Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chłodnica powietrza zasilającego w JTD -> intercooler

Featured Replies

Napisano

W jaki sposób jest chłodzone powietrze dolotowe za sprężarka ( Intercooler ->; chłodnica międzystopniowa)....... a dokładniej jak prowadzone jest powietrze do schładzania w lewym nadkolu - zderzaku intercoolera niewiem.gif ? Nie widzę otworów w zderzaku, którymi powietrze do niego się ma dostawac. boje_sie.gifhmm.gifniewiem.gif Czy w Stilo JTD 115 KM są jakieś specjalne kanały w zderzaku ?

279318890-intercooler.JPG

post-15502-14352485394581_thumb.jpg

Napisano

> W jaki sposób jest chłodzone powietrze dolotowe za sprężarka (

> Intercooler -

Jak staniesz na przeciwko auta, to po prawej stronie koło tablicy rejestracyjnej masz kratkę, którędy wpływa powietrze do Intercoolera.

Napisano

jest to zreszta jedyny sposob na zidentyfikowanie wizualne posiadaczy JTD 115, widac srebrne blaszki intercoolera przez te kratki

Napisano

> Czy w Stilo JTD 115 KM są jakieś specjalne kanały w zderzaku ?

Tak. Pod lewym reflektorem (od strony kierowcy) pomiędzy trzema żeberkami w zderzaku. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak. Pod lewym reflektorem (od strony kierowcy) pomiędzy trzema

> żeberkami w zderzaku.

hmm.gifhmm.gifniewiem.giffrown.gif

Widze to tak:

- albo jestem slepy sciana.gif

- albo mam silnik 1,2 benzyna mlot.gifmlot.gifmlot.gif

- albo nie mam intercoolera angryfire.gif

- albo mam zdezak od innej wersji confused.gif to chyba jest najbardziej prawdopodobne beksa.gifbeksa.gifbeksa.gif....

279319614-wlot.JPG

Ma może ktoś zdjecie tego wlotu..... confused.gif

post-15502-14352485398023_thumb.jpg

Napisano

mniej wiecej pod elementem 2; w zderzaku sa zdaje sie 3 idace w poprzek wypustki, w tym miejscu gdzie jest chlodnica sa one "nieszczelne". Zeby to zobaczyc trzeba solidnie kucnac przy lewej stronie zderzaka (lewej siedzacego za kierownica kierowcy). Zaraz pojde na dol i walne fotke.

Napisano
  • Autor

> kierowcy). Zaraz pojde na dol i walne fotke.

food.gif

Napisano

troche lipa ujecia... ale takowe 2 znalazlem u siebie na dysku. new2kh4.jpg

new3fs9.jpg

Napisano

A moze masz diesel jtd ale w wersji 80 konnej?bo w tych modelach tez nie ma intercoolera:Di jak w tym przypadki nie mozesz znalezc to jest wszytsko oki,bo go tam nie ma

Napisano

> dUKE i fotka poglądowa mówią o stronie lewej, Ty wskazujesz na prawą

ta, wiem wink.gif ale tylko takie mam na kompie a nie mam mozliwosci teraz klikac jak potrzeba ... przy okazji wskazalem ten cycek dziwny bo nie wiem coto zeby.GIF teraz go zauwazam. no i jeszcze ten trop marcinowy ze to moze jtd ( liska) bez chlodniczki ?

Napisano
  • Autor

> A moze masz diesel jtd ale w wersji 80 konnej?bo w tych modelach tez

> nie ma intercoolera:Di jak w tym przypadki nie mozesz znalezc to

> jest wszytsko oki,bo go tam nie ma

Raczej nie... bo w wnece jest intercooler ( widac ze to podłączone jest )

279319716-tablica.JPG

post-15502-14352485398556_thumb.jpg

Napisano

no to macie fotke

CIMG0368x.jpg

te blaszki srebrne co widac miedzy szczelinami zderzaka to wlasnie intercooler

Napisano
  • Autor

> no to macie fotke

> te blaszki srebrne co widac miedzy szczelinami zderzaka to wlasnie

> intercooler

boje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gifboje_sie.gif

beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

To ja mam zatkane....... czerwona.gifsciana.gifsciana.gif

279319988-IMG_0515.jpg

No ładnie i co jeszcze.... beksa.gif

I co ciąc zderzak niewiem.gifniewiem.gif

a z 2-giej strony to niby poco te otwory w zderzaku niewiem.gif

post-15502-14352485399529_thumb.jpg

Napisano

> To ja mam zatkane.......

> No ładnie i co jeszcze....

> I co ciąc zderzak

> a z 2-giej strony to niby poco te otwory w zderzaku

...........musisz spokojnie zweryfikować obecność chłodniczki (widać ją zarówno od góry - słabiej ; jak i od dołu poprzez odchylone nadkole - lepiej) .....jeśli siedzi gdzie ma być to musisz jednak wyciąć wloty w posiadanym zderzaku bo inaczej to chyba nie najlepiej funkcjonuje chłodzenie zlosnik.gif - widać ktoś miał jakąś przygodę tym autkiem i kupił zderzak od wersji np. benzynowej niewiem.gif jeśli występują takie subtelne różnice.............. ja nie wiem bo u mnie jest wlot a poza tym mam wersje 3d

Napisano

> To ja mam zatkane.......

> No ładnie i co jeszcze....

> I co ciąc zderzak

> a z 2-giej strony to niby poco te otwory w zderzaku

Najprawdopodobniej kolegi Stilak miał jakieś bliskie spotkanie w przeszłości i założony zderzak jest nieoryginalny lub jakiś fachowiec dobrze go pospawał.

Pozdrawiam.

Napisano

> Najprawdopodobniej kolegi Stilak miał jakieś bliskie spotkanie w

> przeszłości i założony zderzak jest nieoryginalny lub jakiś

> fachowiec dobrze go pospawał.

> Pozdrawiam.

chyba az za dobrze angryfire.gif Lisek mam bad newsa. Ogladalem swoja furmanke z przodka i tez ladnie widac kaloryfer. Jak mniemam drogi lisie kupiles stilonke jako malo smigana nie bita. Uzbroj sie zatem w garsc ustaw dotyczacych umow cywilno prawnych badz w tuk.gif i uruchom kanaly dyplomatyczne ze sprzedajacym wpysk.gifchaja.gifklotnia.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki wam wczoraj wyciąłem otwory... hmm.gif pod intercooler oslabiony.gif A ja przypuszczałem, ze jakimiś pokrętnymi drogami powietrze jest prowadzone do intercoolera...... hmm.gif niestety rozwiazanie powaliło mnie na kolana blagam.gif Na 100 % auto było bite frown.gif na szczęście niegroźnie nic nie ucierpiało - chłodnica/ intercooler/klima wygladaja na oryginalne tuk.gif a miało byc nie bite .... klnie.gif przynajmniej cena zakupu auta była stosunkowo niska

Przy okazji wymieniłem klocki hamulcowe - przednie na FERODO PREMIER..... zostało tam moze 1 lub 2 mm okładziny

279322449-IMG_0517.JPG

post-15502-14352485401979_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

2

279322455-IMG_0522.JPG

post-15502-14352485402473_thumb.jpg

Napisano
  • Autor
279322460-IMG_0518.JPG 3

post-15502-14352485403019_thumb.jpg

Napisano

> Dzieki wam wczoraj wyciąłem otwory... pod intercooler A ja

> przypuszczałem, ze jakimiś pokrętnymi drogami powietrze jest

> prowadzone do intercolera ...

Dla zwiększenia przepływu powietrza można także wyciąć dolną część plastikowego nadkola jak zrobił to poprzedni właściciel.

Napisano

> ten cycek dziwny bo nie wiem coto

W tym miejscu normalnie znajduje się wyłącznie klakson. 893goodvibes.gif Może u Ciebie jest wycięte, aby był lepiej słyszalny? hehe.gif

Napisano

no to powinienes poczuc roznice teraz w osiagach smile.gif

Napisano

Tak z innej beczki mam 80tke wiec nie mam intercoolera wcale .. czy jak bym go "przeszczepił" z 115tki to był by jakis efekt ? Probował ktos?

Napisano

> no to powinienes poczuc roznice teraz w osiagach

.........to napewno claps.gif

.................zwiększył jednocześnie dopływ wilgoci i syfu do zaworu overboost jeśli ma go w standardowej lokalizacji spineyes.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> .........to napewno

> .................zwiększył jednocześnie dopływ wilgoci i syfu do

> zaworu overboost jeśli ma go w standardowej lokalizacji

Zaworek jest przeniesiony i nawet niedawno wymieniony był brawo.gif

Napisano

> Tak z innej beczki mam 80tke wiec nie mam intercoolera wcale .. czy

> jak bym go "przeszczepił" z 115tki to był by jakis efekt ?

> Probował ktos?

efekt bylby na pewno - pytanie czy uzasadniajacy wydatki

Napisano
  • Autor

> no to powinienes poczuc roznice teraz w osiagach

Wyciąłem te otwory i owszem autko przy 140/160 km/h znacznie mniej zaczeło spalac i lepiej sie zbiera od około 80 km/h smile.gif

Wywaliłem wczoraj równiez zaslepke zaworu recyrkulacji spalin... hmm.gif nie wiem dlaczego ale komputer pokazał ( na tej samym odcinku drogi, przy gorącym silniku oraz przy tej samej predkości 90 km/h ) mniejsze spalanie o 0,4 litra hmm.gif A wszyscy tu trabią że zatkanie powoduje zmniejszenie spalania hmm.gif oraz polepszenie osiagów ( tez mi sie tak wydawało ale jest inaczej ) niewiem.gif

Gazy obojętne wpływają chyba na dozę dawki paliwa przy nieobciażonym silniku hmm.gif

Napisano

> efekt bylby na pewno - pytanie czy uzasadniajacy wydatki

Intercooler mozna za 300 zł dostac + pewnie inne rurki i jak bym sie sam pobawił koło 400 zł by sie zamkneło. Jak na Tuning nie wychodzi drogo smile.gif

Napisano

> Gazy obojętne wpływają chyba na dozę dawki paliwa przy nieobciażonym silniku

Oczywiście, że tak. Spaliny zapełniają część objętości cylindra, więc świeżego tlenu się mieści mniej i mniej paliwa potrzeba wtrysnąć, aby uzyskać prawidłowy skład spalin. ok.gif

Napisano

> Tak z innej beczki mam 80tke wiec nie mam intercoolera wcale .. czy

> jak bym go "przeszczepił" z 115tki to był by jakis efekt ?

> Probował ktos?

Po założeniu intecoolera powinna wystąpić różnica w mocy oczywiście na korzyść ale do tego pasowałoby zwiększyć ciśnienie doładowania, ponieważ chłodnica będzie lekko tłumiła przepływ powietrza.

Napisano

> Intercooler mozna za 300 zł dostac + pewnie inne rurki i jak bym sie

> sam pobawił koło 400 zł by sie zamkneło. Jak na Tuning nie

> wychodzi drogo

Powinieneś jeszcze dodać koszt samej turbiny. W 115 jest turbo o zmiennej geometrji. nie wiem czy w 80 jest takie samo, ale chyba nie.

Napisano
  • Autor

Nawet gdybyś wstawił tylko sam intercooler to powinienes odczu róznicę w ( spalaniu / mocy ) myslę że jakies 5 do 10 % na + ok.gif

Gazy ( sprężone powietrze ) za turbinką moga miec temperature nawet 60 C a to powoduje, ze w tej samej objetości powietrza jest znacznie mniej tlenu..... no.gif

Napisano

nikt zdaje sie nie sugeruje wymiany turbo; tutaj nie wystarczyla by turbina - zmienna geometria trzeba sterowac, innee sa mapy wtrysu itd...

Napisano

> nikt zdaje sie nie sugeruje wymiany turbo; tutaj nie wystarczyla by

> turbina - zmienna geometria trzeba sterowac, innee sa mapy

> wtrysu itd...

+ Nowy komp ktory bym tym zarządzał itd itd itd.. Ogolnie wynika z opisu ze sam Intercooler to w moim przypadku sie nie sprawdzi sam z siebie musiał bym "dłubnąć" tez w całej reszcie.. gra nie warta świeczki..

Napisano

eee... no zalezy czego oczekujesz imo zalozenie samego intercoolera da zauwazalne wyniki, a jakbys np zwirusowal bydlaka to taki masters na pewno uwzgledni wieksza ilosc tlenu w powietrzu

Napisano
  • Autor

> + Nowy komp ktory bym tym zarządzał itd itd itd.. Ogolnie wynika z

> opisu ze sam Intercooler to w moim przypadku sie nie sprawdzi

> sam z siebie musiał bym "dłubnąć" tez w całej reszcie.. gra nie

> warta świeczki..

Kilka % powinienes zyskac nawet mimo oporów na intercoolerze i spadku cisnienia na dolocie hmm.gif Jesli dostaniesz intercooler w granicach 200 zł + kilka kolanek 100 zł hmm.gif

Napisano

> eee... no zalezy czego oczekujesz imo zalozenie samego intercoolera

> da zauwazalne wyniki, a jakbys np zwirusowal bydlaka to taki

> masters na pewno uwzgledni wieksza ilosc tlenu w powietrzu

I bez dłubania komp odczyta z sondy lambda , że jest więcej tlenu w powietrzu i wzbogaci mieszankę w dodatkową ilość paliwa.

Napisano

ale Koledze Dieslowi chodzi o połączenie większej mocy, przyspieszenia z małymi relatywnie kosztami. jeśli wprowadzi wirusa, to przynajmniej będzie musiał ze 2 koła na to poświęcić nie mówię już o intercolerze i rurkach.

Napisano

> ale Koledze Dieslowi chodzi o połączenie większej mocy,

> przyspieszenia z małymi relatywnie kosztami. jeśli wprowadzi

> wirusa, to przynajmniej będzie musiał ze 2 koła na to poświęcić

> nie mówię już o intercolerze i rurkach.

Tu sie zgodze wirus jak by nie patrzec ciut zadymy sieje smile.gif i nie tylko w kieszeni a podczas niedawnych upałów wyraźnie dało sie odczuć braki mocy spowodowane wyższa temperaturką intercooler pewnie by ciut .. a moze znacznie poprawił te odczucia Zastanawia mnie jeszcze oprocz dławienia przepływu wpływ na tzw turbo dziure Ale to moze na żywym organiźmie bo chyba sie skusze zeby.GIF

Napisano

> I bez dłubania komp odczyta z sondy lambda , że jest więcej tlenu w

> powietrzu i wzbogaci mieszankę w dodatkową ilość paliwa.

tylko najpierw trzeba ja miec smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ogladalem sobie przy salonie FIATA w Gdansku wczoraj Stilaki uzywane.

W rozmowe gosc z calym przekonaniem stwierdzil ze silniki JTD 80-konne tez mialy intercooler... niewiem.gif

i komu to wierzyć ? zeby.GIF

Napisano

> W rozmowe gosc z calym przekonaniem stwierdzil ze silniki JTD

> 80-konne tez mialy intercooler...

> i komu to wierzyć ?

Na pewno nie te importowane do Polski. hehe.gif

Napisano

komu chcesz smile.gif ale oni czesto glupoty opowiadaja wink.gif

Napisano

> komu chcesz ale oni czesto glupoty opowiadaja

jestem skłonny sie z tym zgodzić ;D

Napisano

Właśnie patrzyłem na swój wlot powietrza - u mnie jest jaki powinien być. Więc Lisek chyba ktoś Cie zrobił w bambuko :/ Miejmy nadzieje ,że tylko zderzak był połamany.

Najważniejsze,że wyciąłeś sobie "skrzela" w tym zderzaku i teraz działa jak trzeba grinser006.gif

Napisano

> Właśnie patrzyłem na swój wlot powietrza - u mnie jest jaki powinien

> być. Więc Lisek chyba ktoś Cie zrobił w bambuko :/ Miejmy

> nadzieje ,że tylko zderzak był połamany.

> Najważniejsze,że wyciąłeś sobie "skrzela" w tym zderzaku i teraz

> działa jak trzeba

a wlasnie, w tym salonie gdzie rozmwawialem z gosciem bylo Stilo ktore ogladalem, wersja 115 KM ale w zderzaku nie było dziur :/ Dlatego go pytalem o ten intercooler... Na moje oko bylo cos z przodu robione wiec moze zderzaki jako czesc zamienna nie maja otworow ? niewiem.gif

Napisano

> a wlasnie, w tym salonie gdzie rozmwawialem z gosciem bylo Stilo

> ktore ogladalem, wersja 115 KM ale w zderzaku nie było dziur :/

> Dlatego go pytalem o ten intercooler... Na moje oko bylo cos z

> przodu robione wiec moze zderzaki jako czesc zamienna nie maja

> otworow ?

a wktorym to salonie tak ci pokazywali?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.