Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie lakieru - dach Mk1

Featured Replies

Napisano

Szanowni Kropko dżokeje. Zwłaszcza Ci, którzy mają czerwone Kropasy (Rosso Swift).

Czy Wy też macie problem taki, że kolor dachu robi się taki "śmietankowo-czerwony" ?

Ja właśnie mam ten kłopot. K2 Tempo - pomogło do... 1-szego deszczu. Próbowałem jeszcze wosku (nazwy nie pamiętam) też pomogło do pierwszego mycia.

Tylko nie mówcie mi - nie myć.

Myślałem jeszcze o Amway Silicon Glaze (kumpel używa i ponoć daje cudowne rezultaty).

Może któryś z Was miał taki problem i sobie z nim poradził.

Co ciekawe TYLKO na dachu robi mi się ta śmietana, a powłoka chyba jest OK, bo nie robi się "film" na dachu", ale wielkie krople, które z lekkością piórka zjeżdżają z dachu, gdy tylko ruszę.

Napisano

stand. problem z blaknącym lakierem... oslabiony.gif

Napisano

Chyba nie obejdzie sie bez mechanicznej polerki,przynajmniej uzyskasz trwaly efekt... palacz.gif

Napisano

żeby zlikwidować wypłowiałą i zwietrzałą warstwę lakieru potrzebna będzie polerka mechaniczna, choć skoro mówisz, że robiłeś tempo to też nie oczekuj że uzyskasz polerką 100% efekt nowego lakieru, bo mogą pozostać pewne trwałe odbarwienia. Zrobić sobie polerkę mechaniczną, pomoże, a potem dbać o lakier pastując go pastą konserwującą ok.gif

Efekt który opisujesz before i after polerka możesz sobie obejrzeć na mojej stronce w Galerii i Mechaniczna Polerka Lakieru ok.gif

Napisano

mialem identyczny problem w moim kropku ale tak jak mowia przedmowcy rozwiazanie jest jedno - mechaniczna polerka a ze brat ma sklep z artykulami lakierniczymi itp koszty w moim przypadku 0 zl zeby.GIF

najpierw grubsza pasta a potem na glanc nablyszczajaca. oprocz dachu mialem maske w identycznym stanie a teraz jest bez porownania lepiej. polerka pasta "Presta" ale podobno trudno dostepna w sklepach.

Napisano

A co zrobić gdy maska w "kropku" stała się ciemno zielona? Auto na pewno nie było bite, maska nie była także lakierowana. Po prostu w ubiegłym roku gdy w lecie slonko mocno przgrzewało to zmieniła się barwa maski. Ale nie wyblaka ani nie zmatowiała lecz zrobiła się jak już pisałem ciemno zielona...

Napisano

> A co zrobić gdy maska w "kropku" stała się ciemno zielona? Auto na

> pewno nie było bite, maska nie była także lakierowana. Po prostu

> w ubiegłym roku gdy w lecie slonko mocno przgrzewało to zmieniła

> się barwa maski. Ale nie wyblaka ani nie zmatowiała lecz zrobiła

> się jak już pisałem ciemno zielona...

zgniła hmm.gifhehe.gif

nie, a tak poważnie, to róznica odcieni wskazuje na złe dobranie lakieru przy malowaniu, albo rózne blednięcie lakieru, wiadomo ten na masce noszy (w przypadku malowania) na reszcie auta starszy, no i wyszła róznica, ale skoro utrzymujesz, że auto nie było malowane to ciężka sprawa.

A nie zlazł Ci z maski przypadkiem klar, czyli ta bezbarwna warstwa ??? Choć tgo też mi nie pasuje, bo to by postępowało stopniowo i widoczna byłaby róznica na samej masce.

Zrób fotkę najlepiej, może po prostu to kwesita padania światła hmm.gif

Napisano

Postaram się zrobić fotkę i jak mi się uda to wkleję na forumek.

Auto na pewno nie było ponownie malowane, przed zakupem pojechałem do serwisu Fiata a także jeden ze znajomych z "branży" motoryzacyjnej sprawdził mi samochód czujnikiem powłoki lakieru.

Wydaje mi się, że "coś" się stało z lakierem podczas ubiegłorocznych wakacyjnych upałów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.