Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzelajacy przegub - jak dlugo pociagnie?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Dawno juz o nic nie pytalem. Jakis czas temu zaczal mi strzelac przegub przy skreconych kolach w prawo. Pytanie teraz, z ktorej strony jest uszkodzony. Przez pewien czas byl z tym spokoj, ale dzisiaj znowu zaczal sie odzywac, a przy wchodzeniu w zakrety w prawo przy duzej predkosci slychac lekki skrzypienie (podobnie jest przy wybitym lozysku). Orientujecie sie ile to jeszcze wytrzyma? Mam zamiar go wymienic, ale poprostu jutro zrobie dosc duzo kilometrow i dodatkowo przez pewien czas bede jezdzil mocno agresywnie.

Napisano

Witam.

Gdzieś kiedyś czytałem że strzela przegub "wewnętrzny" tzn. ten w którą stronę są koła skręcone ale nie jestem do końca pewny. Co do wytrzymałości to kiedyś u ojca w Puncie też zaczął terkotać i jeździło się tak z pół roku (może nawet dłużej) i trzeba było już zmienić bo strasznie już stukało wrrr.gif. Przy wymianie to już się w środku chyba rdzą "blepił" o osłona była uszkodzona.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Gdzieś kiedyś czytałem że strzela przegub "wewnętrzny" tzn. ten w

> którą stronę są koła skręcone ale nie jestem do końca pewny. Co

> do wytrzymałości to kiedyś u ojca w Puncie też zaczął terkotać i

> jeździło się tak z pół roku (może nawet dłużej) i trzeba było

> już zmienić bo strasznie już stukało . Przy wymianie to już się

> w środku chyba rdzą "blepił" o osłona była uszkodzona.

> Pozdrawiam.

Oslona jest u mnie cala. Nie wiem co skrzypi. Ja mielem wrazenie ze wlasnie slychac zewnetrzny, ale to tylko przypuszczenie, bo mozliwe, ze troche ucierpial jak mialem lozysko wybite. Teraz strzela sporadycznie, na serio zadko i tylko przy wolnych manerwach np. na parkingu, tylko te skrzypienie...

Napisano

> Witam.

> Gdzieś kiedyś czytałem że strzela przegub "wewnętrzny" tzn. ten w

> którą stronę są koła skręcone ale nie jestem do końca pewny. Co

> do wytrzymałości to kiedyś u ojca w Puncie też zaczął terkotać i

> jeździło się tak z pół roku (może nawet dłużej) i trzeba było

> już zmienić bo strasznie już stukało . Przy wymianie to już się

> w środku chyba rdzą "blepił" o osłona była uszkodzona.

> Pozdrawiam.

Czesc kolego nie zawsze to sie sprawdza moj przegub prawy zewnetrzny bylo slychac przy skrecie tylko w lewo ,po okolo 2000km zaczal odzywac sie przy skrecie w prawo jeszcze ok1500km i zeby sobie nie zrobic problemow na drodze wymiana na nowy.Mechnicy twierdza ze mozna jezdzic ,przegub nie powinien sie "rozsypac" oczywiscie chyba i nie napewno no i ten dzwiek raczej przeszkadza. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Czesc kolego nie zawsze to sie sprawdza moj przegub prawy zewnetrzny

> bylo slychac przy skrecie tylko w lewo ,po okolo 2000km zaczal

> odzywac sie przy skrecie w prawo jeszcze ok1500km i zeby sobie

> nie zrobic problemow na drodze wymiana na nowy.Mechnicy twierdza

> ze mozna jezdzic ,przegub nie powinien sie "rozsypac" oczywiscie

> chyba i nie napewno no i ten dzwiek raczej przeszkadza.

> Pozdrawiam

Tak jak pisalem u mnie jest cisza tylko przy parkowaniu sie czasem odezwie i cos piszczy przy skrecie w prawo kiedy sie buda przechyla. Kumpel zalatwil dobry przegub - rozpial sie jak sie powiesil na silniku, ale to nie byl Opel.

Napisano

> Tak jak pisalem u mnie jest cisza tylko przy parkowaniu sie czasem

> odezwie i cos piszczy przy skrecie w prawo kiedy sie buda

> przechyla.

mam to samo...

z tym, że dziwnie bo czasem mija i wraca po np. paru tygodniach

objawy są w zasadzie wyłącznie przy cofaniu przy skręconych kołach,

jak skręcam w przód nic nie słychać

osłona przegubu cała...

pierwszy raz usłyszałem to ze 4-5 miesięcy temu i przejeździłem

od tej pory ponad 20 tys. km

zainteresuję się przegubem jak zjawisko się nasili wink.gif

Napisano
  • Autor

Kiedyś jak strzelało u mnie to myslalem ze tez przegub. Okazało się ze to pekniete łozysko w kole.

Napisano
  • Autor

> mam to samo...

> z tym, że dziwnie bo czasem mija i wraca po np. paru tygodniach

> objawy są w zasadzie wyłącznie przy cofaniu przy skręconych kołach,

> jak skręcam w przód nic nie słychać

> osłona przegubu cała...

> pierwszy raz usłyszałem to ze 4-5 miesięcy temu i przejeździłem

> od tej pory ponad 20 tys. km

> zainteresuję się przegubem jak zjawisko się nasili

Wlasnie u mnie przez okolo miesiac nic nie bylo, a wczesniej bylo slychac strzaly, ale rownie zadko jak teraz. Faktycznie chyba odzywa sie to tylko na wstecznym.

Napisano

U mnie jest tak, że jak się rusza (też tylko na wstecznym) powoli to nic nie słychać. Ale jak się ruszy lekko-dynamicznie to jest jedno stuknięcie na samym początku. Żadnych innych efektów nie słychać i nie czuć. Skłonny był bym do powiedzenia, że to stuknięcie występuje na którymś wielowypuście. Raczej nie na przegubie.

Napisano

> Wlasnie u mnie przez okolo miesiac nic nie bylo, a wczesniej bylo

> slychac strzaly, ale rownie zadko jak teraz. Faktycznie chyba

> odzywa sie to tylko na wstecznym.

Ja obstawiam, że to nie przegub ani łożysko tylko coś z klockami.

Pozdroofka

Napisano

> Ja obstawiam, że to nie przegub ani łożysko tylko coś z klockami.

masz na myśli hamulcowe? cfaniaczek.gif

u mnie ta teoria pada od razu - niedawno wymieniałem i to samo jest...

Napisano

> masz na myśli hamulcowe?

zlosnik.gif

> u mnie ta teoria pada od razu - niedawno wymieniałem i to samo

> jest...

Nie chodzi o to że klocki wadliwe. Raczej chodzi o ich mocowanie. Gdzieś luz jest kiedy jeździ się do przodu (a tek z reguły jest zlosnik.gif ) to ustawiają się "jakoś". Kiedy ruszasz do tyłu zmienia się kierunek ruchu tarczy i klocki przesuwają się wykorzystując ów luz.

Identyczny objaw jak Orochimaru:

> U mnie jest tak, że jak się rusza (też tylko na wstecznym) powoli to nic nie słychać. Ale jak się ruszy lekko-dynamicznie to jest jedno stuknięcie na samym początku.

miałem w Peugeocie a tam półosie z przegubami były nówki (Francuz tak wymyślił, że nie można wymienić samych przegubów tylko łącznie z półosiami.) Na starych półosiach też stukało.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Przed chwila jezdzilem autem, ale nie po to, zeby sprawdzac przyczyne stukania wink.gif Przejechalem pare km i podczas nawracania stuknelo jak cofalem, a pozniej jak ruszalem. Sklaniam sie ku przegubowi, tylko jak bylem na zbieznosci to nawet tam ziomek nie mogl stwierdzic ktory by to mogl byc.

Napisano

> Nie chodzi o to że klocki wadliwe. Raczej chodzi o ich mocowanie.

> Gdzieś luz jest kiedy jeździ się do przodu (a tek z reguły jest

> ) to ustawiają się "jakoś". Kiedy ruszasz do tyłu zmienia się

> kierunek ruchu tarczy i klocki przesuwają się wykorzystując ów

> luz.

> Identyczny objaw jak Orochimaru:

> miałem w Peugeocie a tam półosie z przegubami były nówki (Francuz tak

> wymyślił, że nie można wymienić samych przegubów tylko łącznie z

> półosiami.) Na starych półosiach też stukało.

> Pozdroofka

dokładnie jak jest tylko jedno stuknięcie przy cofaniu do tyłu to na bank jest to zacisk hamulcowy a dokładnie jego tuleje po których zacisk chodzi. Są wyrobione trochę i podczas pracy kół do przodu zacisk siedzi z przodu a przy cofaniu lekko cofa się do tyłu i słychać wtedy charakterystyczny stuk(pojedynczy). A jak jest wybity przegub to jest stukanie rytmiczne przy skręconych maksymalnie kołach i mocnym ruszaniu. I nie prawdą jest że nie może się rozsypać; może i stać się to może ale raczej podczas ruszania na skręconych kołach.

Napisano

> mam to samo...

> z tym, że dziwnie bo czasem mija i wraca po np. paru tygodniach

> objawy są w zasadzie wyłącznie przy cofaniu przy skręconych kołach,

Przerabiałem coś podobnego w kadecie.

Pojedynczy stuk przy cofaniu lub po cofaniu ruszając do przodu.

Szukałem, szukałem i wskazanie przez mechanika, że to prawdopodobnie wyrobiona poduszka od silnika ta bliżej lewarka zmiany biegów. Przejeździłem tak 130 tys. i przypuszczam, że kadecik dalej jeździ z nowym właścicielem.

pozdrawiam

Napisano

> Szukałem, szukałem i wskazanie przez mechanika, że to prawdopodobnie

> wyrobiona poduszka od silnika

Ale nie można powiedzieć, że to rzeczywiście wina poduszki bo nie "wyszukaleś" jednak, to tylko przypuszczenia mechanika. Podobne przypuszczenia wysnuwamy również my z tym wątku wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie chodzi o to że klocki wadliwe. Raczej chodzi o ich mocowanie.

> Gdzieś luz jest kiedy jeździ się do przodu (a tek z reguły jest

> ) to ustawiają się "jakoś". Kiedy ruszasz do tyłu zmienia się

> kierunek ruchu tarczy i klocki przesuwają się wykorzystując ów

> luz.

> Identyczny objaw jak Orochimaru:

> miałem w Peugeocie a tam półosie z przegubami były nówki (Francuz tak

> wymyślił, że nie można wymienić samych przegubów tylko łącznie z

> półosiami.) Na starych półosiach też stukało.

> Pozdroofka

a jeżeli u mnie stuka bez względu na to czy koła są skręcone, czy nie? generalnie przy ruszaniu słychać z 3 stuknięcia ale momentami to ustępuje po to żeby za jakiś czas znowu wrócić. nie mam pojęcia co to jest - żadna guma na przegubach nie jest uszkodzona. jak sprawdzić co to jest???

Napisano

Sprawdziłem u siebie.

Z prawej strony (którą podejrzewam o stukanie) jest luz na prowadnicy zacisku. Minimalny, ok 0,2-0,3mm. Z drugiej strony luz jest ok. połowę mniejszy. Nie udało mi się wywołać tego stuknięcia, mimo szarpania za wszystko co się dało. Jest spory luz kątowy w skrzyni biegów. Może niedługo będę wymieniał olej to zerknę.

Przy okazji sprawdziłem stan hamulców. Klocki Lucas i tarcze Mikoda wymieniane razem. Po 50tyś 2mm grubości okładzin i leciutki rant na tarczach.

To stukanie mi nie przeszkadza, bo występuje sporadycznie.

Napisano
  • Autor

W sobote auto dostalo mocno w tylek, ale wszystko ok. Wciagu calego dnia stuknelo moze 2 razy, znowu podczas kombinacji wsteczny i jedynka. Z tego co pamietam zaciski byly dosc sztywno polaczone razem, wiec nie wydaje mi sie, zeby byla to wina hamulcow. Zauwazylem tez ze guma na przgubie jest u mnie wklesla z lewej strony (ta podejrzewam o stukanie), wiec mozliwe, ze faktycznie cos sie tam w srodku dzieje. Co do zaciskow i klockow to w niedlugim czasie bede znowu musial zmienic przednie, wiec napewno to sprawdze. Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.