozna

> wymiana konczy sie kosztownym remontem silnika...

A możesz przybliżyć temat??

Napisano

> A możesz przybliżyć temat??

w silnikach HDI zwlaszcza z poczatkow produkcji czyli z okolic roku 2000 pakowano wadliwie skonstruowane kolo pasowe, ktore potrafilo rozleciec sie przy 60 kkm uszkodzenie kola pasowego objawia sie halasem dochodzacym od strony rozrzadu w okolicach jak pamietam miedzy 2-3 krpm obrotow... tak jakby tarl sie metal o metal lub chrobotanie... w bodajze 2001 roku kolo pasowe zostalo przekonstruowane i ponoc wytrzymuje dluzej ale w partnerze, ktorego mialem kolo pasowe wymieniane bylo 2 razy raz przy 60 kkm drugi raz przy 140 kkm bo juz zaczynalo halasowac... kiedys impreza taka kosztowala w ASO ponad 1 kPLN obecnie pare stowek...

pozdr.

M.

Napisano

A w którym miejscu jest to koło pasowe?

Bo po przeglądzie (m. in. wymiana rozrządu) napisali mi w uwagach, że jest głośna praca napinacza paska osprzętu i zalecają wymianę - podali koszt orientacyjny za samo kólko około 500 PLN

Napisano

> podali koszt orientacyjny za samo kólko około 500 PLN

za napinacz paska osprzetu? poszukaj jakiegos dobrego mechanika i kup oryginalny napinacz w sklepie z czesciami do francuzow i niech Ci zaloza wyjdzie taniej niz w ASO smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> za napinacz paska osprzetu? poszukaj jakiegos dobrego mechanika i kup

> oryginalny napinacz w sklepie z czesciami do francuzow i niech

> Ci zaloza wyjdzie taniej niz w ASO

> pozdr.

> M.

Sprawdziłem na service.citroen.com i takie kółko o numerze katalogowym 575129 kosztuje 465 PLN brutto

Napisano

> za napinacz paska osprzetu? poszukaj jakiegos dobrego mechanika i kup

> oryginalny napinacz w sklepie z czesciami do francuzow i niech

> Ci zaloza wyjdzie taniej niz w ASO

> pozdr.

> M.

A wracając do meritum - które to koło pasowe może zrobić kuku silnikowi?

Napisano

to auto było rejstrowane około grudnia 2006, lub póxniej, tak wynika z blaszek. teraz minęło pół roku więc może być samochód kupiono na sprzedaż. musisz sprawdzić fakt "od ponad roku" zlosnik.gif

edit: BTW Kleczew fajne miasteczko, czasami tamtędy jadę waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> to auto było rejstrowane około grudnia 2006, lub póxniej, tak wynika

> z blaszek. teraz minęło pół roku więc może być samochód kupiono

> na sprzedaż. musisz sprawdzić fakt "od ponad roku"

No i kolejny raz okazuje się, że niby okazja a jak się jej bliżej przyjrzeć to coś nie gra.

> edit: BTW Kleczew fajne miasteczko, czasami tamtędy jadę

szerokiej drogi (teraz tylko jedna bo kopalnia poryła wszystko co możliwe)

Napisano

> A wracając do meritum - które to koło pasowe może zrobić kuku

> silnikowi?

uszkadza rozrzad... a uszkodzenie rozrzadu moze sie skonczyc na dwa sposoby fuksiarski i nic sie nie stanie i mniej fuksiarski zupa olejowo tlokowa i takie przypadki byly zdecydowanie czestsze...

silniki HDI sa kolizyjne...

pozdr.

M.

Napisano

> uszkadza rozrzad... a uszkodzenie rozrzadu moze sie skonczyc na dwa

> sposoby fuksiarski i nic sie nie stanie i mniej fuksiarski zupa

> olejowo tlokowa i takie przypadki byly zdecydowanie czestsze...

> silniki HDI sa kolizyjne...

> pozdr.

> M.

Ale które koło??

Napisano

> Ale które koło??

pasowe czytac ze zrozumieniem a jak nie to zaprzac kolege googla do pomocy czesta przypadlosc silnikow 2.0 HDI

pozdr.

M.

Napisano

> pasowe czytac ze zrozumieniem a jak nie to zaprzac kolege googla do

> pomocy czesta przypadlosc silnikow 2.0 HDI

> pozdr.

> M.

Już wiem które i nawet widziałem jak takie koło wygląda na żywo.

Napisano
  • Autor

JEST !!!! Od wczoraj moją własnością jest Xsara kombi 1,6.

Jestem jak na razie bardzo zadowolony zlosnik.gif

Dziekuję wszystkim za porady waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.