Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Byłem u "Wróbla"

Featured Replies

Napisano

> rozumiem ,że w 100% czasu jady autkiem trzymasz ręce jak ci na kursie

> prawa jazdy pokazali

kieruję jedną ręką, bo męczy mnie trzymanie obu rąk... szczególnie przy sześciobiegowej skrzyni jest to niewykonalne...

> pokazanie przeciętnym kierowcom jak eksploduje poduszka powietrzna

> uświadamia im ,że niewłaściwe trzymanie rąk może w czasie

> stłuczki

> spowodować kłopoty ze zdrowiem

podobnie jak źle wyregulowany pas może uciąć ci głowe czy źle ustawiony zagłówek może złamać ci kark...

poduszka to przy tym jest pikuś...

> jest większa szansa ,że zdziałam więcej niż bez tej wiedzy

jest też szansa, że trafisz w totka... nawet taka sama...

Napisano

> kieruję jedną ręką, bo męczy mnie trzymanie obu rąk... szczególnie

> przy sześciobiegowej skrzyni jest to niewykonalne...

Niewykonalne? hahaha.gif

Napisano

> Niewykonalne?

komu przeszkadzały biegi przy kierownicy...

Napisano

> Niewykonalne?

zębami zmieniasz biegi?

w mieście zamiast trzymać obie ręce na fajerze to wiosłujesz lewarem, bo biegi są dosyć krótkie...

post-17222-14352485760593_thumb.jpg

Napisano

...że jest szkoła falenicka i otwocka.

Dla przykładu - każda szkoła rajdowa uczy obecnie w/w hamowania lewą nogą, trzymania kierownicy dwiema łapami (w WRC łatwo, bo łopatki w zasięgu palców, a poza tym przełożenie przekładni kierowniczej takie, że łap odrywać nie trzeba, ale w niższych seriach jest już gorzej), etc. Że to tak trzeba, że tak jest poprawnie i w ogóle. Szkoły jazdy "cywilnej" lewej nogi na ogół nie uczą (choć słyszałem i o takich wypadkach - IMO to przesada i niebezpieczne rozbestwianie kursantów), ale trzymanie kierownicy to żelazny punkt programu.

A taki niejaki Tommi Makinen? Nie hamował lewą nogą, prowadził jedną ręką, bo drugą miał na dźwigni zmiany biegów (jak jeszcze łopatek nie mieli). Nawet ostatnio Mr. Hollywood w jakimś wywiadzie o tym mówił. Że Tommi jeździł jak taksiarz, wbrew wszelkim zaleceniom wygadanych teoretyków. I co? I Tommi cztery razy wyjął rajdowe Mistrzostwo Świata... smirk.gif

Podobnie sprawa się ma np. z wchodzeniem w zakręty. Masa teorii jak to robić, żeby było dobrze i żeby po pierwsze wyjść z takiego zakrętu w "czarnym", a po drugie wyjść w miarę szybko.

A taki niejaki Didier Auriol (i nie tylko on, nawet na naszym podwórku byli kierowcy jeżdżący podobnie, też z tytułami)? Od dojeżdżał do zakrętu, hamował ile trzeba, skręcał i deptał gaz. Bez większych kombinacji. I co? I też Mistrzem Świata był. Co prawda tylko raz... smirk.gif

Podobnie jest i dziś. Nie ma jednej najlepszej szkoły jazdy. W każdej serii wyścigów/rajdów widać kierowców, którzy jeżdżą w diametralnie różny sposób. Więc nie ma co fetyszyzować. zlosnik.gif

Ważne jest to, żeby jeździć dobrze - czyli przede wszystkim bezpiecznie. Jeśli komuś opanowanie takich technik pomoże, to OK. Ale równie dobrze może zaszkodzić - jeśli będzie wbrew jego dobrym odruchom. Technika daje możliwości, ale jednocześnie wpycha w "jedyną słuszną" drogę. Warto o tym pamiętać i nie podchodzić tak totalnie bezkrytycznie do technik pokazywanych na różnego rodzaju szkoleniach.

Acha, żeby było jasne - jestem jak największym zwolennikiem szkoleń i trzymania obu rąk na kierownicy. ok.gif

Napisano

> No nie wiem, czy to jest normalne - ja tez jeżdżę na Dębicach Vivo i

> zdarzyło mi się hamować do deski 80-0 na mokrym i auto idealnie

> utrzymało tor jazdy. Choć w zastępczym SC jak zahamowałem z 30,

> to mnie obróciło o 45* - ale on miał zepsuty korektor siły

> hamowania i blokowało również tylne koła.

Chyba zartujesz ze vivo nie poslizgnely sie boje_sie.gif te opony to kicha na maxa wink.gif

Napisano

> Chyba zartujesz ze vivo nie poslizgnely sie te opony to kicha na

> maxa

hehe.gif Przecież one na mokrym nie dają żadnego trzymania drogi sciana.gif

ślizgają sie na maxa palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.