Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycie. Alternator v/s pompa wody ?

Featured Replies

Napisano

Narazie wszystko dziala, ale ze chce jechac daleko na wakacje, to trzeba zrobic zanim sie sypnie ok.gif

Czasami tak jest, ze po odpaleniu rano slychac takie wycie, cos jak silnik elektryczny ciezko dzialajacy.

Wraz ze wzrostem obrotow silnika wycie wzrasta.

Nie jest tak codziennie, powiedzialby, ze raz na 10 dni, ale jest to coraz czesciej (pierwszy raz bylo ze 4 miesiace temu).

Po jakims czasie cichnie

Mam przebieg 106tys km i jeszcze oryginalny alternator.

Mam tez oryginalna pompe wody.

Z mojej wiedzy wynika ze pod maska sa tylko dwa elelementy ktore moga wydawac takie odglosy zaleznie od obrotow silnika i tylko jeden z tych elementow ma nieciekawa opinie (alternator).

Zatem.........czy to jest alternator ?

Czy to moze jednak byc pompa wody ?

Zdarzyly sie komus juz takie objawy ?

To napewno nie rozrzad (rolka), bo byl wymieniany przy przebiegu 101tys km i pierwszy raz te odglosy zdarzyly sie na krotko przed wymiana rozrzadu.

Zamierzam jechac 4tys km od Polski i jakos nie usmiecha mi sie odwiedzac serwisu na wakacjach wink.gif

Napisano

miałem takie wycie non stop, ale udało mi się zlokalizować żródło dzwieku - padły mi łożyska w altku (1.1spi). Posłuchaj dokładnie skąd Ci świszczy, u mnie było słychać. jak bedziesz wymienial łozyska w altku to wymien od razu szczotki (36zł) po co zaraz znów wyciągac altka - mnóstwo roboty.

Napisano
  • Autor

> miałem takie wycie non stop, ale udało mi się zlokalizować żródło

> dzwieku - padły mi łożyska w altku (1.1spi). Posłuchaj dokładnie

> skąd Ci świszczy, u mnie było słychać. jak bedziesz wymienial

> łozyska w altku to wymien od razu szczotki (36zł) po co zaraz

> znów wyciągac altka - mnóstwo roboty.

Jakbym zmienial, to pewnie altek jako calosc wink.gif

One podobno lubia pekac, wiec po co zmieniac bebechy, jak obudowa moze sie rozleciec zaraz ? zlosnik.gif

Napisano

Ja stawiam na Alternator. Od razu zmieniasz całość na wersje z SPI i masz po problemie.

Gdyby to była pompa wody to miałbyś jakiś wyciek.

Napisano

Idealnie podepnę sie pod temat nie do zmorodowania 270751858-jezyk.gif

Mój altek został podklejony bo ma mikropęknięcie z jednej strony no i ładowanie jest ok smile.gif)

Na wakacje pojechałem, autko się sypnęło na Helu ale dałem rade było przebicie z rozrusznika ale rozebrałem na campingu złożyłem i sie naprawiło smile.gif270751858-jezyk.gif

Problem z altkiem jednak jest i teraz moje pytanie czemu w sklepie powiedzieli mi ze regenerowany altek do 1.1Mpi to 350zł a nowy ok. 600zl?? Pytam sie bo wiem że niedługo czeka mnie wymiana:((

A tu na allegro jest taki ładniutki za 200zł więc jak to jest tak w rzeczywistości czy to na alegro t jakiś szajs??? Podpowiedzcie proszę smile.gif

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=219089137

A i po za tematem czy chłodnica z spi podejdzie do Mpi i będzie oki?? bo jest sporo tańsza teoretycznie do spi jest bardziej komplikejdet 270751858-jezyk.gif

PZDR

Napisano

> Ja stawiam na Alternator. Od razu zmieniasz całość na wersje z SPI i

> masz po problemie.

> Gdyby to była pompa wody to miałbyś jakiś wyciek.

Ja mam za to galerie dzwiekow...

na wolnych altek wydaje z siebie dzwiek przypominajacy drgajacy talerz z rozsypanymi podkladkami... wink.gif ale tylko na wolnych... pozniej pompa odzywa sie przy 2300-2400 obrotow ... pozniej cisza... od 4tys odzywa sie znowu altek, przy czym jest to gwizd podobny do wiertarki... zlosnik.gif

Tak sie zastanawiam czy TTTM, czy szykowac sie do wymiany altka...bo pompa to na sete, juz zaczyna cieknac boczkiem. angryfire.gif

Napisano

> Zal dupe sciska, bo cena jest super, ale jest do SC bez klimy i w

> spomagania. A ja mam wspomaganie

teoretycznie tak no ale ja nie mam tych bajerów a w sklepie wychodzi sporo drożej frown.gif(((

widzę też na allegro regenerowane za 160 - i to rozumiem bo jest napisane że regenerowane a te nowe po 200 to coś nie tak?? niewiem.gif

Tam można sie zapytać o takie do autek ze wspomaganiem smile.gif)

Czy założenie plastikowej osłony pod silnik ( na allegro po 65zł ) wydłuży działanie alternatora?? mam teorie że powinno przynajmniej na rozgrzany woda sie nie będzie lała nie???

Napisano

> Zal dupe sciska, bo cena jest super, ale jest do SC bez klimy i w

> spomagania. A ja mam wspomaganie

dlatego różni się tylko odsadzeniem kółka które można ominąć podkładkami albo pod uchwyt alternatora albo podkładając na wirnik pod kółko ok.gifbtw zdejmij pasek i odpal,zobaczysz czy to był altek czy nadal hałasująca pompa wody ok.gif

Napisano

Wiecie co z tymi altkami to jakieś czary są. Wsadziłem regenerowany altek SPI do silnika MPI i jak się trochę nagrzeje to zaczyna lekko gwizdać na wolnych obrotach, potem, jak się jeszcze nagrze to mu raczej przechodzi. Także tych regenerowanych nie polecam. Używanych też nie polecam, bo mi w używce po 2 misiącach zaczęły łożyska hałasować. W używkach nie wiadomo, co siedzi, a regenerowany mi akurat popiskuje. Jakbym dzisiaj zaczynał zabawę z altkiem to bym pojechał do warsztau i kazał sobie wymienic na oryginał miało to kosztować 500 i wierzcie mi wydałem już więcej, ale to chyba tylko ja mam tagiego pecha z altkiem.

Pozdrawiam

Napisano

> dlatego różni się tylko odsadzeniem kółka które można ominąć

> podkładkami albo pod uchwyt alternatora albo podkładając na

> wirnik pod kółko btw zdejmij pasek i odpal,zobaczysz czy to był

> altek czy nadal hałasująca pompa wody

Te podkładki pod uchwyt altka to jakiej grubości mają być, bo może mi sprzedali altka pod wspomaganie, bo na maszynie testującej nic nie piszczy a on ma 73A i może pasek idzie krzywo confused.gif

Napisano

> Wiecie co z tymi altkami to jakieś czary są. Wsadziłem regenerowany

> altek SPI do silnika MPI i jak się trochę nagrzeje to zaczyna

> lekko gwizdać na wolnych obrotach, potem, jak się jeszcze nagrze

> to mu raczej przechodzi. Także tych regenerowanych nie polecam.

> Używanych też nie polecam, bo mi w używce po 2 misiącach

> zaczęły łożyska hałasować. W używkach nie wiadomo, co siedzi, a

> regenerowany mi akurat popiskuje. Jakbym dzisiaj zaczynał zabawę

> z altkiem to bym pojechał do warsztau i kazał sobie wymienic na

> oryginał miało to kosztować 500 i wierzcie mi wydałem już

> więcej, ale to chyba tylko ja mam tagiego pecha z altkiem.

> Pozdrawiam

Nie tylko ty angryfire.gif

i znowu wspomnę ze w cc nei miałem tego typu problemow wrrrr

Napisano

mi tez wył

jezlei masz mpi to norma altek oryginał wytrzymuje ok 40-50kkm i do wymiany

albo zapodaj uzywke spi niezniszczalne sa

albo nowke mpi jak kupilem nowke grinser006.gif

jezlei ci siem spsol w abarcie i masz wspome to mam taki na zbyciu odezwij sie na gg

Napisano

sciagnij pasek wieloklinowy i zakrec altkiem, bedziesz mial odpowiedz

Napisano
  • Autor

> jezlei ci siem spsol w abarcie i masz wspome to mam taki na zbyciu

> odezwij sie na gg

Juz napisalem zlosnik.gif

Napisano

> Te podkładki pod uchwyt altka to jakiej grubości mają być, bo może mi

> sprzedali altka pod wspomaganie, bo na maszynie testującej nic

> nie piszczy a on ma 73A i może pasek idzie krzywo

Ale przecież ułożenie altka do seicento z samym elektrycznym wspomaganiem niczym się nie różni od serii. Przynajmniej ja nie widzę różnicy. Bo jak jest i wspomaganie i klima, to jest inny układ, gdyż pasek do altka idzie od sprężarki i napina go dodatkowa rolka.

Napisano
  • Autor

> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=219089137

> A i po za tematem czy chłodnica z spi podejdzie do Mpi i będzie oki??

> bo jest sporo tańsza teoretycznie do spi jest bardziej

> komplikejdet

Kupilem altka od tego goscia.

W czwartek zakladam. Zdam relacje czy dziala ok.gif

Kolejka u goscia jak cholera. Kazdy po alternator zlosnik.gif

Z zewnatrz wyglada ok. Tylko ze ja sie nie znam. Nie wykrylem zadnych luzow na lozysku czy cos.

Napisano

Powiem Ci taka oslona bardzo pomaga, moj tata ma zapodana taka oslone w seacie i pod maska czysto zero syfu i jak mokro i leje na polku to u niego w komorze nci nie jest zabryzgane woda smile.gif

Napisano

> W czwartek zakladam. Zdam relacje czy dziala

> Kolejka u goscia jak cholera. Kazdy po alternator

ja zamowilem wysylkowo i mialem na drugi dzien smile.gif juz 4rty miesiac uzywam i jest ok.

> Z zewnatrz wyglada ok. Tylko ze ja sie nie znam.

jedyny problem jaki moze sie pojawic, to w sytuacji gdy padnie regulator napiecia. ten alternator nie jest oryginalny i z tego co widzialem, to rozni sie troche ksztaltem, wiec albbo na serwis u sprzedawcy albo kupowac nastepny frown.gif

Napisano

> Powiem Ci taka oslona bardzo pomaga, moj tata ma zapodana taka oslone

> w seacie i pod maska czysto zero syfu i jak mokro i leje na

> polku to u niego w komorze nci nie jest zabryzgane woda

że osłona dobra rzecz to wiem bo miałem w Roverze 400 i w Felicji i w Civicu i w CRV ale czy w moim sejko to coś pomoże to wątpię teraz coś mi napierdziela w prawym przednim macpershonie - może to łoże?? bo to trochę jak tarcie o gumę czy cu?? aa na kierownicy nic nie czuć i prowadzi sie ok

wrrr ???

Napisano

> Kupilem altka od tego goscia.

> W czwartek zakladam. Zdam relacje czy dziala

> Kolejka u goscia jak cholera. Kazdy po alternator

> Z zewnatrz wyglada ok. Tylko ze ja sie nie znam. Nie wykrylem zadnych

> luzow na lozysku czy cos.

No i ile zapłaciłeś i jak to chodzi bo u mnie wyje i czas mi sie kończy 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> No i ile zapłaciłeś i jak to chodzi bo u mnie wyje i czas mi sie

> kończy

200PLN

zakladam dopiero jutro.

Jak bedzie wyc to sie wkurze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No i ile zapłaciłeś i jak to chodzi bo u mnie wyje i czas mi sie

> kończy

Zalozone.

Przejechalem jakies 30km.

Nic nie wyje. Kontrolka ladowania sie nie swieci jak krece kierownica (mam wspomaganie zrace duzo pradu).

Jak nie padnie przez rok, to uwazam zakup za korzystny zlosnik.gifok.gif

Stary alternator o dziwo nie pekl. To chyba cud, zwlaszcza ze przebieg 107tys km. Dla odmiany sie spalil irked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.