Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tulei gumowych wahacza przedniego

Featured Replies

Napisano

Witam ...

Czy potrzebna jest prasa do wybicia starych i wciśnięcia nowych tulei wahacza?? Chciałbym to zrobić samemu, ale nie wiem czy pocisnę?? hmm.gif

Napisano

> Witam ...

> Czy potrzebna jest prasa do wybicia starych i wciśnięcia nowych tulei

> wahacza?? Chciałbym to zrobić samemu, ale nie wiem czy pocisnę??

Ostatnio ojciec wymieniał tuleje mostu tylniego i poszlo całkiem ok, pozatym ze trzeba bylo stare zmasakrowac zeby wydobyc wink.gif A tak podpowiem, co nie pójdzie na sucho, to z płynem do mycia naczyń wink.gif (nie stosować na kobietach!!) hehe.gif

Napisano

> Witam ...

Ostatnio wymieniałem w warsztacie i przyglądałem się, to bez prasy(może dużego imadła) i zestawu chytrych tulei nie da rady

Napisano

> Witam ...

Dokładnie w w zeszłym tygodniu wymieniał mi znajomy mechanik na 2 wachaczach miał taką konkretną rurę i konkretny młotek ale nie było większych kłopotów z bybiciem a nowe zakładał w imadle więc myślę że ci się uda bez niespodzianek przy wymianie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam ...

> wahacza?? Chciałbym to zrobić samemu, ale nie wiem czy pocisnę?? Ja też w garażu wymieniłem bez problemu z małą pomocą drugiej osoby i mocnego imadła.Wyciskanie starych moze przyspożyc troche problemów,ale one mogą zostać zniszczone,przy nowych jak posmarujesz jakąś oliwka,albo smarem to wchodzą jak w masło.Zamiast tuleji do wyciskania mozna uzyć nasadek do grzechotki,reszte trzeba troche kombinować

Napisano

> Witam ...

jeśli nie ma sie odpowiedniego zaplecza sprzętowego czyli big imadła lub prasy i tak jak napisali wyżej koledzy to proponuje kupić gotowe wahacze z nowymi tulejami i sworzniami(tylko jakiejś rozsądnej jakości

I wtedy to wymiana to prosta sprawa...

Napisano

Witam

Wymiana jest realna przy uzyciu duzego imadla, wybijaka i ciezkiego mlotka. Najlepiej oczywiscie pod prasa, ale nie kazdy ma do niej dostep. Jezeli uzywamy imadla, a nie chcemy sie bardzo zmeczyc, to usuwamy gumowy element (wybijajac lub wypalajac) a stalowa obejme przecinamy pilka do metalu (trzeba uwazac, aby nie zrobic duzej rysy na wahaczu) i z latwoscia wybijamy. Nowa tuleje smarujemy smarem, otwor w wahaczu rowniez i wciskamy w imadle za posrednictwem odpowiednich rur, zuzytych lozysk, czegokolwiek mocnego, co pasuje pod srednice tulei.

pozdrawiam

Napisano

> Witam ...

Jesli mowa o tulei pionowej (lub jak kto woli tylniej) to jest to wykonywalne przy uzyciu imadla wybijakow itp a pozniej smaru i delikatnie deseczki z drewna podlozyc (coby nie wygiac) i jakos wchodza

ale wymiana poziomych (lub inaczej przednich - ktore z reguły się mniej zuzywaja niz tylne) nastrecza conajmniej duzych problemów juz przy samym wyjeciu... a tu jeszcze trzeba je wlozyc grinser006.gif łatwo przy tym poniszczyc wachacz bo ciezko dojsc

Ja wymienilem sam tylko tylnie za przednie sie nie brałem bo duze prawdopodobienstwo poniszczenia ...a w moim przypadku wygladaly te tuleje dobrze. Aczkolwiek jak juz wyjety ma sie wachacz to wypadalo by zrobic

powodzenia wink.gif

czolem

Oberon

Napisano

Witam

Właśnie przedwczoraj wymieniłem tuleje pod wahaczami przednimi i mam problem, ponieważ jadąc ściąga samochód na prawo. Czy trzeba ustawić zbieżność czy coś innego?

Napisano

A jeszcze pytanie, czy możliwe że jeździełem przez długi czas z uszkodzonymi tulejami i opony się zdarły i to powoduje że ściąga?

Napisano

> A jeszcze pytanie, czy możliwe że jeździełem przez długi czas z

> uszkodzonymi tulejami i opony się zdarły i to powoduje że

> ściąga?

Ktoś pomoże?

Napisano

> Ktoś pomoże?

Ale co? Mamy ci kupić nowe opony? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Witam

Wymieniłem oponki, problem pozostał. Trzymając prosto kierownicę cały czas ściąga na prawo. Byłem u mechanika żeby ustawili zbieżność, przyłożył przy przednim zawieszeniu jakąś sztycę z szpiczastymi końcami i stwierdził że zbieżność jest w porządku a ściąga z innej przyczyny ( może zacisk hamulca, lub kiedyś był uderzony wahacz). Zastanawiam się czy jechać do innego warsztatu i ustawiać zbieżność czy może to coś innego (amory) Ten mechanik oglądał poprzednie opony i stwierdził że zbieżność musi być dobra bo nie są nieodpowiednio wytarte.

Jeśli delikatnie przekręcę kierownicę lekko w lewo i tak trzymam samochód jedzie prosto.

Napisano

> Witam

> Wymieniłem oponki, problem pozostał. Trzymając prosto kierownicę cały

> czas ściąga na prawo. Byłem u mechanika żeby ustawili zbieżność,

> przyłożył przy przednim zawieszeniu jakąś sztycę z szpiczastymi

> końcami i stwierdził że zbieżność jest w porządku a ściąga z

> innej przyczyny ( może zacisk hamulca, lub kiedyś był uderzony

> wahacz). Zastanawiam się czy jechać do innego warsztatu i

> ustawiać zbieżność czy może to coś innego (amory) Ten mechanik

> oglądał poprzednie opony i stwierdził że zbieżność musi być

> dobra bo nie są nieodpowiednio wytarte.

> Jeśli delikatnie przekręcę kierownicę lekko w lewo i tak trzymam

> samochód jedzie prosto.

jaką sztyce

jedź do porządnego warsztatu i dokonaj regulacji zbieżności, na sztyce to możesz tego mechanika nadziać wink.gif

Napisano

A czy ktoś może wie ile w wawie kosztuje ustawienie zbieżności?

i może polecić jakiś warsztat

Napisano

> A czy ktoś może wie ile w wawie kosztuje ustawienie zbieżności?

> i może polecić jakiś warsztat

w Grójcu byłem w sobotę 60 PLn

Napisano

A czy ktoś może polecić jakiś zakład w wawie, wyjeżdżam w czwartek i muszę to zrobić.

Napisano

Dołączając się do tematu chciałem zapytać ile mniej więcej kosztuje wymiana gum na wahaczach u mechaniora ?

Sam na pewno tego nie zrobie :-)

Napisano

Jakie ma być położenie tej tulejki w wachaczu?

279397709-guma.jpg

Czy mógłby ktoś zaznaczyć strzałką stronę skierowaną do przodu pojazdu w przypadku prawego wachacza?

post-30006-14352485857611_thumb.jpg

Napisano

> Jakie ma być położenie tej tulejki w wachaczu?

> Czy mógłby ktoś zaznaczyć strzałką stronę skierowaną do przodu

> pojazdu w przypadku prawego wachacza?

Nie odpowiem na zadane pytanie wink.gif ale mam uwage do tulei z fotki. Gdy musialem je wymienic to mechanik kazal mi kupic tuleje pelne a nie azurowe jak ta na foto. Te ponoc sa mniej trwale hmm.gif

Napisano

> Gdy musialem je wymienic to mechanik kazal mi kupic tuleje pelne a nie azurowe jak ta na foto. Te ponoc sa mniej trwale

Mam podobne przypuszczenia i stąd pytanie o ułożenie w wachaczu, bo to będzie miało decydujący wpływ na zużycie.

Napisano

> Mam podobne przypuszczenia i stąd pytanie o ułożenie w wachaczu, bo

> to będzie miało decydujący wpływ na zużycie.

W "Sam Naprawiam" byl jak dobrze pamietam pokazany montaz tej tulei. Ale nie mam teraz do niej dostepu i nie moge tego sprawdzic.

Napisano

Czerwona kreska wskazuje oś wzdłuż autka.

279401709-gumazosi%B1.jpg

Opel przewiduje też pełne tuleje na złe drogi. U mnie fabrycznie była ażurowa.

Napisano

Niedawno wymieniłem tuleje pionowe wahaczy przednich w AutoEkspercie Radka Wojdyny.Trochę się zdziwiłem słysząc cenę za taką usługę i sposób wymiany.Tak jak mi wytłumaczono powodem jest pracochłonnośc - żadnego wybijania młotem - zero kowalstwa, tylko delikatne wycięcie części zewnetrznej tulei pozostałem po usunięciu (wypaleniu części gumowej).To podobno zabezpiecza przed ewentualnymi problemami z geometrią zawieszenia przedniego.I rzeczywiście po wymianie - (nie było robionej geometrii) zero problemów z zbieżnością.I te cholerne stuki ustały...

Napisano

Oczywiście młotem nie powinno się wybijać. Ja potraktowałem swoje prasą skromny.gif ale można też imadłem, ino sporym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.