Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wygłuszanie drzwi - wyszło w trakcie

Featured Replies

Napisano

Witam wielbicieli dobrego brzmienia wink.gif

korzystając z urlopu dłubię sobie w aucie. wymiana głośników, wygłuszanie drzwi, wzmacniacz itp.

po zrobieniu jednych drzwi stwierdzam, co następuje, starając się nie przeklinać - taśmy dekarskie są dobre.. ale na dachy angryfire.gif robiłem sobie kiedyś drzwi matami, badziewnymi APP... efekt był 100x lepszy. Drzwi dźwięczą, blacha drży. Dla tych, co zaraz zarzucą oszczędność w wytłumianiu - na jedne drzwi poszła połowa rolki szerokości 15 cm i połowa o szerokości 30cm - w sumie ponad 2 metry kwadratowe... wniosek - na blachę wewnatrz drzwi jedynie maty wygłuszajace a nie taśma... tą można użyć do uszczelnienia drzwi pod tapicerką.

sprawa druga - omega ma czujniki bocznych poduszek w drzwiach. Taka czujka ciśnieniowa. Jakie jest prawdopodobieństwo odpalenia poduchy przy głośniejszym słuchaniu (PB CK6)? czy to nie ta wielkość ciśnienia wyzwalającego i obawy bezpodstawne?

Napisano

ja tam okleilem tasma dekarska zarowno drzwi jak i tyl i zadnych zaklocen karoseryjnych nie ma cfaniaczek.gif

Napisano

To prawda. Jakoś taśma mnie nie przekonuje. co du dużo pisać do wewntrz drzwi wedlug mnie tylko maty - dlaczego? A no dlatego że sama ich konstrukcja (powiedzchnia w kopnięty kwadrat) stworzona jest do tego by tłumić wibracje.

Napisano
  • Autor

> ja tam okleilem tasma dekarska zarowno drzwi jak i tyl i zadnych

> zaklocen karoseryjnych nie ma

popatrz tylko na wielkość drzwi w omedze hehe.gif

Napisano

> popatrz tylko na wielkość drzwi w omedze

a no wiem ze sporo sie rożni SC od omegi ale ja tylko mowie swoje ze wytlumilem i wszystko gra jak nalezy waytogo.gif a co do posta kolegi wyzej na temat mat APP to powiem tyle ze nieprzekonal mnie do nich fakt ze sie lamia przy zginaniu i po pewnym czasie moga sie odkleic jak kliku moim znajomym... teraz obkleili tasma i jest cycus malina zlosnik.gif

Napisano

Mam matami wytłumiony bagażnik i po niecałym roku eksploatacji się rozkleja i odpada a wszystko było grzane przed montażem.

Jednym słowem maty APP to shit pad.gif

Napisano

> Mam matami wytłumiony bagażnik i po niecałym roku eksploatacji się

> rozkleja i odpada a wszystko było grzane przed montażem.

> Jednym słowem maty APP to shit

czyli dokladnie ten sam przyklad co ja napisalem oslabiony.gif Tasma jest rewelacyjna tylko trzeba tez umiec wygluszac 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Mam matami wytłumiony bagażnik i po niecałym roku eksploatacji się

> rozkleja i odpada a wszystko było grzane przed montażem.

> Jednym słowem maty APP to shit

ale nawet ten shit jest lepszy niż taśmy dekarskie (w moim przypadku tytan). Więc to ładnie obrazuje jakim g..nym shitem (shitem do kwadratu hmm.gif) jest taśma dekarska w zastosowaniach car audio wink.gif

Napisano

trzeba bylo souduala kupic bylo by lepiej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale nawet ten shit jest lepszy niż taśmy dekarskie (w moim przypadku

> tytan). Więc to ładnie obrazuje jakim g..nym shitem (shitem do

> kwadratu ) jest taśma dekarska w zastosowaniach car audio

Taśma dekarska jak i maty APP to są rzeczy których używają amatorzy.

Dobre maty tłumiący kosztują hohoho i trochę wink.gif

Napisano
  • Autor

> Taśma dekarska jak i maty APP to są rzeczy których używają amatorzy.

> Dobre maty tłumiący kosztują hohoho i trochę

wiesz.. zdaję sobie sprawę z tego, co i ile kosztuje, co jest absolutnym minimum, co jest rozwiazaniem porządnym. Mój topic nie powstał po to, by dyskutować o lepszości jednych rozwiazań nad innymi, tylko po to, by stwierdzić, że taśmy dekarskie nie są takim dobrym rozwiązaniem jak się swojego czasu zwykło przyjmować. No i po to, by dowiedzieć się jak to się ma sprawa z poduchami

Napisano

jak tak kiedys napisalem to zaraz bylo ze dekarskie wymiataja i samemu najlepiej robic:)

Napisano

jak stać Cie na pack'a od Dyanamata za prawie tysiąca który prawde mówiąc starcza na zrobienie 2 drzwi dobrze to powinienes się cieszyć ok.gif

Napisano

> jak stać Cie na pack'a od Dyanamata za prawie tysiąca który prawde

> mówiąc starcza na zrobienie 2 drzwi dobrze to powinienes się

> cieszyć

Nie stać mnie na Dynamata a bardzo bym chciał, bo słyszałem efekty jak go położono serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

Napisano

> Nie stać mnie na Dynamata a bardzo bym chciał, bo słyszałem efekty

> jak go położono

jest jeszcze Stinger i Zealum.

Napisano

> jak tak kiedys napisalem to zaraz bylo ze dekarskie wymiataja i

> samemu najlepiej robic:)

Myślę, że nie należy zbytnio przeceniać zagranicznych bardzo drogich produktów. Jak popatrzeć na materiały z których są te wszystkie cuda zrobione to się okazuje, że nie jest to jakaś strasznie zaawansowana technologia kosmiczna tylko proste w produkcji i tanie rzeczy, jeśli się je kupuje w w sklepach "nieaudio".

Te róźne wypełniacze, pianki, waty, maty itp były stosowane w akustyce "od zawsze" w czasach kiedy nazw firm tu padających z branży audio nikt nawet nie słyszał!

Wszystko jest do zastąpienia rodzimymi produktami i tylko trzeba troche pomyśleć, popytać się no i troszkę pobrudzić rece smile.gif

Profesjonalne firmy CA stosuja drogie materiały bo to się przekłada bezpośrednio na ich zarobek i z tego żyją!

Jeśli kogoś stać na luksus postawienia auta do warsztatu i powiedzenia "zróbcie najlepiej jak potraficie, cena nie gra roli" to OK.

Wielu jednak na to nie stać a efekty mają porównywalne pomimo wydania kilka (naście?, dziesiąt?) razy mniej kasy! smile.gif

I nie dotyczy to tylko wygluszenia ale tez innych mniej skomplikowanych technicznie produktow np. kabli!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.