Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce wchodzić 1 i 2 bieg... ręka boli strasznie.

Featured Replies

Napisano

Wyjechałem sobie na urlop do Zakopanego. Po drodze zauważyłem na stacji benzynowej, że silnik strasznie hałasuje. Miejscowy mechanik stwierdził po zbadaniu, że to pompa wodna. Za nową pompę wodną, pasek rozrządu, 5l płyny chłodzącego z wymianą zapłaciłem 350zł i dojechałem do Zakopca. Jednak w drodze powrotnej zauważyłem, że bardzo ciężko jest wbić 1 i 2gi bieg. Po prostu gdy lewarek przyciągam do siebie i pcham do góry to wchodzi 3ka, a jak do dołu to 4ka, nawet gdy mocno go ciągnę do sievie to tak jakby nie chciał maksymalnie dojść do lewej strony frown.gif Jak powalczę trochę z wrzuceniem sprzęgła raz jeszcze i mocniej poszarpię lewarkiem to w końcu wchodzi ta jedynka ale to trwa i już aż ręce bolą. Piszę specjalnie o tym wyjeździe bo teraz zastanawiam się czy to miało jakiś związek choć nie sądzę. Naprawdę sytuacja się pogarsza za każdym razem i ostatnio ledwo ze skrzyżowania zjechałem bo za nic nie wchodziła ani 1 ani 2ka. Inne biegi w tym wsteczny wchodzą bezproblemowo. Nawet jak uda mi się wrzucić 1kę to potem nie zawsze da się 2kę bo lewarek po prostu zatrzymuje się w połowie drogi jakby trafiał na jakąś przeszkodę. Patrzyłem na stronce zrób to sam "możliwe rozwiązania ze zmianą biegów" ale się zastanawiam czy to akurat może pomóc i ile taka naprawa może kosztować u mechanika.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Napisano

Otwórz maskę, wsadź ręka za skrzynie i zobacz czy wszystkie części "pająka" są na swoim miejscu i czy nie ma luzu. Sądząc z opisu to luz powinien być wielki. Jeżeli luzu nie ma, to niestety ale coś w skrzyni.

P.S.

A sama wajcha nie lata Ci w ręku luzem?

Napisano

Miałem takie same problemy z 2 od razu po zakupie asterki.Podjechałem do mechaniora i coś tam wyregulował przy skrzyni ,niestety nie umiem Ci powiedzieć co ale do dzisiaj nie mam problemów z biegami .

Pozdro

Napisano

swego czasu też z tym walczyłem aż skończyło się na braku biegów ponad 60 km od domu, To było w tym poście

tak wygląda wymiana

należy się zaopatrzyć:

- w nowy trzpień cena w ASO 9,53

sworz3241qs1.jpg

sworz3242mg6.jpg

- klucz 13

- pręt o średnicy do 3-4 mm może być gwóźdź bądź cienki wkrętak

- no i oczywiście :564:

a więc ściągasz osłonę drążka zmiany biegów ustawiasz drążek w pozycji neutralnej i odchylasz go max w lewo aż pokryją się ze sobą otwory które są na drążku i korpusie obudowy mechanizmu wybierania, w zgrane otwory wkładamy odpowiedniej grubości gwoźdź bądź wkrętak i w ten sposób mam zblokowany drążek.

(to na razie na tyle z wnętrza auta, teraz idziemy pod maskę)

po podniesieniu maski szukamy wyjścia drążka z kabiny jak go zlokalizujemy to kluczem 13 luzujemy na nim śrubę łączącą z całym mechanizmem wybierania biegów.

następnie delikatnie ruszamy wodzikiem wybieraka w lewo i prawo i staramy sie wcisnąć przycisk blokowania skrzyni ten zaznaczony na fotce czerwoną strzałką

skrzynia.jpg

po zblokowaniu skrzyni dokonujemy wymiany trzpienia na fotce zaznaczony strzałka kolorem czarnym,

po wymianie trzpienia skręcamy drążek wychodzący z kabiny z mechanizmem wybieraka, po skręceniu wyciągamy przycisk blokady ze skrzyni te z żółtą strzałką, a w kabinie wyciągamy to czym zblokowaliśmy drążek i zakładamy mieszek.

Pozostaje udać się na jazdę próbną i cieszyć się z wyregulowanych biegów

zdjęcie ze strzałkami zostało zapożyczone z działu technika w tym temacie też jest opis

Napisano
  • Autor

> Otwórz maskę, wsadź ręka za skrzynie i zobacz czy wszystkie części

> "pająka" są na swoim miejscu i czy nie ma luzu. Sądząc z opisu

> to luz powinien być wielki. Jeżeli luzu nie ma, to niestety ale

> coś w skrzyni.

> P.S.

> A sama wajcha nie lata Ci w ręku luzem?

Wajcha nie lata raczej w ręku za mocno.

Ponieważ nie mogłem dzisiaj znaleźć czynnego warsztatu to spojrzałem za skrzynię tak jak mówiłeś. No i faktycznie jest luz na tym trzpieniu. Ten mechanizm (po prawej od czarnej strzałki na ostatnim zdjęciu) mogę odciągnąć na odległość ok. 2mm i w ogóle nie jest na sztywno bo ma ruchy we wszystkich kierunkach nieduże. Teraz pozostaje mi tylko zaopatrzyć się w tą część (sworzeń), a jak ona się fachowo nazywa?

Napisano

> Wajcha nie lata raczej w ręku za mocno.

> Ponieważ nie mogłem dzisiaj znaleźć czynnego warsztatu to spojrzałem

> za skrzynię tak jak mówiłeś. No i faktycznie jest luz na tym

> trzpieniu. Ten mechanizm (po prawej od czarnej strzałki na

> ostatnim zdjęciu) mogę odciągnąć na odległość ok. 2mm i w ogóle

> nie jest na sztywno bo ma ruchy we wszystkich kierunkach

> nieduże. Teraz pozostaje mi tylko zaopatrzyć się w tą część

> (sworzeń), a jak ona się fachowo nazywa?

Ja w to miejsce dałem śrubę z tulejką i już

od roku mam święty sopkój biegi chodzą super smile.gif

Napisano

> a jak ona się fachowo nazywa?

Fachowo nazywa się "sworzeń", ale w sklepach mają zapisane w komputerach jako "bolec zmiany biegów" zlosnik.gif

Można dać śrubę ale ja nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Zwróć uwagę że sworzeń nie jest lity ale ponacinany bo ma pracować razem z całością. Pełni rolę swego rodzaju amortyzatora. Śruba jest "całkowita" przez co wszystko jest zmontowane na sztywno.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No i już po sprawie.

Faktycznie jak Lelek wspomniał sworzeń nazywa się "bolcem drążka zmiany biegów" i w intercars był droższy bo za całe 9,96zł. Podjechałem po drodze do mechanika żeby zobaczyć czy opłaca mi się samemu z tym szarpać no i powiedział mi, że za tak skomplikowaną naprawę bierze 10zł więc się nie targowałem wink.gif

Jednak zdziwiło mnie to, że ani nie zablokował lewarka ani skrzyni biegów co też niezwłocznie mu wypomniałem na co stwierdził, że to niepotrzebne.

Po ok. 5 minutach cieszyłem się już z płynnie wchodzących biegów. Luz na wybieraku jest praktycznie żaden a skrzynia chodzi jak nowa.

Dziękuję wam za pomoc.

Napisano

Blokowanie lewarka jest potrzebne jak ustawiasz mechanizm na osi lewarka (kiedy luzujesz śrubę ustawiającą "pozycję spoczynkową").

Do wymiany bolca cały mechanizm jest ustawiony w stanie ustalonym, więc wyciągasz stary i zakładasz nowy bez zmiany położenia elementów mechanizmu względem siebie.

Napisano

> Faktycznie jak Lelek wspomniał sworzeń nazywa się "bolcem drążka

> zmiany biegów"

Kupowało się to się wie... grinser006.gif Upierałem się w sklepach na "sworzeń" i w żadnym nie było. Aż w końcu jakiś klient, stary wyjadacz rzekł do sprzedawcy: "szukaj pan bolec". No i się od razu znalazł... zlosnik.gif

> i w intercars był droższy bo za całe 9,96zł.

Przepłaciłeś...

grinser006.gifhehe.gif

> Po ok. 5 minutach cieszyłem się już z płynnie wchodzących biegów. Luz

> na wybieraku jest praktycznie żaden a skrzynia chodzi jak nowa.

Bezcenne... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

mój sworzeń od mechanizmu też jest w rozsypce, ale chwilowo na włożonej śrubie me4chanizm działa dużo lepiej 2 wchodzi bez oporów. jednak zastanawiaja mnie dwie rzeczy:

1. gdzie sa te dziurki do zblokowania lewarka bo ja ich nie widze, mozna prosic o jakąś fotke??

2. co jest bnie tak skoro temn grzybek od blokowania skrzyni (czerwona strzałka) niezależnie czy jest wcisniety czy wyciągniety i tak skrzynia działa, od czasu jak mam asterke ten grzybek jest wcisnięty

Napisano

a co jesli ten sworzen (zaznaczony strzalka na czerwono) nie chce sie wcisnac ani wycisnac?

jest jakby wepchniety na max i ani drgnie.

skrzynia dziala.

Napisano

> a co jesli ten sworzen (zaznaczony strzalka na czerwono) nie chce sie

> wcisnac ani wycisnac?

> jest jakby wepchniety na max i ani drgnie.

> skrzynia dziala.

Obejrzyj pierwszą fotkę bolca powyżej. Tam jest sprężyna, która blokuje go po zamontowaniu. Musisz złapać końcówkę sprężyny i ścisnąć tak, żeby bolec dało się wyjąć.

Napisano

> a co jesli ten sworzen (zaznaczony strzalka na czerwono) nie chce sie

> wcisnac ani wycisnac?

> jest jakby wepchniety na max i ani drgnie.

> skrzynia dziala.

Edit: zrobiłem z siebie daltonistę... Mój opis jest o CZARNEJ strzałce...

Miałem to samo. Trzeba wrzucić odpowiedni bieg (albo 5 albo R, nie pamietam) tak żeby był dobry dostep do bolca. Mój poszedł jak go ścisnąłem z obu stron 2 parami wąskich szczypiec - trzeba pamiętać o sprężynującej zawleczce. Walczyłem z gadem na raty pare dni bo się wczepił jak polityk w stanowisko grinser006.gif

Edit: najpierw spróbuj go poobracać wokół własnej osi.

Napisano

> Obejrzyj pierwszą fotkę bolca powyżej. Tam jest sprężyna, która

> blokuje go po zamontowaniu. Musisz złapać końcówkę sprężyny i

> ścisnąć tak, żeby bolec dało się wyjąć.

Panowie, mówimy tu o CZERWONEJ strzałce, czyli o "przycisku" blokującym skrzynię. Czasem tego "przycisku" nie ma.

Jeżeli nie widać sprężynki i bolec jest wepchnięty na maksa, to może oznaczać, że nie masz "przycisku", tylko zaślepkę (wyglądającej jak plastikowy bolec wink.gif ). Trzeba ją po prostu wyjąć, co może nie być proste. Później trzeba zablokować skrzynkę wkładając w otwór jakieś narzędzie tylu imbus, albo wiertło.

Napisano

> Panowie, mówimy tu o CZERWONEJ strzałce, czyli o "przycisku"

> blokującym skrzynię. Czasem tego "przycisku" nie ma.

> Jeżeli nie widać sprężynki i bolec jest wepchnięty na maksa, to może

> oznaczać, że nie masz "przycisku", tylko zaślepkę (wyglądającej

> jak plastikowy bolec ). Trzeba ją po prostu wyjąć, co może nie

> być proste. Później trzeba zablokować skrzynkę wkładając w otwór

> jakieś narzędzie tylu imbus, albo wiertło.

Słusznie. U mnie była zaślepka. Szczypce, złapać blisko obudowy i na zasadzie dźwigni wyciągnąć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.