Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Syk przy szybkim przyspieszniu

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio zauważyłem że przy szybkim ruszaniu dźwigienką przyspieszenia przy przepustnicy (tak jak przy szybkim dodaniu gazu) słyszalny jest syk a w miejscu zasysania powietrza przed filtrem powietrza wyczuwalne jest dmuchnięcie (coś jak cofanie powietrza).

Czy to może wskazywać na uszczelkę kolektora ssącego? Jeżeli tak to czy taka wymiana jest do zrobienia samemu w moim silniku?

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

U siebie też zauważyłem ten syk, z ciekawości sprawdziłem to

w innej astrze z x16xel i to samo, wiec chyba tak ma być... hmm.gif

Pzdr.

Edit: W moim przypadku przy włączonym silniku.

Napisano

Też tak mam, to chyba syczy przepustnica. Nie jestem jednak pewnien, czy tak powinno być? Pozdr.

Napisano

> Też tak mam, to chyba syczy przepustnica. Nie jestem jednak pewnien,

> czy tak powinno być?

Raczej powinno. Przepływ turbulentny powietrza (cokolwiek to oznacza wink.gif ), czyli przy dużym przepływie powstają duże zawirowania na różnych załamkach i zakrętach dolotu. U mnie jest podobnie biglaugh.gif

Napisano

definicja

> Przepływ turbulentny powietrza (cokolwiek to oznacza )

dla wszystkich zainteresowanych,

Napisano

> definicja

> dla wszystkich zainteresowanych,

Nic praktycznego z tej definicji nie wynika dla osoby która tych zjawisk fizycznych nie rozumie od podstaw.

czy którekolwiek z tych zjawisk może powodować aż tak wyczuwalne dmuchnięcie i to przez filtr który IMHO powinien coś mimo wszystko tłumić.

Napisano

> Nic praktycznego z tej definicji nie wynika dla osoby która tych

> zjawisk fizycznych nie rozumie od podstaw.

Też tak uważam, dlatego nie rozwijałem tematu, a kolega Jukus chyba nie wyczuł mojego żartu smile.gif

> czy którekolwiek z tych zjawisk może powodować aż tak wyczuwalne

> dmuchnięcie i to przez filtr który IMHO powinien coś mimo

> wszystko tłumić.

Generalnie: powietrze przepływa przez odcinek dolotu znajdujący się przed filtrem. Filtr stawia raczej tylko opór, ale przepływ powietrza pozostaje. Filtr tłumi zawirowania przepływającego powietrza, ale pozostałe części układu dolotowego i tak wywołują turbulencje.

Przykład: dmuchnij silnie przez słomkę do napojów. Na jej końcu będzie słyszalny syk, gdyż powietrze pod ciśnieniem rozpręża się w wolnej przestrzeni, i przy tym powstają zawirowania na krawędzi słomki. Gdy dmuchasz leciutko, to syk jest praktycznie niesłyszalny, a narasta wraz z siłą dmuchania.

Podobnie jest z układem dolotowym - wszędzie tam gdzie zmienia się przekrój rurki (np. zwiększa się lub zmienia kształt), powietrze doznaje zawirowań.

Mam nadzieję że ktokolwiek zrozumiał chociaż trochę z tego bełkotu wink.gif

Napisano

No to wyjaśniłeś sprawę syku

...a co z cofką - dmuchnięciem wink.gif

Napisano

> ...a co z cofką - dmuchnięciem

Trzeba by przystawić kartkę papieru do chwytu powietrza i sprawdzić czy ja zassie oraz czy kartka nie odpadnie po przygazowaniu. Osobiście uważam że powietrze się nie cofa, ale raczej jest wyczuwalny jego przepływ. Kartka prawdę powie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Dzieje mi sie tak na włączonym silnku, na noPB i LPG. Przystawiłem kartkę i rzeczywiście powietrze podczas syku jest zasysane do środka. Czyli to o czym pisałem na początku to było moje subiektywne odczucie...

Powiem jeszcze tylko że mam zmodyfikowany dolot (aby silnik nie gasł na gazie) ale po usunięciu modyfikacji (czyli z oryginalnym dolotem) było to samo.

Skoro nie tylko ja tak mam to znaczy że to raczej nic poważnego .

Dziękuję za informacje waytogo.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.