Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

resztki taśmy na lakierze- pomóżcie bo mnie zaraz strzeli

Featured Replies

Napisano

Jakies 3 tygodnie temu wymienialem szybe przednia, bo mialem peknieta.

Zakleili mi z dowch stron tasme- z szyb zachodzaca na dach i jeden dzien mialem z tym jezdzic.

Drugiego dnia sciagnalem to co mi sie udalo sciagnac, a resztka zostala. Dzisiaj chcialem sie tego do konca pozbyc i.... dupa sciana.gif

Woda nic nie daje, paznokcie tez nie, probowalem nawet delikatnie skrobaczka i nawet pasta Tempo.... i nic angryfire.gif

Najlatwiej byloby do "specow" podjechac i powiedziec, zeby oni sie tego pozbyli, ale nawet nie mam czasu tam jechac.

Ma ktos jakis pomysl? Wazne, zeby z lakieru zeszlo- na szybie tez jest, ale az tak mnie to tam nie wqr..... wrrr.gif

Napisano
  • Autor

> Tutaj było pytanie o inną taśmę ale myślę, że można spróbować.

dzieki, ale nie mam opalarki, ani benzyny w domu zlosnik.gif

chcialbym to dzisiaj zrobic- any idea? zlosnik.gif

Napisano

> Ma ktos jakis pomysl? Wazne, zeby z lakieru zeszlo- na szybie tez

> jest, ale az tak mnie to tam nie wqr.....

Ja do usuwania z powierzchni "gładkich" resztek kleju lub i innych klejących świństw używam czasem...WD40 lub CX80(nazwy handlowe różne ale produkt ten sam)-np. do usunięcia resztek starej naklejki rejstracyjnej z szyby czy rozmazanej gumy do żucia sick.gif.

Napisano
  • Autor

> Ja do usuwania z powierzchni "gładkich" resztek kleju lub i innych

> klejących świństw używam czasem...WD40 lub CX80(nazwy handlowe

> różne ale produkt ten sam)-np. do usunięcia resztek starej

> naklejki rejstracyjnej z szyby.

a jak to na lakier dziala?

i tak nie mam w domu sciana.gifzlosnik.gif

Napisano

> a jak to na lakier dziala?

Nie jest to żrące więc nic lakierowi raczej nie zaszkodzi

> i tak nie mam w domu

Ale jest chyba na każdej stacji benzynowej

Napisano

A jak postoi na słońcu i się porządnie nagrzeje to też nie schodzi?

Napisano

Jakis czas temu szwagrowi uszkodzil sie szyberek w vw tzn nie mozna bylo go zamknac, a ze zaczynalo padac wiec na szybko zakleilismy go kawalkiem folii i tasmy takiej szarej jak klei sie paczki. I to byl nasz najwiekszy blad bo po czasie tasmy wogole nie mozna bylo sie pozbyc z lakieru, klej zrobil sie twardy. Czesciowo pomoglo tylko skrobanie paznokciem ale slady i tak zostaly, zadne zmywacze, usuwacze etykiet nie daly rady. A najgorsze z tego wszystkiego bylo to ze w kilku miejscach zszedl klar sciana.gif

Napisano

benzyna ekstrakcyjna

Napisano

Cwiczylem - szyber mi przecieka, a ze nie mam czasu na zabawy, po prostu zakelilem tasma bezbarwna. Zaklejalem rowniez ta szara, jak szukalem w ktorym miejscu cieknie, i cwiczylem czyszczenie kleju z dachu, nawet takiego pol rocznego, po roznych temperaturach. Za kazdym razem pomagala zwykla pasta do polerowania Formula1 - wystarczylo na chwile zostawic ja na zachnietym kleju, a potem mocno w tym miejscu palcem polerowac przez chwile - wszystko usuniete na cycus, kompletnie zero sladow. NA polerke wokol obrysu calego dachu schodzilo mi dobra godzine, ale dawalo rade. Tempo niestety nie dawalo rady.

Napisano

> Jakies 3 tyg..(...)..wqr.....

Ja na zderzaku pozbylem sie rozpuszczalnikiem nitro bez zadnych skutkow ubocznych smile.gif

Napisano

Kiedyś miałem podobny problem i żadne rozpuszczalniki nie dawały rady. W sklepie z lakierami samochodowymi kupiłem specjalny krążek kauczukowy do usuwania naklejek i tego typu rzeczy. Super sprawa. Założone na wiertarkę i po chwili nawet śladu nie było. Lakieru to cudo nie niszczy. Cena to około 20 czy 25 zł dwa lata temu.

Napisano

Jak nie masz opalarki to weź suszarkę do włosów, dobrze nagrzej i powinno się zrobić miękkie a wtedy powinno pójść...na koniec benzynka ekstrakcyjna i powinno być cacy...z nitro rozpuszczalnikiem uważaj...

Napisano

> Zakleili mi z dowch stron tasme- z szyb zachodzaca na dach i jeden

> dzien mialem z tym jezdzic.

> Drugiego dnia sciagnalem to co mi sie udalo sciagnac, a resztka

> zostala.

Szybę wymieniałem w kwietniu.

Po kilku próbach pozbycia się taśmy odpuściłem wszelkiej ingerencji ze wzgl. na lakier.

Warunki atmosferyczne swoje robią. Samo schodzi. Do chwili obecnej prawie nic nie zostało zlosnik.gif.

Napisano

> Jakies 3 tygodnie temu wymienialem szybe przednia, bo mialem

> peknieta.

> Zakleili mi z dowch stron tasme- z szyb zachodzaca na dach i jeden

> dzien mialem z tym jezdzic.

> Drugiego dnia sciagnalem to co mi sie udalo sciagnac, a resztka

> zostala. Dzisiaj chcialem sie tego do konca pozbyc i.... dupa

> Woda nic nie daje, paznokcie tez nie, probowalem nawet delikatnie

> skrobaczka i nawet pasta Tempo.... i nic

> Najlatwiej byloby do "specow" podjechac i powiedziec, zeby oni sie

> tego pozbyli, ale nawet nie mam czasu tam jechac.

> Ma ktos jakis pomysl? Wazne, zeby z lakieru zeszlo- na szybie tez

> jest, ale az tak mnie to tam nie wqr.....

Przerabiałem taśmę, tyle że malarską, skubana też nie chciała zejść, a teoretycznie powinna, tak czy siak benzyna ekstrakcyjna ok.gif Zeszło elegancko, a lakier cały i zdrowy skromny.gif

Napisano

Podgrzać. ok.gif Albo wystawić na słonko i poczekać aż się nagrzeje, albo jak już ktoś napisał suszarką zagrzać i zejdzie spokojnie. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.