Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowe reflektory

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko!!

W związku z tym, że reflektory w Lublinie są do bani i jazda w nocy w przyjemnych nie należy chciałbym zamontować dodatkowe reflektory!!

Byłoby doskonale gdybym mógł zamontować dodatkowe światła mijania na żarówki H1 lub H7, ale to chyba nie wchodzi w grę!!

Myślę zatem o dodatkowych światłach drogowych!!

Mogą to być ogólnie dostępne reflektory dalekosiężne czy szukać czegoś innego??

Napisano

Spokojnie możesz dalekosiężne założyć.

takie , albo takie

I wiele innych.

Wszystko co z wyglądem zależy od wkomponowania.

Napisano

> Mam pytanko!!

> W związku z tym, że reflektory w Lublinie są do bani i jazda w nocy w

> przyjemnych nie należy chciałbym zamontować dodatkowe

> reflektory!!

> Byłoby doskonale gdybym mógł zamontować dodatkowe światła mijania na

> żarówki H1 lub H7, ale to chyba nie wchodzi w grę!!

> Myślę zatem o dodatkowych światłach drogowych!!

> Mogą to być ogólnie dostępne reflektory dalekosiężne czy szukać

> czegoś innego??

Rozumiem chęć poprawy świateł mijania ale pomysł dokładania dalekosiężnych do marnych mijania jest niebezpieczny.

Po zmianie z długich + dalekosiężne na mijania nic nie widać, szczególnie. że oko powoli się przystosowuje do takiego skoku oświetlenia.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem chęć poprawy świateł mijania ale pomysł dokładania

> dalekosiężnych do marnych mijania jest niebezpieczny.

> Po zmianie z długich + dalekosiężne na mijania nic nie widać,

> szczególnie. że oko powoli się przystosowuje do takiego skoku

> oświetlenia.

Masz zatem koncepcję jak poprawić światła mijania??

Napisano

> Masz zatem koncepcję jak poprawić światła mijania??

Pozostaje chyba zakup lepszych żarówek hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Pozostaje chyba zakup lepszych żarówek

Ale ile można poprawić samą żarówką?? confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

> Ale ile można poprawić samą żarówką??

Dużo waytogo.gif

Ale proponuję zacząć od dokładnego sprawdzenia świateł, które już są w aucie - kostki reflektorów, przekaźnik, stan odbłyśników, kloszy, oprócz tego prąd ładowania itp. waytogo.gif

Po sprawdzeniu i ewentualnym skorygowaniu powyższych spraw wymiana żarówek (nawet na zwykłe H4 - w przypadku żarówek kilkuletnich żarówki się żarzą a nie świecą) powinna odpowiednio sprawę rozwiązać.

Reflektory dalekosiężne są fajne, ale jak już Koledzy pisali - gwałtowna zmiana natężenia światła może być bardzo niebezpieczna sick.gif

Napisano

zrobilbym swiatla na przekaznikach, ale najpierw trzeba pomierzyc, jaki jest spadek napiecia w instalacji po wlaczeniu swiatel. smile.gif jesli ponad 0,5V to warto. smile.gif

Napisano

> Masz zatem koncepcję jak poprawić światła mijania??

Ja zrozumiałem to tak że kolega chyba rozumie że mijania nie poprawi, więc chce długie wzmocnić, a tutaj halogeny dalekosiężne jak najbardziej mu pomogą.

Napisano

Racja, czasami zamiast kombinować z przeróbkami, to warto poprawić to co jest w autku seryjnie.

Napisano

> Ale ile można poprawić samą żarówką??

Zainwestuj w dobre żarówki a się przekonasz- do tego,jak wyżej Koledzy radzili sprawdzić instalację i odbłyśniki a efekt będzie ok.gif

• 5 tygodni później...
Napisano

Mozna tez sprobowac kupic dodatkowe swiatla mijania (nie drogowe, nie przeciwmglowe).

Hella ma np moduly 50mm (do wstawienia w/pod/na zderzak) ale sa dosyc drogie. Sam chcialem je kupic i zainstalowac ale reflektor na H7 to ok 350zl... O ksenonach nawet nie wspomne...

Napisano

> Mozna tez sprobowac kupic dodatkowe swiatla mijania (nie drogowe, nie

> przeciwmglowe).

> Hella ma np moduly 50mm (do wstawienia w/pod/na zderzak) ale sa dosyc

> drogie. Sam chcialem je kupic i zainstalowac ale reflektor na H7

> to ok 350zl... O ksenonach nawet nie wspomne...

a wolno tak ? hmm.gif

Napisano

> a wolno tak ?

Szczerze? Nie wiem. Zadalem to pytanie na innych forach, ale nikt mi nie odpowiedzial wink.gif Moze ktos tutaj sie wypowie? Chyba musialbym spytac na IFP wink.gif tam uzyskalbym odpowiedz u zrodla wink.gif

Wydaje mi sie (!), ze skoro taki zestaw jest ewidentnie przygotowanym do instalacji nie jako reflektor glowny, a wlasnie dodatkowy (http://www.hella.com/produktion/HellaPL/WebSite/MiscContent/Download/Drivers/Lightshow_06_PL_3.pdf str 7). W polaczeniu z homologacja co najmniej sprawia wrazenie legalnosci wink.gif

Tyle tylko ze to w moim przypadku - chyba jednak sie nie sprawdzi. Na jednym z reflektorow mam pekniety uchwyt, na drugim nadpekniety. Kiedys i tak bede musial wymienic klosze.

Jesli zaloze, ze chcialbym kupic dwa klosze Helli H7/B3 (a takie mam teraz) + dodatkowo te moduly, to w sumie wyjdzie mnie to 2*650 + 2*350 = 2000PLN, za co moge kupic ksenony z systemem poziomowania i natrysku.

Wlasnie ku temu rozwiazaniu coraz bardziej sie skladniam. Zalatwie tym dwie sprawy - w koncu bede miec ok reflektorki, no i ksenonowy luksus na trasie.... Tylko ta kasa... Brrrr!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.