Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PII- montaz centralnego zamka i drobny problem.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przymierzam sie wlasnie do zamontowania centralnego zamka w mojej S-klasie grinser006.gif. Wszystko jak najbardziej jest dla mnie zrozumiale, jest tylko jedno aleeee.

Sterownik posiada funkcje "mrugniecia" kierunkami, no i jak tu teraz to podlaczyc hmm.gif ?? Jesli bym podlaczyl tak jak w wypadku "A" to impuls elektryczny szedlby do bodycompa co jak przypuszczam nie byloby za dobrym posunieciem sick.gifniewiem.gif.

A moze zastosowac jakas diode prostownicza jak w "B", jak na to by zareagowal bodycomp?? Oczywiscie swiecilyby tylko boczne kierunki co i tak by mnie satysfakcjonowalo .

A moze lepiej dac sobie z tym spokoj? Co Koledzy o tym sadzicie?

279516738-schemat.jpg

post-65389-14352486583481_thumb.jpg

Napisano

Ja nie podpinalem kierunkow wink.gif

Podepnij pod to syrene jesli ma to jakas moc to bedzie jakbys alarm uruchamial wink.gif

Napisano

Jesli juz, to podepnij sie pod przewody od tylnych lamp. Wtedy prad plynacy przez body do kierunkow przednich i bocznych bedzie nieznacznie wiekszy od tego plynacego podczas normalnego dzialania kierunkowskazow.

Napisano
  • Autor

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/sygnal/sygnal.htm

bow.gif dzieki mistrzu 20.GIF

wlasnie o to chodzilo, az dziw ze da sie to tak prosto zrobic hmm.gif- tylko przez wpiecie w przewod rozowo-bialy do tylnych lamp

PS. moze warto byloby zatytulowac tego manuala na orgu "sygnal akustyczny i swietlny..." a nie samo "...akusyczny", bo przy przegladaniu manuali jakos tego pominalem zlosnik.gif

Napisano

> A moze lepiej dac sobie z tym spokoj? Co Koledzy o tym sadzicie?

Ja miałem oryginalny alarm Mety, takiż mam też w obecnym GP spięty po szynie CAN z body więc nic mądrego Ci nie doradzę. Ale od kolegi który zajmuje się alarmami słyszałem że PII i GP z racji tego że wszystko leci po szynie CAN bardzo źle znosi różne dodatki w postaci alarmów czy zamykaczy zamków które nie gadają z body właśnie po szynie CAN tylko są wpinane w instalację. Na Twoim miejscu pewnie darowałby sobie "miganie" kierunkami na rzecz jakiegoś akustycznego potwierdzenia. Zresztą sterowniki centralnego zamka i tak robią dość hałasu by się zorientować czy drzwi zostały zamknięte.

Kyniu

Napisano

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/sygnal/sygnal.htm

Potwierdzanie otwarcia zamknięcia c.z. syreną jest zabronione w UE i można zapłacić za to mandat!

Jeśli centralka może sterować syrenką to drugi przekaźnik w układzie jest zbędny - wystarczy jeden przekaźnik na kierunkowskazy i najbezpieczniej jest nim zwierać włącznik świateł awaryjnych a syrenkę można podpiąć równolegle do cewki przekaźnika.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem oryginalny alarm Mety, takiż mam też w obecnym GP spięty po

> szynie CAN z body więc nic mądrego Ci nie doradzę. Ale od kolegi

> który zajmuje się alarmami słyszałem że PII i GP z racji tego że

> wszystko leci po szynie CAN bardzo źle znosi różne dodatki w

> postaci alarmów czy zamykaczy zamków które nie gadają z body

> właśnie po szynie CAN tylko są wpinane w instalację. Na Twoim

> miejscu pewnie darowałby sobie "miganie" kierunkami na rzecz

> jakiegoś akustycznego potwierdzenia. Zresztą sterowniki

> centralnego zamka i tak robią dość hałasu by się zorientować czy

> drzwi zostały zamknięte.

> Kyniu

Wlasnie w tym caly problem i moje watpliwosci- jak na to zareaguje body hmm.gif , kiedy tak "chamsko" wepnę sie w przewody do kierunkow, ktorymi przeciez on steruje. Dlatego myslalem tez o wykorzystaniu tylko bocznych kierunkow i oddzielenia sterownika zamka diodami (patrz w zalaczniku "B")

Jak narazie mam czas do soboty na namyslenie sie. hmm.gifspineyes.gif

A wszelkie pikadelka i syrenki mnie jakos denerwuja i ich nie lubie zlosnik.gif

Napisano

> Dlatetgo tez myslalem o wykorzystaniu tylko bocznych kierunkow i oddzielenia sterownika

> zamka diodami (patrz w zalaczniku "B")

To nadal jest ingerencja w obwód. A do końca sam nie wiem jak np. body dokonuje kontroli spalonych żarówek. Wiem że w jakiś sposób mierzy pobór bo założenie LED'ów w miejsce żarówek już powoduje włączenie sygnalizacji o spalonej żarówce ale nie wiem jak to realizuje body - może przez spadek napięcia pod obciążeniem a może opór włókna - w każdym bądź razie każda ingerencja w obwód może kolidować z tym zostało zaprojektowane. Dlatego zrezygnowałbym z mrugania które jest w sumie zbędne - przy alarmie może się jeszcze o tyle przydać że ilością mrugnięć alarm przekazuje różne informacje. Np. w obecnym jest kilka rodzajów mrugnięć - od zwykłego jednorazowego które mówi "wszystko było ok" po całe sekwencje które sygnalizują że alarm był wzbudzony i która z czujek to spowodowała. Ale przy zamku takie mruganie nic nie wnosi - to tylko dodatkowy pobór prądu a mruganie dodatkowo skraca żywot żarówek (może nie w sposób istotny bo nie pamiętam abym wymieniał kierunki w moim PII które było ze mną 5 lat ale zawsze jest to jakiś wpływ). A jak już koniecznie chcesz mieć coś mrugającego to załóż gdzieś diodę LED i po sprawie.

Kyniu

Napisano
  • Autor

> To nadal jest ingerencja w obwód. A do końca sam nie wiem jak np.

> body dokonuje kontroli spalonych żarówek. Wiem że w jakiś sposób

> mierzy pobór bo założenie LED'ów w miejsce żarówek już powoduje

> włączenie sygnalizacji o spalonej żarówce ale nie wiem jak to

> realizuje body - może przez spadek napięcia pod obciążeniem a

> może opór włókna - w każdym bądź razie każda ingerencja w obwód

> może kolidować z tym zostało zaprojektowane.

Z tym ze ja mam S- ke i nie mam kontroli spalonych zarowek zlosnik.gif, ale z tego co pamietam body kontroluje opor.

Narazie powstrzymam sie z dzialaniem i poczekam, moze jeszcze ktos sie wypowie w tej sprawie smile.gif

Napisano

> Potwierdzanie otwarcia zamknięcia c.z. syreną jest zabronione w UE i

> można zapłacić za to mandat!

Unia ma parę durnych przepisów , nie dajmy się zwariować zlosnik.gif

> Jeśli centralka może sterować syrenką to drugi przekaźnik w układzie

> jest zbędny - wystarczy jeden przekaźnik na kierunkowskazy i

> najbezpieczniej jest nim zwierać włącznik świateł awaryjnych a

> syrenkę można podpiąć równolegle do cewki przekaźnika.

bardzo możliwe , ale po co grzebać w wyłączniku awaryjnych jak mamy w progu przewód ... ok.gif

EOT

Napisano

> Z tym ze ja mam S- ke i nie mam kontroli spalonych zarowek , ale z

> tego co pamietam body kontroluje opor.

> Narazie powstrzymam sie z dzialaniem i poczekam, moze jeszcze ktos

> sie wypowie w tej sprawie

Jak masz wątpliwości z wpięciem na żywca sterownika w układ kierunkowskazów , to wepnij się tak jak ja przekaźnikiem i wtedy separację galwaniczną masz zapewnioną ok.gif

Napisano

> Unia ma parę durnych przepisów , nie dajmy się zwariować

Ten akurat nie jest durny, mieszkał byś w bloku to byś rozumiał, ja lubię sobie czasem pospać do 9tej ale przy otwartym oknie od strony parkingu się nie da, bo od 6'tej co chwilę mam biiip-biiip, nie wiem po jakie licho, potwierdzenie kierunkami jest przecież wystarczające, po co całe osiedle ma wiedzieć, że właśnie ktoś zamyka/otwiera samochód?

Napisano
  • Autor

> Jak masz wątpliwości z wpięciem na żywca sterownika w układ

> kierunkowskazów , to wepnij się tak jak ja przekaźnikiem i wtedy

> separację galwaniczną masz zapewnioną

No i tak zrobie waytogo.gif Dzieki za rady 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.