Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

500 cm to za mało? [wyszło średnio długie]

Featured Replies

Napisano

Słowem wstępu - autor w trakcie pisania niniejszych wypocin znajduje się pod wpływem piw kilku, co związane jest z przypływem szczerości i ogólnym zarażeniem optymizmem. zlosnik.gif

A zatem - czytam sobie różne rzeczy, które ludzie wypisują o motocyklach. Głównie - o pierwszych sprzętach. Na naszym kąciku, ale i na innych forach internetowych. Zasadniczo większość wątków można podzielić na dwie kategorie - chwalenie się nowym nabytkiem (zrozumiałe), i pytanie o pierwszy motocykl (też zrozumiałe). O ile to pierwsze nie wymaga komentarza, to drugie dostarcza interesującej lektury.

Od zawsze żyłem w przeświadczeniu, że człowiek rzeczy wymagające skupienia i umiejętności - a do takich można zaliczyć prowadzenie motocykla - powinien sobie stopniować. Zatem dobrze jest, jeśli zaczyna od pierdziawek, później ujeżdża jakąś Jawę czy MZ, jeśli ma zasobniejszy portfel - japońską 125-tkę czy 250-tkę, później przesiada się na 500, 600 cm i tak dalej, jesli czuje taką potrzebę. Tymczasem większość osób na pierwszy prawdziwy motocykl poleca 600 cm i więcej. Takie maszynki dysponują już niezłą mocą i wymagają czegoś od jeźdźca. Może nie każdy potrzebuje andrenaliny, a chce jeździć dla przyjemności. Ja na przykład chyba pozostanę już przy GS - 500 cm starcza by dać frajdy w mieście, poza miastem, a ścigać się z cieniem nie zamierzam. Ktoś chce kupić 250? Też fajnie, w mieście spokojnie tym pośmiga. ok.gif W sumie planowałem zakup 250-tki... icon_rolleyes.gif

[tu miał być długi wywód, ale piwo się kończy zlosnik.gif ]

Dobra - DLACZEGO uważacie, że każda maszyna o mocy poniżej 50 KM szybko się znudzi? confused.gif

Napisano

> Dobra - DLACZEGO uważacie, że każda maszyna o mocy poniżej 50 KM

> szybko się znudzi?

Z doswiadczenia? grinser006.gif

PS Pokaralo mnie za to ze chcialem sprzedac Suzi i dzis poszla linka od sprzegla, jestem uziemiony na kilka dni sick.gif

Napisano
  • Autor

> Z doswiadczenia?

Ale nie każdy chce się ścigać z własnym cieniem.

> PS Pokaralo mnie za to ze chcialem sprzedac Suzi i dzis poszla linka

> od sprzegla, jestem uziemiony na kilka dni

Przy takim przebiegu? cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

wiesz, to podobnie jak z autem. zasadniczo Cinquecento 900 nie jest zle, ma te 40KM, jezdzi licznikowe 145 i ostatnie na swiatlach nie jest jak jezdziec wprawny i dobrze lewarkiem operuje.... 1.1 jest jescze lepsze, ze nie wspomne o 1,2... sa jeszcze 1,4 i 1,2/1,4T no i taka 125... czyli Cinqu 700 zlosnik.gif IMO cos ze srodka stawki jest odpowiednie czyli takie 1.1 lub 1,2 czyli odpowiednio dla motorow bylo by to jakos 600-750ccm spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz, to podobnie jak z autem. zasadniczo Cinquecento 900 nie jest

> zle, ma te 40KM, jezdzi licznikowe 145 i ostatnie na swiatlach

> nie jest jak jezdziec wprawny i dobrze lewarkiem operuje.... 1.1

> jest jescze lepsze, ze nie wspomne o 1,2... sa jeszcze 1,4 i

> 1,2/1,4T no i taka 125... czyli Cinqu 700 IMO cos ze srodka

> stawki jest odpowiednie czyli takie 1.1 lub 1,2 czyli

> odpowiednio dla motorow bylo by to jakos 600-750ccm

Dobra, ja wiem że 500-tka nie powala osiągami jak na motocykl ale...jeśli porównać je do jakiś 90% tego co porusza się po naszych drogach, to i tak wypada rewelacyjnie. hmm.gif

Napisano

> Dobra, ja wiem że 500-tka nie powala osiągami jak na motocykl

> ale...jeśli porównać je do jakiś 90% tego co porusza się po

> naszych drogach, to i tak wypada rewelacyjnie.

ale przeciez moze wypadac jeszcze rewelacyjniej grinser006.gif

czlowiek zawsze chce wiecej:

1. mozna zjesc w mlecznym ale mozna i w restauracji

2. mozna grac na kompiku w pasjansa ale mozna tez w cos bardziej wymagajacego

3. mozna kupic samochodzik za 10k ale mozna i za milionik

tak samo z motocyklami, dodatkowym argumentem za 600-tka jest to ze latwiej sprzedac niz 250 - bo to praktycznie klasa dla nikogo, ten co ma A1 kupi 125, ten co ma A kupi raczej 600+, ja kupilem 250 pod naciskami ze strony ojca ze na poczatek lepiej cos "mniejszego" grinser006.gif

Napisano

> ale przeciez moze wypadac jeszcze rewelacyjniej

> czlowiek zawsze chce wiecej:

> 1. mozna zjesc w mlecznym ale mozna i w restauracji

> 2. mozna grac na kompiku w pasjansa ale mozna tez w cos bardziej

> wymagajacego

> 3. mozna kupic samochodzik za 10k ale mozna i za milionik

> tak samo z motocyklami, dodatkowym argumentem za 600-tka jest to ze

> latwiej sprzedac niz 250 - bo to praktycznie klasa dla nikogo,

> ten co ma A1 kupi 125, ten co ma A kupi raczej 600+, ja kupilem

> 250 pod naciskami ze strony ojca ze na poczatek lepiej cos

> "mniejszego"

zasadniczo masz racje. przejechalem sie kawalek na 250 i na dziendobry to byla zrywna, ale obawiam sie ze w niedalekiej przyszlosci to by bylo za malo, a ze swoj rozum mam i nie musze caly czas wykorzystywac calej mocy auta ktorym jezdze wiec mysle ze z moto byloby podobnie takze ja celuje w 600-750 893goodvibes.gif

Napisano

>

... było coś o piwku smile.gif

> szybko się znudzi?

W miarę jedzenia apetyt rośnie!

Nie zawsze ten apetyt oznacza parcie na większą szybkość i moc! Czasami objawia się całkowitą zmianą w upodobaniu i sposobie jazdy na motocyklu!

Ja w swoim czasie przesiadalem się na różne motocykle i nie zawsze w kolejności od mocy i pojemności mniejszej, na większą!

Ostatnimi czasy bardzo przyjemnie mi się jeździ (po przesiadce z różnej maści ścigantów) na takim jak ja to nazywam "trochę udawanym enduro dla mieszczucha"!

Napisano

ja powiem tak mam kumpla zaczynał od yamachy aerox,potem jakis skut 250 a teraz majac lat 22 jezdzi na CBF 600,mysle ze to rozsadne przesiadki jak na kogos kto sie motorami interesuje i był współzałożycielem Slaskiego Klubu Skuterowego,ja prawka A nie posiadam ale chetnie bym zrobił a ja kbym zrobił to kupiłbym sobie jakis motor do 250 nie musi byc nic super moze byc MTZ lub Jawa,bo moje doswiadczenie na jednosladach to tylko rower,romet kadet,ogar i simson.pozdro

Napisano

> posiadam ale chetnie bym zrobił a ja kbym zrobił to kupiłbym

> sobie jakis motor do 250 nie musi byc nic super moze byc MTZ lub

> Jawa,bo moje doswiadczenie na jednosladach to tylko rower,romet

> kadet,ogar i simson.pozdro

Podejście jak najbardziej prawidłowe tylko pod warunkiem, że kogoś będzie stać na coroczna zmianę sprzęta?

Każdy kto to przerabial wie jak szybko nudza się motocykle o małych pojemnościach i mocach, no i tym bardziej 2 takty!

Jednak tak czy inaczej musi upłynąć wiele lat i kilometrów przejeżdżonych na rozmaitych sprzętach aby stwierdzić co tak na prawdę nas kręci hehe.gif

Napisano
  • Autor

>ja prawka A nie

> posiadam ale chetnie bym zrobił a ja kbym zrobił to kupiłbym

> sobie jakis motor do 250 nie musi byc nic super moze byc MTZ lub

> Jawa,bo moje doswiadczenie na jednosladach to tylko rower,romet

> kadet,ogar i simson.pozdro

Zrób prawko i kup GSa, do spokojnej jazdy styknie, po przesiadce z Jawy jestem zadowolony że hej! smile.gif

Może za jakiś czas będę sprzedawał swojego, podobno szybko się nudzą. zlosnik.gif

Napisano

> szybko się znudzi?

To może ja się wypowiem tak dość nietypowo grinser006.gif

Motocyklem jeżdżę jedynie w sadzie (bo mam dostateczną ilość miejsca - prostokąt 1200m x 150m i ujeżdżam niesamowitą maszynę, która się zowie WSK 125 rotfl.gif ale zaprawdę powiadam Wam - więcej ona produkuje adrenaliny w sadzie niż 750-tka na autostradzie waytogo.gif zwłaszcza, że teren jest "pagórkowaty" a podłoże trawiaste.

Może przykład był skrajny, ale chciałem powiedzieć, że pojemność to jedno, a sposób użycia moto to drugie.

Nie każdy przecież śmiga ponad 100km/h na tylnym kole, lub dobija do 300km/h jeśli tylko jest na to miejsce.

Spodobało mi się to porównanie do sc900. Sam mam uno 900 (jeszcze słabsze bo cięższe) i pomimo niesamowitej zmulicy tego silnika, potrafię odczuwać przyjemność z jazdy, wyszaleć się i nie jednego objechać co ma ponad 2 litry (oczywiście nie na zasadzie sprintu, tylko sposobem grinser006.gif).

Napisano

> szybko się znudzi?

Nie wiem czy sie znudzi.

Moim zdaniem chodzi o to, ze samochody robia coraz szybsze.

A skoro wszyscy kiedys jezdzili ~70km/h, a teraz ~90km/h, to musisz miec mocniejszy sprzet zeby sie wygodnie wyprzedzalo wink.gif

10 lat temu Cinquecento 900 przyspieszalo dobrze, a Cinquecento Sporting przyspieszalo super fajnie. Bywaly sprzety typu Astra Golf 60-75KM i uchodzily za auta calkiem zrywne, albo wystarczajace.

Teraz SC 900 to masakra wyprzedzac, bo predkosci sa wyzsze. SC 1.1 to minimum, a Astra 60KM to kamikadze boski wiatr zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.