Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stabilizacja wskazań czujnika poziomu lpg

Featured Replies

Napisano

Czy ma ktoś z Was jakiś patent na ustabilizowanie wskazań czujnika poziomu gazu? Moja instalka to KME Diego. Przy butli jest wielozawór BRC ze wskaźnikiem typu 0-90 Ohm.

W czasie zwykłej jazdy - przyspieszanie , hamowanie bez ekscesów wskaźnik lata jak dzidowski bicz. W ciągu kilku sekund wskazania mogą zmienić się z FULL (świecą 4 diody zielone) na rezerwę. Poprzednio miałem II gen Bingo i wskazania były zdecydowanie stabilniejsze, choć też trochę się "bujały".

Próbowałem temu zaradzić wstawiając filtr DP o dużej stałej czasowej ,c.a 20s (rezystor 1 Mohm i C =22uF), ale niestety skończyło się tym że centralka pokazywała pełną butlę, podczas gdy gazu pozostało mniej niż połowa.

Napisano

Mam to samo, choć przyznam, że trochę ustabilizowało się, kiedy przepiąłem masę centralki z akumulatora na silnik...niestety TTTM...ja się nie znam, ale może trzeba by jakoś spowodować opóźnienie sygnału albo "otępić" czujnik, albo częstotliwość próbkowania?... niewiem.gif Może jakiś kondensatorek... hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> Czy ma ktoś z Was jakiś patent na ustabilizowanie wskazań czujnika

> poziomu gazu? Moja instalka to KME Diego. Przy butli jest

> wielozawór BRC ze wskaźnikiem typu 0-90 Ohm.

> W czasie zwykłej jazdy - przyspieszanie , hamowanie bez ekscesów

> wskaźnik lata jak dzidowski bicz. W ciągu kilku sekund wskazania

> mogą zmienić się z FULL (świecą 4 diody zielone) na rezerwę.

> Poprzednio miałem II gen Bingo i wskazania były zdecydowanie

> stabilniejsze, choć też trochę się "bujały".

> Próbowałem temu zaradzić wstawiając filtr DP o dużej stałej czasowej

> ,c.a 20s (rezystor 1 Mohm i C =22uF), ale niestety skończyło się

> tym że centralka pokazywała pełną butlę, podczas gdy gazu

> pozostało mniej niż połowa.

To przez ten rezystor 1M pokazywało ciągle pełno. W ten sposób to trzeba by dać sam kondensator o bardzo dużej pojemności. Wskazania działają prawdopodobnie w oparciu o dzielnik rezystancyjny. Jeden rezystor siedzi w centralce (czy kompie, zależnie do czego idzie sygnał z czujnika) i przez ten rezystor oraz czujnik 0-90om prąd płynie sobie na masę. Zależnie od rezystancji czujnika napięcie na nim będzie się zmieniać i to napięcie stanowi sygnał poziomu gazu. Trzeba by pomierzyć ten prąd i napięcie jakie jest na czujniku, najlepiej w kilku położeniach i zbudować coś bardziej złożonego.

Napisano
  • Autor

> To przez ten rezystor 1M pokazywało ciągle pełno. W ten sposób to

> trzeba by dać sam kondensator o bardzo dużej pojemności.

> Wskazania działają prawdopodobnie w oparciu o dzielnik

> rezystancyjny. Jeden rezystor siedzi w centralce (czy kompie,

> zależnie do czego idzie sygnał z czujnika) i przez ten rezystor

> oraz czujnik 0-90om prąd płynie sobie na masę. Zależnie od

> rezystancji czujnika napięcie na nim będzie się zmieniać i to

> napięcie stanowi sygnał poziomu gazu. Trzeba by pomierzyć ten

> prąd i napięcie jakie jest na czujniku, najlepiej w kilku

> położeniach i zbudować coś bardziej złożonego.

Ano dobrze piszesz. Przed podłączeniem filtra DP zmierzyłem tylko napięcie na czujniku i wychodziło że przy dość pełnej butli napięcie było powyżej 1V, przy c.a1/4 butli około 0.2V, więc przyjąlem że czujnik jest rodzajem voltomierza mlot.gif. Po porażce z filtrem zmierzyłem rezystancję czujnika przy dość wyładowanej butli i wyszło kilkanaście Ohm (stąd oczywiście widać że rezystor 1M musiał powodować wskazania full.)

Prądu nie mierzyłem, ale na podstawie zmierzonych napięć i rezystancji mogę się domyślać, że rzeczywiście w układzie jest dzielnik rezystancyjny. Rezystor w centralce KME ma zapewne coś około 1kOhm'a (zakładając że obówd pomiarowy zasilany jest napięciem 12V), a drugi element dzielnika to zmienna rezystancja czujnika (z zakresu 0-90 Ohm) ...

Tylko co by tu wymyślić żeby wskazania były stabilne ...

Napisano

> Ano dobrze piszesz. Przed podłączeniem filtra DP zmierzyłem tylko

> napięcie na czujniku i wychodziło że przy dość pełnej butli

> napięcie było powyżej 1V, przy c.a1/4 butli około 0.2V, więc

> przyjąlem że czujnik jest rodzajem voltomierza . Po porażce z

> filtrem zmierzyłem rezystancję czujnika przy dość wyładowanej

> butli i wyszło kilkanaście Ohm (stąd oczywiście widać że

> rezystor 1M musiał powodować wskazania full.)

> Prądu nie mierzyłem, ale na podstawie zmierzonych napięć i

> rezystancji mogę się domyślać, że rzeczywiście w układzie jest

> dzielnik rezystancyjny. Rezystor w centralce KME ma zapewne coś

> około 1kOhm'a (zakładając że obówd pomiarowy zasilany jest

> napięciem 12V), a drugi element dzielnika to zmienna rezystancja

> czujnika (z zakresu 0-90 Ohm) ...

> Tylko co by tu wymyślić żeby wskazania były stabilne ...

Przychodzi mi do głowy układ z użyciem wzmacniacza operacyjnego, tylko zastanawia mnie wielkość prądu. Przeciętny wzmacniacz opercyjny wytrzymuje 10-20mA. Jeśli rzeczywiście jest tam 1kOhm to powinien wytrzymać. Narysuję schemat i Ci podeślę.

Napisano
  • Autor

> Przychodzi mi do głowy układ z użyciem wzmacniacza operacyjnego,

> tylko zastanawia mnie wielkość prądu. Przeciętny wzmacniacz

> opercyjny wytrzymuje 10-20mA. Jeśli rzeczywiście jest tam 1kOhm

> to powinien wytrzymać. Narysuję schemat i Ci podeślę.

Ok. Z góry dzięki.

btw. W między czasie też pomyślałem o filterku na bazie wzmacniacza operacyjnego ,choć z tymi elementami nie jestem zbytnio zaznajomiony

http://www.goldhand.com.pl/audio/operacyjne/calkujacy.html

Rozumiem że rolę rezystancji We spełniać powinien czujnik lpg?

W takim razie pozostałoby tylko dobrać C. Tylko czy wzory podane w linku są poprawne?

Napisano

> Ok. Z góry dzięki.

> btw. W między czasie też pomyślałem o filterku na bazie wzmacniacza

> operacyjnego ,choć z tymi elementami nie jestem zbytnio

> zaznajomiony

> http://www.goldhand.com.pl/audio/operacyjne/calkujacy.html

> Rozumiem że rolę rezystancji We spełniać powinien czujnik lpg?

> W takim razie pozostałoby tylko dobrać C. Tylko czy wzory podane w

> linku są poprawne?

Ja też nie jestem jakimś Wielkim Elektronikiem

Schemat z linku to nie bardzo.To jest układ filtra dobry dla przebiegów zmiennych, a my mamy do obsłuzenia właściwie prądy i napięcia stałe, tylko trzeba odfiltrować wahania. Pomyślałem że zanim Ci to narysuję, najpierw na szybko polutuję i sprawdzę czy działa. Bo tak na 100% to pewien swego pomysłu nie jestem.

Napisano

> Ja też nie jestem jakimś Wielkim Elektronikiem

> Schemat z linku to nie bardzo.To jest układ filtra dobry dla

> przebiegów zmiennych, a my mamy do obsłuzenia właściwie prądy i

> napięcia stałe, tylko trzeba odfiltrować wahania. Pomyślałem że

> zanim Ci to narysuję, najpierw na szybko polutuję i sprawdzę czy

> działa. Bo tak na 100% to pewien swego pomysłu nie jestem.

Niestety, bez obciążenia wzmacniacz posłusznie powtarza napięcie, ale z obciążeniem robi się kicha. Będę kombinował dalej.

Napisano

Nie wiem czy to cokolwiek wniesie, ale w Lanosie lampka rezerwy paliwa przygasa i rozjasnia sie wraz z ubywaniem benzyny i przekewaniem sie jej w baku... moze tam jest jakis przydatny uklad do Waszych zastosowan....

• 3 tygodnie później...
Napisano

Odgrzewam temat. Próbowałem zmontować jakiś prosty układzik ze wzmacniaczem operacyjnym, ale wzmacniacz okazał się być za cienki, dodałem tranzystor ale też nie to. W końcu zmontowałem układ, który przyjmie na siebie prąd płynący przez czujnik 0-90om i odtworzy napięcie z czujnika jednocześnie je stabilizując, ale to wychodzi sztuka dla sztuki. Po zsumowaniu cen części łatwiej i taniej będzie po prostu kupić odpowiednio duży kondensator elektrolityczny. Podłączyć minus kondensatora na masę , a plus na kabelek łączący czujnik z centralką. Prądy są dość duże więc i kondensator musi być duży. Robiłem próby z dwoma kondensatorami po 6800 mikrofaradów każdy, połączone równolegle czyli razem kilkanaście tysięcy uF. Już to całkiem nieźle filtruje. Dla pewności można dać np 2 lub 3 sztuki po 10000 mikrofaradów na napięcie co najmniej 16V. Napisałem akurat 10000uF/16V bo tę wartość można kupić w całkiem niezłej cenie np w internetowym sklepie tme.pl po 2,19zł netto za sztukę. Większe pojemności są tam nieproporcjonalnie droższe. Przez internet dojdzie jednak koszt przesyłki, więc najlepiej iść do swojego pobliskiego sklepiku z elektroniką i porównać ceny.

Napisano

Ja już w drugiej bryce z kolei mam wskazanie gazu na wskaźniku benzyny. Przełączanie przekaźnikiem.

I jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, bo wskaźnik ma tak duże tłumienie, że w ogóle nie widać żadnych wachań.

Napisano

> Ja już w drugiej bryce z kolei mam wskazanie gazu na wskaźniku

> benzyny. Przełączanie przekaźnikiem.

> I jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, bo wskaźnik ma tak duże

> tłumienie, że w ogóle nie widać żadnych wachań.

To Twoja "konstrukcja" czy cos fabrycznego ?? wink.gif

Napisano

> To Twoja "konstrukcja" czy cos fabrycznego ??

Fabryczne.

W lanosie była to fyunkcja Elpigaz Leonardo Pro, a teraz po prostu jest przekaźnik i dopasowany czujnik gazu.

Napisano

> Fabryczne.

> W lanosie była to fyunkcja Elpigaz Leonardo Pro, a teraz po prostu

> jest przekaźnik i dopasowany czujnik gazu.

Podłączenie do wskaźnika benzyny to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, ale autor tematu pytał o uspokojenie wahań tego wskaźnika, który ma w samochodzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.